Покажи теми - ntenev
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ubuntu 9.10 разлика между linux-image и linux-image-generic -: Jan 15, 2010, 23:10
 Привет, опитах се да разбера каква е разликата между тези два пакета (linux-image и linux-image-generic) в Ubuntu 9.10 но не успявам. По-точно не успявам да разбера защо е необходим и метапакета linux-image, като linux-image-generic си инсталира собствените зависимости (linux-firmware) и при dist-upgrade също премнава към последната налична версия на ядрото. Някакви идеи ?
2  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Задачка-закачка -: Aug 18, 2004, 11:47
Ако се зададе:
Примерен код

iptables -A FORWARD -i eth0 -s ! 10.0.0.1/24 -j DROP

всичко работи нормално

Но ако не се остави интервал между ! и 10.0.0.1/24
Примерен код

iptables -A FORWARD -i eth0 -s !10.0.0.1/24 -j DROP


съобщението е:
Цитат

iptables -A FORWARD -i eth0 -s cp /mnt/cdrom/slackware/n/rp-pppoe-3.5-i386-1.tgz ./.0.0.1/24 -j DROP
Bad argument `/mnt/cdrom/slackware/n/rp-pppoe-3.5-i386-1.tgz'
Try `iptables -h' or 'iptables --help' for more information.


Интересно това пък от къде му хрумва ?
Някакви идеи ?

Поздрави !
3  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Регистриране -: Aug 05, 2004, 17:28
Тъй като е незадължително, аз лично го направих с единствената цел това по някакъв начин да подскаже, че заставам зад думите си ... в смисъл че съм попроверил информацията която давам и имам някави аргументи да я защитя ако някой се интересува от това. Дал съм и e-mail и icq номер (от днес). Причината да пиша е че се поразрових малко във форума и това което ми направи впечатление е следното съотношение:

2790 регистрирани профила в http://www.linux-bg.org
1253 от тях нямат нито един коментар

Бърза сметка показва че това са към 44.9 % от всички профили. Не че искам да проявявам някакъв "расизъм" и да искам регистрацията при публикуването да е задължителна (това си е чисто безумие), но се чудя защо го правят (тези които само се регистрират) ? За регистрираните няма някакви кой знае какви привилегии все пак. А в крайна сметка това си е някакво HDD пространство на сървъра и разни други компютърни ресурси които се заемат безмислено.
 Та идеята ми е:
Защо не направите някаква малка системка която да предупреждава потребителя на дадения от него e-mail че този профил нещо не се ползва и ако продължи така след Х време ще бъде премахнат от чисто спестовнически съображения '<img'> ?

Поздрави !
Н. Тенев

P.S. Всъщност направи ми впечатление още нещо ... има един профил (SteelStar), който съм правил преди много време и до днес го бях забравил (включително и паролата '<img'> ) ... може би част от тези 44.9 % са именно такива профили ?
4  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Linux с бързи и бавни дискове -: Aug 05, 2004, 10:46
Първо искам да кажа че това не е проблем, а само въпрос (така че ако съм объркал секцията се извинявам предварително). Наскоро ми попадна един 500 мегабайтов диск (стар колкото хълма на който е пасяла патката от която са откъснали перото с което са написали библията '<img'> ). Това е абсолютно достатъчно за една базова сървърна инсталация но по спецификация го дават че трансфера му е 1.5 MB/s ... което (като се има предвид че това е от сайта на производителя) най-вероятно е максималната му а не средна скорост на трансфер ... абе бавничък е '<img'>. Той (евентуално) ще играе ролята на root диска (сървърчето е домашно - не е фатално че няма да е top performance), а на друг диск (ata 33/66) който е около 20 гигабайта ще са разните му там "клиентски" (мои и на приятелката ми) файлове (apache, samba, mysql). Въпроса ми е:
Ако на бавния диск сложа само нещата от инсталацията (тези които се зареждат при boot) а на по-бързия файловете (базите на mysql, html-ите и т.н.) дали ще се усети някаква сериозна разлика при производителността ? Според мен не би трябвало. След като на бавния диска са само нещата при стартиране, може би ще се бави само при него - докато зареди всичко в паметта. После като тръгнат услугите (основно web за локално тестване на сайтове) файловите трансфери ще са от и към по-бързия диск така че не би трябвало да търси много неща от по-бавния за да ми дава някакво чувствително забавяне нали ?

