Автор Тема: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год.  (Прочетена 112928 пъти)

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6242
    • Профил
И аз не виждам, как Китай ще вземат Сибир.

Много по-евтино излиза да си партньор с някого, отколкото да воюваш с него.
Китай срещу Русия означава заличаване и на двете държави.
И двете са ядрени сили. С тази разлика, че китайците имат пъти по-малко ядрени глави.

Никой там няма сметка от това. Политиката за момента на Китай е точно обратната. Разширяване на пазари и инвестиции в бъдещи такива.
В Китай никак не са глупави и винаги мислят няколко крачки напред.
Бутат за сухоземен търговски маршрут до Европа, Мала Азия и Африка, защото морския транспорт е много уязвим по време на война. Виждат, какво се задава.
Трябват им руския нефт и газ. Трябва им силен съюзник. Защото САЩ и Европа не могат да търпят конкуренция.
И който не им играе по свирката, свършва зле. Примери безброй.
Затова Китай ще се държат с Русия.

От пряк конфликт със запада няма защо да се притесняват, защото никой не може да води конвенционална война на другия край на света. Единствения начин да закараш там войска и техника е по море. Без значение колко е голям флота ти, много лесно потъва.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3152
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Не съм убеден, че ЕС вече някой от големите го брои за (допълних) самостоятелен субект. За САЩ си е обект (на управление), а при руснаците вече стана за подигравка. Сега пищят, че китайците им подбивали пазара, а макрончо се плюнчи за френски войски в Украйна, но като му привикаха посланика в Москва, почна да пелтечи, жалки картинки..
Китайците ще се държат с Русия, не само заради изгодната им в момента търговия с руските петрол, нефт, и обратно- чипове и т.н., ами и защото имат общ враг.
Европейските урсулки и макрончета колкото и да мигат с клепки, вече са трети разряд. Фактът, че половината ЕС не ще еврото - Полша си е на злоти, Чехия на крони, Румъния на леи, Унгария на форинти и т.н., говори достатъчно за авторитета на една стартирала някога чудесна идея, но в момента извратена и превърната в тумор от марионетни послушковци на Белия баща. Гърците изреваха (и още реват) от еврото, хърватите също, ама нашите плюнки тук са надупени и ние "искаме" евро. Щом опряха до нас..
« Последна редакция: May 08, 2024, 17:46 от Nik123 »
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5315
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Верно Русия е много голям доставчик на маретиали и заготовки за многобройните китайски производители. Стокооборота е доста голям.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3152
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
И за Индия. Даже и за Юръп (примерно Испания и др. - газ), но свърши далаверата за ЕС с евтиния газ, благодарение на точно тия урсулки, бабоеби и внуци на някой групенфюрер. П.П.  Е, да не омаловажаваме приноса и на вечно рошави и остъклени.
Супурнадесетият по ред пакет санкции на САЩ и ЕС работи. Особено срещу ЕС.
А САЩ отде си купуват уран, интересен въпрос?
« Последна редакция: May 08, 2024, 17:56 от Nik123 »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6242
    • Профил
Има и друго.

Колко време мина, откакто стана ясно, че Китай може да произвежда фотолитографски машини?
Оттогава не са се спряли.
Все още се чуват присмехулни приказки, че ракетите на руснаците са с чипове от перални. Какво, ако Китай им доставя чипчета. А, ако са им продали машини, да ги произвеждат?

Една от най-богатите на ресурси държава си партнира с най-големия производител и може би технологично най-развитата държава и онези баламурници оттатък Атлантическия, както и нашите тъпанари в ЕС, искат да ги съборят?!
Как?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3152
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
..
А (както е казал още стария македонски войвода) тя (тая) работа се върши со паре или со дупе, паре нема - действайте  :P

П.П. "У Цариград политика се ради со дупе или со паре. Сакам да ти река, че Српско кралевство паре нема. Действай!" - Никола Пашич

P.S. В интерес на истината, трябва да се отбележи, че въпросният Никола Пашич всъщност е от български произход, което може и да ни говори нещо в случая.

