Автор Тема: UNIX администратор  (Прочетена 13799 пъти)

 • Гост
UNIX администратор
« Отговор #15 -: Сеп 14, 2005, 16:12 »
Цитат (ohubohu @ Сеп. 14 2005,16:44)
/Offtopic/
Цитат
всяка уважаваща себе си компания се управлява от правила

Към това бих добавил, че повечето чужди компании стриктно спазват правилото за неразгласяване на заплащането.
 Мисля, че нито IBM, нито HP са компании "втора ръка", а аз никъде не съм виждал тяхна обява за работа с посочено, предварително, заплащане.

Вярно е, че има и такива фирми които не оповестяват какъв е размера на заплащането, но обикновенно се касае за дейности, с квалификационни изисквания такива, че има много кандидати. Не е вярно, че IBM не оповестяват минималния размер на заплащането при обявяване на конкурси за съответна работа. Все пак трябва да се даде възможност на евентуалните кандидати, да преценят дали си заслужава да си губят времето и да се кандидатират за съответната работа. Вярно е, че заплащането е резултат от договарянето между работодателя и кандидата за съответната работа, но при влизане в договорни отношения още повече ако се касае за трудово-правни отношения и още повече ако се касае и за месторабота в България, преди всичко на кандидатите за работата трябва да им бъде предоставена исканата от тях информация относно: условия на труд, заплащане, място на работа, продължителност на работното време, и т.н. (справка Кодекса на труда - четете го, за това е писан не само да е написан но и да се прилага!'<img'>
Активен

nov_chovek

 • Участник
 • *****
 • Публикации: 536
 • Distribution: Ubuntu 8.10 по принуда
 • Window Manager: Gnome
  • Профил
  • WWW
UNIX администратор
« Отговор #16 -: Сеп 14, 2005, 19:16 »
Симеон до някъде е прав.

Редно е да се обяви поне минималното възнаграждение (примерно ако се практикува по чл. 70 КТ) така, желаещите ще се ориентират дали искат да кандидадстват. И Второ, което според мен е по-важно от горното, е да се оповести името на компанията - все пак трябва да се знае за кого иска човек да работи, нали? Да не се окаже ,че Осама после ми е работодаел '<img'>

ПС: не съм кандидат (за съжаление) просто споделям мнение.
Активен

ohubohu

 • Участник
 • *****
 • Публикации: 355
  • Профил
UNIX администратор
« Отговор #17 -: Сеп 14, 2005, 20:55 »
Цитат
Не е вярно, че IBM не оповестяват минималния размер на заплащането при обявяване на конкурси за съответна работа

Можеш ли да ми посочиш такава обява? Аз не съм срещал, но пък мога да ти предоставя копие от правилата действащи там, без тези определени като "конфиденциални" или "за вътрешно ползване", естествено.
Активен

             KISS
(Keep It Simple, Stupid)

the_real_maniac

 • Участник
 • *****
 • Публикации: 1258
 • Kernel panic, me - no panic ;-) :-)
  • Профил
UNIX администратор
« Отговор #18 -: Сеп 15, 2005, 01:24 »
Цитат (romeo_ninov @ Сеп. 14 2005,14:41)
Цитат на: Guest,Сеп. 14 2005,14:35
Аз администрирам HP-UX v.11.2 както и Oracle 10g dtabase server. Местоработата ми е в Б-я, говоря английски макар и с акцента на "циганин  говорещ български" '<img'> но ми предстоят още обучения по Oracle. От съображения за сигурност няма да споменавам къде работя в момента, но бих казал (написал) по повод тази обява за работа следното: Ако заплащането е под 5000 евро на седмица, изобщо не бих си мръднал гъза дори и да си напиша CV пък камоли и да идвам на интервю.

Съжалявам господине, но от изложението Ви не разбрах защо е написано. Нямам наблюдения върху познанията Ви по английски, но и българския Ви не е на ниво. Както споменах в правилата на компанията влиза неразгласяване на размера на заплащането. Обявата продължава да е активна.Приеми го като коментар по отношението на компанията, не на обявата.

