Покажи теми - jm
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Raid5 проблем -: Jan 27, 2007, 00:06
Днес на една машина с 3xHITACHI 80GB/SATA трябваше да инсталирам CentOS 4 с RAID5 масив. При инсталацията ми изписва, че само RAID1 масив може да boot. Направих Software RAID Partition 3x100MB (от всеки диск по 100МВ), които обединих по-късно в RAID1 Partition с Mount Point '/boot'. След това 3х1500МВ, и останалото за '/' Mount Point. Инсталацията мина успешно, но след reboot-a не зареди нито GRUB, нито изписа някаква грешка. След това промених масива от RAID5 на RAID1 (2x80GB). Инсталирам всичко както трябва, но пак уви... изписа само GRUB и до там. С Fedora 5 и Fedora 6 проблемът е пак същият. Дъното е от K8 серийте на Gigabyte с nForce 440 Chipset и RAID Controller-a е на дъното. Процесора е някакво AMD 3000+ 64bit S939. Извинявам се, ако има такава предишна тема, но ми е много спешно. Благодаря предварително.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / BIOS-а не ми отчита хард диска -: Jun 17, 2004, 15:27
Имам един втори хард диск (Quantum Fireball Plus 20.5 GB).
Както и да го вързвам (като master или slave) BIOS-а не го отчита.. Пробвах и с Линукс и с Виндовс, обаче то си идва от самия BIOS. Отчита ми само първия хард диск. Quantum-a  не го отчита. От къуде може да идва този проблем и как може да се оправи'<img'>
3  Хумор, сатира и забава / Хумор / Общото между интернет и ... -: Jun 01, 2004, 14:37
Какво е общото межде пениса и Интернет?
 
1. Тези, които го имат, не искат да се разделят с него.
2. Тези, които го имат, считат тези, които го нямат за низши същества.
3. Тези, които го нямат, признават, че не е лошо, но не могат да разберат, защо около него се вдика толкова много шум.
4. Тези, които го нямат, нямат нищо против да го имат.
5. Той е бил измислен за предаване на информация, съществена за оцеляване на вида, а се е превърнал в забавление.
6. Ако не се взимат предпазни мерки, то от него може да се пипнат вируси
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Router -: May 29, 2004, 23:11
От много време не съм писал във форумите, но този път направо не мога да се справя сам с проблема, който имам.
Той е следният: мога ли да си направя компютъра router и в същото време да мога да използвам Linux-а, като Personal Desktop? И ако може, как мога да го направя?  
Благодаря предварително.
5  Нетехнически теми / Коментар / mnogo golqm typanar -: Mar 06, 2004, 21:41
Dnes si otworih http://download.bg i kakwo da widq wyw foruma za OpenOffice ot edin otgowor ot Nikolai - pone taka se pishe tam. Eto i link-a da se posmeete malko: download.bg
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Кирилизиране на MPlayer -: Dec 29, 2003, 21:29
Днес най-после успях да си инсталирам Mplayer. Имам Mandrake 9.1 и инсталирах направо неговия. Възникна ми проблем че не ми показва субтитрите кирилизирани  ':angry:' . Как мога да ги кирилизирам?
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Fixing MBR -: Dec 13, 2003, 14:12
Dnes si instalirah otnovo MDK 9.2 no mi instalira LILO-to v MBR. Vaprosa mi e kak moga da mahna tozi bootloader ot tam i da si instaliram PQ Boot Magic?
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / bglinux install problem -: Oct 05, 2003, 19:57
Na Mandrake 9.1 sam. Kogato startiram ./install na bglinux 4.2 mi pokazv slednoto:

Preparing /usr/local for the new bglinux... done.
The new version of bglinux is being installed in /usr/local... done.
Installing improved keyboard support for X... done.
Installing support for CP1251 fontencoding for X... done.
Please wait.  Compilling Cyrillic locales for CP1251cannot open locale definition file `translit_neutral': No such file or directory
Patching some files:
    /etc/X11/Xsession
[root@localhost bglinux]#

