Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: Златко в Jan 12, 2009, 17:39



Титла: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 12, 2009, 17:39
Всеки знае за финансовата и икономическата криза, обхванала света и силно засегнала САЩ.
Ето едно предложение как да помогнем на американците ако да не преодолеят, то поне да облекчат ефектите от кризата:
Знаете, че софтуерната, музикалната и филмовата индустрии губят милиарди годишно от пиратство. Само един Китай ако си плати Виндовса, в хазната на САЩ ще влезнат милиарди долари. Та идеята ми е всеки да си купи дисковете на които е изтеглил и слушал пиратски МР3-ки. Не наведнъж, всеки според финансовите си възможности. Така от една страна ще подпомогне съответния творец, а от друга - съответната индустрия, както и бюджета на САЩ (дължимите от всички по веригата данъци). НО, има едно но... Не ви приканвам да купувате дискове от Амазон и пр. външни за България магазини (е, ако някой иска, кой може да го спре?), а от България, и то само носещи стикера на Б.А.М.П. (Българската Асоциация за Музикални Права), а не неясни по произход дискове (няма да пълним гушите на мутрите, както в средата на 90-те, я!). Същото важи и за филмите.
За софтуера няма да пиша, тъй като все пак това е форум за Линукс и свободен софтуер - предполага се, че пирати на софтуер няма или са много малко.
За пазаруването на МР3 по Интернет не знам много, но нека знаещите да разяснят там как стоят нещата.
Та така, моля ви да помогнем на една страна в криза, тъй като кой може да измери дали и колко от неговите неплатени (да го наречем "крадени") музика и филми са допринесли за финансовите трудности на американската икономика? Капка по капка вир става, въпросът е къде са нашите капки?


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Emooo в Jan 12, 2009, 17:50
С какво се боцкаш много е силно?


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: biggie в Jan 12, 2009, 18:05
Какво направи и от американците наши братя? Не ни ли стига непускащият газ бай Иван? Ако не друго, историята би трябвало вече да ви е показало, че от дупене стойностна държава не се става, ама кой ли ще чуе, като това е основен наш политически курс. И честито на широко прокламираните в медиите завърна ли се от чужбина нашенци, които мръзнат от радост! Или както казваше Стратиев да емигрираме всички в Канада (в нашият случай САЩ), че да се свърши веднъж завинаги с тази държава Канада (САЩ).


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: lunarvalleys в Jan 12, 2009, 18:26
смени доставчика пич.. тоя й слага примеси  :P :P :P

ПП> забавно е, да  [_]3


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Djuroff в Jan 12, 2009, 18:41
На американците  бих им пратил атомна бомба  ако можех  ;D за нищо друго не заслужават.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 12, 2009, 18:55
Би било много забавно да се провери колко от фанатиците, твърдящи, че не използват пиратски софтуер гледат пиратски филми и слушат пиратска музика :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: sverdlov в Jan 12, 2009, 19:06
Златко не знам ква е тая трева... ама...

дай да си дръпна и аз!


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ANTIADMIN в Jan 12, 2009, 19:10
Пиратски? Защото на някой му влиза напреки като не печели пари от нещо, което не е сътворил, а е изкопирал или допроменил отдругаде. Айде малко по-сериозно, нали не мислиш, че преди 20 години като са записвали песни от радиото пак са били пирати?
Ако гледам филми в youtube това пиратство ли е? Ако в един музикален файл променя един бит от файла това пиратство ли е?
Оттук ако изведа, че всеки който пропагандира срещу США и живее в Азия и Северна Африка, носи хубави дрехи, а жена му е забрадена, е терорист. Но когато някой отиде и бомбардира 20 града с антични храмове, избие всичко живо в тях, гаври се с хората, той е герой и спасител...
;D Май е въпрос на гледна точка, а тези които са агресивни и имат пари решават коя от тях е правилната.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: gat3way в Jan 12, 2009, 19:30
На всички по една атомна бомба. Американците са супер тъпи и дебели, атомна бомба. Немците са дебели и скучни, атомна бомба. Англичаните са подмолни и гадни, бомба. Французите са гейове, бомба. Италианците са жабари, бомба. Арабите са резняци, бомба. Евреите са **** ******* ***** *****, бомба. Индийците са цигани, бомба. Китайците са шибани жълтури, роботи и комунисти - бомба. Латиносите са криминални боклуци, бомба. Турците са ************* ************ ********** ******, много бомби.

Бомбите ще ги вземем от руснаците, които са малко по-симпатични. Обаче и те са гнусна азиатска паплач, която само ни се бърка, затова, последните бомби ще ги запазим за тях.

На света трябва да останат само свръх-интелигентните красиви юберменшен от подвид хомо булгарикус. Всички останали са пе**расти и само се опитват да съсипят нашата цъфтяща и връзваща красива социалистическа България с красива природа, прекрасни хора, най-вече интелигентни и щастливи.

Всичко останало на сапун!


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 12, 2009, 19:51
por4e, ами като не ти харесват изискванията на авторите на песните и филмите, не ги използвай/гледай/слушай. It's that simple :) Ама да ми се оправдаваш, че видите ли това или онова, и затова мога да не уважавам желанията на творците, е доста смешно и жалко. Което изобщо не ме учудва :)

Ако те интересува кое е пиратско и кое легално, прочети закона за авторското право.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 12, 2009, 22:39
Творците пък къде са в схемата - авторските права са в едни специализирани маалки корпорацийки и за тях са практически всички ресурси, а за творците остава единственото правото да бъдат доени максимално. От друга страна  пък  корпорацийките доят всички останали. Много общи неща има между кооперациите и корпорациите "произвеждащи" само авторски права. И в двата случая се коват законите от кооператорите/корпораторите, но има външни врагове, които постоянно пречат за пълното процъфтяване :D Най - късият път към комунизма май - наистина бил капитализма :)

От тази посока само наивен захаросан морал и бомби идват напоследък :) Резултата е еднакъв :D

Изобщо доста повърхностно и наивно е мнението, че някой не уважавал желанията на творците... Което изобщо не ме учудва :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: nedpetko в Jan 12, 2009, 22:40
Само Metallica, Nine Inch Nails за други не се сещам в момента.
Хората си ги пускат в сайтовете без да има иконка pay pal.

и да... Bulgarien ueber alles...

Ще ме извините за смесването на темите ама с тези гейове* дето ни управляват как да не те избие на фашизъм.

*употребата на думата "гей" е регламентирана в един виц (който всички знаете) .... К'ъв гей си ти бе, ти си си обикновен пед...ст!


