Покажи Публикации - go_fire
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 340
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Фереджета в ... Конгреса ! -: Днес в 11:37
Тайм ми каза да си гледам работата, но го прочетох на славянския диалект.

Трябва да отбележа, че поздравявай времевите. Досега постоянно спрения js ме спасяваше от GDPR. Оказва се, че те са по-умни и за пример на цялата паяжина.

Към Ясен. Като живущ в непосредствена близост до Трибалия (сиреч Мездра, Враца), категорично отказвам да се приемам формулировките на разни келти. Трибалите са били високоразвити за неолита, в който са живеели. Освен това са били подчертано мирна култура. Нямат нищо общо с нео-фашистките изстъпления на 90% от настоящите българи, чиито изразител във форума ни е Спец.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Планинарски въпрос -: Юни 22, 2019, 19:50
Глупостта никога не може да е извинение за злото. Зло винаги, винаги се върши съзнателно. Това е съзнателен избор. А това означава план. Плановете за поробване няма как и не може да идват от толкова елементарни и нископоставени люде, като управниците ни. Това е нещо, което се случва на световно равнище.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Планинарски въпрос -: Юни 22, 2019, 15:35
Ком-Емине е за баш баир будали. Въпреки, че някакъв рекламатор на Ред Бул го мина за едно денонощие преди няколко години, това е преход за седмица. Това не е за глезльовците със скъпите обувки и готини ранички от фибро не знам си какво. Това е за мъже.

Друго ниво е.

Относно Тиквони и прислугата, гледаш много локално. Нищо от това не е родено и измислено тук. Това си е 1984. Изпълнението е по нашенски, но не и замисъла. Няма нищо общо със събираемост на данъци.
4  Програмиране / Web development / Re: PHP каква е тази конструкция $w['parent']()[0] -: Юни 22, 2019, 13:41
Това addslalshes го помня. Ама нямаше ли някаква подобрена функция още тогава? Нещо ми се мъти, че отначало я ползвах, ама после я замених с друго.

Жалко, че не ми се занимава да вдигам LAMP, ама това, че се изолират чертите, съвсем не означава, че не е заобиколимо, като сложиш две черти. Така онова ще добави две черти и пак всички ще се изолират една друга. Лошото е, че истинското лечение на инжекциите се нарича „подготвени заявки“, чиято сложност граничи с безумие. Някъде там реших, че php вече не е моето нещо. Спря да бъде нещо лесно и удобно. Превърна се в жаба. Може да се ползва само с дебели слоеве абстракция.
5  Програмиране / Web development / Re: PHP каква е тази конструкция $w['parent']()[0] -: Юни 22, 2019, 13:10
Това си спомням, че пълни базата с наклонени черти. Още щом разбрах за съществуването му, реших да не го ползвам. Не помня и не съм сигурен, но ми се струва лесно заобиколимо, като сам сложиш наклонени черти. Така взаимно се изолират и обезсилват.
6  Програмиране / Web development / Re: PHP каква е тази конструкция $w['parent']()[0] -: Юни 22, 2019, 11:46
Да де, ама га пишехме на php 3 и 4, езика отговаряше напълно на името си: personal home page. Беше далеч преди да започне да конкурира жабата. И тогава правехме неща от сорта да създаваме променлива от параметър получен по get-ова заявка. Например първите защити срещу инжекции почнахме да ги правим едва при пет. А за разните XSS и подобни почти не бяхме чували за тях.
7  Програмиране / Web development / Re: PHP каква е тази конструкция $w['parent']()[0] -: Юни 21, 2019, 15:01
И старото почти не можеш да го хакнеш, защото не си го и виждал дори.

За съжаление последното не е вярно. Старите неща са доста по-кракваеми. С времето се пише все по-сигурно. Колкото по-назад се връщаме, толкова по-беззащитни са били нещата. Забележи, че всички течове на информация са свързани със стари системи. И да има някакви изключения, са малко.
8  Програмиране / Web development / Re: PHP каква е тази конструкция $w['parent']()[0] -: Юни 21, 2019, 13:19
Добре леко пообърках терминологията. Това е наследство от perl, дето такива магии са си част от живота.

Мейк, мисля, че точно ти беше дал една връзка, дето Мариян обясняваше, че за свои клиенти поддържат все още php 4 и скоро няма да спрат, нищо, че в официалните им ценови оферти за домуване не присъства.