Значи разбирам човека, които търсите да е студент/ученик да разчитате на ентусиязма му, но хората над 18 (да го кажем) имат нужда от пари , за да живеят (самостоятелно - т.е плащат сметки, купуват това , което искат , бла-бла).

Т.е направо е не нормално да очакваш да тръгнат хората да се съравновават за работа, която не знаят дали ще им бъда заплатена според техните изискваня / нужди дори кажи.

Така другото , което - ако се прави от някаква гледна точка ,да отговарят само тези ,които могат , а не всички, които се заплеснат по заплатата ... пак не е правилно. '<img'>

но това си е само мое мнение.

ПП (!'<img'>:

И въпреки ,че почти всяка твоя тема с обява за работа (от дадена фирма) бива доста обсъждана съвета ми е не спирай. Няма да изброявам защо.
Активен

Powered by Debian GNU / LINUX /// Intel inside ...

„Насилието е последното убежище на некомпетентността“ - Айзък Азимов (1920 — 1992)

semionov

 • Участник
 • *****
 • Публикации: 110
  • Профил
UNIX администратор
« Отговор #19 -: Сеп 15, 2005, 15:18 »
Те май сичките фирми правят така - не споменават нищо за заплатата.
Активен

 • Гост
UNIX администратор
« Отговор #20 -: Сеп 16, 2005, 00:09 »
Забелязвам коментари, които са излишни. Заплатата няма да бъде обявена, и това едва ли е въпрос на "навиване" от рода на "ае бе, на кви се праите".

Фирмата обявила позицията е в правото си да обяви и реда по който ще избира/филтрира (евентуалните си) кадри.

Моля всички, които имат коментари за това дали и как IBM, HP и др. обявяват позициите си да се ориентират към друг раздел във форума (Идеи и мнения; Коментар; Живота, вселената...)

Успех '<img'>
Активен

 • Гост
UNIX администратор
« Отговор #21 -: Сеп 16, 2005, 09:29 »
Ами най-искрено пожелавам на тази "компания" успех в намирането, подбора и наемането на съответните специалисти от които се нуждае. Стана ясно, че "студеното" прилагане на разни правила, в условията на трудовия пазар в България от разни други страни, не е приемливо за търсещите работа в България. Не съм написал всичко по-горе от позицията на търсещ работа. Работя и съм доволен от трудовото си възнаграждение. Та ако ще се интересувам от друга работа то ще е едиствено и само във връзка с въжможностите ми за професионално развитие и не на последно място по-висок размер на доходите ми (необходимост от по-висок жизнен стандарт '<img'> ) Написах предходните си мнения, защото съм сигурен, че в България има много кадърни професионалисти в областта на информационните технологии, които обаче са жертви на криво-разбраните правила за наемане на човешки труд, което ги поставя в незавидното положение, въпреки че са инвестирали големи суми в своята квалификация, образование и т.н., някой друг да им определя, че се налага да бачкат за смешни пари. Няма да се кандидатирам за работата по тази обява, защото никой няма да ми възстанови разходите, по транспорт, престой и прочее в София, когато на интервюто стане ясно, че заплатата няма да ме удовлетворява. Тогава и да ругая и да дивея няма да има полза. '<img'> Още веднъж пожелавам успех на тази "компания"!
Активен

Xpucmo

 • Участник
 • *****
 • Публикации: 215
  • Профил
  • WWW
UNIX администратор
« Отговор #22 -: Сеп 17, 2005, 22:44 »
Цитат
simeon_nikolson:
Ако заплащането е под 5000 евро на седмица,изобщо не бих си мръднал гъза дори и да си напиша CV пък камоли и да идвам на интервю.

