Покажи Публикации - go_fire
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 321
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Съществува ли наистина Тайно световно правителство? -: Яну 19, 2019, 11:06
*Първо да припомня, че това са теми за чешане на езици. Те не ангажират никого и не са с цел да обиждат някой.*


Е че то ние сме в регрес от 30 години, и на всичкото отгоре му се кефим. Ние не правим абсолютно никакво усилие за развитие защото просто не искаме.

Абсолютно не съм съгласен. Но може и да се съглася. Това зависи от това, какво разбираш под регрес. В следващите цитати от теб ще се опитам да позная, преди да си уточнил.

Засега приемам, че съм несъгласен. Защо? Защото социализма сам по себе си беше регрес. Беше регрес спрямо западното общество. Не беше регрес спрямо това преди него. Спрямо него беше голям прогрес.

Човека от изтока нямаше свобода. Човека от запада имаше. Лошото е, че днешния западен човек върви към източния от тогава.

На материално равнище беше същото. Изтока боравеше с по-стара технология и изоставаше постоянно. Може да сравниш Лада 7 с Golf 1. Това са съпоставими по клас коли. Телевизор Велико Търново и Sony Trinitron просто няма да ти го причинявам.

И това беше на всяка крачка. Аз все още живея в панелен блок. Такива днес се строят само в Китай (вярно небостъргачи). А дори тогава не се строяха на запад.

Това ни е заложено исторически. Ние сме народ поробван два пъти и оцелял и при двата случая. Сега обаче механизмите са други и май от третия път ще успеят да ни затрият.

Не ни е заложено. С нас не се е случвало нищо по-различно от това, което се е случвало с много други народи. В историята навсякъде има епизоди на голям напредък, последван от голям спад.

Ние просто си се топим като народ и ми се струва че е необратима ситуацията. Ние не можем да си извоюваме бъдещето в момента просто защото не искаме.

Не се топим. В смисъл не измираме. Просто емигрираме. Това също не е нещо нито ново за света, нито за нашата история. През последните две хиляди години ни се случва постоянно, а сме още тук. Разселването не е повод за тревога. Поводи са други неща.

Виж аз не съм фен на социализма или на комунизма аз съм против това хората да са равни просто защото когато можеш повече трябва да получаваш повече, но не съм и сляп за да видя какво направи едната система за 30 години и какво направи другата за същото време.Дори съм готов да се обзаложа че постигнатото от социализма в България и след 100 години няма да бъде достигнато от сегашната система.

Какво разбираш под постижения на социализма, също следва да уточниш. За мен например тежката индустрия не е постижение, а екологична катастрофа. Тя продължава и до днес. Тиквони може да си е колкото иска мафиот. Може да е окрал толкова милиарди, колкото не може да преброи. Може да е убил повече хора от всеки друг. Но той не може да е виновен и за това.

Научните ни постижения също се оказаха балон. Остатъците от тази наука днес са единственото жизнеспособно, което е било. Твърде малко. Някой тия дни спомена космически храни. Могат да се кажат още няколко и това е.

Образованието е голяма мъка. Ако желаеш да откриеш нова тема за това, с радост ще се включа в нея. Там има много за казване и преди, и днес.

Но най-важното оставям за накрая. Каквото и да е постигнал социализма, то е било възможно, защото ние бяхме колониална държава. Нашата колония се казва СССР. Той не беше само наша колония. Беше колония на всички страни от СИВ. Така работеше СИВ. И при това положение, каквото и да кажем, че е постигнато: малко е.

Аз съм фен на капитализма в класическия му вид, индустриялния капитализъм. Това което в момента Тръмп се опитва да спаси.Са вярно това е малко по сурова система, защото там оцеляват само тези които могат, но това гарантира прогрес не само на даден народ но и на човечеството като цяло.