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ANTIADMIN в Jan 12, 2009, 22:50
Абе, верно, откакто руснаците ни спряха газта, Златко стана много проамерикански настроен ;D
Всички се побъркаха покрай този студ, още една причина да се вдигнем на бунт и да унищожим всичко живо.
Тук бих вметнал, че кризата с газта е много скъпа разработка на военните, целяща да ни накара да подкрепим США... но и аз не си вярвам, в Русия съм!


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: gat3way в Jan 12, 2009, 22:58
Айде бе - горките творци. Metallica....едно време видяха сметката на napster, не беше голямата корпорация, бяха горките изтерзани музиканти.

И въобще горките там "звезди"...чудят се колко по-голяма къщичка да си купят на Малибу, а пък гадните ви империалистически организации са ви виновни. Абе горките творци ако не друго, поне можеше да не се възползват от услугите на такива като Сони и прочее. Да си качват музиката за безплатно теглене и да си печелят само от концерти. Ама 99% от тях не го правят. Корпорациите ли са виновни?

В крайна сметка, по отношение на тъпата комерсиална музика, корпорациите-разпространители са тези, които я спасяват. Щото потребителите им въобще няма да се сетят за нея, ако не им я набиват в главите по радиото, телевизията, клубовете и т.н.

Не може една корпорация да е виновна за вкусовете и предпочитанието на хората. Ако не беше корпорацията щеше да е някой радетел за световна справедливост, такъв като вас дето се възмущавате, само че с много повече власт. И резултатът щеше да е същият.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: nedpetko в Jan 12, 2009, 23:09
Докато обявят napster извън закона нямаше пирати, така че ще ме извинят ама нищо пиратско не слушам!
Сега тия дето изкараха, че имало пирати си пускат музиката безплатно! Е аз какво да им помогна? Да се оправят!
Билет за концера си купих. И съм доволен.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: strandvata в Jan 12, 2009, 23:35
     И според мен трябва да се прави разлика между "да помогнем на горките творци" и "да помогнем да горката фирма, която държи авторските права". Все пак ако не се плаща за музика, кино, книги и т.н. няма да има творци, но все още чакам "адекватна система за плащане". Много съм навит да плащам примерно 5 лв. повече за интернет и да тегля на воля музика. В зависимост от това какво съм изтеглил част от парите да отиват за измълнителите. Но от това губят разни хора дето лансират Бритни Спиърс и разни други псевдо изпълнители.
    А и не са само американците дето страдат от пиратството. Ще рече човек, че само в САЩ се прави музика, кино (за книги ме е страх да кажа - те могат ли да четат въобще?).
   Айде със здраве!


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 13, 2009, 00:11
Творците решават дали да продадат авторските права или не. Никой не ги кара насила. :)

strandvata, не, не могат да четат, затова от най-добрите 20 университета в света само два са извън САЩ :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ANTIADMIN в Jan 13, 2009, 00:39
Зависи какво разбираш под добър... под развитие и напредък :) Ако се водим по акъла на по-голямата част от населението на планетата и изключим лузърите като мен, вероятно си прав. Но това все пак не ни дава нужното самочувствие, да сме толкова сигурни в предположенията/съмненията си. За мен, хора които виждат материалното си благоденствие като развитие, са просто торби с лайна, а ти сам познаваш твоите хора, прецени си сам.
Университетите и училищата са напълно ненужни заведения, както и парламенти, съдилища и затвори. Age of revenge ;D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: paucku в Jan 13, 2009, 00:51
Знаете, че софтуерната, музикалната и филмовата индустрии губят милиарди годишно от пиратство. Само един Китай ако си плати Виндовса, в хазната на САЩ ще влезнат милиарди долари. Та идеята ми е всеки да си купи дисковете на които е изтеглил и слушал пиратски МР3-ки. Не наведнъж, всеки според финансовите си възможности. Така от една страна ще подпомогне съответния творец, а от друга - съответната индустрия, както и бюджета на САЩ (дължимите от всички по веригата данъци).

----------

Та така, моля ви да помогнем на една страна в криза, тъй като кой може да измери дали и колко от неговите неплатени (да го наречем "крадени") музика и филми са допринесли за финансовите трудности на американската икономика? Капка по капка вир става, въпросът е къде са нашите капки?

И аз това си мислех напоследък — да започна да си купувам музика. Само че на мен не ми е идеята да подпомагам икономиката на САЩ, защото те ще се оправят много по-бързо отколкото ние и нямат нужда от помощта ни за това.

Мотивът ми е, че "работника заслужава заплатата си" и има много работници, които не са си получили заплатите, заради това, че не съм си купил музиката по каналния ред (това може да значи сайт, магазин или който и да е, на когото артистът е дал правото на това; било в България или в чужбина). Законът за авторското право не ми е пътеводител в случая, защото и в него има сума дупки по шевовете (освен ако не е писан от Лари Лесиг ;)).

Та на въпроса. След Декемврийските бонуси, съм си отделил пари, като за 4-5 диска. Първи ще намажат:
Lenny Kravitz - Time For A Love Revolution
Avantasia - Metal Opera 1 и 2
Iron Maiden - A matter Of Life And Death
...пък нататък ще видим. Мисля всеки месец да отделям по 10-20лв и като се посъберат да пазарувам. Горните заглавия в Ориндж са по 15-16лв — не е чак толкова скъпо. Причината да са евтини е, защото са комерсиални, което някои хора не разбират.

Ето още няколко начина да слушате легално музика:

Интернет радио:
http://last.fm
http://di.fm — няколко станции с електронна музика. Може да избирате между Psychedelic, Ambient, Chillout, Drum and Bass и други.
http://sky.fm — няколко станции с различни стилове. Има неща като фламенко китара, соло пиано, класика, рок, RnB и други интересни. Препоръчвам ви соло пиано за релакс :).

За сваляне (няма ги изпълнителите от радио Витоша, но могат да се намерят много добри неща):
http://www.jamendo.com
http://www.magnatune.com — за момъка, който каза, че би си плащал месечна такса, но да сваля, каквото си иска — http://www.magnatune.com/downloads

Аз предпочитам старият компакт диск, за да мога да си го изкормя в lossless формат и обикновено няма DRM глупости.

