Не знам от какво се е спукала тръбата първия път, то толкоз години минаха (10 и отгоре) и имаше няколко аварии. На теория, там кораб не би трябвало да пуска котва- това е воден канал, а освен с котва, не виждам с какво друго може кораб да спука тръбата. Пак казвам, това се случва редовно от доста години, като тук например пише, че поредната авария е от драга - а драги в района има редовно, понеже от течението се наслагват наноси, и канала става по-плитък, драгите го удълбочават отново:
https://www.maritime.bg/115306/За бургаските тръби не знам, но тая варненската, под езерото, дето отвежда лайняната вода от "Аспарухово", отива отсреща, в пречиствателна станция. И по пътя изпуска част от трафика.
Доп. Доколкото съм чул някои неща, като е станала аварията сефте, това по герберасткото време, е имало обществена поръчка, да се направи нова тръба, която да е закопана в дъното. Хубу, ама фирмата я направила не закопана в дъното, ами отгоре.. и като тръгне драгата да удълбочава.. авария.. и оттам тръгна дело срещу бившия кмет, за безстопанственост (не упражнил контрол), па после махнаха апелативния прокурор.. па после дойдоха подмянкаджиите, ама те пък с други приоритети..
Но тая тръба отива в пречиствателна станция от време оно, не в морето, като цел.
П.П Руски (всъщност съветски) кораб е съборил малкия мост (не Аспаруховия, имало е тогава повдигащ се железопътен, над Стария канал) някъде 60-те години. Повдигащият се мост е бил направен от германците през войната, за да си обезпечат доставките за базата (във Варненското пристанище е имало база на немски кораби и хидросамолети). Преди да се вдигне моста, руския кораб се натресъл в него, и го разрушил. Тогава са писали глупости по вестниците, че било паднало последното фашистко творение. Сега там пак има ЖП-мост (над Стария канал), но е неподвижен, то оттам (под тоя мост, в стария канал) минават вече само малки лодки и малки РК-та. Като влезе сафрида, там се събират рибарите с чепаретата, и хвърлят от моста. Но това не е Аспаруховият мост, този е много малък и е под големия мост.