Аз пък изобщо не съм му почитател и няма да стана. Този капитализъм роди класовата борба. Заради този капитализъм бяха убити невероятно много хора. Този капитализъм не беше хищнически, не беше дори паразитен. Беше сатанински.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Съществува ли наистина Тайно световно правителство? -: Яну 17, 2019, 18:13
В днешния свят много неща са фалшиви. Това не означава да спрем да опитваме да се усъвършенстваме. Ако го направим, прогреса просто спира. А това означава регрес.

Днешния ден е по-хубав от вчерашния. Той е по-хубав от оняденшния. Всеки следващ ще продължава да е по-добър, докато ние продължаваме да се опитваме. И това е въпреки всички настоящи кривини. И те са по-малко от преди.

А относно мрънкането, че имало някакви беди (че даже и световно спускани, че дори от САЩ), трябва да се каже нещо. Всяко зло е безсилно, ако не му съдействаме. Нещо, каквото и да било (добро или зло), може да стане единствено с нашата подкрепа. На всеки един поотделно.
3  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Сърверски софтуер за публикуване на книга(и) в *odt -: Яну 17, 2019, 18:04
Но! Това е стара технология. И като такава носи своя багаж. LaTeX може да ти достави най-красивите, стилистически правилни, полиграфски издържани документи на планетата. Може да ти ги достави в същия вид на PDF. Когато говорим за truetype цената е, че не можеш да ги получиш като dvi. Но пък и нещо толкова жалко като truetype, няма място в dvi (майтап).

 Колега, с когото работя кара магистратура в университета в Ланкастър, там използват Латекс като основен инструмент за писане на доклади и др. документация.

Текс е създаден като академичен инструмент. Такъв е и до днес. И винаги ще бъде. Ще бъде поне докато не се случи нещо радикално (wasm ли чух?).

Разбира се това е в цивилизованите страни. Родните университети само името им е университетско.

В темата обаче се пита за публикуване като html, css, js. А в това tex е негоден. Поддържа се мъничко js но това е единствено и само в pdf (май версия 1,5 на стандарта). Html се поддържа четворка. CSS изобщо не се поддържа.

Tex е уникален инструмент, но той не се превърна в универсална технология подобна на postscript. А и самия postscript вече го броят за остаряващ. Реално се поддържа (и то симулиран) само в печатащите устройства. Той също не успя да прескочи в новата ера. Поне в това tex успя да му вземе реванш. Но пък не успя да вземе реванш от xml, който се завърна от гроба и е по-жив от всякога.
4  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Сърверски софтуер за публикуване на книга(и) в *odt -: Яну 17, 2019, 08:14
Конвертирането винаги е било голяма болка. Например за таблици „класическия“ начин беше да се представят като картинка.

Ако говорим за завършени продукти (книги в случая), то 4096 е прав, че най-добре да се оставят в PDF или дори в odt. Гългъл чете и двете. Викито е полезно, когато ще има последваща, колаборативна работа по тях. Slideshare разработката му е струвала едни милиони и засега няма лесно да му се намери аналог.

Трябва да се съберат прекалено много желаещи като теб и заедно да го направят. Или пък някой да реши да подлее вода на подобните услуги и да налее той милионите. Засега няма кандидат. Дори за нещо основополагащо като Гитхъб му трябваше много време, за да започнат да се появяват открити алтернативи. А какво остава за нещо, за което на програмистите не им пука?

=*=

4096. Аз съм огромен почитател на TeX и LaTeX. Това е цяла вселена. Споменавал съм, че в хранилищата на Дебиан има над три гигабайта информация по темата (фактически това е парчетосан TeX Live). LaTeX е еднакво достъпен и за начинаещи, и за напреднали.

Но! Това е стара технология. И като такава носи своя багаж. LaTeX може да ти достави най-красивите, стилистически правилни, полиграфски издържани документи на планетата. Може да ти ги достави в същия вид на PDF. Когато говорим за truetype цената е, че не можеш да ги получиш като dvi. Но пък и нещо толкова жалко като truetype, няма място в dvi (майтап).