( Но понякога има както е описано тук:
http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=8679.0
и тук  http://linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&id=0&key=386636811
)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 13, 2009, 01:11
Определено няма да питат какво пора смята за добър университет. За тези неща си има критерии, който го интересува може да се запознае :)

Дали са нужни или не университетите остави да решат хората, които ги използват. Никой не те кара да следваш.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: gat3way в Jan 13, 2009, 01:26
И животът е едно много безсмислено нещо, не само университетите. Някакво състояние там на купчина въглеродни, водородни, кислородни, азотни, фосфорни и т.н. атоми изсрани от някоя мъртва звезда, изсрана от големия взрив. След 1 милиард години няма да има никакъв живот на земята, водата ще е в газообразна форма, много преди слънцето да стане червен гигант и да ни погълне. И вие за някакви си там университети и материализми се чепкате, пфу :) Аз бях потресен ебаси, то излиза, че животът на земята е вече в залеза си - има го от 4 милиарда години, а му остава само още 1 милиард. Не ви ли е тъжно че тая планета ще заприлича на Венера  и че всичко живо ще се изтребе. Пфууу :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ЗибелтБг в Jan 13, 2009, 02:42
  Много смешно. Вече почти всичко може да се свали във професионален формат - във всеки случай по добре чуваемо от дисковете продавани във България. Никой не залага на музиканти - отделили много години за класическо образование като ABBA  или Deep Purple....Разни курвета, после на КОМПЮТЪРА...постобработка - щото не могат да пеят - естественно! Или пък една вафла в ХАРДУЕРА С ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА и това ми било инструмент...Вече всичко е двоичен код и пиратство - връщане назад няма - по друг начин трябва да печелят - те тия дето измислиха цифровия звук - нищо не влагаш - много печелиш им се върна ТЪПКАНО .Касетата или плочата струват нещо...CD -то може да не се калкулира ! Поне да ставаше дума за БЪЛГАРСКИ музиканти - та да имаше някакъв смисъл дискусията - макар, че не ги слушам, защото ми напомнят за болното ни общество :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 ::) ;D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: stvpaneff в Jan 13, 2009, 03:53
Такааа...
Гледам, че сте се събрали да побъбрите, та реших и аз да се включа.

Има няколко прични, поради които аз не бих платил и стотинка за музика свалена от нета.

Причина 1: Тъй като аз не слушам Britney, то нещата които ме интересуват влизат много късно или въобще не излизат в БГ.

Причина 2: Не бих дал пари на някое леке дето е пръднало (с извинение от масата  ;D) 2 пъти в микрофона, звукорежисьорите са го направили да звучи все едно пее, след което иска да си мултиплицира записа 100'000'000 пъти и да потекат милионите, като междувременно си чопли носа. Е нема да стане... Трябва малко да се поизпоти. Аз за това се радвам на последните тенденции, които са вече факт. Масово изпълнителите вече разчитат на концертните си изяви. Като ми дойде на крака тук в БГ (даже и 150 EUR съм готов да дам) и ми направи час и половина изпълнение тогава ще си е заслужил парите. И това е резултат от "гадните интернет пирати" :-)

Причина 3: Аз не смятам, че свалянето на музика, филми и пр. от нета за лични нужди е пиратство (не говоря за софтуер). Ако почна да продавам, без да имам съответните права, вече е. И хич не ме интересува какво пише в българския закон за авторското право, защото от личен опит съм се убедил че правната сиситема в БГ е една голяма и кръгла НУЛА. Тези закони се коват от една глутница кретени, които се надпреварват и гордеят с некомпетентността си.

Та, така дано да съм бил ясен в изказване на моето мнение. :-)
Приятно бъбрене

P.S.: Е, сега се чувствам по-добре, хахаха.. Олекна ми.  :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: nifelheim в Jan 13, 2009, 10:19
от песничката "Голубой вагон"

Медленно ракеты уплывают вдаль,
Возвращенья их уже не жди,
И хотя Америку немного жаль,
Мы сотрём её с лица Земли!

Может мы обидели кого-то зря,
Сбросили 15 мегатонн.
Но уже горит и плавится земля
Там где был когда-то Пентагон.

Жёлтый гриб взлетает над Америкой,
Был когда-то и такой народ...
Ах, как жаль, что этот день кончается.
Лучше б он тянулся целый год!


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: smelkomar в Jan 13, 2009, 10:36
Не ви ли е тъжно че тая планета ще заприлича на Венера  и че всичко живо ще се изтребе. Пфууу :)

Донякъде да... жал ми е за свестните хора.
Донякъде не, знам че ще измрат повечето капути, наричащи себе си човеци :D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 13, 2009, 11:27
Ето, взимайте пример от paucku.  ;D  [_]3

Но пак повтарям: купувайте музика и филми САМО от български магазини и със стикери на БАМП, а не от Интернет. Така ще се постигнат следните ефекти:

1. Приходи в българската хазна посредством данъците, които плащат търговците. Т.е. виждате, че келепир ще има и за нашата държава.  ;D
2. Приходи за хазната на САЩ посредством данъците, които плащат търговците там. Т.е. помощ за финансовата криза.
3. Приходи за авторите и изпълнителите на съответните произведения.

Причина 3: Аз не смятам, че свалянето на музика, филми и пр. от нета за лични нужди е пиратство (не говоря за софтуер).

А защо свалянето на музика и филми да е нещо по-различно от софтуерното пиратство?

П.П. Ако заглавията ги няма на нашия пазар, проблемът си е на вносителите и корпорациите. В такъв случай съм склонен да оправдая "пиратството".  :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: dobrev666 в Jan 13, 2009, 12:51
Zlatко,
Защо трябва да помагаме ние на американците?
По богати сме от тях, защото са ни братя или защото те са ни помогнали с нещо?
Защото водят войни по целия свят и постоянно си намират причини да атакуват някоя държава или пък че воюват с измислени терористи?
Защото ни карат да участваме и ние в техните войни?
Посочи ми една причина поради която да искам да помагам на американците.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 13, 2009, 12:59
Zlatко,
Защо трябва да помагаме ние на американците?
Посочи ми една причина поради която да искам да помагам на американците.

Защото крадем (навремето, през соца, му казваха "си вземаме") от техните ИП.  :D  В този смисъл ние даже не помагаме, а само връщаме заграбеното.  ;D Съгласен?


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: dobrev666 в Jan 13, 2009, 13:23
В такъв случай темата ти трябваше да се казва по съвсем друг начин.
Например:
"Да спрем да крадем" или "Да купуваме легални музикални носители".
Извинявай, но това с нашата помощ за американците ми звучи малко смешно.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: laskov в Jan 13, 2009, 13:57
Но пак повтарям: купувайте музика и филми САМО от български магазини и със стикери на БАМП, а не от Интернет. Така ще се постигнат следните ефекти:

1. Приходи в българската хазна посредством данъците, които плащат търговците. Т.е. виждате, че келепир ще има и за нашата държава.  ;D
2. Приходи за хазната на САЩ посредством данъците, които плащат търговците там. Т.е. помощ за финансовата криза.
3. Приходи за авторите и изпълнителите на съответните произведения.
Нещо не ти схващам мисълта на цялата тема. Традиционното за теб разпалване на спорове, често провокативно насочено конкретно към двама или трима от участниците във форума.
По повод на цитираното, искам да те попитам, ти каква музика или филм си си купил последно? През декември аз си купих четири диска: DVD - Старият войн, Епизод; CD - Swing Time, KGB и още две DVD-та. Ще взема пример от paucku, но ме интересува и твоята практика.
Извинете ме, че пълня темата с глупости!