Не че ми е болка за умиране - както казах това е само за информация '<img'>

Поздрави !
Н. Тенев
5  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / SMP IRQ problem -: Aug 03, 2004, 14:01
Здравейте. Имам следната ситуация:
---
Машина - DELL Workstation Precision 410 MT (BIOS A014)
Процесори - 2 x P II (Deschutes) 350 MHz
Linux - Slackware 10.0
Kernel - 2.4.26
---
Прекомпилирах ядро със SMP (Symetric Multi Processors) поддръжка и се започнаха следните аномалии:

При зареждането на модула за eth0 (вградена - 3Com 3c905B 100BaseTX [Cyclone] (модул 3c59x.o) ), картата иска да използва IRQ 19, но извежда съобщение че най-вероятно няма да работи с това IRQ. След това като се опитам да я вдигна с ifconfig самия процес забива ( с ps ax дава STAT D+) а на конзолата изважда съобщения за грешки от ядрото от типа ooops и разни срашни цифри и букви след това. Гледах на сайта на DELL спецификацията на машината, но там са описани само до IRQ 15 (BIOS-а няма опция за промяна на IRQ-тата). И от BIOS-а и от опциите за компилиране на ядрото изключих поддръжките на APM и ACPI но и това не помага. В /proc/interrupts също не показва на кое IRQ е eth0.

Мислех че картата не е в ред, но когато пусна Slackware със стандартното ядро за еднопроцесорни машини си я хваща, слага я на IRQ 11 и всичко си работи перфектно.

Също така под Windows XP Pro SP 1 всичко също работи чудесно. И двата процесора и картата, която там работи именно на IRQ 19.

Третото което опитах бе да компилирам драйвера статично. Резултата бе частичен успех. Разпознаве картата, слага я на IRQ > 15 и работи както си трябва. Само че там проблемите излязоха когато слагам други карти, чиито драйвери се зареждат като модули ... с тях я работи, я не (картите са читави).

Това което ми прави впечатление (при сравняване на dmesg) е че при зареждане на ядрото със статично компилиран драйвер разпознаването на картата става точно преди разпознаването на PIIX4 IDE Controler, докато при ядрото с модул това става по-късно (при изпълнението на rc.modules). Казвам го защото IDE0 и IDE1 интерфейсите (и по спецификацията на DELL) работят на съответно IRQ 14 и IRQ 15. Да не би по някакъв начин те да са последните при регистриране на IRQ ?

Целта ми е да имам 2 работещи процесора и всякакъв хардуер да може да се зарежда като модул.

Търсих из google, сайта на DELL и архивите на различни linux-smp mail листи, но неможах да намеря нищо, което да ми подскаже дори откъде да започна да търся проблема.

Ако някой се е сблъсквал с нещо подобно и/или има идея къде да търся причината за всичко това, ще съм благодарен ако го сподели.

Поздрави !
Н. Тенев

P.S. Това което искам да отбележа е че в случая търся решение, което да отстрани проблема, а не начин да го заобиколя. Знам че мога всеки път когато добавям ново устройство да прекомпилирам ядрото със статичните му драйвери, това ще е домашно сървърче така че ден-два без да работи докато му реша този или онзи проблем не са фатални ... но това си е заобикаляне. Имам нужда от решение по простата причина че ако се сблъскам (а и не само аз) с подобен проблем в работата си (където имам критични машини) е по-добре да има решение отколкото да търся заобиколен път нали ? Ако е възможно все пак '<img'>

Предварително Ви благодаря !
6  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Slackware kernel info -: Jun 25, 2004, 12:24
Въпроса ми е следния:
В Slackware има два пакета които се казват съответно kernel-headers и kernel-source. Знам че когато се инсталира компилирания kernel (kernel-ide-x.x.x)от дистрибуцията, пакета kernel-headers е необходим за (пре)компилиране на различни приложения търсещи файлове от там, но ... kernel-headers слага фаиловете в /usr/include/linux/, докато kernel-source (където също ги има) стои в /usr/src/linux-$version.$of.$kernel и тъй като единия пакет носи нужните *.h файлове не виждам причина да трябва да инсталирам и двата (+/- 4MB) но дали make и gcc ще се сетят да търсят в /usr/src/linux/include/linux/ вместо в /usr/include/linux/. Предполагам че това може да се даде като опция в някой conf файл ( кой ? ).
Знам че символни връзки от типа на:
ln -s /usr/src/linux/include/linux/ /usr/include/linux/
ln -s /usr/src/linux/ /usr/src/linux-x.x.x/ (което си се прави от install скрипта на kernel-source )
ще са достатъчни за да работя нормално, но ми се иска ако мога да го подам като default опция. Така че ако някой знае кой е нужния файл, ще съм благодарен ако го каже. Това е  '<img'>

Поздрави
Н. Тенев
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с Mozilla 1.6 -: Apr 05, 2004, 17:14
Използвам Slackware-current (2.4.25; gtk+2-2.4.0-i486-1;pango-1.4.0-i486-1). Всичко е инсталирано и ъпдейтвано от стандартните пакети на дистрибуцията.Проблема ми е, че когато се опитам да стартирам Mozilla-та ми дава съобщение "/usr/lib/mozilla-1.6/mozilla-bin: relocation error: /usr/lib/libpangoft2-1.0.so.0: undefined symbol: g_type_class_add_private" и въобще не ми стига идеята къде да търся причината.Уж всички библиотеки са ъпдейтнати,повечето и ги преинсталирах, защото предположих че може нещо да се е затрило ... ама не '<img'>
Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем, моля да ми каже от къде мога да прочета нещо полезно.
Благодаря предварително.
Страници: [1]