Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на хардуер => Темата е започната от: alexalex в Юни 11, 2018, 10:39



Титла: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: alexalex в Юни 11, 2018, 10:39
Здравейте! Съвсем нов потребител съм на Линукс. Още при инсталацията срещнах доста трудности. Избрал съм дистрибуцията Fedora 28. Инсталирам я на лаптоп "Правец 64 M" с AMI BIOS 2.17. Инсталацията тръгва нормално, но срещам проблем при разделянето на дисковете. Лаптопа има два хардиска. SDD 512 GB и HDD 1 TB. Желанието ми е да монтирам "/", "/boot" и "swap" на SSD-то,  защото ми се струва логично системните данни да са на бързия диск. При стъпката за разделяне на дисковете избирам опцията "custom", тя ми показва двата диска, но ги показва с общ обем (1.5 TB). И когато монтирам примерно "/" не мога да избера на кой диск, Fedora автоматично го монтира някъде в общото пространство на двата диска. Когато дам "advanced custom" тогава ми позволява да монтирам на конкретен диск, но се появи нов проблем. Монтирам "/boot" и след като инсталацията завърши в bootloader-а има две опции Fedora 28, които са абсолютно едни и същи. На лаптоп няма друга операционна система. След което установих, че имам две абсолютно еднакви boot директории. Едната е "/boot", а другата "/home/boot". Преглеждам конфигурационния файл и на двете boot директории (grub.cfg) и вътре са отделязани една след друга двете абсолютно енкави опции, които водят към една и съща ОС. Все едно някой е копирал редовете два пъти. Дисковете ми са SATA Mode AHCI, друга опция нямам. Благодаря предварително!


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: spec1a в Юни 11, 2018, 11:10
   Можеш ли да покажеш снимка на екрана,интересно е как точно
2-та диска ги вижда като един.
   Каква файлова с-ма избираш,указваш ли "LVM" ?


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: Naka в Юни 11, 2018, 11:36
Да щракай с телефона тези 'custom' екрани и пусни повече снимки....
По мои спомени когато за последен път се опитвах да инсталирам центос7, беше направено изключително неинтуитивнo >:( и се въртях като обран евреин напред назад, докато разбера къде се цъка и какъв е смисълът на менютата им. >:( >:( >:(


Друг варянт е предварително с някоя друга програма (GParted ) и live cd да си разделиш дисковете като искаш, да им сложиш име на том, за да не ги бъркаш, и евентуално да ги форматираш (ext4). Пък след това при инсталацията пак дай custom и укажи само монтирането (и ги форматирай пак).


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: alexalex в Юни 11, 2018, 13:28
Снимки: https://ndox.abv.bg/download?id=99865684aa

Здравейте! Благодаря за отговорите. Ясно е, че мога да ги направя партишъните по друг начин, но желанието ми е да се науча да ги правя правилно на Федора. До сега съм използвам само Windows и съм намирал решение за всички проблеми, искам да постигна такава гъвкавост и при Линукс. Иначе аз мога и под Windows да си направя дяловете и после на Федора сама да форматирам файловите системи. От 1 до 3.jpg започвам инсталацията от USB.
На 4.jpg се вижда как избирам да ползвам двата диска и под тях има опции "Autamatic" - напълно НЕинтутивна, два грешки и ги разделя по някакъв неразбираем за мен начин. И след като инсталацията сама си ги е разделила, пак дава грешка. Аз използвам "custom", показано е на 5.jpg. И от долу ще видите, че показва общото пространство на двата диска 1.36 TB. Не съм избирал LVM, а стандартен дял. На 6.jpg избирам дочка на монтиране и никъде не ме пита на кой диск да е. Монтира в общия обем. На 7.jpg се виждa резултата. Отстрани на "устройство" се вижда, че го е монтирало на WD HDD, давам от долу бутона промяна и го променям на Samsung SDD, но тази промяна според мен е фиктивна. Защото както се вижда на смиката, монтирал съм 930 GB за /home и давам промяна на устройството и без проблем я монтирам на Samsung SSD, на който целия обем е 512 GB (реално по-малко). Как се монтираха 930 GB в диск 512 GB не ми е ясно.  Довърших инсталацията и стартира по този начин, все едно има две инсталации 8.jpg. На 9,10 и 11.jpg се вижда как вместо два диска, са станали три. Защото 1 GB който отделих за /boot го показва като отделен дял. То хубаво, но в кореновата файлова система пак си има папка /boot със абсолютно същото съдържание.