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 13, 2009, 14:05
По повод на цитираното, искам да те попитам, ти каква музика или филм си си купил последно?


Купил съм, не се притеснявай. Честна пионерска.  ;)
Заглавията няма да ги спомена, все пак това е нещо лично... пък и да не правя реклама.  :D

Извинявай, но това с нашата помощ за американците ми звучи малко смешно.

Ми така си е, но и не е съвсем безпочвено, нали?  ;)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: nifelheim в Jan 13, 2009, 14:18
Инициативата е много добра, но за да има ефект трябва да придобие международен характер. Може да обиколиш с нея целия свят, включително младите демокрации на Афганистан, Ирак и Сърбия. Народите от всички континенти ще се обединят за да помогнат на САЩ да излязат от икономическата криза!

ПП: Само се пази от летящи обувки  ;D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: sverdlov в Jan 13, 2009, 14:35
или от лоши чичковци с бели престилки...


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 13, 2009, 15:41
или от лоши чичковци с бели престилки...

Свердлов, какво не ти харесва в идеята? Не за престилките, за купуването на дисковете...  ;D

Пак казвам, не ви призовавам да не теглите музика и филми от Интернет. Напротив, теглете, пробвайте на воля. Дори това е най-добрият вариант, защото в магазина често прослушването на дисковете не е никак удобно, а вкъщи - напротив, доста е удобно. >:D Но ако нещо ви е по вкуса и решите, че си струва, то тогава си купете (това го казвам като призив, защото едва ли някой го разбира в повелително наклонение) съответния CD/DVD диск, за да подкрепите изпълнителя, и то само ако го има на нашия пазар. В противен случай ще чакаме вносителите да се сетят да го докарат тук - дотогава да имат много здраве.  [_]3


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: sverdlov в Jan 13, 2009, 17:00
аз купувам дисковете които ми харесват, директно от сащ. Надявам се така да се успокоиш за горките американци?

това малко, тая тема... леко... хмм.. не е ли прекалено вече?

Ние да помагаме на Америка? На тези, които унищожиха сума държави през последните 50 години, внасят раскол в още три пъти по толкова в днешно време, и да не продължавам...

Златко, като толкова те е грижа за тях, защо не отидеш директно в посолството на САЩ с идеята си, сигурен съм че те ти осигурат и финансиране за нейното по-нататъшно предвижване напред?

Все пак, ти си убеден че идеята си я бива, що не? Може и те да я харесат, все пак помагаш на собствения им народ


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 13, 2009, 17:23
аз купувам дисковете които ми харесват, директно от сащ. Надявам се така да се успокоиш за горките американци?

Чудесно!

Все пак, ти си убеден че идеята си я бива, що не?

Не съм писал такова нещо, просто я предложих на обсъждане. Дали я бива или не е друг въпрос.  ;)
Моля да не се смесва външната политика, където по правило няма писани правила, и пазарните договорни отношения които са регламентирани, т.е. където правилата на играта са написани черно на бяло.  >:D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Emooo в Jan 13, 2009, 17:26
Златко, като за начало отговори защо ние най-бедната страна в европа да помагаме на американците. Тва се едно Сомалия да праща хуманитарни помощи на САЩ. Общо взето съм съласен че не трябва да се пиратства продукция на български  изпълнители или фирми.
Ама си спомням когато Майкрософт ми продаваха Уиндос е България на същата цена като в САЩ когато в България имаше хипер инфлация и заплатата на родителите ми беше около 50$. Аре моля ти се нека да си остана пират.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: phantomlord в Jan 13, 2009, 19:57
И аз наскоро отделих пари да си взема два оригинални диска. Единият е Death Magnetic на MetallicA. Аз съм фен на MetallicA и с удоволствие си купих последният им албум. Дори после ми се стори цената, която платих твърде малка. Огромен кеф беше като се прибрах да го разпечатам, да отворя кутията, да го сложа в DVD-то, да извадя обложката, да я разгърна и да чета текстовете от нея, докото ми свири... Преди да го купя, бях чул всички песни, но единствено от сайта на MetallicA. Хората си го заслужават.
Другия диск беше последния албум на Ac/Dc. Не ми хареса особено албума, но не съжалявам, че го купих. Единствено съжалявам, че ми излезе по-скъпо от албума на MetallicA. Има едно огромно предимство от купуването на оригинални дискове - можем да си ги конвертираме в какъвто искаме формат и с каквото си искаме качество. Избирам възможно най-високото, разбира се :) Заради тази причина мисля да си купя още няколко диска с албуми, които имам.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: paucku в Jan 14, 2009, 00:02
[quote author=Zlatko link=topic=33645.msg166161#msg166161

Но пак повтарям: купувайте музика и филми САМО от български магазини и със стикери на БАМП, а не от Интернет. Така ще се постигнат следните ефекти:

1. Приходи в българската хазна посредством данъците, които плащат търговците. Т.е. виждате, че келепир ще има и за нашата държава.  ;D
2. Приходи за хазната на САЩ посредством данъците, които плащат търговците там. Т.е. помощ за финансовата криза.
3. Приходи за авторите и изпълнителите на съответните произведения.
[/quote]
Златко, икономиката не се развива, когато се плащат данъцит, а точно обратното — когато парите си остават у хората. Така че точки 1 и 2 въобще не важат тука. Обаче е важно хората, които са свършили немалка работа, да получат възнаграждението си (както и аз искам накрая на всяка седмица и месец — да си взема паричките >:D). Държавата нищо хубаво няма да направи с тези пари — ще ги изхарчи за малоумни скъпоструващи проекти, като разбира се, някаква част от средствата мистериозно ще изчезнат по трасето  ::)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 14, 2009, 10:33
Златко, като за начало отговори защо ние най-бедната страна в европа да помагаме на американците.

Като сме най-бедната, та трябва ли да нямаме достойнство? А заглавието на темата, ако някой все още не е разбрал, беше закачка.

Общо взето съм съласен че не трябва да се пиратства продукция на български  изпълнители или фирми.

А, а на американски и западни може, така ли?  >:D

Ама си спомням когато Майкрософт ми продаваха Уиндос е България на същата цена като в САЩ когато в България имаше хипер инфлация и заплатата на родителите ми беше около 50$. Аре моля ти се нека да си остана пират.

