Автор Тема: Какъв мейл сървър ползвате?  (Прочетена 1878 пъти)

wfw

• Напреднали
  • Публикации: 249
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: none
    • Профил
Здравейте,
любопитно ми е какво ползвате като мейл сървъри, какви смятате, че са предимствата на вашата конфигурация, какви са недостатъците? Какви решения предпочитате - платени, готови или сами изграждате мейл съврър с цялата му функционалност (спам филтри, антивирусни и т.н.)

И да дам тон на темата, ще започна аз:

Използвам леко модифицирана qmailrocks инсталация на Debian 7.
Предимствата за мен са, че съм свикнал да работя с това чудо, понаучил съм му бъговете и горе долу знам какво да очаквам. Има спам и антивирусна защита за потребителите. Протоколите (SMTP, POP3, IMAP) вървят през SSL и съм задължил потребителите да го ползват.
Недостатъци - не мога да контролирам "силата" на спам защитата на отделен виртуален потребител. Debian има  доста къс life cycle. Не мога да контролирам някои параметри на системата без да прекомпилирам qmail. Например, когато хост.бг въведоха greylisting, искаха втория опит за изпращане на писмото да бъде по-малък от 5 мин след първия отказ, при мен е 6 мин и 40 сек и не може да се промени (на exim и postfix има променливи за това).
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
Re: Какъв мейл сървър ползвате?
« Отговор #1 -: Oct 04, 2014, 21:41 »
Звучи добре. Копирам от една друга тема това, което ползвам аз:
Цитат
Когато става дума за пощенски сървър, за мен комбинацията е: sendmail, MailScanner, SpamAssassin, ClamAV, Cyrus SASL, Cyrus IMAP, в него се съдържа и Cyrus SIEVE.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

edmon

• Гост
« Отговор #2 -: Oct 05, 2014, 19:26 »
postfix, courier
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #3 -: Oct 05, 2014, 22:31 »
Предимствата за мен са, че съм свикнал да работя с това чудо, понаучил съм му бъговете и горе долу знам какво да очаквам.
Бих ти препоръчал бягство от зоната на комфорт - много добре се отразява и физически, и психически ;)

Любимата ми конфигурация от няколко години е Postfix + Dovecot + MySQL + DKIMproxy + ClamAV + ClamSMTP (за връзката между postfix и clamav) + SpamAssassin + SAQ (но силно модифициран по моите предпочитания и с добавена функционалност за препращане до други адреси, ваканционни съобщения и shell скриптове). Не навсякъде имам възможност да я приложа, но в случаите, където решението зависи изцяло от мен, си доставям това удоволствие, като за момента единственото от нея, което има вероятност да променя, е да заменя MySQL с MariaDB.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #4 -: Oct 06, 2014, 20:21 »

Използвам леко модифицирана qmailrocks инсталация на Debian 7.

Ще прощавате, че се меся в професионалните ви теми. Едно време се бях засилил да си правя домашен сървър, докато не се усетих, че ще плащам по 60 лв. месечно ток заради тази прищявка и се отказах. Та тогава от проучванията ми излезе, че класическият Сендмейл е изключително трудна система, стара (най-старата ☺) и изобщо непрепоръчителна. Масово се съветваше за qmail. Имаше и други да казват postfix, но на почти всички места qmail биеше убедително като съвет за най-лесничко.

Но каква изненада следваше? Пакети на qmail за Дебиан няма. Имало някакъв лицензионен проблем. Изглежда този университет дето го пишат това, били вкарали някаква странна точка. Викам си и на мен ръцете ми не са в г*за, ще го слагаме ръчно. Като потърсих и намерих, се ужасих и избягах с писъци. Беше някаква лудост. А аз съм човек слагал е17 ръчно не веднъж.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

k0tka

• Напреднали
  • Публикации: 130
  • Distribution: Fedora 23, CentOS, Debian, OS X El Capitan
  • Window Manager: i3wm
    • Профил
« Отговор #5 -: Oct 08, 2014, 10:12 »
Ползвал съм postfix и exim в предишните ми работи, но според моите наблюдения exim е най-гъвкав, или поне с него съм се занимавал най-много и него използвам в момента. Виждал съм как работи с много custom конфигурации с MySQL/PostgreSQL, както и как взаимодейства с нестандартни демони... не е лесен за конфигуриране, изисква много четене и тестване, но има безкрай възможности за изпипване.
За поп/имап ползвам dovecot.
Нямам наблюдения над други.
« Последна редакция: Oct 08, 2014, 10:14 от k0tka »
Активен

"If you need an instructional video telling your users how to turn a machine off (http://windows.microsoft.com/en-gb/windows-8/how-shut-down-turn-off-pc), there’s something seriously wrong with your design." --  Andrew Gregory @ linuxvoice