Автор Тема: Офазяване от сървъри проблем  (Прочетена 7513 пъти)

bezimenen

• Напреднали
  • Публикации: 29
    • Профил
Тамън си сглобих първия ми рак и на другия ден ме разтресе тока. По замервания с изключване на всичко установих, че и на двата сървъра по корпуса тече фаза. Та ту е 100-тина волта ту кън 140. Последно беше 5 волта.

Та един ми беше казал, че някаква статично електричество се получавало и трябвало да се върже рака за земя.

Според вас къде може да е проблема?

Аз освем проблеми в захранванията на сървърите за друго не се сещам.
Контакта към сървъра не съм го занулил (ако го бях занулил си мисля, че щеше да падне бушона).
На единия сървър пробвах със друг захранващ кабел и го изключих от упс-а и пак тъпа фаза.
В шкафа един до друг кабели влизат 2 токови кръга, което едва ли е зарад него.
Остана само да ги сваля от шкафа и да тествам кво ще покаже.

Благодаря предварително на отзовалите се:)
« Последна редакция: Apr 08, 2013, 21:02 от bezimenen »
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6716
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Re: Офазяване от сървъри проблем
« Отговор #1 -: Apr 08, 2013, 21:09 »
Това в какво помещение е ? Апартамент, къща или някъде в промишлена сграда е ?

Задължително си занули всички контакти. И проверете как е НУЛАТА, идваща до контактите. UPS-а също ще работи кофти, на незанулен контакт.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

bezimenen

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Apr 08, 2013, 21:16 »
В едно училище е в стая 4 на 3:) Как да е проверя нулата? А може ли от някой компютър по фтп-кабела чрез панела нещо да влиза? Ама при включени само суичове няма фаза само при сървърите се получава.

Еми ще зануля утре ама тая фаза като се срещне с нулата си мисля, че ще падне бушона.
« Последна редакция: Apr 08, 2013, 21:18 от bezimenen »
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
« Отговор #3 -: Apr 08, 2013, 22:02 »
При двупроводната система, когато се прекъсне нулата някъде по инсталацията всичко се офазява!!! И това се получава когато се включи някой консуматор. Най добре викни електротехник.

Цитат
А може ли от някой компютър по фтп-кабела чрез панела нещо да влиза?
Не би трябвало защото фтп-то минава през резделителни микро трансформаторчета. Но даже и да влезе нещо ако имаш добра нула всичко ще отиде към нулата и няма да се появи нищо.

« Последна редакция: Apr 08, 2013, 22:11 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

bezimenen

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Apr 08, 2013, 22:30 »
Единия токов кръг аз съм си го прекарвал от ел таблото ама и при 2та се получава проблема. Е искам аз да си го оправя. Утре ще разглобявам и тествам яко:)
Активен

setic

• Напреднали
  • Публикации: 22
  • Distribution: Gentoo
  • Window Manager: Xfce
    • Профил
« Отговор #5 -: Apr 08, 2013, 23:39 »
Имал съм подобни ядове.

Първо си провери ел. инсталацията. Правиш проверка на  съпротивлението на заземителната инсталация, а след това на съпротивление на контура фаза-нула и фаза-земя (зануляване).
Ако не е в норма ( което е най-вероятния проблем ) оправяш училищната ел. и заземителна инсталация. Вероятни проблеми са остаряла заземителна инсталация или лоши връзки по нея. Възможно е също "бай Иван" да е сложил меден кабел към алуминиева шина, при което на мястото на контакт между Al и Cu се образува солиден окисен слой, който е добър изолатор. Връзката се влошава доста бързо.
АКО всичко е в норма пускаш 3 ( три !!! ) жилен кабел до рака от таблото и ЗАНУЛЯВАШ контакта.
Това, което получаваш в момента са утечки. Ако докоснеш рака няма да те "удари тока", освен ако нямаш нещо, което е ТОТАЛНО омазано или повредено. Измерването, което правиш с мултимера и ти показва ту 100, ту 140, ту 5 V - това е просто висок потенциал, който е достатъчен за ти "светне" фазомера, но не стига за да те разтърси. Мултимера ти е с високо съпротивление и не може да разреди заряда.
Получава се от утечки и индуцирани ЕДН ( електродвижещи напрежения ) и понеже НЯМАШ занулени контакти в рака този заряд остава да "виси" а не се отвежда. Ако занулиш контакта, но не си провериш заземителната инсталация тогава пак е възможно да имаш висок потенциал, защото съпротивлението към земя е високо и заряда не се отвежда.