Що за логика? Цената е компромис между желанията на продавача и купувача. Не те устройва - не купуваш, устройва те - купуваш. В противен случай трябва да отменим цялата пазарна идеология като несправедлива и погрешна.
Пример: защо автомобилът Х в Австрия струва 4000 евро, а същият автомобил Х тук струва 5500 евро? Ами защото някой го е купил от Австрия, сложил му е отгоре 1500 (включващи мита, такси и пр.) и го продава в България.
Друг пример: защо лаптопът Y в САЩ струва YYY долара, а същият лаптоп тук струва с 20% повече? Горе-долу поради същата причина като в предишния пример.  ;D
Та мисълта ми е, че на богатия винаги му излиза по-евтино не само защото стандартът му е по-висок, но и защото цените са му по-ниски. С други думи, логиката "те имат пари/са богати, затова няма да им плащаме/ще им крадем ИП" малко не се връзва с пазарната, където договорът между двете страни е всичко.

 >:D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 14, 2009, 17:44
Който иска да краде винаги ще намери оправдание :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 14, 2009, 19:48
Направо да ги съжалиш - купуваме пържените им  пилета, газираните им напитки, музиката, колите и дори войните им. А ако не искаме нещо да им купуваме.... значи ги крадеме :) - хубава схема. Винаги съм бил на принципа - "Не спори с глупака - останалите може да не забележат разликата" и затова аз лично приключвам с темата. :)


Титла: ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА ЗА НАРОДА!!!
Публикувано от: paucku в Jan 14, 2009, 21:00
В България хората искат хляб и зрелища. Разбира се — всичко безплатно. И майките си и бащите си ще продадат за нещо "безплатно", както и става всъщност. Няма значение, че всичко това им излиза през носа.

Когато получавате нещата даром ("което си ви се полага по право"), ще последва и другото, което следва "безплатното" — ще бъдете лъгани, убивани, крадени и изнасилвани; ще бъдете притежавани от някой друг и ще изгубите свободата си.

Хайде беж на хляба и на зрелищата ;)!

П.П. И не забравяйте да подадете лапа и да помахате с опашка за благодарност ;)!


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ANTIADMIN в Jan 14, 2009, 21:11
inferlin, за съжаление на някои хора са им дотолкова промити мозъците, че не допускат да има друга гледна точка. Както казах и по-рано - днес парите решават кое е справедливо и законосъобразно. Който има пари може да си позволи всичко.
Така че не се хаби да обясняваш на тараторЯ това онова, той си знае най-добре и "винаги е прав". Истински американець! Пък горко му на някой да го поправи, това автоматично значи че му завиждаш, и аз не знам за какво обаче. :D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 14, 2009, 21:35
Inferlin, ами като не искаш да го купуваш, не го ползвай. Много е просто :) Но, както вече казах, търсиш си оправдание да крадеш :)

Поре, я дай пример кога съм твърдял, че някой ми завижда? :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: phantomlord в Jan 14, 2009, 21:48
Направо да ги съжалиш - купуваме пържените им  пилета, газираните им напитки, музиката, колите и дори войните им. А ако не искаме нещо да им купуваме.... значи ги крадеме :)
Не разбирам къде ти е логиката... Ами като не ги искаш, не ги купуваш. Но за да ползваш нещо, което искаш, трябва да си платиш за да го получиш.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ANTIADMIN в Jan 14, 2009, 22:05
Логиката е горе долу подобна на тази - ако нямаш МС Уиндоус и Офис, няма как да се добереш до наредба от сайта на минитестерството. И там никой не те кара, но някакси си заставен пред свършен факт.
Който не скача е червен.
Който е против онлайн наблюденията, значи е терорист и не му чиста работата.
Който не купува от американците, значи е намерил друг "нелигитимен" според тях начин, да получи същата услуга.
Ето ти няколко примера :)

|, темата където ми каза, че съм завиждал на успелите хора като теб :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 14, 2009, 22:38
Поре, никога не съм казвал, че някой ми завижда. Просто защото изобщо не ме интересува какво мисли някой за мен.

Незнанието на законите не е оправдание. Но вие много добре ги знаете законите, само дето не ви изнася да ги спазвате, затова си търсите оправдания :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ANTIADMIN в Jan 14, 2009, 23:15
Хм, законите, това е друга тема, дали трябва да ги има или не. Факт е, че в повечето случаи има закони не за да те закрилят, а да те ограничават. И да нямаше закон да караш със 120 в населено място, пак нямаше всеки да го прави, защото му е позволено. Хората ще са наясно с последствията, а не защото някакъв закон ще ги накаже или ще им вземе книжката.
Ти ми кажи дали в Америка не се злоупотребява със "законите" като всеки съди всеки за щяло и нещяло.
Аз не съм бил в США, но много ми е интересно в гетата дали се спазват законите или просто на никой не му пука за тези хора. Системи, законодателства, йерархии - всичко това не е направено за да живеем по-добре, чичец, а защото на някой му оттърва да е така, изнася му. Нито един строй и система не работи, историята го е доказала, въпреки това хора като теб са все още за законите и тяхното прилагане... пак на чат и конспирации го обърнах, ще ме прощавате ;D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 14, 2009, 23:18
Това е все едно, да ти искат пари защото си помирисал кебапчета от  някое заведение -  как така няма да се плаща - незаконно е.... и си крадец."Ама ти не си ги употребил" -  няма значение това е пряка производна на продукт, защитен с авторско право. "Ама цената на парата е по - висока от тази на кебапчетата" - няма значение - ние сме купили всички авторски права и ще определяме каквато си искаме цена. Давам такъв елементарен пример, защото виждам, че се налага :)

В момента (сигурно тук има с много по - висока юридическа култура от мен)  ако се приложи пряко закона за авторски права - ще излезе например, че читалните са незаконни и трябва да им пратят представителите от една няколко буквена организация, за да проверят имат ли договори за разпространение на информацията. Стигнало се е до невероятни правни и патентни абсурди и като цяло нещата се влошават. Естествено тези които искат пари за това, не са глупави... и ще си купуват законите (всичко вече е бизнес - авторски права, закони и т.нт.). Щом са си купили въпросните закони, значи са прави. Глупави са обаче, тези които ги защитават... безплатно :)

Не съм изобщо против системата за авторски права - такава система е необходима, но в момента тя е напълно изродена - стига се до там, че има корпорации, на които бизнеса им е само купуване, продаване и ПРОИЗВОДСТВО ?! на авторски права. Това е абсолютно раково образование в този си вид. Ако така продължава ще има и още една криза, породена от тези патентни балони.