5000 евро на седмица?!? Мисля, че е време да се събудиш, мечтателю! '<img'> Но нека ти кажа някои неща за реалността:
Аз самият работя в английска фирма, където английският език не се смята за чужд, а за минимално задължително условие. Запознат съм добре с английските стандарти за заплащане на специализиран персонал и мога да те уверя, че дори едни от най-високо платените IT специалисти - английските не взимат толкова. В този смисъл горното ти изказване е нещо доста повече от смехотворно! '<img'>
Цитат
simeon_nikolson:
...Ако е толкова голяма тайна заплащането и ако политиката на компанията не позволява да се оповестява размера на заплащането, то поне компанията инстинка ли е, същесвува ли вообще? Какво толкова сламно има една компания да оповестява какви пари предлага на хората които търси да работят за нея? Срам ги е да споменат, че търсят специалисти на които да плащат смешни пари ли?...

Всяка уважаваща себе си компания, ползваща професионално набиране на кадри, НЕ обявява предварително заплащането. Последното може да бъде обсъждано най-рано на интервюто, за което предварително трябва да се класирате по документи, а това няма как да стане от човек задаващ въпроси от сорта на "същесвува ли вообще" тази компания?! В това наистина има нещо "толкова сламно"! '<img'>
Във връзка с обосновката си мога да Ви дам пример с нещо, което Изпълнителният директор на JobTiger каза на семинар свързан с професионалното наемане на персонал и кандидатстването за работа. Той разказа случка, в която негов приятел е пускал специализирана обява за работа за позиция, чиято заплата е 3000 лв. Той е посъветвал приятеля си да не публикува заплатата в обявата, но онзи не го е послушал. Резултата - купища от "празни" кандидатури сред които е много трудно да се отсеят стойностните. "Поради тази проста причина - каза той - е нецелесъобразно да се обявява заплата при първоначален подбор по документи и затова и никой не го прави." Разбира се тук под "никой" се визират тези уважаващи себе си компании, за които се спомена по-горе.
Цитат
simeon_nikolson:
Работя и съм доволен от трудовото си възнаграждение. Та ако ще се интересувам от друга работа то ще е едиствено и само във връзка с въжможностите ми за професионално развитие и не на последно място по-висок размер на доходите ми...

Като се има предвид и първият цитат да разбираме ли,че сега взимаш 5000 евро на седмица?
Цитат
Agent_SMITH:
..."ае бе, на кви се праите".

Това май трябва да запитаме Симеон!?!
Цитат
simeon_nikolson:
...Няма да се кандидатирам за работата по тази обява, защото никой няма да ми възстанови разходите, по транспорт, престой и прочее в София, когато на интервюто стане ясно, че заплатата няма да ме удовлетворява...

Някой вярва ли, че човек, който получава 5000 евро на седмица ще напише подобно нещо и въобще ще разсъждава по този начин? Не ми отговаряйте, това е реторичен въпрос.
Накрая само ще поправя г-н Николсон - ако въобще стигнете до интервю, в което дълбоко се съмнявам, там може да стане ясно само едно, а именно, че Вие не удовлетворявате изискванията на работодателя! Просто слезте на земята, защото в облаците няма къде да си харчите огромната заплата! '<img'>

P.S. Всъщност отворих тази тема за да не пускам същата. Надявам се и аз да бъда полезен с нещо, след като всичко извън P.S.-а ми е offtopic, за което вярвам, че Агента ще ми прости след като прочете това до края. ':0'
Та идеята ми беше да споделя с Вас една обява на Датамакс АД за UNIX администратор, която се намира ТУК. Просто беше съвпадение, че имаше същата тема... И каква стана тя...
...Все пак Ви благодаря за вниманието!  '<img'>
Активен

In God We Trust. All other must submit X.509 certificate.

