Автор Тема: проблем при добавяне на ppa репоситори  (Прочетена 5749 пъти)

liubo1

• Напреднали
  • Публикации: 83
    • Профил
Здравейте! Като пробвам да добавя през терминала следното нещо sudo add-apt-repository ppa:numix/ppa ми излиза това:

Код:
sudo add-apt-repository ppa:numix/ppa
[sudo] password for elll:
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/bin/add-apt-repository", line 91, in <module>
    sp = SoftwareProperties(options=options)
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/softwareproperties/SoftwareProperties.py", line 109, in __init__
    self.reload_sourceslist()
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/softwareproperties/SoftwareProperties.py", line 599, in reload_sourceslist
    self.distro.get_sources(self.sourceslist)   
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/aptsources/distro.py", line 89, in get_sources
    (self.id, self.codename))
aptsources.distro.NoDistroTemplateException: Error: could not find a distribution template for LinuxMint/qiana
Error in sys.excepthook:
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/apport_python_hook.py", line 138, in apport_excepthook
    os.O_WRONLY | os.O_CREAT | os.O_EXCL, 0o640), 'wb') as f:
FileNotFoundError: [Errno 2] No such file or directory: '/var/crash/_usr_bin_add-apt-repository.0.crash'

Original exception was:
  File "/usr/bin/add-apt-repository", line 91, in <module>
    sp = SoftwareProperties(options=options)
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/softwareproperties/SoftwareProperties.py", line 109, in __init__
    self.reload_sourceslist()
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/softwareproperties/SoftwareProperties.py", line 599, in reload_sourceslist
    self.distro.get_sources(self.sourceslist)   
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/aptsources/distro.py", line 89, in get_sources
    (self.id, self.codename))
aptsources.distro.NoDistroTemplateException: Error: could not find a distribution template for LinuxMint/qiana

С linux mint 17 mate (но съм си сложил да работя с unity) съм.
До колкото успях да разбера това ми казва че тази репоситори не става за линукс майнт 17, така ли?
А това което искам да инсталирам е пакет с иконки нумикс съркъл - http://linuxg.net/how-to-install-numix-icon-theme-circle-0-2-on-ubuntu-14-0413-1012-1012-04-linux-mint-161413-elementary-os-and-derivative-systems/
Същото ми казва и при друга репоситори - sudo add-apt-repository ppa:dhor/myway

Благодаря Ви предварително!
« Последна редакция: Jul 15, 2014, 20:49 от liubo1 »
Активен

liubo1

• Напреднали
    • Профил
Re: проблем при добавяне на ppa репоситори
« Отговор #1 -: Jul 15, 2014, 21:27 »
Днес си инсталирах UBUNTU TWEAK TOOL и ми се струва че започна да прави така след това. Дали е възможно заради това да прави някакъв конфликт?
Активен

malin

• Гост
« Отговор #2 -: Jul 15, 2014, 21:47 »
sudo add-apt-repository "deb http://ppa.launchpad.net/numix/ppa/ubuntu trusty main"
sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 0F164EEB
sudo add-apt-repository "deb http://ppa.launchpad.net/dhor/myway/ubuntu trusty main"
sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 93330B78
sudo apt-get update
sudo apt-get install каквото требе

В Ментата , от няколко версии вече , се практикува по друг начин ( всъщност , по-стария ).
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #3 -: Jul 15, 2014, 21:52 »
До колкото успях да разбера това ми казва че тази репоситори не става за линукс майнт 17, така ли?
А това което искам да инсталирам е пакет с иконки нумикс съркъл - http://linuxg.net/how-to-install-numix-icon-theme-circle-0-2-on-ubuntu-14-0413-1012-1012-04-linux-mint-161413-elementary-os-and-derivative-systems/
Същото ми казва и при друга репоситори - sudo add-apt-repository ppa:dhor/myway

Благодаря Ви предварително!