Още един пример: кражба на кола е само "противозаконно отнемане" но четенето и разпространението на книга в интернет е "кражба на интелектуална собственост". При това книгата е на български класик, който няма наследници, а авторските права са собственост на едно голямо издателство. Как са получени и от кого са купени авторските права - за да ги продаваш нали трябва да си ги купил. Отговора е... не е задължително - авторските права просто са придобити от нищото с някакво юридическо салтомортале. Това за съжаление изобщо не е единичен случай, а е масова практика.

Трябва ли да се нарушават тези закони - не естествено. Добре, че за софтуера изобщо не се налага, особено след като почти за всичко има свободна алтернатива при това много по - добра. Дали е безплатно - почти. За проектите от които изкарвам някакви пари си плащам на авторите - най - малкото поддръжката в този случай е перфектна.

Напълно смешни са ми тези, които бягат в някоя страна (не е лошо - техен избор), и горе/долу са успели - то не че е трудно - там трябва да си пълен идиот, за да не можеш да си осигуриш някакъв стандарт и те поучават, че и казват, че си крадец. Явно има и някакъв проблем с комплекси за малоценност и така "индивида" се чувства силен и велик. Към такива клинични случаи, се отнасям предимно със съчувствие... евентуално.  Да, бях беден преди, и прекъснах трети курс в университета, защото трябваше да работя. Вероятно съм бил крадец, защото по това време четох книги предимно от интернет, а това по сега действащите закони е незаконно. Можех тогава да кажа "So Long and Thanks for all the Fish" и никога да не се върна. Вероятно съм бил крадец, както вече уточнихме и ще продължавам да бъда, що се отнася особено до книгите на едно определено издателство... но вероятно съм  и болен идеалист, щом съм в БГ (Пиша БГ, дори BG - и причината е, че "Обичам родината, но мразя държавата"). Да, дори толкова бях болен (идеалист), че дори бях кадрови военен за известно време. Бил съм дори с още по - абсурдна професия - счетоводител (професиите свързани с компютрите ги пропускам) и във всяко нещо съм се мъчил да бъда добър, защото "ако трябва да правиш нещо, то трябва да го правиш добре". Винаги съм си плащал и си плащам всички данъци и се мъча да направя нещо за... БГ. А какво направи ти ?... Просто избяга... Не става въпрос, само, че си заминал - това си е лично решение, но да заминеш и да наричаш бившите ти сънародници крадци, защото са бедни... това е... "Няма по - слепи" - но  нищо общо с Джо Холдеман. В много трудни моменти си мисля, че всъщност нещата са ОК - в крайна сметка не съм станал такова леке, а имаше всички необходими условия, за да стана :D


Титла: Re: ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА ЗА НАРОДА!!!
Публикувано от: VladSun в Jan 14, 2009, 23:25
В България хората искат хляб и зрелища. Разбира се — всичко безплатно. И майките си и бащите си ще продадат за нещо "безплатно", както и става всъщност. Няма значение, че всичко това им излиза през носа.

Бих предпочел да си теглиш една самокритика, вместо аз да те критикувам - няма да е много приятно.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 00:45
Inferlin, продължаваш да си търсиш оправдания. Забавно е, но за съжаление е и доста тъжно. :(

Не мисля, че трябва да правя нещо "за България", откъде пък ти хрумна това? :) И за града, в който съм се родил ли трябва да "правя нещо"? :) Както хората от един български град се местят в друг, така и аз се преместих от една държава в друга. Няма нужда от драми и сантименталности -- светът стана малък и всеки живее където му харесва.

Иначе много им е лесно на хора, които не са автори на нищо да си намират оправдания -- бедни били, това, онова, третото и т.н. Само и само да не признаят че са крадци :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ANTIADMIN в Jan 15, 2009, 00:56
Интересно. Бай Иван като взима по 230 лева на месец, а Джон Смит по 2300 кой от двамата ще си позволи двд или цд диск? Явно в научните среди летите много на високо ;D
Всъщност като бяха разправиите за торентите се видя кой и защо реве за авторски права ;) Кажи на някой да те бутне леко, че се излагаш вече, супа. :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ANTIADMIN в Jan 15, 2009, 01:00
И сега се сетих, като гледах интервю с един от най-големите продуценти в Германия, той каза, че групите или изпълнителя, не печели много от дисковете като причината не са торентите, а това че докато се стигне до него баницата се цепи на много парчета. Затова него не го бърка дали някой тегли от нета пиратска музика. Музикантите днес изкарват пари с концерти. За актьорите няма да говоря, те са си бездарници, софтуер не крада, книги си купувам. Абе общо взето наруши принципа ти да не говориш за нещо, от които не отбираш. ;D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 01:03
Ами бай Иван като не може да си го позволи няма да си го купи. Не съм чул още някой да е умрял защото не е могъл да гледа някой филм или да чуе някоя песен.

 И аз искам като бившия ми шеф Audi RS4, ама като не получавам заплата като неговата и няма как да си го купя. Но не ми е хрумнало да открадна едно :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 15, 2009, 01:16
Ами бай Иван като не може да си го позволи няма да си го купи. Не съм чул още някой да е умрял защото не е могъл да гледа някой филм или да чуе някоя песен.

Що да краде?

http://techdirt.com/articles/20060227/0211220.shtml

Въпросът, който в такъв случай ме вълнува е: "Защо мен ме крадат"?


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ANTIADMIN в Jan 15, 2009, 01:16
А според теб, ти защо изкарваш по-малко от бившия ти шеф? Той по-умен/способен ли е или повече работи от теб? :)
Друго ми е интересно сега, Уиндоус като пуснаха 7-цата с окрадения като дизайн десктоп от опън сорса, щото това въртящото го има много отдавна, това кражба ли се води? Или като 90% от хората не знаят че има такова нещо в убунту, значи е ново? :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 01:25
Не ме интересува дали е по-умен или не, не му завиждам и на заплатата. Разликата обаче е факт, но вместо да си търся оправдание защо имам право да открадна RS4, не го правя :)

Не знам за какво "въртящо" говориш, Windows не ме интересува.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 15, 2009, 01:29
Да точно както и предполагах, диагнозата ти напълно се потвърждава. :) .

Не съм крадец, защото нищо не съм взел принадлежащо на друг. Пък и има "Невинен до доказване на противното". Забравяш, че живея в страна където се оцелява, и мога да ползвам доста добре законовите недомислици (просто се налага) и съм чист като изворна роса :D Дори за няколко години имах собствен бизнес и чрез няколко прости трика и много малко пари си бях решил всички лицензни проблеми за софтуера. Едва ли е правилно, но беше напълно законно. Предполагам, че номера и сега действа :D

И да тъжно е... но единствено това, че ще свързват страната с такива като теб, които наричат сънародниците си крадци. Просто модерна версия на Бай Ганьо - видял малко свят...  и "Пази боже сляпо да прогледа". Нищо ново под слънцето - и това ще отмине :).


