Автор Тема: Имам проблем с браузърите  (Прочетена 19128 пъти)

rumen6787

  • Гост
Re: Имам проблем с браузърите
« Отговор #15 -: Окт 02, 2011, 16:34 »
Аз разгледах няколко теми по този въпрос за нулирането и моля да ми разрепите да споделя няколко връзки към туториали и видео туториали.
Може да са полезни за хората в този форум или подгрупа.

Излезе и нещо ново:

http://978.gs

Това е Въпросът: Как да си създам собствен CSS Framework?

1. http://www.w3avenue.com/2009/04/01/guidelines-for-developing-your-own-css-framework/
2. http://www.w3avenue.com/2009/04/29/definitive-list-of-css-frameworks-pick-your-style/
3. http://layout.constantology.com/
4. http://code.google.com/p/logicss/
5. http://net.tutsplus.com/tutorials/html-css-techniques/which-css-grid-framework-should-you-use-for-web-design/
6. http://net.tutsplus.com/tutorials/html-css-techniques/a-closer-look-at-the-blueprint-css-framework/
7. http://spyrestudios.com/creating-your-own-xhtml-css-framework/
8. http://ajaxian.com/by/topic/css
9. http://ajaxian.com/archives/simulating-hover-and-double-clicks-with-pure-css-on-mobile-devices
10. http://ajaxian.com/archives/css-3-live-progressive-enhancement
11. http://ajaxian.com/archives/animated-css3-cube-using-3d-transforms
12. http://www.paulrhayes.com/2009-07/animated-css3-cube-interface-using-3d-transforms/
13. http://meyerweb.com/eric/tools/css/reset/
14. http://www.youtube.com/watch?v=lrfYV15goxU
15. http://www.youtube.com/watch?v=nY1tNYBJvKc&feature=related
16. http://www.youtube.com/watch?v=96dPGw3NSsg&feature=related
17. http://www.youtube.com/watch?v=HJ6XDRGSyAg&feature=related
18. http://www.youtube.com/watch?v=NGqiWU19XG0&feature=related
19. http://www.youtube.com/watch?v=s_kGiZT3Gfk&feature=related
20. http://www.youtube.com/watch?v=yOtmBtOJZyY&feature=related
21. http://www.youtube.com/watch?v=0X-Lzq2MYAs&feature=related
22. http://www.youtube.com/watch?v=eH9CNYtzQ3M&feature=related
23. http://www.youtube.com/watch?v=3L0bg6mP3ec - css reset
24. http://www.youtube.com/watch?v=HqRFPLP7Ffs - css reset
25. http://www.youtube.com/watch?v=ZfTu6GemwvA&feature=BFa&list=ULWxGhw8digw8&lf=mfu_in_order
26. http://www.youtube.com/watch?v=fpAxwOgTseg&feature=related - part 1 CSS Box Model
27. http://www.youtube.com/watch?v=fpAxwOgTseg&feature=related - part 2
28. http://www.youtube.com/watch?v=ZLufT7co3ec&feature=related - part 3
29. http://www.echoecho.com/csslinks.htm
30. http://www.ssi-developer.net/css/menu-rollover-effect_table.shtml
31. http://www.dynamicdrive.com/style/csslibrary/item/arrow_green_vertical_menu/
32. http://forums.codewalkers.com/client-side-things-82/vertical-only-scrollbar-css-82641.html
33. http://net.tutsplus.com/tutorials/html-css-techniques/design-a-beautiful-website-from-scratch/

Доста се поровичках и се надявам да се харесат на много други, които искат да се занимават сериозно с уебдизайн.
Разгледах 960 Grid system, свалих файловете от техните ресурси, но както казваш, най-добре е да се разучи и после да се премине към оптимално решение за създаване на мрежа за разполагане на обектите и как би изглеждал моят дизайн като съдържание. много се извинявам за многото връзки, които съм постнал. надявам се това да е чудесна тема за размисъл и нови идеи.
« Последна редакция: Окт 02, 2011, 16:37 от rumen6787 »
Активен

VladSun

  • Moderator
  • Участник
  • *****
  • Публикации: 2166
    • Профил
Re: Имам проблем с браузърите
« Отговор #16 -: Окт 03, 2011, 01:45 »
21 век сме, стига с това подреждане на базата на таблици. Таблиците са за таблични данни.  ;)

Да ама не... Таблиците са незаменини при подреждане на страници. Опитай се да направиш с DIV/css някоя по-сложна структура/по-сложно подравняване(таблици в таблица, цепене и обединяване на кутийки) и ще стане абсолютна каша.