 • Гост
UNIX администратор
« Отговор #23 -: Окт 03, 2005, 00:47 »
На пазара на труда както и на пазара за зеленчуци трябва да има обявена цена.Такава обява ме навежда на мисълта:"ниска заплата".Няма телефон за връзка,адрес,няма дори името на самата компания.Това ли е политиката на една сериозна компания?
Активен

romeo_ninov

 • Участник
 • *****
 • Публикации: 2155
  • Профил
UNIX администратор
« Отговор #24 -: Окт 03, 2005, 07:02 »
Цитат (Guest @ Окт. 03 2005,01:47)
На пазара на труда както и на пазара за зеленчуци трябва да има обявена цена.Такава обява ме навежда на мисълта:"ниска заплата".Няма телефон за връзка,адрес,няма дори името на самата компания.Това ли е политиката на една сериозна компания?

Оставам с впечатление че не сте прочел(а) нищо от горните коментари относно заплащането. Доколкото имам наблюдения има съществена разлика между пазара на труда и този на зеленчуци. Ако се интересувахте от подобни неща щяхте да забележите преди няколко седмици серия от обяви, свързани с поддръжка на UNIX при които даже не беше обявено за кой UNIX става въпрос само и само да се скрие фирмата, която търси служители (а става въпрос за една от топ 5 в света), камо ли да се коментира евентуално заплащане.
Между впрочем обявата все още е в сила (за мое огромно съжаление)
Активен

0x2B|~0x2B

mhydra

 • Участник
 • *****
 • Публикации: 715
 • Distribution: Fedora, Mandriva
 • Window Manager: GNOME
  • Профил
UNIX администратор
« Отговор #25 -: Окт 03, 2005, 12:56 »
Според мен не трябва да се стига до чак такива големи пререкания в този форум и то пък за някаква си заплата пък било то и голяма.

@romeo_ninov
Знаеш ли защо много от хората издигат въпроса за заплатата, защото в българия много от фирмите са свикнали да експлоатират служителите си срещу доста под заслуженото заплащане.
Това е реалност, може би и ти ще се съгласиш с мен.

НЕ ИСКАМ да ме разбираш погрешно и да си мислиш че и аз те нападам.

Просто изтъквам това че много от хората в страната който работят може би са имали гадният опит да работят за фирми с не добро заплащане и не добри работни условия.
А щом като тази фирма е както ти казваш от 5-те най-добри в света то тогава O.K. няма проблем.

Нали знаеш че пазарът определя правилата, на който не му изнася да си обира партакешите и да си се изнася.
Това нещо важи за абсолютно всички (фирми,работодатели,служители,конкуренция и д.р).
Има и още една фраза : Интереса клати феса.

Така че ако не мен ако не ми харесва една фирма  било заради заплащане или нещо друго то и никой не може да ме накара да работя за нея.
Активен

Указвам помощ за всичко свързано с Fedora и Мандрива.
Може да ме търсите на ICQ.

 • Гост
UNIX администратор
« Отговор #26 -: Окт 07, 2005, 14:32 »
Проблема с необявяването на заплатата е във възможността за самопрецакване ...
 Каква е идеята ? Ами проста - "Колко бихте очаквали да получавате" или "Каква заплата би в удовлетворявала" са едни от последните въпроси на интервюто .... и ако кажеш 500 се самопрецакваш, щото ще те вземат на толкова, ако кажеш 1000 се самопрецакваш, 'щото вземат друг.
 Тази тактика отдавна се прилага в наемането на "системни администратори" , и си личи по голямото текучество в този бранш. А текучеството се подхранва и от мн други фактори, основен от които е : трудността ръководството да оцени положения труд и приложените знания ...

По тези въпроси може да се напише цяла статия, но аз бих искал да споделя моя подход към проблема "липса на инфо за размера на заплатата".