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: makeme в Юни 11, 2018, 13:39
Не съм сигурен какво искаш да постигнеш (смисъл кое къде да е), но ще ти кажа какво виждам.

На снимка 7 си променил от ХДД на ССД, но името седи sda1 (това е дяла на харда,  а не на ссд). Мисля, че от това са ти проблемите. Пробвай наново знаейки основните правила при дяловете на линукса:

sda - първо устройство
sdb - второ устройство

Съответно цифричката след sda или sdb са ти дяловете:

sda1 - дял първи на първо устройство
sda2 - дял втори на първо устройство
и тнт

ПП: на снимка 4 са ти показани кои буквички за кой девайс са
ПП2: Най-лесния начин е, откачаш физически харда, инсталираш и закачаш, ако се чудиш кое, къде отива и накрая къде ти е буутлоудера  :)


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: alexalex в Юни 11, 2018, 14:24
Искам на SSD-то да са "/", "/boot" и "swap". А на HDD да е "/home".
Ако има по-правилен начин ще се радвам да го чуя.


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: makeme в Юни 11, 2018, 14:28
Като допълнение, не виждам причина на ССД да се правят отделни дялове за всяко нещо. Някой системи мрънкат при инсталацията, ако нямат зададен swap дял, но и това малко по-малко отпада в днешно време.

С това казано, може да опиташ да инсталираш направо "/" на ССД-то. Тъй като не съм запознат с Федората, ако мрънка за Swap, може само него да добавиш. Разбира се, всеки си прави системата, по негово виждане (това и е красотата :) ), но аргументи за цепене на ССД досега не съм намирал. Колегите тук могат да помогнат :)

Едит: Според това, което написа пробвай "/" на ССД (сдб) и /home на ХДД (сда)


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: alexalex в Юни 11, 2018, 15:41
Преинсталирах. Кореновата файлова система "/" на SSD, "/home" на HDD. Нищо друго. И пак bootloader-а има две еднкави опции като снимка 8.jpg.


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: makeme в Юни 11, 2018, 16:22
Преинсталирах. Кореновата файлова система "/" на SSD, "/home" на HDD. Нищо друго. И пак bootloader-а има две еднкави опции като снимка 8.jpg.
Аз на снимка 8 виждам една опция за ядро и една за рекавъри (ако имаш само едно ядро е нормално да са еднакви).

Въпросът е: това промени ли се ?
Цитат
На 9,10 и 11.jpg се вижда как вместо два диска, са станали три. Защото 1 GB който отделих за /boot го показва като отделен дял. То хубаво, но в кореновата файлова система пак си има папка /boot със абсолютно същото съдържание.

Ако не стане и по този начин, остават само два варианта:
1. Предложеното да махнеш харда, след което инсталираш, свързваш на ново и си монтираш /home върху другия (преди дова пускаш един rsync към харда).
2. Инсталация без GUI, понеже явно от Федора не са мислили за подобен казус :)


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: GermanecaBG в Юни 12, 2018, 18:33
 @alexalex предлагам ти само за информация да гледаш това видео ($2). Може да е полезно. На мен лично е полезно, като неизлишна информация.  [_]3 [_]3


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: nslave в Юни 13, 2018, 20:38
Само да кажа, че и мен силно ме обърква понякога менюто на Федора за дисковете.. не знам защо, но обикновено трябва да го погледам известно време за да се ориентирам как да направя нещо, което искам :D

Да дам и аз 2ст. - при наличието на такова голямо SSD наистина няма съществен смисъл от деленото му на дялове. В моят случай съм ги направил / да ми е SSD и просто си монтирам хард диска в /srv и го ползвам за мултимедия и Linux ISO-та :) Ако си преместиш home папката на hard disk-а, ще се лишиш от рязкото отваряне на файловете, с които боравиш ежедневно в home директорията си :) За мен това прецаква доста удоволствието от SSD-то и само ще се радваш на бързо boot-ване :)


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: User13 в Юни 23, 2018, 15:44
Пробвах новата Федора два дни. След инсталация толкова ъпдейти имаше, че свят да ти се извие. На втория ден пускам машината и пак страшно много ъпдейти. то такова чудо няма и в rolling distribution.


