Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: kumalisa в Фев 13, 2016, 09:28



Титла: Slackware 14.1 64 bit - WIFI и mobilen internet?
Публикувано от: kumalisa в Фев 13, 2016, 09:28
Най-после реших да се запозная със slackware. Проблема е, че трябва доста да се чете и то от интернет. Не е никак удобно постоянно да преминавам на друга os инсталирана на лаптопа ми, да чета и отново да се връщам на  slackware. Не мога да настроя интернета си. Кажете какви данни са ви нужни и ми помогнете. Помогнете ми и за българизацията. Ползвам KDE. Интересуват ме настройките за WIFI. Също така използвам и мобилен интернет от Виваком чрез модем на флашка - Huawei E3531s-2.


Титла: Re: Slackware 14.1 64 bit - WIFI и mobilen internet?
Публикувано от: laskov в Фев 13, 2016, 10:16
Ако "си чак" на конзолата, разгледай файла /etc/rc.d/rc.inet1.conf


Титла: Re: Slackware 14.1 64 bit - WIFI и mobilen internet?
Публикувано от: lunarvalley в Фев 13, 2016, 10:29
щом си с КДЕ, трябва да можеш да си настроиш мрежата графично чрез networkmanager

по време на инсталацията, като стигна до стъпката за настройване на мрежа, зададе ли му д аползва NetworkManager? Ако не, изпълни като root:

netconfig

ПП: на linux-bg има информация за Slackware:
http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=distro&key=slackware

трябва да се ъпдейтне малко, ама тоя дето я е писал е говедо и не му се занимава в момента


Титла: Re: Slackware 14.1 64 bit - WIFI и mobilen internet?
Публикувано от: kumalisa в Фев 13, 2016, 14:57
Laskov, разгледал съм файла, но като не зная какво точно и къде трябва да променя в него? Дай ми малко повече информация. Инсталирал съм пакетите NetworkManager и Network-Manager-applet, изкарал съм демона на десктопа, но всички функции са закрити - не работят. Инсталирах и пакета Wicd, излезе демон за стартирането на инсталирания пакет, но при опит да стартирам програмата, демона си подскача и не стартира програмата. Ето и пакета - wicd-1.7.2.1-i486-1_slack13.37.txz Е, ще продължавам да се мъча.


Титла: Re: Slackware 14.1 64 bit - WIFI и mobilen internet?
Публикувано от: lunarvalley в Фев 13, 2016, 15:47
Хайде сега няколко въпроса:

коя версия на Slackware
x86 или x86_64?
всичко ли си инсталирал или си пропуснал нещо?

Махни wicd, пусни netconfig в терминала като root и следвай инструкциите. Кажи на системата да ползва NetworkManager.


Титла: Re: Slackware 14.1 64 bit - WIFI и mobilen internet?
Публикувано от: lunarvalley в Фев 13, 2016, 15:53
(http://2.bp.blogspot.com/-RNXAJQo0hUA/Uoc1r_wFZPI/AAAAAAAAA3o/QNCeUR_j1Wg/s1600/networkmanager-slackware.png)


Титла: Re: Slackware 14.1 64 bit - WIFI и mobilen internet?
Публикувано от: kumalisa в Фев 13, 2016, 17:12
Lunarvalley, инсталирал съм slackware64-14.1-install-dvd.iso. Това е 86_64. Не зная защо, но # removepkg wicd не може да се изпълни. Пробвах няколко пъти, но ми дава отговор, че не може  де се изпълни командата. Бях подкарал интернета, но след като инсталирах wicd, нещата се объркаха. Нали съм любопитен, а и сега изучавам Slackware, така се получи. Ще продължавам да се боря. Мен ме интересува, също така и коя среда е по-добрата - KDE или FXCE за Slackware. До сега, при всички останали дистрибуции съм използвал само GNOME и предимно FXCE.


Титла: Re: Slackware 14.1 64 bit - WIFI и mobilen internet?
Публикувано от: kumalisa в Фев 13, 2016, 17:48
Оправих интернета. Просто, след инсталирането на Wicd нещата се объркаха. След като успях да го деинсталирам и изпълних netconfig, както ми препоръчахте, интернета тръгна. WIFI заработи, заработи и един модем на USB, (LogiLink), който също ми се налага да използвам често. Благодаря!


Титла: Re: Slackware 14.1 64 bit - WIFI и mobilen internet?
Публикувано от: lunarvalley в Фев 13, 2016, 18:23
поздравления  :)

изчети препратката за Slackware която ти дадох по-горе. XFCE и KDE си идват с дистрибуцията и са добри. Въпрос на предпочитания и хардуерни ресурси е коя да ползваш. XFCE е по-лека.


Титла: Re: Slackware 14.1 64 bit - WIFI и mobilen internet?
Публикувано от: kumalisa в Фев 14, 2016, 21:17
Lunarvalley, по всяка вероятност ще използвам XFCE, но ми направи впечатление, че след като настроих системата да влизам от графична среда ми дава правото да избера, която си искам графична среда за предстоящата сесия. Това е много хубаво, разбира се. Благодаря!