Няколко пъти сам се пробвал с DIV/css, само нерви,усилия,време - и накрая нищо, най-много да заприлича на нещо но само с един браузер. Търкам всичко правя си го с таблици за 1 час, слагам им css на таблиците и готово. Навсякъде еднакво, става точно това което искаш, кодът разбирем! [_]3

То и затова още ги използват. А DIV елемента с css, според мен е нищо повече за пакетиране на поточен текстов блок - така както върви текста/параграфите в едно списание. Кой ли е измислил, че може да се използва и за подравняване ??? ??? ???


Колкото до това да се изобразява навсякъде еднакво - мисля че няма универсална рецепта. Трябва много добре да се разбират HTML таговете и CSS, да се използват по стандартни опции и всеки един случай да се разрешава индивидулано.

Като има някъде проблем почваш да четеш, намираш къде е проблема, теглиш една ........ на съответният браузер да ти олекне и продължаваш нататък.

Аз лично ( + тримата дизайнери, с които работя) отдавна не ползвам таблици за layout. Таблиците са за таблични данни - +1
Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

Naka

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 2630
    • Профил
Re: Имам проблем с браузърите
« Отговор #17 -: Окт 04, 2011, 14:50 »
Само да кажа, че ако не харесвате <table><td><tr> тагове, може да се използват DIV-ове с стил display: table/table-row/table-cell  ;D И пак се връщаме на таблиците.... >:D

А пък разните 'плуващи' div-ове с разни clear, отпред и отзад, според мен е абсолютна тъпня...... или пък някаква мода ??? ??? ???

Проблема според мен се дължи на това че HTML/CSS няма отделно, ясно дефиниран механизъм за alignment-и. Например като почнеш да правиш нещо първо да си теглиш guidelines/линии за подравняване, хубаво да се разграфиш листа, а пък след това да слагаш текста. И това което слагаш, да се подравнява точно там където си го сложил..... Е таблиците най-добре се вписват в такъв модел, само дето се наричат 'таблици'



« Последна редакция: Окт 04, 2011, 15:11 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

VladSun

  • Moderator
  • Участник
  • *****
  • Публикации: 2166
    • Профил
Re: Имам проблем с браузърите
« Отговор #18 -: Окт 04, 2011, 15:12 »
Когато имаш "частични рендери" на View-то (т.е. композитен модел на View-то) таблиците са *изключително* неизползваеми. Дори при 2-steps View е така.

Пример:

layouts/index.phtml
Код
GeSHi (PHP):
  1. <div id="ct-wrap">
  2.  <div id="ct">
  3.    <div id="north">
  4. <?php echo $this->placeholder('logo'); ?>
  5. <?php echo $this->placeholder('menu'); ?>
  6. <?php echo $this->placeholder('shopping_cart_bar'); ?>
  7. <?php echo $this->placeholder('localization'); ?>
  8. </div>
  9.    <div id="banner">
  10. <?php echo $this->placeholder('banner'); ?>
  11. </div>
  12. <div id="center-ct">
  13.      <div id="navlinks">
  14.      <div class="breadcrumb">
  15. <?php echo $this->placeholder('navigation_bar'); ?>
  16. <?php echo $this->placeholder('share_buttons'); ?>
  17.  </div>
  18.      <div id="west">
  19. <?php echo $this->placeholder('sidebar'); ?>
  20.  </div>
  21.      <div id="center">
  22. <?php echo $this->placeholder('site_update'); ?>
  23. <?php echo $this->placeholder('series'); ?>
  24. <?php echo $this->placeholder('models'); ?>
  25. <?php echo $this->placeholder('products'); ?>
  26. <?php echo $this->placeholder('details'); ?>
  27.  
  28. <?php echo $this->placeholder('shopping_cart'); ?>
  29. <?php echo $this->placeholder('related_products'); ?>
  30. <?php echo $this->placeholder('order_form'); ?>
  31. <?php echo $this->placeholder('order_completed'); ?>
  32. <?php echo $this->placeholder('dealer_login'); ?>
  33. <?php echo $this->placeholder('search_form'); ?>
  34. <?php echo $this->placeholder('contact_us_form'); ?>
  35. <?php echo $this->placeholder('inquery_completed'); ?>
  36.  
  37. <?php echo $this->placeholder('header_sub_content'); ?>
  38. <?php echo $this->placeholder('page_content'); ?>
  39. <?php echo $this->placeholder('footer_sub_content'); ?>
  40.      </div>
  41.      <div id="east"></div>
  42.  <div id="clear"></div>
  43. </div>
  44.    <div id="south">
  45. <?php echo $this->placeholder('footer'); ?>
  46. <?php echo $this->placeholder('dealer_bar'); ?>
  47. </div>
  48.  </div>
  49. </div>
  50.  