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ANTIADMIN в Jan 15, 2009, 01:34
Е нали бай Иван ще си каже - Брей, искам да си купя диск, ма не става, защо ли?
А ти си казваш - И аз искам Ауди, но не мога да си го позволя, какво да направя?
Никой не говори за завист, пак се изпускаш ;D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 01:39
Inferlin, заблуждавай се, че не си крадец, така ще ти е по-лесно :) Между другото, аз не деля крадците на сънародници и чужденци -- всеки който краде за мен е крадец :) Това, че по някаква случайност сме се родили в една и съща държава не ти дава никакви предимства. :) Хубаво е, че споменаваш Бай Ганьо, много си приличате с него :)

por4e, сигурен ли си, че написаното от теб има смисъл? Я опитай пак? :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 15, 2009, 01:51
Завистта е най - малкия проблем. Логиката и игнорирането на факти са истинските проблеми. Въпросът е, че вече се смята, че крадеш и само като гледаш въпросното Audi RS4. Обаче като се стигне до такива законови крайности, става много по - лесно да се използват въпросните недомислици и ще дойде момент, когато системата ще се срути. Ако така се продължава е ясно каква ще следващата криза.
В момента е патентовано двойното щракване с мишката от една небезизвестна корпорация. За тази функция не са сключени специални договори и всеки който я ползва (функцията) по - презумпция е крадец.  tarator значи ти си крадец. При това предполагам, че това са системни кражби - направо си е рецидив.
"Не си пожелавай прекалено много справедливост... че може да я получиш" :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 01:57
Ама наистина ли се смята така? И по кой закон? :)

Това че някой има патент за нещо не означава, че ако го правиш и си крадец. Крадец си _само_ ако го правиш против желанието на патентоносителя. Същото е и с авторските права. Ако притежателят им иска пари за гледането на филма, ще плащаш или ще си крадец. Ако не иска (както е например с отворения код), можеш да го копираш колкото си искаш без да си крадец.

Хубаво е да се запознаеш със съответните закони преди да говориш глупости. И недей да лъжеш, че някой има патент за двойно щракане на мишката.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 15, 2009, 02:26
Не познаваш законите на държавата която живееш ?! е не ме учудва. И като цяло май не се знае и какво е патент.
Загубих 10 мин да търся на английски език (този който ползвам, едва ли го разбираш :)) , но заради второто обвинение - този път за лъжа
И недей да лъжеш, че някой има патент за двойно щракане на мишката.
няма да има линк - търси си сам. Открих и по - шокиращи патенти от същата корпорация - хиляди са, но  - този е най - фрапиращия. При това никъде не се споменава, че е свободен за използване.
Това, че собственика не претендира, че му ползваш неговата функция, не означава че не си крадец. Имаш ли изричното му разрешение... ако не, това е не договорено използване на патент. Напълно е законно завеждането на дело срещу нарушителите/крадците на патента. Оплете ли се в твоята логика сега? При това ние сме бедни а ти си богат и крадец :D

В момента е най - голяма перспективата за юристите. те ще спечелят от тези неразбории. Пак съм с грешната професия за момента :D

Губя си времето по ужасен начин в тази тема, но текущата ми видеокартата не става за игри. Дори и няма проблеми със сървъри, с които да се забавлявам -  единствено законите на сержант Мърфи действат безотказно  :(


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 02:43
Разбира се, че няма да има линк. Защото лъжеш :)

За останалото, погледни предишното ми мнение и се образовай :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 15, 2009, 02:56
Затова те цитирах... да не би да си редактираш мнението, като/ако разбереш истината за патентите и конкретно този :) Това е много сложна материя и жалко, че не се намесват в темата юристите по професия.  Вероятно нямат толкова време за губене :D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 02:58
 Ама наистина ли е много сложна материя? Ако за теб е сложна, недей да се опитваш да я коментираш, защото се оплиташ. :)

Та, какво стана с патента за двойното щракане? :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 15, 2009, 03:14
Ако този патент изглежда невероятен, то използването на Tab за придвижване между хипервръзките е патентовано също. tarator освен, че се наблюдава рецидив във кражбите ти на патента за двоен клик, то втора кражба прави нещата още по - сериозни. Непознаването на закона не е извинение.
Редно е да спра да пиша по темата, защото писането в една тема с крадец при това системен и нарушител на патенти не е добро за имиджа :D


Патентите са си истински и заради тях се е получила почти патова и смешна ситуация. tarator вземи малко прочети за нещата, че започнах да се отегчавам така :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 03:16
Мдаа, понеже една лъжа не ти е достатъчна, реши да добавиш още една, а? :)

П.П. Не чети малоумни сайтове :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 15, 2009, 03:52
Патент № 7 415 666 е върха - „метод или система в програмата за преглеждане на документи, която позволява да се прескочи определена част от документа – например страница, без зависимост от мащаба“ - това "изобретение"  е всъщност използването на клавишите Page Up и  Page Down.

Предполагам и нищо не си чувал за така наречените Patent Trolls - фирми. Понятието би трябвало да ти звучи близко... :) Прави се същото каквото ти правиш, но с много по - добра юридическа подготовка и има и конкретни ползи. Просто казано (надявам се достатъчно просто) - обвинява се, че някой е крадец, но юридически обосновано и с използването на подходящи лицензи и патенти - лъжа е естествено, но е законна лъжа и се печелят пари от нея.



П.П. Не чети малоумни сайтове :)
Не трябва да чета малоумни теми и още по - точно малоумни постове...
Мисля, че заслужих титлата - най - голям трол във форума, след теб обаче. Утре си поръчвам видеокарта, че нещата така отиват на зле :D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 15, 2009, 13:33
Ей, как не се намери някой да ме разобличи?  >:D ;D
Как не се намери някой да обясни разликата между това да крадеш физически обект и това да крадеш нещо абстрактно (произведение на изкуството, софтуер и т.н.) и защо двете неща са различни?