ОБАЧЕ! С LaTeX не можеш да получиш хубав HTML, а CSS не може да получиш никакъв. Филтрите към HTML са правени през деветдесетте и HTML, който получаваш е също деветдесетарски. Мен това напълно ме устройва, но не отговаря по никакъв начин на съвременните критерии.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Съществува ли наистина Тайно световно правителство? -: Яну 17, 2019, 07:56
   Големият проблем е,че голяма част от световните петролни запаси се
държат от диваци: Саудитска Арабия,Катар,Кувейт и т.н.
   И САЩисаните не правят нищо,за да намалят зависимостта
от горепосочените.
   А могат ...

А дали могат? Преди малко писах как, след тяхната намеса обикновено настъпва пълен хаос и идват още по-големи диваци. Дори вече доста ясно се чуват гласове да бъде оставен света намира и да се занимават със себе си. В момента тези гласове си имат президент. Защо си мислиш, че САЩ не могат да се разочароват?

Аз затова харесвам либералната идеология (което не е едно и също с неолибералната). Там се казва така. Научи го. Дай му знание. Дай му достъп. Ако разбере, то той сам ще избере пътя на демокрацията. Не му я подарявай, защото няма да я оцени. Ако няма осъзнат избор, няма истински успех.

От друга страна на САЩ тези режими са им удобни. Когато имаш пълна диктатура, имаш ясни правила и много предвидим партньор. А това е нещо много важно в бизнеса.

6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Съществува ли наистина Тайно световно правителство? -: Яну 17, 2019, 07:43
Е да де, ама кажи-речи единствения клиент на Венецуела е САЩ. И когато САЩ реши, че не те харесва, намира начин да купува все по-малко от теб. А няма кой друг да купи в точно онзи регион. И ти фалираш.
Ако имаш петрол, няма как да нямаш и пазар за него. Имаше кой да купува петрола на ИДИЛ, нали?
А и въпросът не е вече толкова в петрола. По-важният аспект е, че ако една държава е достатъчно богата - независимо по каква причина - не взима и заеми. Т.е. може да избяга от влиянието на МВФ и така империалистите имат съвсем малко възможности да я натискат, та да им играе по свирката. Почти всяка една държава, която е независима в този смисъл е мишена.

То може и да иска друг да купува, но САЩ няма да го позволят. ЮА е задния двор на САЩ. Там друг не може да се разпорежда. Затова мъдестия е трън.

На ИДИЛ петрола го купуваше Турция. Турция беше съюзник на САЩ (на думи все още е). Турция и САЩ подкрепяха ИДИЛ, защото макар да имаха различни намерения, имаха общ враг. На това му казват ситуационно сътрудничество. Видя се, че, когато спря да дава плодове, то беше изоставено.

=*=

Богатството не е нещо сигурно. Знаеш ли, колко лесно се организира криза? Дори без криза, нещата винаги могат да се стекат зле за теб. Тъй, че това, че днес имаш нещо, изобщо не е гаранция за бъдещето.

Но въпреки това е все още рано да говорим за една империя. САЩ са най-силни с много обиколки пред останалите, но това също не е гаранция, че ще са крайния победител. Както и да е. Ще минат много векове до тоя момент. Няма да доживеем да видим, кой е бил прав.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Съществува ли наистина Тайно световно правителство? -: Яну 17, 2019, 07:33
Това от което искат американците е петрола и да   им налеят от тяхната "демокрация".

Демокрацията винаги е за предпочитане пред всичко друго, което е било до сега. И това е така въпреки всичко, което си изредил след това изречение.

Благата винаги са стигали в най-малка степен до бедните. Затова се наричат бедни. В този смисъл за бедните е все едно дали са във времената преди Чавес или в днешното мъдесто. Само по чависко имаха много блед лъч надежда.

Ще си останат бедни, но поне ще имат демокрация.