10x predvaritelno.
9  Хумор, сатира и забава / Хумор / Some Fun -: Oct 03, 2003, 22:30
Отговори на въпроса "Защо се дънят компютърните програми" от гледна точка на различни религии и учения:
Юдаизъм: Не трябва да се задава въпросът защо се дънят програмите. Трябва да се чака новата версия!
Католицизъм: Първата програма беше безгрешна. Но когато се опита да работи на компютър Apple, започна да се дъни. Всички програми са версии на първата програма и съхраняват нейните грешки с цел съвместимост.
Православие: Не трябва да се задава въпроса защо се дънят програмите. Да се ползват нови версии (особено западни) също не трябва. Не трябва да се интересуваме дали дадена програма работи или не. От значение е само какво става след нейната де-инсталация.
 Протестантство: Програмистът така обича своите програми, че им позволява да се дънят и успиват. И въобще, трябва да се обръща повече внимание на неработещи програми. Това, естествено, няма да ги поправи но пък е доходоносно.
Свидетели на Йехова: Само ние притежаваме истинската програма, премахваща всички софтуерни проблеми. И сме готови да я предложим на всички практически безплатно. Но тя няма да работи ако вие не повярвате, че тя наистина поправя всякакви софтуерни проблеми. Ако сте я инсталирали, а проблемите не са исчезнали, значи вие не сте повярвали в нея.
Мормони: Програмите се дънят, защото ги пускат на неправилни компютри. Правилни компютри имаме само ние! Съвсем близо сме до момента в който ще разберем как да ги включим.
Мюсюлмани (сунити): Ако дадена програма греши, то тя е невярна. Невярните програми трябва да се изтриват. Безпогрешни са само вярните програми. Ако вярната програма казва, че 2 по 2 прави 5, то всички програми даващи други резултати грешат.
Мюсулмани (шиити): Само един програмист е писал вярни програми. Верни са също така и техните следващи версии. Всички останали програми са неверни по определение.
Индуизъм: Програмите се дънят поради това, че в тях е имало грешки още преди тяхната инсталация, когато са били други програми на други компютри. След де-инсталация те отново ще станат други програми и ще се дънят заради сегашните си грешки. Коригиращи версии няма да помогнат защото всичко е предопределено.
Будизъм: Програмите се дънят поради това, че вие си задавате този въпрос. Грешно е да се стремиш към избавяне от софтуерните проблеми чрез коригиращите версии - те просто ще умножат проблемите. Няма никаква разлика между софтуер и хардуер, програма и програмист. Програма, избавена от проблеми изпада в нирвана. Програмите изпаднали в нирвана не се дънят защото няма нужда да работят.
Дзен-будизъм: Дъни ли се програма, която разпечатва сама себе си? Как изглежда програма, незаписана на нито един дисков носител?
Веднъж един ученик попитал своя учител как да се избави от грешки в програмите и учителя му дал вируса CIH. Един друг ученик казал на учителя си, че иска да има програми без грешки.
 - Глупак! - извикал учителят, - А защо не искаш грешки без програми? - и ударил с хард диска си ученика по главата.
 Ако вие още не сте получили просветление, няма за какво да говорим.
Даоизъм: Програмна грешка, която може да се открие не е истинска програмна грешка. Коригираща версия, която е възможно да се напише не е истинска коригираща версия.
Конфуцианство: Програмите се дънят поради неразбирането на ред неща. Всички опити да се поправят програмите с помощта на коригиращи версии (както правят западните варвари) противоречат на етикета и трябва да се избягват. Единствено напълно-мъдрият ще осъзнае истинския смисъл и необходимост от способността на програмите да се дънят.
Сатанинство: Всяка програма има право да се дъни. Срамът от програмните грешки е християнска пропаганда.
Растаманство: О, и програмите ли? А откъде си намират трева?
Атеизъм: Вярата в така-наречената "коригираща версия" на дадена програма е заблуда на потребителя. Способността на програмите да грешат - това е обективен природен закон и в случая нищо не можеш да направиш.
Социализъм: Програмите се дънят поради неравенството. Различните програми имат различен размер, разширение и се нуждаят от различно количество памет. Коригиращите версии не биха помогнали в борбата срещу програмните грешки защото отстраняват последствията а не причините за възникването им. Всички програми трябва да се уеднаквят, да се унищожат всякакви опрационни системи освен една, да се изземат всички PC от потребителите и вместо тях да се внедри един главен компютър.
Комунизм: Програмите се дънят поради вредителство! Да се разстрелят програмистите. За всеки случай, да се разстрелят и производителите на компютри. Въобще, защо са ни някакви си там програми? Та ние вече си имаме Програмата на Партията!
Нацизъм: Програмите се дънят поради същата причина поради която и няма вода - евреите!
Фройдизъм: По принцип, всички графични среди (като Windows например) са предназначени главно за разглеждане на порно-снимки. А текстовите редактори - за порно-текстове. А езиците за програмиране - за написване на графични среди и редактори, използвани за разглеждане на порно-картинки и порно-текстове. Ако програмите се използват за други цели - то те неизбежно се дънят.
 Екзистенциализъм: В края на краищата не ни интересува защо се дъни дадена програма. Ако вие задавате такъв въпрос, то значи вече имате и коригираща версия.
Феминизъм: Програмите се дънят поради дискриминация на разширенията! И въобще, всичко това са го измислили шовинистическите свине от поддръжката, дето се боят да не би да загубят работата си.
Сексуални малцинства: Да се каже за дадена програма че се "дъни" - това е оскърбителен предразсъдък! Това е просто една особеност в повече с която междувпрочем може да се гордееш. Всъщност, такива особености имат и много знаменити програми като Microsoft Windows, Netscape Navigator и Borland Delphi!
Организации против абортите: Дънещите се програми също имат право на инсталация!
Green Peace: Програмите се дънят поради замърсяването на околната среда! Преди 500 години, когато промишлеността не е тровела Земята, никой и не е чувал за софтуерни проблеми. Нима не е така?