 1. имаш си CV , и само го обновяш
 (спестява "за толкоз няма да седна да си напиша CV-то")
 2. Обаждаш се по телефона и питаш за подробности по работата ... и между другото казваш "Знам, че е тайна, но все пак да разбера за какво става дума, понеже няма смисъл да дойда на интервю и вие да ме изберете, а аз да откажа, та ако имате тази информация, можете да ми кажете дали заплатата ще е под ХХХ лева"
 (спестява разходите до София /Младост 4 '<img'>

Компаниите доста често отговарят на последния в-с, понеже и на тях не им се губи 1-2 часа интервю, след като си знаят максимума на бюджета.

И още едно допълнение - в момента май само държавните фирми обявяват залата - и то защотото почти нямат възможност да променят сумата заради разни наредби, доклади, разпореждания и прочее.

Поздрави от един дето скоро е търсил работа '<img'>
Активен

romeo_ninov

 • Участник
 • *****
 • Публикации: 2155
  • Профил
UNIX администратор
« Отговор #27 -: Окт 07, 2005, 19:58 »
Цитат (Guest @ Окт. 07 2005,15:32)
Проблема с необявяването на заплатата е във възможността за самопрецакване ...
....
 2. Обаждаш се по телефона и питаш за подробности по работата ... и между другото казваш "Знам, че е тайна, но все пак да разбера за какво става дума, понеже няма смисъл да дойда на интервю и вие да ме изберете, а аз да откажа, та ако имате тази информация, можете да ми кажете дали заплатата ще е под ХХХ лева"
 (спестява разходите до София /Младост 4 '<img'>

По повод тази идея поне във фирмата за която става въпрос (а и още много други) автоматично си затваряш вратата. С такъв човек просто се прекъсват контактите. Аналогично въпроса със заплащането не се отваря на първото интервю. Ако по време на това интервю случайно кандидата попита за заплащане си спечелва няколко черни точки. Едва на второто интервю се поставя въпроса със заплащането и то обикновено от интервюиращия. Знам че изглежда нечестно и/или странно, но в корпоративния свят това са правила със силата на закон.

П.П. Лично мен въпроса вече не ме интересува, защото напуснах, така че мястото е вакантно. В обявата има контакт, моля коментарите към него :-)
Активен

0x2B|~0x2B

laskov

 • Участник
 • *****
 • Публикации: 2851
  • Профил
UNIX администратор
« Отговор #28 -: Окт 07, 2005, 23:41 »
//offtopic:
Цитат
... вече не ме интересува, защото напуснах, така че...
Мога само да цитирам:
Цитат
Freedom, Sancho, is one of the most precious gifts that heaven has bestowed upon men

С уважение: В.Ласков
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

 • Гост
UNIX администратор
« Отговор #29 -: Окт 08, 2005, 02:56 »
Цитат
romeo_ninov
Доколкото имам наблюдения има съществена разлика между пазара на труда и този на зеленчуци

Тук, може би за първи път няма да се съглася с теб - "човешкия ресурс" (забележи словосъчетанието) все повече се приближава до смисъла на понятието "стока"...

Цитат
romeo_ninov
Знам че изглежда нечестно и/или странно, но в корпоративния свят това са правила със силата на закон.

Ако това означава, че фирмата налага правилата, то за втори път няма да се съглася с тебе - особено за ИТ индустрията в България (просто виж за колко време ще си намериш качествен кадър за каквото и да е в областта).
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Background procesi v UNIX
Хардуерни и софтуерни проблеми
sonaris 7 1839 Последна публикация Окт 31, 2003, 11:00
от kopu
Връзката между Microsoft и Unix
Коментар
mihailmilev 8 1638 Последна публикация Яну 31, 2006, 11:07
от ivak
Комерсиален  Unix
Идеи и мнения
_stealth 6 1727 Последна публикация Мар 08, 2006, 15:16
от Lord Bad
Комерсиален  Unix
Настройки на софтуер
_stealth 8 1905 Последна публикация Мар 01, 2006, 10:53
от George Andonov
Cmts docsis система за linux/unix
Настройка на програми
e_stealth 2 1354 Последна публикация Сеп 17, 2006, 01:23
от alabal