Макар, че това има обратна страна. Досегашните опити на САЩ да докарат демокрация силово се срутиха много зле. След тяхната намеса дойдоха дори по-лоши режими от предишните. Май наистина света не навсякъде е узрял за демокрация, щом я отхвърля.

А както е видно и у нас не всички я искат. Макар, че това означава диктатура. Колко ще са щастливи тогава?
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Съществува ли наистина Тайно световно правителство? -: Яну 17, 2019, 07:24
Цитат
На кой изобщо му пука за бъдещето? Важно е днес. Всичко е ясно.

на теб със сигурност би трябвало да ти пука

Има нещо, на което му казват ирония. Макар, че това е поредния въпрос, който има две страни.  Другата страна е, че например на християните им се повелява да не мислят за бъдещето, за което има грижа някой друг. Кой е този друг зависи от това, в какво вярваш.

Християнина е на света, за да осъвършенства себе си, а не да оправя света. В този смисъл той е ученик. Но пък с всяко постижение да направиш себе си малко по-напред в божествения път, това неминуемо прави света малко по-добро място. За всеки случай това няма как лесно да бъде забелязано. На света съществува прекалено много зло. Философска тема.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Съществува ли наистина Тайно световно правителство? -: Яну 16, 2019, 08:28
Проблема на Венецуела не е мъдестия. Не е дори Чавес. Леви режими редовно идват на власт в тази част на света. И не е особено учудващо, защото, ако си мислите, че нашенските цигани живеят в мизерия, трябва да видите индианците. Социалното неравенство води революции. Не е задължително да са леви, но, когато неравенството е на имотен принцип, то революциите са обикновено леви.

Което ми напомня, че до тридесет години половината ни население ще е от цигани. А ние продължаваме да ги натискаме в калта. Доста вероятно е в един момент в изблик на гняв, просто да ни изколят. И никой няма да ни е виновен. Ние нарочно ги държим в гета. Като ние не решаваме техния проблем, те ще решат нашия по най-бруталния начин, който се сетят. За начина пак ние ще сме виновни, защото, ако ги бяхме образовали, цивилизовали и приобщили, можеше и да ни се размине. Или поне нямаше да е по такъв начин.

Но да се върна на Чавес. Понеже оправихме всички наши проблеми да вземем да решим и световните.

Чавес логично идва на власт и неговия режим е с логичен край, който ще настъпва бавно и болезнено. Но не е виновен Чавес. Виновен е може би най-големия нерешен проблем в реалната икономика. И той няма варианти на решение. Този проблем се нарича: концесия.

При пазара логиката е проста. Правиш нещо и го продаваш. Ако си достатъчно добър търговец, то нещото ще се купува, ти ще имаш печалба, вероятно дори служители и всичко ще върви. Ако някъде се спънеш, губиш. Живота продължава. Случва се, защото се намираш в конкурентна среда и друг ще те замести. Ако не бъдеш заместен, то има някакъв проблем със самия пазар.

Обаче не така стои въпроса, когато едни пари падат от въздуха. Не трябва да правиш нищо, парите просто си идват. Много прилича на феодализъм с разликата, че тук не се експлоатират хора, а някакъв ресурс.

Сиреч проклятието на Венецуела се нарича петрол. До Чавес по-голямата част беше в частни ръце. Какво се случва, когато ти валят огромни пари? Ами ставаш месния принц. Можеш да правиш, каквото си поискаш.

И преди Чавес имаше държавна компания. При нея, какво беше положението? Като всичко държавно. Крадеше се с пълни шепи, че и пазви. До държавния бюджет не  стигаше почти нищо, а от него към бедните пък съвсем.

Колкото и левите икономисти да се напъват да казват, че държавата може да бъде добър стопанин, то те не могат да дадат примери. Не могат да дадат примери, които да издържат на критика.

След като дойде Чавес, успя да национализира над половината находища. Към бюджета взеха да текат повече пари. Съответно оставаше малко повече не откраднато, за да стигне до бедните. Принцовете разбира се бяха недоволни, защото трябваше да делят баницата с бандата на Чавес и на всичкото отгоре да има и едно малко парченце за индианците.