***********************************************************


Вчера в детската градина
 спам-а тръшна двама-трима.
 Две дечица пък от снощи
 нямат вече лични пощи.

 Оня ден пък CIH намина,
 тръшна май че двайсетина.
 Дисковете като нови -
празни до основи.

 На Иванчо за играчка
 Дядо Мраз дарил търсачка:
 бързо диска тя му рови,
 файлчетата бавно трови.

 Добромирчо порно гледка,
 eddie неговата сметка,
 скоро FAT-a му проходи,
 с'я кат луд той броди.

 Днес пък сървъра пострада,
 няма си той веч преграда,
 sysadmin-a до обяд
 оптиката ряза с яд.

 Гаден хакер се промъкна,
 всичките пароли смъкна.
 А сега, деца, кажете,
 де са часовете?

 На admin-a му се спи,
 файл копирал в ftp
 кредитните карти всички.
 На ви с'я парички!

 Над смълчаните полета
 пеят траурни звънчета.
 Младо хакерче намина,
 сървъра съвсем почина.

 Две дечица с бодри песни
 в къщи хъб-а си отнесли.
 Т'ва админ-а го не схвана,
 свърши на кабела от LAN-a.

 Кабела го гръм удари,
 всички в нет-а ни завари,
 дъно няма, платки, RAM:
 всичко свърши се дотам.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / RedHat 8-to-9 -: Oct 03, 2003, 12:40
Има ли някакъв проблем да update-на RedHat 8.0 на 9.0?
11  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Linux -: Sep 08, 2003, 17:55
Идеята ми е следната. Да се направи Linux, който да стартира Windows програми без емулатори (Wine, WineX CrossOver Office и т.н.), като същевременно изпълнява и Linux програми. Също така, този Linux да има собствен графичен мениджър. Нямам предвид KDE, GNOME, XFce, XPde, Window Maker, ICE WM и т.н. Графичната среда да е направена специално за този Linux. Също така да има и собствен kernel написан на С++ не на С. Все пак давам само предложение. Не съм добър програмист на С++ (е мога да програмирам на него, но не на такова ниво).
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / QNX? -: Aug 28, 2003, 12:01
Преди няколко дни си изтеглих QNX Neutrino RTOS. Много прилича на Linux, но нито една програма за Linux не тръгна на него. Какви програми мога да стартирам под него?

10хх
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Apache Config -: Aug 25, 2003, 11:49
От скоро си инсталирах Apache, но не знам как да го кофигурирам. В Konqueror като напиша localhost.localdomain отваря тестова страница. Къде се намират файловете на сайта, и как мога да го конфигурирам домейнът да е нещо като: http://www.myweb.com?

P.S. RedHat 8.0
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / OpenGL Проблем -: Aug 22, 2003, 09:53
Използвам RedHat 8.0. Преди да инсталирам драйверът за видео картата, стартирах Tux Racer. Стартира, въпреки, че засичаше. Влезнах, като root в Text Mode и инсталирах драйверът. После опитах отново с Tux Racer (нали изисква OpenGL), но играта дори не се стартира.

 P.S. NVIDIA GeForce 2 MX-400 64M/TV-Out (не съм променял нищо в /etc/XF86Config, защото не знам какво трябва да променя).
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / ADSL под RedHat -: Aug 18, 2003, 09:24
Използвах Mandrake 9.1 и всичкобеше наред. Сега съм на RedHat 8.0 (знам, че е стара, но не ми се тегли 9.0). Когато направя ADSL връзка не мога да се свържа. В FTP-то на доставчика ми влизам. Ethernet адаптера ми е: Realtek RTL8139/810x Family PCI Fast Ethernet NIC.
Страници: [1] 2