Автор Тема: Превключване между допълнителни конзоли  (Прочетена 2139 пъти)

Ogg1

• Напреднали
  • Публикации: 32
    • Профил
CentOS 3.6.30.1

Стандартно конзолите са ми от F1 до F6. С малко четене си добавих и от F8 до F12. Аналогично по същият начин мога да си добавя още конзоли, но незнам как да задам с кои клавиши да се превключва. Искам да си сложа още 10 конзоли (Ctrl+Alt+1) до (Ctrl+Alt+0).

Чета по този въпрос, но нещо не ми става много ясно. За това ако може някой да каже в кой файл трябва да пипна и да даде пример.
Активен

tyuio

• Гост
незнам как става ама да питам све пак! За какво са ти а и защо си на тоя центос на който баба се  е запознала с дедо в ирс?
Активен

Ogg1

• Напреднали
    • Профил
незнам как става ама да питам све пак! За какво са ти а и защо си на тоя центос на който баба се  е запознала с дедо в ирс?

1) На всяка конзола искам да заредя различна задача.
2) CentOS е Red Hat базирана и е предпочитана за сървъри.
Активен

ntrance

• Напреднали
  • Публикации: 696
    • Профил
А пич :) centos си е  :) бомба и аз ползвам  :) дебиан и убнунту ;) ама центос и си е имба :)  не е тук :) темата ... само допълвам ;) че всяка хостинг компания да не кажа 80 процента ползват центос   
1. Аванта е  ;)
2. Cpanel11
3. Е все пак е базирана  ;) на ред5
Активен

Ekspert

• Напреднали
  • Публикации: 801
  • Distribution: Debian Wheeze
  • Window Manager: Gnome 3
    • Профил
Веднага да те светна по въпроса  ;D нужна ти е само една конзола и програмката screen, в нея си отваряш колкото искаш конзолки и си работиш както ти е кеф.
Справка : man screen
Или Google/linux
http://www.gnu.org/software/screen/
Активен

Извинението е като ЗАДНИКА. Всеки си го има.

tyuio

• Гост
повечето сървъри без платена подДръжка са на дебиан! Питах що ползва версия 3.6.30.1 не изобщо цента?
http://homelinuxpaper.org/comment.php?comment.news.245
« Последна редакция: Aug 04, 2009, 11:04 от tyuio »
Активен

ntrance

• Напреднали
    • Профил
А така и аз съм съгласен :)  еми   изглежда е свалил от някаде и нее запознат с по новите версии  няма нищо  ми да му я кажем
Пич свали си центос 5.3  тя е стабилната версия за момента
Активен

arda_kj

• Напреднали
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Според мен не ти трябват толкова много конзоли, това е безсмислено при положение, че във всеки момент от време може да гледаш само една от тях. Затова подобре си отвори максимум две конзоли една за задачите и една за друга работа. Тая за задачите си пускай задачите и ги background-вай  с командите bg (идва от background), после с командата fg (идва от foreground) може да се връщаш на тях, а с командата jobs може да вадиш списък със задачите. За повече инфо
man bg
man fg
man jobs

Това ми се струва по-добър вариант отколкото да се занимаваш с огромен брой конзоли.

Ако нещо не си разбрал питай :).
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

Ogg1

• Напреднали
    • Профил
Нека да уточня това 3.6.30.1 е кернела (който бе последният). Иначе съм си с CentOS 5.3 ;)

Ще пробвам това което ми препоръчахте, понеже ако ми задоволява нуждите, ще мога да спестя и малко памет :)

Иначе имах предвид всичките конзоли да се ползват едновременно, това че няма да мога да ги следя не е проблем ;)

П.С. Първо трябва да си оправя системата обаче, понеже като пуснах е2fsck и стана мазало   ;D
Активен

tyuio

• Гост
3.6.30.1 дай това ядро насам! да не е 2.6.30.1? не даваи дистрата си по версиите на ядрото малко е объркващо аз може и да съм с 2.2 :)
Активен

Ogg1

• Напреднали
    • Профил
хахах аз май веднъж не съм го написал правилно  ;D ;D ;D
Сори за пропуските  ::)
Активен

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
Ивинявай но би ли обяснил какво искаш да правиш че аз май нещо не мога да схвана дълбокия замисъл Искаш да отвориш много конзоли едновременно и във всяка до пуснеш един или няколко процеса Това ли е целта? И ако е това за какво ти е тая екзотика?
Активен

Ogg1

• Напреднали
    • Профил
Трябва ми за пускането на гейм сървъри. Във всяка една конзола ще има един игрови сървър.
Но мисля, че решението за маниполиране на процесите което ми даде arda_kj е по-добър вариант.
Активен

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
Това което ти му викаш "решение" е нещо толкова тривиално че даже и не можех да предположа че не си го знаел и затова попитах Сега всичко си дойде на място и ми светна
Активен

ntrance

• Напреднали
    • Профил
Е хубаво де  примерно :
 /etc/ini.d/apache2 start & 
/etc/ini.d/neshto si start &
/etc/ini.d/neshti si start / &
./neshto si start &
root@sysmaster:~# for i in * ; do cp -R $i $i.bup; done;  cp /etc/apache2/httpd.conf{,.bup}; echo "ServerName localhost" >> /etc/apache2/apache2.conf;  /etc/init.d/apache2  restart
 * Restarting web server apache2
Поглени и на един ред дори ... тъй че те хората са го измислили
Така де от една консола мога да пусна   "...n "  процеса
 ps -aux |grep  apache2   i iskam da go spra
kill{all -9}  $proces ..
i tn
Това не е ли е достатъчно
« Последна редакция: Aug 04, 2009, 17:32 от ntrance »
Активен