Прост контролер:
Код
GeSHi (PHP):
  1. public function siteUpdateAction()
  2. {
  3. $request = clone $this->getRequest();
  4. $request->setActionName('index')
  5. ->setControllerName('side-bar');
  6. $this->_helper->actionStack($request);
  7.  
  8. $request = clone $this->getRequest();
  9. $request->setActionName('bar')
  10. ->setControllerName('shopping-cart');
  11. $this->_helper->actionStack($request);
  12.  
  13. $request = clone $this->getRequest();
  14. $request->setActionName('header-menu')
  15. ->setControllerName('page');
  16. $this->_helper->actionStack($request);
  17.  
  18. $request = clone $this->getRequest();
  19. $request->setActionName('footer-menu')
  20. ->setControllerName('page');
  21. $this->_helper->actionStack($request);
  22.  
  23. $request = clone $this->getRequest();
  24. $request->setActionName('bar')
  25. ->setControllerName('dealer');
  26. $this->_helper->actionStack($request);
  27.  
  28. $this->_helper->_layout->setLayout('index');
  29.  
  30. $this->view->headTitle($this->view->translation->_('MAIN_PAGE_TITLE'));
  31.  
  32. $this->view->render('index/_site-update.phtml');
  33. $this->view->render('index/_logo.phtml');
  34. $this->view->render('index/_localization.phtml');
  35. $this->view->render('index/_banner.phtml');
  36. }
  37.  

Мога просто да махна (или пробавя) всеки един от последните 4 реда и това няма да ми счупи layout-a.
« Последна редакция: Окт 04, 2011, 15:15 от VladSun »
Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

b2l

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
    • WWW
Re: Имам проблем с браузърите
« Отговор #19 -: Окт 04, 2011, 15:14 »
//off
VladSun пак избухна :D.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

clovenhoof

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 534
  • Distribution: Mac OSX 10.9.2
    • Профил
Re: Имам проблем с браузърите
« Отговор #20 -: Окт 04, 2011, 16:33 »

Това _ мембър функция ли е? :)
Май нещо за поддръжка на различни езици.

От тук:
Цитат
$this->view->headTitle($this->view->translation->_('MAIN_PAGE_TITLE'));
Активен

We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain

VladSun

  • Moderator
  • Участник
  • *****
  • Публикации: 2166
    • Профил
Re: Имам проблем с браузърите
« Отговор #21 -: Окт 04, 2011, 16:47 »

Това _ мембър функция ли е? :)
Май нещо за поддръжка на различни езици.

От тук:
Цитат
$this->view->headTitle($this->view->translation->_('MAIN_PAGE_TITLE'));

Напълно нормално име за метод :) Може би имаш предвид че функцията _() е alias на gettext()? Точно поради сходната функционалност ползвам _ за име на функцията.

А иначе за имена на функции и променливи ...

Код
GeSHi (PHP):
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. function КралиМарко()
  5. {
  6. echo "Hello world!";
  7. }
  8.  
  9. КралиМарко();
Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P