Нищо не умира напълно в паяжината. Има толкова много живи, стари системи, че не е за вярване. И това едва ли ще се промени, колкото и от 1984-та да бутат. Старите неща са прости, новите са сложни. Старите искат малко ресурс, новите са лами. Старите може да се поддържат с малки екипи, новите не могат. И така нататък. Не са за всеки.
9  Програмиране / Web development / Re: PHP каква е тази конструкция $w['parent']()[0] -: Юни 21, 2019, 12:26
Ако имам правилни спомени от php, това е „променлива променлива“. Не заеквам, казвам Дюран Дюран два пъти да го запомните.

С две думи (ако не греша), този израз значи, че името на масива се конструира в движение и се взема първия му елемент.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как мога да накарам Synaptic да игнорира broken пакет. -: Юни 21, 2019, 12:22
Не знам, защо при теб се получава така. Аз също съм си свалил deb-овете от SF и съм си ги инсталирал на ръка върху Аски (което отговаря напълно на 9). Даже и българската локализация съм си сложил. Единственият несъвместим пакет е този за интерграцията с Desktop. Но нея просто не съм я инсталирал. Много важно, че АОО го няма в стартовото меню и контекстните менюта.

В такива случаи съм правил едно от две неща. Първото е да вляза в базата и ръчно да променя състоянието на пакетите като неинсталирани. Така спират да пискат. Другия вариант (ползвам го за ФС на vdi за FUSE) е ръчно да разпакетирам пакетите по местата им. Така не се изпълняват postinstall scripts, ама ако толкова искам, мога и ръчно да ги пусна.
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Планинарски въпрос -: Юни 21, 2019, 00:18
В статията общо взето това те съветват. Но не знам Филипините дали е добро място. Най-малкото не знаеш, какви са законите там. По-добре е да е някой данъчен рай. Кипър е най-близо, ама не знам дали все още е, защото ги удари криза. А и през 2014-та приеха някакъв закон против ошфорките, както казва Гинка Върбакова.  Сложно е. Най-добре поговори с някой, който е регистрирал в чужбина и е патил. Извън моята компетенция е това.
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Планинарски въпрос -: Юни 20, 2019, 22:50
Доставчик на софтуера за магазина.

Ето една статия по въпроса:

http://accountingnews.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD-546.html

От същите има и два подкаста по темата:

https://s3.castbox.fm/e9/17/4c/e4a59f4eea876acded99fb2b45.mp3
https://s3.castbox.fm/85/14/43/c9573446ac8a55d0389ff5195c.mp3

Вторият е предимно мрънкане.

С две думи. Прави се всичко у нас, за да може да се унищожат ел. магазини. Но не Бойко и Горанов са за ебане. Това е просто европейска политика. Убиват се малките играчи, за да няма конкуренция. Така е било винаги в историята.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Планинарски въпрос -: Юни 20, 2019, 21:16
Аз пък в моменти като тоя, когато съм в „режим престой“, гледам да правя всичко, за да не излизам от вкъщи. И винаги, винаги се намира нещо, заради което да напускам дома. Някой път съм направо бесен. После ми минава.

Казваш, че не излизаш, въпреки това очевидно имаш прилични доходи. Казваш, че не би работил като „кодер“, защото така работиш по едно нещо и не печелиш.

Да не би да имаш ел. магазин? Ако е така, „професионалиста“ в мен да ти напомни, че до края на тоя месец трябва да го регистрираш в НАП, а до края на септември трябва да пригодиш софтуера си да минава през КА. Това на практика значи да минеш на български доставчик. И ако имаш paypall трябва да го регистрираш в БНБ.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Планинарски въпрос -: Юни 20, 2019, 20:16
Някъде нагоре дадоха връзка, какви видове туризъм има в днешно време. Като ги видях и категорично се отказвам от живота. Добре, че бях турист в едни по-прости времена, когато пред нас не стояха такива екзинстециални въпроси, а мисълта ни беше, как вечерта ще сме стигнали до следващата хижа, ще сме извадили китарките и ще попеем. И на сутринта отново. А в неделя обратно надолу.
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Забавяне на триенето с Backspace при Ubuntu 19.04. РЕШЕН !!! -: Юни 20, 2019, 13:39
Живеем във времето, когато няма настройки. Всичко е все по-малко настроечно. Повечето неща изобщо не можеш. Виж Убунту май все още могат да се пипат доста неща. Ама, колко да са, като това е Гном?
Страници: [1] 2 3 ... 340