Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: backinblack в Авг 29, 2012, 18:48



Титла: Ауто старт на ВМ в ESXi ?
Публикувано от: backinblack в Авг 29, 2012, 18:48
Цял месец се боря с автоматичното стартиране на виртуалките и не ще и не ще и днеска като сложих едно лицензно кейче от генератор да видя какви други функции интересни има и тръгна от раз!
Тва възможно ли е автоматичното стартиране на виртуалките след рестарт на сървъра да е в платените функции!?


Титла: Re: Ауто старт на ВМ в ESXi ?
Публикувано от: Mitaka в Авг 29, 2012, 19:48
Не.
Аз ползвам и платена версия (4.1) и безплатна (5.0) - и на двете нямам никакви проблеми.
Единствено, ТРЯБВА да има VmWare Tools, за да може ESXi-a да знае какво се случва с машините.
Принципно се задава и едно закъснение (delay) за стартирането, което е препоръчително да е 120 сек.

Ако нещо не е позволено от лиценза, то си казва в момента, в който се опиташ да настроиш/стартираш нещото.

(http://unix-bg.org/wp-content/uploads/2012/08/Screen-Shot-2012-08-29-at-8.32.35-PM.png)


Титла: Re: Ауто старт на ВМ в ESXi ?
Публикувано от: backinblack в Авг 29, 2012, 21:18
Ами Митаче, на реалния сървър съм с безплатния кей от сайта на Вмуаре, а имам един сървър с един уиндоус и едно убунту в него на виртуалка на който разцъквам експерименти, преди да ги приложа на реалния. Та, на него също не стартираха автоматично! Задал съм им 40 секунди, но и със 120 които са си по подразбиране също не стартират! Онзи ден му сложих на виртуалното ESXi кей някакъв унлимитет и днес забелязах, че си стартират вече съвсем нормално, а нищо друго не съм бъзикал. На Убунтуто е без тулсове.
Тъй като е лесно и безпроблемно смяната на лицензите, днес сложих същия кей на реалния и той без проблем започна да си ги стартира! Рутера pfSense е без тулсове.

Забравих да кажа, че версията на ESXi е последната, 5 update 1.

Ще видя после, като върна безплатния кей, дали ще продължи да работи по същия си начин щото нямам нужда от допълнителните възможности.


Титла: Re: Ауто старт на ВМ в ESXi ?
Публикувано от: Mitaka в Авг 29, 2012, 21:27
Ами при нас сега ще пускаме клъстер, та трябва да се ъпгрейдват лицензите, та и аз временно ползвам един от keygenerator, и съм инсталирал два ESXi-a във физическия ESXi и си чупя машините :)
А физическия е... със безплатна версия. На него до сега съм имап проблем с паленето единствено на OpenBSD, за което няма VmWare Tools.
Но това, което съм забелязал, и в което съм сигурен - ако лиценза не позволява да се статират, ще изведе доста грубо съобщение за грешка :)


Титла: Re: Ауто старт на ВМ в ESXi ?
Публикувано от: backinblack в Авг 29, 2012, 21:40
Цитат
......и съм инсталирал два ESXi-a във физическия ESXi и си чупя машините.....

И как го излъга, че и аз се пробвах да вкарам едит виртуален в сървъра с ъплоуд от уоркстейшъна, ама не дава! Веднага се усеща и вика, че хипервайзера не можело да се виртуализира!
Ама трябва да пробвам да го кача през sftp-то по мрежата и да видя дали ще го атачне към инвентора или да го инсталирам директно вътре, но с конфигурация за дебиан или убунту, но не знам как ще му оправям мрежата!


Титла: Re: Ауто старт на ВМ в ESXi ?
Публикувано от: Mitaka в Авг 29, 2012, 22:21
Цитат
......и съм инсталирал два ESXi-a във физическия ESXi и си чупя машините.....

И как го излъга, че и аз се пробвах да вкарам едит виртуален в сървъра с ъплоуд от уоркстейшъна, ама не дава! Веднага се усеща и вика, че хипервайзера не можело да се виртуализира!
Ама трябва да пробвам да го кача през sftp-то по мрежата и да видя дали ще го атачне към инвентора или да го инсталирам директно вътре, но с конфигурация за дебиан или убунту, но не знам как ще му оправям мрежата!

Цитат
......и съм инсталирал два ESXi-a във физическия ESXi и си чупя машините.....

И как го излъга, че и аз се пробвах да вкарам едит виртуален в сървъра с ъплоуд от уоркстейшъна, ама не дава! Веднага се усеща и вика, че хипервайзера не можело да се виртуализира!
Ама трябва да пробвам да го кача през sftp-то по мрежата и да видя дали ще го атачне към инвентора или да го инсталирам директно вътре, но с конфигурация за дебиан или убунту, но не знам как ще му оправям мрежата!

Значи, доколкото разбирам: искаш в ESXi да качиш втори ESXi. Полезно е, защото може да тестваш каквото си искаш :)
 
По подразбиране, виртуалката във втория ESXi няма да запали, трябва една настройка:

Избираш виртуалката на ESXi-a (т.е. "вторият" ESXi), и даваш "Edit Settings", от там - "Options"->"General"->"Configuration Parameters".

(http://unix-bg.org/wp-content/uploads/2012/08/Screen-Shot-2012-08-29-at-10.15.26-PM.png)

Цъкаш после "add row" и въвеждаш:
Name: monitor_control.restrict_backdoor Value: TRUE (мен името backdoor малко ме уплаши в началото :)

(http://unix-bg.org/wp-content/uploads/2012/08/Screen-Shot-2012-08-29-at-10.16.00-PM.png)

После би трябвало да палят без проблем виртуалките във "виртуалния" ESXi.
Доколкото помня - трябва да е 32 бита, 64 не може... ама може и да бъркам, пробвай.

Точно днес ми ги обясняваха тези неща :)