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: 4096bits в Юни 23, 2018, 20:13
Винаги съм се придържал към убунту и деривати, дабиански изпълнения и напоследък заседнах на Арк.
Един път пробвах нещо производно на Цент, но бързо го зарязах. Остарял софтуер не ми понася. Федора дори не зная, какво представлява.


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: go_fire в Юни 23, 2018, 20:22
Винаги съм се придържал към убунту и деривати, дабиански изпълнения и напоследък заседнах на Арк.
Един път пробвах нещо производно на Цент, но бързо го зарязах. Остарял софтуер не ми понася. Федора дори не зная, какво представлява.

Това е бившия Red Hat Desktop Free. Но сега е направен като нестабилна версия, в която да се изпитва всичко най-ново. Сиреч в днешно време е по-скоро контрапункт на консервативния Ред Хат.


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: ddantgwyn в Юни 24, 2018, 00:47
Остарял софтуер не ми понася. Федора дори не зная, какво представлява.

Ако това е вярно, значи Fedora би трябвало да е твоята дистрибуция ::)


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: User13 в Юни 24, 2018, 06:45
В Arch и в частност Manjaro има някой много дразнещи неуредици.
Що за абсурд?
gtkhash-nautilus е в AUR и има зависимости "caja, thunar, nemo". https://aur.archlinux.org/packages/gtkhash-nautilus/ ($2)
aspell-bg и той е в AUR...
Иначе Manjaro пък е толкова брандиран, че няма накъде, освен това някои специфични пакети за дистрибуцията са обвързани с други основни пакети, които по принцип би трябвало да нямат връзка с подобни зависимости.

Извинявайте, че се отклоних от темата но понеже по-горе се спомена Arch.


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: go_fire в Юни 24, 2018, 07:09
Арх никога не съм ползвал. Впечатлението ми от него е от невероятното му вики, от което (не само аз) съм научил бая. Тъкмо мислех да го пробвам и взеха минаха на Sd.

Слак съм ползвал в началото на века. И ми хареса. Но наистина мързела, на който те учи Дебиан, трудно се изкоренява. Веднъж бил на Дебиан, винаги него търсиш.


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: 4096bits в Юни 24, 2018, 09:16
Да си призная, досега не съм имал толкова стабилна система като Арк-а. Така ли се произнася?
Може и да не съм ги нагласял предишните да работят както трябва ( от чиста проба мързел да чета ), но съм забелязал, че понякога се случва да се чупи по нещо след ъпдейт или ъпгрейд на системата. А до този момент уж всичко наред и работи. Това не мърда. Един път не го бях ъпдейтвал сигурно месец. Свали няколко сторин мегабайта архиви и ми вика, че инсталацията им е гигабайт и триста ли беше, шестстотин ли... Казах си, тоя път ще се насере нещо. Сбърках  :D


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: User13 в Юни 24, 2018, 09:30
По мое мнение rolling дистрибуциите се обновяват докрай само ако наистина има действителна нужда да се прави това. Иначе ако всичко работи идеално и няма някакви проблеми със системата по-добре да не се пипа. Нова версия на определен пакет винаги може да се инсталира самостоятелно.


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: go_fire в Юни 24, 2018, 09:49
Думата е съкращение от „Архитектура“, затова на български трябва да е Арх, но на английски се произнася с „к“. Но това нищо не значи. По същата логика трябва да Дебян, а не Дебиан, но английското се е наложило. Освен това Дебян звучи странно.

До към 2013-та бях на нестабилния Дебиан. Той правеше същото, което разказвате за Арк. Аз не виждам разлика от нестабилна дистрибуция и „въртящо-издаване“. За мен е едно и също. Просто в единия вариант, почти случайно нещо се обявява за версия, а при другия няма.

Обаче всичко това ми писна. Затова минах на стабилния. Ако ми потрябва нещо ново, си инсталирам само него. Ако зависи от по-нови библиотеки, ги вкарвам в затвор, ако номера с променливите на средата не мине. Ама това е рядък случай. Има цели дистрибуции построени около манипулациите на тези променливи, като например NixOS.