Нямаш ли възможност да си свалиш tar.gz пакет, да го разархивираш и да сложиш иконите в usr/share/icons, вместо да добавяш цяло хранилище за тях.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

liubo1

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Jul 15, 2014, 22:17 »
Малине - не става. Пак същото ми излиза.
@Cyber - така направих първоначално, обаче иконите на панелчето горе при часовника излизат някакви от стария гном сякаш, а би трябвало да са съвсем различни, понеже братовчед ми си го инсталира през репоситорито и много добре е излязло при него, но при мене чрез разархивиране не стана както се надявах.
Активен

malin

• Гост
« Отговор #5 -: Jul 15, 2014, 23:03 »
Те хората затова са го измислили графично - виж там как е , какво си объркал , най-лесно - "нулирай" хранилищата от там или махни грешните  .
Активен

liubo1

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Jul 15, 2014, 23:31 »
Ами явно имам още един проблем, защото не иска да ми отвори Software & Updates нито от самостоятелната му иконка, нито от софтуер мениджъра и после от менюто горе.
Активен

malin

• Гост
« Отговор #7 -: Jul 16, 2014, 00:23 »
Да си правил някакви промени през файловия мениджър по файловете в /etc/apt/sources.list.d , по-точно с правата им . Или пък по sources.list .
Вариант 2 е да си отворил административен терминал и да се мъчиш да пуснеш едновременно и софт-мейджъра .
« Последна редакция: Jul 16, 2014, 00:39 от malin »
Активен

Stancho_25

• Напреднали
  • Публикации: 234
    • Профил
« Отговор #8 -: Jul 16, 2014, 01:38 »
Ами явно имам още един проблем, защото не иска да ми отвори Software & Updates нито от самостоятелната му иконка, нито от софтуер мениджъра и после от менюто горе.

Някаква грешка да дава когато се опиташ да пуснеш софтуер мениджъра?

Ако при предишна инсталация се е счупил пакет, пробвай да го фикснеш с

Код:
sudo dpkg --configure -a

Ако горната команда даде грешка постави я тук.

Що се касае за проблема с добавяне на хранилището в първия ти пост, то няма никакви грижи с него. При мен се добавя без проблем - Минт 17/Канела.
« Последна редакция: Jul 16, 2014, 01:43 от stan25 »
Активен

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
« Отговор #9 -: Jul 16, 2014, 05:23 »
ами, омазал си зависимостите и си потрошил пакети.
опитай така:
sudo rm /var/lib/apt/lists/* -vf

sudo apt-get update

п.с. ППА-тата са за Убунту, а Минт е Дебиан базиран. добавил си ППА - инсталираш и премахваш!!! всяка актуализация може да ти омаже цялата система!!!

edit: предвид факта, че от няколко версии насам Минт нЕ Е Убунту, а Е Дебиан базиран - забравяш навиците си от Убунту и започваш да се Съобразяваш с Дебиан! никакви Убинту Твеек, никакви тинтири-минтири... ако някой пакет от Убинту става - ОК, но само толкова! Минт Е Дебиан!

« Последна редакция: Jul 16, 2014, 06:07 от satir »
Активен

Stancho_25

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Jul 16, 2014, 07:16 »
п.с. ППА-тата са за Убунту, а Минт е Дебиан базиран. добавил си ППА - инсталираш и премахваш!!! всяка актуализация може да ти омаже цялата система!!!

edit: предвид факта, че от няколко версии насам Минт нЕ Е Убунту, а Е Дебиан базиран - забравяш навиците си от Убунту и започваш да се Съобразяваш с Дебиан! никакви Убинту Твеек, никакви тинтири-минтири... ако някой пакет от Убинту става - ОК, но само толкова! Минт Е Дебиан!

Ами точно си е Убунту базирано, както го е написал. Отделно подържат и Дебиан клон (LMDE), но основните им релийзи са си Убунту. Освен човека да не се е объркал нещо и да е качил Дебиан клона.