В дебелите книги пиши, че за такъв тип оборудване трябва да направиш ОТДЕЛНА заземителна инсталация, която да не е свързана със заземителната инсталация на сградата. Да е с еди-си-какво съпротивление и кабел с еди-си-какво сечение то рака. НЕ прави грешката да свързваш заземителаната инсталация към ВиК тръбите.

Моля, пиши после какво си разбрал от проверката и какво си направил за решаване на проблема, за да е от полза на други които имат сходни ядове. Ще следя темата и ще отговарям на въпроси.

За троловете: не бъркам „защитно зануляване“ със „защитно заземяване“, преценям че човека не е тесен специалист и затова го карам по цивилно му.
Активен

v13

• Гост
« Отговор #6 -: Apr 09, 2013, 07:39 »
Бързо решение. Изключи сървъра от контакта, после завърти щепсела така че да се размени фазата и нулата и включи. Би трябвало вече да нямаш фаза на корпуса. Иначе препоръките на колегите са добри. Успех  ;)
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Apr 09, 2013, 07:42 »
За LAN кабела е лесна проверката, просто го изключваш от едната страна и мериш.

Щом е в обществена сграда и имат трифазно захранване, задължително проверете двете машини дали са свързани към контакти, захранени от една и съша фаза. Ял съм го тоя навремето като бях пишлеме, с аудио системи. Че това е най-лошата ситуация, която може да се случи. Да си между две различни фази.

Сега, това едва ли е твоя задача с тия защитни занулявания, ама хванете там правоспособен елтехник, който е наясно. За нула време ще замери всичко, и вече ще се знае какво не е наред. Поздрави.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #8 -: Apr 09, 2013, 09:38 »
Нямаше да пиша в тази тема, но видях това:

Цитат
Не би трябвало защото фтп-то минава през резделителни микро трансформаторчета. Но даже и да влезе нещо ако имаш добра нула всичко ще отиде към нулата и няма да се появи нищо.
FTP ползвах един единствен път и си зададох същия въпрос. Питах и по-знаещи от мен колеги. Не разбрах дали са знаещи, но се оказа, че са патили. Аз го направих като на единия край на кабела сложих пластмасов куплунг за UTP.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

bezimenen

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Apr 09, 2013, 09:56 »
Благодаря на всички за отговорите:)

Обърнах щепсела и занулих разклонитела. В момента фазомера не свети по корпуса. Мултицета отчита 3,70 волта (като взимам нула от другия токов кръг в стаята). Ами направих грешка, че пуснах 2 жилен кабел от ел. таблото (за токовия кръг за рака).

Някой е пускал 3 кабела към другия токов кръг (който си беше там).

Мога ли да ползвам от него тая третата жица за разклонитела в рака, че да не прекарвам от таблото отново кабел си е бая работа и пари?
Естествено преди това ще проверя кво става с тая земя.

В момента всичко в рака съм пуснал на моя токов кръг.

За ел. техник да се вика си е трудна работа поради ограничени средства.

Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Apr 09, 2013, 10:05 »
Е, какво като е двужилен - не е фатално. То реално по третия кабел пак НУЛА ще се пуска. А и в тая старата сграда, едва ли има трета отделна линия ЗАЗЕМЯВАНЕ със заземителни колове.

Щом кабела си го хванал грамотно и от двете страни (към таблото с предпазителите и към контактите ти) здраво и надеждно, засега това ти е достатъчно. И UPS-а, и компютрите ще са правилно захранени с ток. Поздрави и успехи.
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
« Отговор #11 -: Apr 09, 2013, 10:35 »

Цитат
FTP ползвах един единствен път и си зададох същия въпрос. Питах и по-знаещи от мен колеги. Не разбрах дали са знаещи, но се оказа, че са патили. Аз го направих като на единия край на кабела сложих пластмасов куплунг за UTP.