Така нямам нужда от „контейнери“, макар последните да са поредния мързел, а той винаги побеждава.


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: Naka в Юни 24, 2018, 12:03
Цитат
Кореновата файлова система "/" на SSD, "/home" на HDD

Какъв смисъл влагаш в това? да зарежда бързо ос-а или да не се изтърква SSD-то от записи понеже има кратък живот?

То и аз така го бих направил, щото още не мога да се доверя работни файлове да ги съхранява флаш.

Ако става въпрос за изтъркване на SSD-то линукса също пише в /var/ и /tmp   Например логовете постоянно пишат в /var/log, mysql-a пише в /var/lib/mysql

друг варянт, който ми се струва много по добър от това да се монтира /var и /tmp на HDD, е те да си останат на SSD-тo заедно с роота / , пък след това ако се наложи (според ситуацията) определени директории могът да се пренесът с линкове към /home -а
например: /var/log -> /home/log
аз така правя ;)

------------------------
като си говорим за флашове, нещата относно изтъркването изобщо не са розови.
стандартно флаша съхранява в една клетка (един гейт на транзистора) 1 бит. Например пълен гейт 1->1 празен гейт 0->0 (или обратното ???) и на това му викат SLC (Single Level Cell) и има около 100 000 циклъла на запис, накъде съм виждал и 1 000 000.

Да ама за да увеличът капацитета се изхитряват да дискретизират нивата.
Например 1->11   0.75->10   0.5->01  0->00
това са вече два бита на клетка MLC. а имало и по 8 нива-три бита на клетка TLC

това хубаво, ама ако решеш да смениш 1 бит, търкаш цели 3 бита. Т.е. клетката се изтърква три пъти повече. И на тези вместо 100 000 има дават само 5000 цикъкла  :o :o :o
Познайте какво слагат в SSD-та за да евтино. важното е потребителя да е щастлив, да му е голям диска, да му е бързо и да си изкара 3 годишната гаранция.

https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-level_cell
https://www.ontrack.com/blog/2015/08/07/ssd-technology-life-cycle/
https://www.mydigitaldiscount.com/everything-you-need-to-know-about-slc-mlc-and-tlc-nand-flash.html



Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: makeme в Юни 24, 2018, 13:53
При наличие на хард до ССД-то, моят сетъп винаги е един и същ:
Харда се маунтва като /storage и,  ако е десктоп дистрибуция, вътре правя 2 папки Downloads и Documents, които монтирам съответно /home/user/Downloads и /home/user/Documents.

Naka, принципно съм съгласен с казаното от теб, за пазенето на SSD-то, но честно казано в днешно време не му обръщам никакво внимание. Опитът ми показва, че реално на ССД-тата, за моето ползване, живота е предостатъчен. За толкова години не съм се натъкнал на НИТО едно ССД, на което живота да е свършил (изгорели съм виждал, но не и със свършил живот).

В нас имам едно ССД, което ми го донесоха от Америка преди около 6-7 години. Има 4 години PowerOnTime, по около 20ТБ четено и писано (на тия старите горедолу толкова им даваха макс :) ) и живота му го дава на 83%. Понеже е старо ССД и не ми пука за него, съм го тествал с всичко вредно за ССДтата: Дефраг, формат на ниско ниво и тнт. След нито един от тези тестове, не е спадал процентът.

Имам примери и за сървърни ССДта, които работят примерно от 5 години (има mysql и още доста товарещи неща, а и повечето нямат дори пуснат Трим :) ) и всички са на около 90-100% живот. Та това, което искам да кажа е, че в днешно време няма много смисъл да си пазиш ССД-то за сметка на бързодействието на системата. Все пак затова си го купил, иначе харда е по-евтин :)


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: Naka в Юни 24, 2018, 14:23
Абе направили са ги. Вчера ги гледах.
120G им дават 50-70TB
а на 250G - 100-140-150TB т.е. двойно повече на двойно по-голям диск.
Което за десктоп никак не малко.

Ако се гледа другият параметър Drive Writes Per Day (DWPD), то той се получава около 0.5
което означава че всеки ден в продължение на 3 години може да го пълниш наполовина. Кой десктоп юзер ще може 250 ГБ -айтовият си диск всеки ден да го пълни с 128ГБ :o


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: makeme в Юни 24, 2018, 14:35
Абе направили са ги. Вчера ги гледах.
120G им дават 50-70TB
а на 250G - 100-140-150TB т.е. двойно повече на двойно по-голям диск.
Което за десктоп никак не малко.