Ремотекс, а според сръбската уикипедия, не било Тетевен, ами друго .. "..Међутим, сам Пашић је истицао да су његови преци из тетовске околине, тачније из села Рогачева у Старој Србији..."
Тъй де, коя е истината сега, в уикипедията всеки пише.. това верно много може да ни говори. Иначе за дупето да, дори има ъпдейт в момента- нашите управляващи палячовци не минават само с дупе, дават и пари (но не своите, а от бюджета) на Белия баща. Като оня им отпуска и комисион, много ясно - сделки я за самолети, я за уестингхауски чайници и уран за тях (който след отработването ще си го ..)

..
Все още се чуват присмехулни приказки, че ракетите на руснаците са с чипове от перални.
..

На това не знам остана ли някой що-годе разумен човек да вярва. Оставяме настрана разните му тролове като Мiнджiв, Асан Ганьов, Сашо Гъбата и подобни, както и такива "ерудити" като про100киро, заедно с евтините им елфи и т.н. - при тях е ясно, заработват на политическа тематика, с дупе към посолството (справка- оня запис).
Да си пишат каквото искат, руснаците ще опляскат проксито, после какво ще се случи, е по-важно. Нета е пълен с клипове как украинските служители на техните ТЦК (териториални центрове за комплектуване- така си го превеждам по слух) хващат насила мъже по улиците на градове и села, бой и в бусове, за фронта- това са им доброволците. А има и много клипове, как избягалите в чужбина нямат никакво намерение да се връщат, даже въпреки мерките на Зелю да не им подновява паспортите. Въобще, перемога отвсякъде. Русия печели с чипове от перални, нейните войници се бият с лопати, ракетите свършиха още 2022 год., съсипаха им икономиката със санкции, а пък направиха изложба на избушената натовска техника. С лопати ще да са подпалили разните му там ейбрамси и леопарди ( и за разлика от разни западни столици, където слагаха изгоряла руска техника, в Москва никой не донесе цветя на изложените натовски машини).

« Последна редакция: May 08, 2024, 18:55 от Nik123 »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3265
    • Профил
За това ли става дума .. сърбите и те като гърците (уж никой не знае кога и къде точно ероден ама са го наместили у едно /да не кажем единственото/ село от оня регион което е останало в сръбско (вероятно и то от българи заселено)

у сръбската уикипедия:
Никола Пашић (Зајечар, 6/18. децембар 1845 — Београд, 10. децембар 1926)

у българската: явно разликата в датите от преминаването от стар стил към нов
Никола Пашич е роден на 31 декември 1845 година в село Велики извор, Зайчарско, основано през XVIII век от бежанци от Голям извор по време на Тетевенското преселване във Видинско.[1] Според сръбската историография самият Пашич извежда произхода си от Тетово в Македония, а връзката с Тетевен е объркване на имената.[2] Баща му умира и майка му се жени повторно за сърбин, хлебар, който го осиновява и му дава името си (Пашич).


А онова Тетово и онова Рогачево от Стара Сърбия е много йезуитско - стара понеже и преди "старата" и след са си у Македония и двете села
Међутим, сам Пашић је истицао да су његови преци из тетовске околине [7], тачније из села Рогачева у Старој Србији. [8]


Рогачево от Стара Сърбия а линка (от сръбската уикипедия) към къде води (между другото и Тетoво от Стара Сърбия и то в днешна Македония)

Тетово е един от старите градове в Македония.
...
По време на Балканската война на 30 октомври 1912 година в Тетово влиза Моравската дивизия на сръбската армия. След Междусъюзническата война градът остава в границите на Сърбия, а впоследствие преминава към съставната Социалистическа Северна Македония в рамките на федеративна Югославия.
- А после у Северна Македония


П.П. Старата византийска тактика, чувал съм подобна история и за "най-сторото висше учебно заведение извън САЩ" въобще т.е. то навремето е било колеж а сега университет а става въпрос за първото девическо училище в българия (Ст. Загора - има ли заралии тъдява) което обаче после се мести (сега май е АУБГ) Та там пък турчилята спорят че първото т.е. най-старото ткова ВУЗ (колеж навремето) е у Стамбула града голяма (обаче е с една г. по-късно открито, при това не е девическо - само рязани читаци) и след оспроване от българска страна (че турската уикипедия лъже) ония само добавили "в оригиналната си локация" (т.е. нашите да не са го местили извън Ст. Загора) много йезуитско, за някой незапознат (а бе те почти всички) приопущат това "в оригиналната си локация) и запомнят само че първото е в Стамбул.

