Автор Тема: Проблем с настройките на интернета на Kubuntu 8.10  (Прочетена 1712 пъти)

koi

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 13
    • Профил
Здравейте, проблема е следния, имам 2 лан карти едната е вградена ама нея не я използвам а изпозлвам другата :)
http://img390.imageshack.us/img390/8571/netqw4bo1.png
така, чуквам там и си пиша ай-пи, маска, днс-та ....  ама неще да се свързва с нета, доло иконката си седи така, пък като вкарам кабела във вградената лан карта доло показва че прави опит да се свържи с нета ама и да иска няма да може пон понеже трябва и мк адреса да и сменя :)
та както и да е, как да подкарам нета, според мен някъде по подразбиране е посочена вградената лан карта или знам ли ...
до преди съм бил с KDE3 и там в контролния панел си имаше по разширени опций за това .. :/
« Последна редакция: Дек 09, 2008, 20:22 от koi »
Активен

nedpetko

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 445
  • Distribution: Debian GNU/Linux
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Поста ти е малко неясен.
Първо си изясни коя мрежова карта коя е всъщност.
След това отиди в менюто -> settings -> и пробвай да намериш подробните настройки за мрежата.
Това става най - лесно според мен, в конзолата с командата:
Код
GeSHi (Bash):
  1. sudo ifconfig -a
Тази команда ти изкарва всички налични мрежови устройства, както и техния статус.
Ако не можеш да се справиш откопирай тук изхода от тази команда и поясни къде точно си включил кабела си.
Активен

Debian amd64 squeeze/sid

lisik

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 153
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
    • WWW
Имах такъв проблем и аз. Каквото и да напиша в конфигурациите не се отчиташе.
Накрая се оказа, че доста са я претупали тая версия на кубунту. Нямаше (и не си създаваше!!) resolv.conf файл и липсваха описания на интерфейсите в /etc/network/interfaces. Оправих ги на ръка  ;D и тръгна всичко. Ама в крайна сметка го разкарах новото кубунту и си сложих предната версия
Активен

koi

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 13
    • Профил
@lisik и как става това ?
http://img155.imageshack.us/img155/2023/555555555555dw3aj8.jpg
Значи искам да си пусна интернета през eth1 обаче нещо не ще да тръгва, даже показва че няма вкаран кабел в лан картата, а като ръгна кабела във вградената лан карта :/
Активен

runtime

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 804
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • Window Manager: Unity
  • LZ1DOT
    • Профил
    • WWW
Вкарай кабела и напиши:
"sudo mii-tool" и виж какво ще ти изведе. Само да се надяваме да го има пакета със стандартната инсталация :) Не съм ползвал убунту :)
Ако ли него го няма то sudo ethtool eth1

И сподели, после ще уточним настройките :)
« Последна редакция: Дек 11, 2008, 23:24 от run_time »
Активен

believer

  • Гост
До скоро бях с Кубунту и също съм с такава постановка на мрежовите карти но не съм имал подобен проблем иначе описването на настройките за интернета в /etc/network/interfaces решава проблемите.
Активен

koi

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 13
    • Профил
Вкарай кабела и напиши:
"sudo mii-tool" и виж какво ще ти изведе. Само да се надяваме да го има пакета със стандартната инсталация :) Не съм ползвал убунту :)
Ако ли него го няма то sudo ethtool eth1

И сподели, после ще уточним настройките :)
http://img376.imageshack.us/img376/7918/889vl1.jpg
До скоро бях с Кубунту и също съм с такава постановка на мрежовите карти но не съм имал подобен проблем иначе описването на настройките за интернета в /etc/network/interfaces решава проблемите.
какво се променя там ?
Активен

runtime

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 804
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • Window Manager: Unity
  • LZ1DOT
    • Профил
    • WWW
Е с кабела всичко е ОК. Сега пиши

sudo ifconfig eth1 IP_TO netmask MASKA
sudo route add default gw GATEWAY_TI

Предполагам не е нужно да обяснявам къде кое да смениш от текста горе :)
ping 84.54.160.198 да кажем и виж дали ще мине пинга :)

Ако мине значи и адресите си не бъркаш :)
След това иди в
/etc/network/interfaces

и добави:

iface eth1 inet static
address IP_ARESA_TI
netmask MASKATA_TI
gateway GATEWAY_TI

после в:
/etc/resolv.conf
Махни ако има нещо и пиши:
nameserver DNS_TI_1
nameserver DNS_TI_2

Веднъж установих, че файла липсва на една дистрибуция ( не помня коя ) и го създадох и си тръгна :)
П.С. Пробвай винаги първо с пинг :) Отварянето на страница не е мерило за това дали имаш или нямаш интернет :) Ако пинга минава значи нещо с DNS ти не е наред ..

А и да не забравиш да споделиш защо си криеш мак адресите :)
« Последна редакция: Дек 12, 2008, 00:01 от run_time »
Активен

believer

  • Гост
Цитат
какво се променя там ?

Ето какво казва Google при запитване за "setting interfaces ubuntu"

http://www.cyberciti.biz/faq/setting-up-an-network-interfaces-file/

За 15 секунди работа!

Засрами се! ;D  [_]3
Активен

lisik

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 153
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
    • WWW
@koi
ето какво съдържат моите файлове.

За /etc/resolv.conf

Код:
nameserver 192.168.0.1

За /etc/network/interfaces

Код:
auto lo
iface lo inet loopback
address 127.0.0.1
netmask 255.0.0.0


iface eth0 inet static
address 192.168.0.22
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.0.1

auto eth0

Ти си сложи твоите адреси, маски и т.н.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
как да инсталирам KUBUNTU
Настройка на програми
TrIsTaR 2 1465 Последна публикация Юли 03, 2005, 00:57
от Agent_SMITH
Отново въпрос за KUBUNTU
Настройка на програми
TrIsTaR 3 1715 Последна публикация Юли 06, 2005, 10:28
от rat
Проблем с Kubuntu и X.org
Настройка на програми
Regia 0 930 Последна публикация Юли 14, 2005, 11:51
от Regia
Kubuntu 5.10
Настройка на програми
hafte 3 1424 Последна публикация Окт 21, 2005, 23:29
от phantomlord
Kubuntu проблем с интернет
Настройка на хардуер
fubo 0 838 Последна публикация Юни 10, 2006, 19:26
от fubo