Ако се гледа другият параметър Drive Writes Per Day (DWPD), то той се получава около 0.5
което означава че всеки ден в продължение на 3 години може да го пълниш наполовина. Кой десктоп юзер ще може 250 ГБ -айтовият си диск всеки ден да го пълни с 128ГБ :o

Мисля че на тия по евтините, които купуваме Адати и прочие е на половина, но да достатъчно са. Между другото преди време се опитвах да търся подобна информация за точно определен модел ССД-та и се оказа, че е мисия невъзможна :) По форумите пишеха, че я криели нарочно :)


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: jet в Юни 24, 2018, 17:12
И аз разсъждавах така - Терабайти/мерабайти докато един Kingston не ми изгърмя и клъцна ама точно на 3-тата година. Всичките му броячи си бяха добре, освен един който го гугълнах и се оказа специфичен за Kingston - край на живота. Производителя обясни, че диска умира ако този брояч превключи или лошите сектори са много - което от двете се случи първо.
Което пък ме навежда на мисълта, че някои производители са заложили твърдо да ти го изключат та да купиш пак. Това пък ме навежда на мисълта, че Kingston повече ще ме гледат през крив макарон като клиент - както се казва ще гласувам с портфейла си.
Поне хубавото е, че диска си работи в режим само на четене - имам си вечен бекъп (още един факт, който ме насочва към умишлен "палеж").

А за Арха - пакетния мениджър някой път като се насере почва да ти задава въпроси кое как да изтрие - кое да остави (обикновено конфликт на библиотеки (как това е възможно изобщо да се случи)) и накрая като пробвам всички възможни варианти ти казва - нищо не мога да направя. Последния номер който ми сви е: не може да стигне репозиторитата и хвърчи списък с газилиън огледала дето са недостижими. Нет-а на машината си работи като пушка. Сигурно Пакман-а си има собствен мрежов стек някъде (като системД) дето не е конфигуриран правилно
При Дебиана чат-пат се насира когато подменят наведнъж половината система, но ако не апт поне с аптитюд се оправят мизериите (а и винаги имам стейбъл и тестинг за бъзикане).


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: Naka в Юни 24, 2018, 18:24
Ако направя един скрипт да върти dd с писане от край докрай, тези 50 ТБ (или 150TB) много бързо ще ги навърти. При тази скорост на писане 300МБ/сек 250GB диск се пълни от край до край за 15 мин!!!

което ще рече 1TB за един час. 50ТБ живот са малко повече то 2 дена (48часа).
Което пък ще рече, че така изнасиленият диск 128GB ще си замине за 2  дена :o
За 250 ГБ диск (150ТБ живот) ще трябва обаче да се почака само 6 дена!!!

Такова нещо с Хард диск не може да се случи. Да си замине за 2 дена само от запис!


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: makeme в Юни 24, 2018, 21:37
jet, кажи ми моля те, ако си спомняш модела на тоя кингстан да си го запиша за лош.

Naka, в реалния живот, такъв сценарий е невъзможен. Иначе тази скорост дето си написал е само за стари дъна (3гбит), при сегашните (не толкова сегашни де :) ) като средна можеш да вземеш 500мб/с. Въпросното ССД е OCZ Vector 150 (240gb) от първите. Сега изрових стари тестове. На стари дъна е хващало 226мб/с, а сега хваща 554мб/с.  Разбира се пак казвам: Реално при работа , рядко я достигаш. Примерно един mysql сървър ще ти запълни IO възможностите на ССД-то , но скоростта няма да е голяма. Дори и вкъщи да сийдваш торенти, ботълнека на скоростта ще ти е мрежата.

В момента това ССД е на гейминг машината ми, докато ми изкочат пари за NVMe :) . От тук следва, че не може логиката ми да е: С максималната скорост, колко бързо ще го изхабя :) Каквото и да имаш (хард, ссд, нвм), четенето и писането ще ти е еднакво. Просто, когато на момента ти трябва скорост, я имаш.