Става въпрос за сигналните жила. На всеки порт (от всяка страна) те имат разделителни микро трансформаторчета. мисля че бяха до 2kv. Те и за това са сложени за да се раздели галванично от статични потенциали.

Обаче при ФТП кабел с оплетка, ако оплетката е свързана и от двете страни с 'метална' букса' може през оплетката до протекат изравняващи токове.

Представете си два компютъра в две отделни сгради, като всеки компютър се захранва от отделна ел. инсталация. Като всеки компютър е занулен към собствената си инсталация. Сега ако се прокара фтп кабел със свързана оплетка и от двете страни се получава все едно някой е опънал отделен кабел между копрусите на двата компютъра т.е. между двете нули на двете инсталации. Понеже нулите не са еднакви през оплетката ще тече изрвнителен ток :o :o :o

Става така:

(нула на ел. инсталация1) - (корпус на К1) <-> [оплетка ФТП кабел---------------------------------оплетка на ФТП]<->(корпус на К2)-(нула на ел. инсталация2)

Ами ако се повреди едната ел.инсталация (като се прекъсне едната нула). тогава ще захраниш сградата и всичките и консуматори от другата сграда през оплетката на фтп кабела :o :o :o :o

Свързването на оплетките наистина ми е много чудно как трябва да се прави правилно? Дали изобщо да се свърза? Според мен трябва са свързва само в едният край на кабела. Така както си го е решил проблема laskov.
Ако пък изобщо не върже - няма смисъл от оплетката.
« Последна редакция: Apr 09, 2013, 10:55 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

setic

• Напреднали
  • Публикации: 22
  • Distribution: Gentoo
  • Window Manager: Xfce
    • Профил
« Отговор #12 -: Apr 09, 2013, 11:21 »
1. Оплетката се връзва в двата края задължително
2. Затова в "дебелите книги" пише да се пуска ОТДЕЛНА заземителна инсталация за рака. След това като заземиш оплетката в двата края с точка с еднакъв потенциал -земята - и проблема с потенциалите е решен.
3. Зануляване на контакта е решил проблема на човека, а не завъртането на щепсела. Както той описа проблема във първия си постинг, напрежението спрямо нула е варирало от 140 до 5V, което е възможно само при изправни съоръжения и липса на зануляване или много лоша инсталация.
4. Според мен е най-добре оплетката да се кербова със специално RJ45 за FTP кабел. Това RJ си има ламаринка, която обхваща пластмасата и прави контакт с порта на компа. По този начин се заземява оплетката. Това разбира се е по "дебелите книги". Не забравяйте обаче че те са написани за да се свърши работа ВЕДНЪЖ, а не 100 пъти да се прави и преправя и да береш ядове непрекъснато и да не знаеш кое от 1000-та неща които си "побългарил" са се издънили. За мрежа от 5 компа в една, две стаи става да побългариш нещо, ама за по голяма мрежа си е кошмар. Иначе оплетката може да се върже като се кербова кабела, оплетката се усуче и кербова с кабелна обувка, която да се върже от двата края на кабела за някой от болтовете на сървъра/компютъра. Това обаче е трудния начин, защото всяко изключване на кабела е с отверка в ръка и сваляне на кабелната обувка с оплетката.