Цитат
Main components

Linux Mint 17 features MATE 1.8, MDM 1.6, a Linux kernel 3.13 and an Ubuntu 14.04 package base.
http://www.linuxmint.com/rel_qiana_mate_whatsnew.php#lts

Единствено недоумявам, защо след като е искал Unity е сложил Минт а не Убунту.
« Последна редакция: Jul 16, 2014, 08:49 от stan25 »
Активен

liubo1

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Jul 16, 2014, 13:26 »
Здравейте! Не съм правил никакви промени в /etc/apt/sources.list.d или sources.list. А и не съм отворил админ терминал и софтуер мениджър едновременно :D Не ми дава грешки като отварям софтуер мениджъра ( sudo dpkg --configure -a това не ми дава нищо като го напиша, просто нов ред с юзър нейма ми).
"sudo rm /var/lib/apt/lists/* -vf " - направих и това и после ъпдейт обаче като пробвам да добавя репоситорито си е същото, а и Софтуер § Ъпдеитс продължава да не се отваря. А иначе не съм с LMDE, с убунту базираната съм. А си сложих юнити защото ми омръзна мейт, обаче не искам Убунту - някак си не ме кефи баш пък Убунту, не знам защо  :D
Активен

Stancho_25

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Jul 16, 2014, 16:19 »
А иначе не съм с LMDE, с убунту базираната съм. А си сложих юнити защото ми омръзна мейт, обаче не искам Убунту - някак си не ме кефи баш пък Убунту, не знам защо  :D

Да беше си инсталирал Mint със Cinnamon, като не искаш баш Убунту :). Поне за мен е доста по привлекателна с ефекти и разни глезотийки от Унити. Даже на мен ми се струва, че върви доста по-бързо на моята скромна 3 годнишна машина.

Що се касае за проблема с apt-add-repository пробвай да преинсталираш и/или да преконфигурираш пакета с който се доставя командата. Пакета в който е включена командата е python-software-properties

Преинсталация:

Код:
sudo apt-get install --reinstall python-software-properties

Преконфигуриране:

Код:
sudo dpkg-reconfigure python-software-properties
Активен

liubo1

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Jul 16, 2014, 17:03 »
Stan25 написах това, което каза обаче все още си е така. А иначе на юнити ме кефи панела горе и лентата с програмите от ляво ми е много удобна като свикнах с нея. Иначе съм махнал абсолютно всички ефекти :)

ПС: Ето какво намерих горе-долу нещо такова ми се струва че е и при мене, защото и на мен не ми отваря същото, обаче това е от разни по-стари версии маи. Плюс това изобщо не знам какво да търся тоя файл /var/lib/dpkg/status ми е 54 хиляди реда. А и не знам какви илигал чарактърс да търся. Ужас направо..
http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=47&t=117724
« Последна редакция: Jul 16, 2014, 17:21 от liubo1 »
Активен

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
« Отговор #14 -: Jul 16, 2014, 18:47 »
Synaptic отваря ли ти се? ако не, изпълни командата, която съм ти дал по-горе, деинсталирай го и изтрий конфигурационния му файл, а след това го инсталирай наново. ако много държиш на тия ППА ги добави, без да икспортираш ключа, инсталирай, каквото ти трябва /съобщението за грешка не бива да те притеснява/ и ги премахни, или тогава опитай с ключа, но първо провери Synaptic.
можеш да опиташ и това:
Код
GeSHi (Bash):
  1. sudo apt-get update
  2.  
  3. sudo apt-get upgrade -f
  4.  
  5. sudo apt-get dist-upgrade -f
  6.  
  7. sudo apt-get install linux-image -f
  8.  
и това:
Код
GeSHi (Bash):
  1. sudo apt-get purge apt-xapian-index
  2. sudo apt-get intall apt-xapian-index
  3.  
a, не става ясно ъпдейт мениджъра крашева ли, или не тръгва изобщо деинсталирай го и го инсталирай пак
Активен