Е да де, ама кажи-речи единствения клиент на Венецуела е САЩ. И когато САЩ реши, че не те харесва, намира начин да купува все по-малко от теб. А няма кой друг да купи в точно онзи регион. И ти фалираш.

Ей това е буквичката „В“ след „А“ и „Б“.

п.п. Може би някой специалист би възразил, че концесия може да се управлява добре и да посочи близкия изток или дори Бруней. Да там хората наистина живеят повече от добре. Едва ли съществува материална нужда, която да не е покрита. На свободата, за кой му пука, като е пълен търбуха? Мечтата на БСП.

Само, че дори там, като се вземе съотношението на космическите суми, които влизат и това, което реално стига до населението, то извода не става никак добър. Там се краде, както никъде по света.

Естествено, че очаквам един човек с „ясен“ поглед и разбирания да дойде да ми обясни, че това не е важно, щом остава предостатъчно за него. След, което ще ми обясни, че няма проблем да е пробито нещо, което се казва „secure copy“.

На кой изобщо му пука за бъдещето? Важно е днес. Всичко е ясно.


10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с повреден пакет помагайте! -: Яну 15, 2019, 08:11
И в KDE e Alt+F2.

Същото може да се постигне с alt+space. А ако отвориш стартовото меню (копчето от по-популярната ОС работи), може директно да започнеш да пишеш. Така спестяваш натискането на едно копче.


Нещо не ми става ясно как да отворя тази kdesu - Konsole

Това е безсмислено упражнение. Отваряш любимия си терминален симулатор (в твоя случай Konsole) и си вземаш правата със „su -“.

=*=

И сериозно си помисли, трябва ли ти в действителност делфин с повишени права. Въпреки, че съм дърт почитател на Пърл, дето има 44 000 правилни начини да направиш нещо, то силно подозирам, че правиш нещо грешно, за да ти е необходим Делфин с повишени права.
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: План за оцеляване в условия на катаклизъм -: Яну 13, 2019, 11:58
Това е вярно, само, ако мислиш, че в ядрото има дупки, за които не знаеш, но знае някакъв произволен човечец от Интернет. АНС разбира се, не са произволни. Но, ако те те подгонят, едва ли дори Путин или Ким Чен Ун могат да те спасят.
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: План за оцеляване в условия на катаклизъм -: Яну 13, 2019, 10:31
   Не съм се занимавал с QubesOS,моето решение по отношение на
сигурността е следното: имам си виртуална машина с няколко копия,
откъдето сърфирам в подозрителните сайтове,даже и да се прецака
нещо,изтривам въпросната виртуалка и ползвам някое от копията.
   И всичко е на 6 ...

Това е много полезен метод за една друга доста по-популярна ОС. Обаче в ГНУ/Линукс където имаш неща като затвор, пространства от имена, променливи на средата и още други, е меко казано безсмислено упражнение. Освен от мързел. Но на мързела ние му казваме LXC, Docker, Flat, а не Qemu, XEN, VirtualBox.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: План за оцеляване в условия на катаклизъм -: Яну 13, 2019, 07:05
Понеже доста често даваш връзки към „Електронен вестник“, ето ти едно интервю с бившия кадър на „24 часа“ от блъсковото време:

http://eurocom.bg/shows/video/delnici/8878


Не се казва кой знае какво, но показва, че човека е загрижен.

Катаклизма може да е метафорично понятие или практично. Метафорично отдавна подсказвам, че за мен е настъпил. Направих го и в тази тема.

На практика всеки ден планетата ни подсеща, че не може да ни търпи и може във всеки един момент, когато окончателно ѝ писне да ни измете.