Ще ви разкаже един случай с добри намерения малко зададени въпроси, много ентусиазъм и за щастие липса на трагедия.
Детска градина, директорка която ми звъни с проблем че бойлера ПОНЯКОГА "бие ток". отивам и виждам бойлер с ключ, от тия силовите за включване на бойлер. показва ми крана на чешмата и казва "Ей тука понякога бие ток". Преди да успея да и кажа де стои настрани тя хвана чешмата и каза "Ей на, сега е бие !". Понеже са ме стреляли и понякога уцелвали проверявам с фазомера - свети. След това след безопасния опит на директорката реших, че е лоша инсталация и както в случая с колегата е само утечка, потенциал някакъв. Затова смело се подпрях на фаянсовите плочки и от предпазливост със замах на ръката само "близнах" крана. Отскочих на метър и петдесет. там намерих стената на умивалното.... и отбелязах мимоходом дебелите гумени подметки на директораката, която не се беше подпряла на плочките.
След кратко разледване се оказа следното. Бойлера в включен коректно, но със ДВУЖИЛЕН кабел ( !!! ), като нулата на кабела е пренесена на корпуса на бойлера. След това някой от татковците ( тука идва доброто намерение и ентусиазма ) слага един ключ високо за да не го стигат фърфалаците и прекъсва нулата и фазата. Чудесно ! Всичко е 6 стига кабела да е 3-жилен. В един прекрасен момент ключа, който включва фазата залепва. И какво се случва. Минава директорката и изключва бойлера от ключа. Фазата е все още включена. Тя минава през ключа, кабела, нагревателя, излиза на другия край на нагревателя и няма от де да се прибере в ТЕЦ-а щото нулата не работи. НО нулата е вързана за корпуса !!!! Което значи, че имаме ЧИСТИ 220V на корпуса като потенциал през един нагревател със съпротивление около ... да кажем 50ома.
Малко медицина
Човек страда от тока а не от напрежението, и започва да усеща от около 10mA. На 30mA вече го тресе здраво и може да не успее да се пусне. На 100mA имаме фибрилация на сърцето което значи, че то бие, ама клапите не се затварят и полза никаква. Умираш си като стой та гледай ако няма лекар, който да го установи и да помогне.
Затова от известно време в БГ е задължително да има така наречените Fi предпазители ( дефектнотокова защита ). Тя, обяснено с думи прости, следи дали целия влязъл през фазата ток се връща през нулата. Ако част от тока се връща през заземяването, тя изключва. Продават се с два твърдо зададени тока на небаланс - 10mA и 30mA, онези същите от лекцията по медицина.

В заключение: правете нещата като в "ДЕБЕЛИТЕ КНИГИ" те са написани за да ви пазят задника и за да гарантират нормална работа на техниката. Ако в детската градина се бяха натръшкали няколко деца кой щеше да е виновен !?
Както се казва във вица - в нашето село аналогичен случай. Дали ще умреш от кофти вързан бойлер или от омазана компютърна инсталация - на Св. Петър му е все тая.
Липсата на средства не е извинение да се правят глупости. помолете децата да говорят с родителите и да съберат по 50 ст. ще има достатъчно за кабел. Сложи 3-жилен и го направи както трябва. Защото днеска ти пипаш, ама утре си биеш камшика. Следващия не знае какво си правил и спира съседни токов кръг - резултата е че нямаш зануляване. Човек може и да не утрепеш ( ТИ ) но техниката мое да почне да прави въртели - има-няма връзка, изгоряло захранване, опукала мрежова карта, дискове... и никой няма да знае от де е.
Активен

bot

• Гост
« Отговор #13 -: Apr 09, 2013, 11:36 »

Цитат

Преди време, когато ми пускаха кабелен интернет в БГ кварталните пишлемета включиха един голям трансформатор в къщи без да ме питат и пуснаха напрежението по свободен чифт на ФТП кабела да си захранват рутерите. Естествено ми направиха отстъпка когато отидох да им се карам, но самото изпълнение ме кара да допусна че всякакви простотии са възможни от родните доставчици.
  2-фазно взето от 3-фазно напрежение е масова практика, куплунзите на компютърните захранвания са поляризирани, т.е. знае се кой пин е фаза, кой нула кой земя и обикновенно земята се свързва за корпуса като защита. За съжаление друга простотия в България е нулата да се използва и за земя, откъдето е възможно да се офази корпуса. Освен да се потърси стандартно 220В напрежение и да се свържат сървърите към него друго евтино решение не виждам.
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: Apr 09, 2013, 11:39 »
Да, примерите са страшно много. всеки от нас се е нагледал на неграмотни сградни окабелявания и захранвания.
Активен