ПП: Ако ти се смята, ей това съм харесал:
https://www.jarcomputers.com/500GB-SSD-Samsung-970-EVO-NVMe-M2-MZ-V7E500BW_prod_SSDSAMSUNGMZV7E500BW.html?ref=prod :) M2-ката ми е 32гбита


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: Naka в Юни 24, 2018, 22:05
А на мен ми хареса този кингстон.
https://www.kingston.com/us/ssd/consumer/SA1000M8

Двойно по бавен е от самсунга


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: makeme в Юни 24, 2018, 22:21
А на мен ми хареса този кингстон.
https://www.kingston.com/us/ssd/consumer/SA1000M8

Двойно по бавен е от самсунга
Да, но просто защото е  предишния клас. Самсунг го имаха същия (винаги разликите са малки), но ако трябва да се доверя на марка за памети, Самсунг и Интел са ми фаворити. Иначе, това им е еквивалента на Кингстън:
https://www.vali.bg/bg/product/10946/Solid-State-Drive-(SSD)-KINGSTON-KC1000-M.2-2280-240GB

ПП: Сега се сетих, че сметката за скрипта ти с dd не е вярна. Тези цифри 50ТБ и прочие са относителни при определено ползване. Сиреч лимита ти е броя на писане/четене на клетка. При твоя тест ще изкара доста повече ССДто понеже ти ще четеш и пишеш равномерно :) .

ПП2: Между другото, ако имате познат, приятел или роднина в Америка, може да го помолите да ви купи нещо на промоция от там  и да ви го донесе като се прибира. Далаверата е страшно голяма. Въпросното OCZ ми излезе 180лв, а в България вървяха подобни, точно x2 (360лв). В момента например, това е на далавера:
https://www.bestbuy.com/site/samsung-geek-squad-certified-refurbished-960-evo-250gb-internal-pci-express-3-0-x4-nvme-solid-state-drive-for-laptops/6204823.p?skuId=6204823 . В БГ за 130лв, не можеш да си намериш нищо дори и подобно.


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: Naka в Юни 24, 2018, 22:55
Незнам.. А и няма как да се разбере каква им логиката. Те всички флаш памети т.е контролера им върти някакъв алгоритъм дето му викат wear leveling - дето разпределя износването така че никога не знаеш физикално къде пише.

И освен това си мислих да му подавам последователни случайни данни /dev/urandom та съвсем да му объркам логиката.  >:D


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: makeme в Юни 24, 2018, 23:13
Незнам.. А и няма как да се разбере каква им логиката. Те всички флаш памети т.е контролера им върти някакъв алгоритъм дето му викат wear leveling - дето разпределя износването така че никога не знаеш физикално къде пише.

И освен това си мислих да му подавам последователни случайни данни /dev/urandom та съвсем да му объркам логиката.  >:D

Тогава сметката грам няма да излезе  ::) :
Код
GeSHi (Bash):
  1. [23:09:30]makeme@makeLaptop:~$ dd if=/dev/zero of=test bs=64k count=16k conv=fdatasync && rm -fv test
  2. 16384+0 records in
  3. 16384+0 records out
  4. 1073741824 bytes (1.1 GB, 1.0 GiB) copied, 4.63503 s, 232 MB/s
  5. removed 'test'
  6. [23:09:37]makeme@makeLaptop:~$ dd if=/dev/urandom of=test bs=64k count=16k conv=fdatasync && rm -fv test
  7. 16384+0 records in
  8. 16384+0 records out
  9. 1073741824 bytes (1.1 GB, 1.0 GiB) copied, 68.9541 s, 15.6 MB/s


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: Naka в Юни 24, 2018, 23:45
   Е това го дададох само за пример за случайни данни. Да не вземе някой да пита пък какви са сега тези случайни данни.  Много добре знам че е бавно.

Ако трябва да се прави...... (Все пак това все още е мислен експеримент) ще се измисли някаква простотия. (бърза)


Титла: Re: Fedora 28 Workstation - проблеми при инсталация
Публикувано от: Yasen6275 в Юни 25, 2018, 06:39
...И освен това си мислих да му подавам последователни случайни данни /dev/urandom та съвсем да му объркам логиката.  >:D
И как точно случайната стойност влияе на това в каква клетка ще се запише информацията?

И как всичките тези простотии имат отношение към  инсталацията на федора 28?