И тук се сетих за един господин, който се казва Дамян Попхристов. За тези, които са следили кариерата на Стойчо Керев от последната петилетка, знаят кой е. За другите това е театрален режисьор работил предимно на Бродуей. Но по някое време се шашнал нещо и решил да се върне у нас, за да търси богомилите. Не ги намерил. Почти всичко, което се знае за тях, е запазено във Франция. Тук няма нищо. И тогава решил да започне да превежда и да обикаля страната, и да образова хората. В тубата може да се намери доста, ако на някой тази тема е интересна.

Та той много обича да повтаря една богомилска сентенция, която поне за себе си съм открил, че до тук е била вярна. Тя гласи следното:

Пред каквито и трудности да си поставен, в същата степен са ти дадени възможностите, уменията, начините да ги преодолееш.

Разбира се, тук става въпрос, че са дадени от всевишния. Но който не вярва в отвъд материални неща, може да се каже, че има и физическо потвърждение. Онова на Нютон за равната по сила и обратна по посока сила. Да не се излагам да казвам, че е втория закон, щото точно нищо не помня, а тук половината сте инж.-ове. Не, че сигурно го няма във Википедия, ама мързела мори, а не убива.

=*=

С всички тези несвързани приказки (в мой стил) исках да кажа, че ако се окажем в средата на някакъв катаклизъм и ни е дадено да живеем, то ще оцелеем дори без клечка кибрит в себе си. Ако нямаме шанс (нарочно подбрана неутрална дума), то и бетонен бункер с размерите на град в австралийската пустиня или Аризона да имаме, то няма да ни бъде.

п.п. От друга страна имаме приказката за Йов от Вехтия завет. Тъй, че, ако чувстваме, че трябва да се подготвим, то по-добре да го направим. Като ти се пращат предупреждения, не е добре да ги подминаваш.

п.п.п. Ъ-ъ-ъ ето ви и Skynet:

https://en.d2l.ai/d2l-en.pdf

Забележете, че още извънземния Гаус е започнал разработката за изтребване на човечеството.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: План за оцеляване в условия на катаклизъм -: Яну 08, 2019, 07:59
Джет, не желая да съм груб, но лично аз не виждам полза от това, че разполагам с УКВ радио в телефона си. Това ме връща в отминала епоха.

Колко хора слушат радио извън колите си? И защо го слушат? Нещо да им дзиндзирика. И евентуално да научават за пътните и климатични условия. Ама само евентуално.

УКВ не са от разрешените честоти за радио-любители. Доколкото такива са останали (все пак GNU radio се развива, значи не са изчезнали съвсем), то никой няма да чуе зова ти за помощ поради „имърджънси“. На всичкото отгоре обхвата на УКВ е много малък. Не е като синьозъбие, ама не е и като да се свържеш с другия край на планетата.

Радиото не пести ток! На авторите на тези две статии да им кажа, че това, което наричат Син зъб и WiFi е нищо повече или по-малко от радио. Същото се отнася и за GSM. Колкото харчат те, толкова ще харчи и УКВ-то. Радиото никога не е било енергоспестяваща технология и няма да бъде. Може би това е, защото това е технология, която на практика означава, че превръщаш ток във вълни :P

Изобщо не споделям оптимизма им. Няма да звъня нито на Веризон, нито на Апъл. А то, ако съм клиент на Апъл, катаклизма за мен вече е настъпил и нищо не може да ме спаси. Което се отнася и за Андроид, между другото.
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: План за оцеляване в условия на катаклизъм -: Яну 07, 2019, 07:21
А аз си мисля, че или няма да има катаклизъм, или той ще е толкова унищожителен, че никой няма да има шанс за нищо. Никога не съм мислил по този въпрос и не съм се подготвял.

Но щом чувствате потребност да го правите, направете го.

Само дето Джет сподели нещо. У нас битовата престъпност е много голяма. Да не се окаже, че тия имоти са не просто оглозгани, а, че направо ги няма. Тухличка да не е останала. В моя край това е честа гледка. И не само в моя. Глада е страшен мотиватор.
Страници: [1] 2 3 ... 321