Девическата гимназия в Стара Загора е създадена като класно девическо училище на 2 юни 1863 година. Тя е оглавявана от Анастасия Тошева
но всъщност ситрията започва още 1858 г.
В Стара Загора пристига американският протестантски мисионер Джордж Байгтън, който открива девическо училище с пансион. Добрата уредба и организация на училището привличат много български момичета от Стара Загора, Сливен, Русе, Габрово, Панагюрище и др.
https://ekfwomen.org/stara-zagora-prosveten-czentr-s-klyuchova-rolya-za-razvitieto-na-zhenskoto-dvizhenie/

А ето така за изглеждали заралийките преди 140 г.
https://ekfwomen.org/wp-content/uploads/2022/01/stz-picture1.jpg
« Последна редакция: May 08, 2024, 20:55 от remotexx »
Активен

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3152
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
И какво излиза, посърбен българин ли, като поамериканчен Киро (тоя Пашич)? А иначе, в едната уикипедия - Тетово, другата- Тетевен.. всеки може да си пише там, лошо няма.
Все ми се струва, ако не е бил ревностен сърбин, поне на вид, нямаше да го окичат с тия медали на снимките в разните варианти на уикипедиите. Как беше, поддържал е "Начертанието" на Илия Гарашанин. Нищо българско няма.

« Последна редакция: May 08, 2024, 21:05 от Nik123 »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3265
    • Профил
Извинявам се не било АУБГ ами Колежа в София (са го преместили)
https://en.wikipedia.org/wiki/American_College_of_Sofia

The American College of Sofia (ACS)  - The college was founded in 1860 and is regarded as the oldest American educational institution outside the United States.

Ама Зарата са го дигнали на голо поле дето се вика - върху останките на най-хубавия град с Тракия, опожарен само няколко г. по-рано през освободителната война /за който не знае защо това е градът с най-правите улици от който чак някой хора ги боли главата/ (при това девически, по времето когато даже момчетата не са пущали да учат щото... нямало кой да пасе говедата)
https://bnr.bg/starazagora/post/101763781/stara-zagora-otbelaza-s-panihida-145-godini-ot-povtornoto-si-osvobojdenie
« Последна редакция: May 08, 2024, 21:08 от remotexx »
Активен

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3152
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Зарата е опожарена от турците.

Скайлер и Макгахан също са дали принос за нашия народ и държава. Както писах, историята няма как да бъде променена. колкото и да се стараят някакви грантаджии.

П.П. На Зарата й викат "Града на липите" местните- това го чух от един старозагорец, преди 4-5 години, ходих там по работа.

По основната тема: Зеля дали ще го сменят господарите му? 
« Последна редакция: May 08, 2024, 21:14 от Nik123 »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6242
    • Профил
Жената в ляво бременна ли е?
Типичен жест с ръка на   корема.

Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3265
    • Профил
Ех сега, девическо училище с бременни жени...
По-вероятно е да се е притеснила че я снимат, навремето колко хора са виждали самолет или фотоапарат ами така де ако я застреля или и открадне душата.

П.П. от надписа под снимката (от линка със цялата статия който също съм дал) пише:
Анастасия Тошева с ученички
предполагам даскалицата е отпред а двете отзад за ученичките
« Последна редакция: May 08, 2024, 21:51 от remotexx »
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
ЧНГ 2022
Живота, вселената и някакви други глупости
spec1a 6 4691 Последна публикация Jan 03, 2022, 09:22
от cybercop
Руско-Украинска война от 2022 год.
Живота, вселената и някакви други глупости
Acho 1492 73038 Последна публикация Jun 23, 2022, 09:21
от remotexx