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 15, 2009, 15:46
Няма смисъл - първо това е доста сложна материя и някои с големи претенции просто си нямат на представа както се вижда.
В крайна сметка тук едни си избиват комплексите, а други просто си говорим - и в двата случая е само "паразитен" трафик, без абсолютно никакво значение за никой :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 15:50
Inferlin, както вече казах за теб може и да е сложна. Но това не означава, че е сложна за мен или някой друг от дискутиращите. Като ти е сложна и не я разбираш, избягвай да я дискутираш :) Никой не те кара да си избиваш комплексите тук. :)

П.П. Това с видеокартата е добра идея, играенето на игрички не е сложна материя и вероятно ще имаш успехи :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 15, 2009, 16:10
tarattor, цък 1 ($2), цък 2 ($2)  ;) Други есета на тази тема тук ($2).  ^-^


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 15, 2009, 16:17
Не се хаби - това е поредната проява на  комплекс за малоценност -  типичен случай. :) Обикновено просто го игнорирам, но сега ми беше ми забавно да се оплете в собствената си объркана логика, но вече се отегчих. Поне е далече и освен да се хаби във форумите и да се заблуждава, че някой го взема на сериозно не създава никакви проблеми - напълно е безвреден. Това не може да се кажи за някои политически фигури (или по - точно фигуранти) тук, които също не правят разлика между патент и лиценз, (някои не правят разлика между софтуер и хардуер :)), но творят законови "чудеса" :D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 16:24
Inferlin,

Ох, горкия, ама и като психолог ли си работил, че си мислиш, че можеш да ми слагаш диагнози. Не се мъчи, щом елементарни неща като закона за авторското право са ти сложни, по-добре си играй игричките :)

Zlatko,

Чел съм ги тези неща, повечето писаници на Столман са си обикновени драсканици.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 15, 2009, 16:50
tarator-е, идеята ми беше да ти покажа, че не винаги законите са законни.  ;D
Ти правилно отбеляза, че "незнанието на закона не освобождава от отговорност", но това би трябвало да важи преди всичко за природните закони, защото човешките се менят твърде динамично. В този смисъл дали законът за авторското право и сродните му права е законен? Или е просто налагане на влияние (власт), игра на користни интереси?
Нали се сещаш, че едно време и робството е било законно, докато днес се смята за престъпление?  ;D

Жалко, аз пък ще трябва да обера негативите на лъжливото овчарче, защо само един човек май даде признаци да надуши провокацията от моя страна (ето, признавам си  >:D  ;D ), макар заглавието малко да подсказваше. Целта ми обаче беше да си размърдаме мозъците... и е, и да поспортуваме малко с огнехвъргачките.  ;D

Та, тараторе, пазара на ИП не е като пазара за коли, исках да кажа.  [_]3

П.П. Въпреки това, аз си купувам дисковете на "заслужилите" изпълнители.  ;)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 16:53
Не ме интересува какво казват законите, всеки творец има право да реши какво може да прави с творението си. Крадците не уважават избора на твореца. И си намират оправдание за това.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 15, 2009, 16:56
Не ме интересува какво казват законите, всеки творец има право да реши какво може да прави с творението си. Крадците не уважават избора на твореца. И си намират оправдание за това.

А да го монополизира има ли право и ако да, то откъде следва такова право?


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 15, 2009, 17:09
Не ме интересува какво казват законите...
О, анархист по природа - не го интересуват закони. :D На това хич не се гледа с добро око... там където е :)

Zlatko, гадно е така да си играеш с него. Виж че се хваща на всяка стръв :D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 17:17
Я, Inferlin само обещава (когато му е изгодно разбира се) да не пише повече, но продължава да пише :) Разбрахме вече, че имаш проблеми с тази материя, не се мъчи :)

Я кажи прочете ли патента за "двойното кликане" или прочете само някой малоумен сайт, който говори за него? :)

Zlatko, правото му идва от това, че го е създал. _Ти_ като създадеш нещо, прави с него каквото си искаш :) Между другото и законът за авторското право и патентния закон на практика _ограничават_ правата на творците. За благото на обществото като цяло.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 15, 2009, 17:28
Ами опитвам се, но тези бисери, които твориш са невероятно забавни :D Започнах, дори да чета стари твои коментари, които преди игнорирах. Това е талант - трябва да го използваш :D

Дори съм дал не един, а три патента, единия дори с номера му и трябва малко над минималната интелигентност, за да се проверят. :)  Мога да изброявам още много, но тези са най - впечатляващи.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 17:39
Inferlin, питах конкретен въпрос: _ти_ чете ли патента за двойното кликане или не? Да или не?


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 15, 2009, 17:48
Zlatko, гадно е така да си играеш с него.

Не, не съм имал намерение да си играя с него, както с когото и да било. Провокацията ми, всъщност, се оказа доста несполучлива, най-вече за мен.  :-[

Zlatko, правото му идва от това, че го е създал. _Ти_ като създадеш нещо, прави с него каквото си искаш :) Между другото и законът за авторското право и патентния закон на практика _ограничават_ правата на творците. За благото на обществото като цяло.

Така де, ама виж какво пише на един от моите DVD дискове:

Цитат
ВНИМАНИЕ: Филмът и музиката към него са лицензирани само за домашно гледане, без търговска цел. Строго се забраняват публичните прожекции на филма,  както и презаписът, редактирането и излъчването му по ефирни и кабелни ТВ мрежи. Това DVD се продава/дава под наем при условие, че няма да бъде препродавано, заемано или разпространявано без одобрението на ... Всяко нарушаване на целостта им или заличaване на графичните знаци върху тях се счита за нарушаване на Закона за авторското право. Всички нарушители носят отговорност по ЗАПСП и ще бъдат подложени на наказания за извършеното престъпление, съгласно НК в Република България.

От това излиза, че ако по някое време филмът ми омръзне, не мога да го продам _без_одобрението_на_не_знам_си_коя_компания. Демек, ако имам намерението да го продам на Пешо_от_другия_вход трябва да им искам официален документ, разрешаващ това. :o Не е ли смешно според теб? А да не говорим за "70 години след смъртта на автора"...


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 15, 2009, 17:55
Дори е още по - лошо - ако Пешо го гледа - може да се сметне за разпространение... Това е все едно да имаш кола и да нямаш правото да я продаваш и да возиш някой друг. При това колата може да се купува само от един дилър държащ авторските права и опрделящ астрономически високи цени. В някои случаи, дори не може да се купи от производителя, защото дилъра е притежава всички авторски права. Всички по презумпция са крадци, защото няма как да не нарушат някои от изискванията. За патентите е още по - фрапиращо.

Патента е под номер 6 727 830 и резюмето му гласи "A method and system are provided for extending the functionality of application buttons on a limited resource computing device. Alternative application functions are launched based on the length of time an application button is pressed. A default function for an application is launched if the button is pressed for a short, i.e., normal, period of time." Патента е напълно законен и ми изпратиха извадка. Излишно е да казвам, че поне седмица мислех, че е някаква шега, докато не проверих. Естествено за използващите Линукс, няма почти никаква опасност, защото вече е имало аналогично дело прецедент и то е загубено доколкото знам.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 17:57
Zlatko, в закона за авторското право има някои недомислия. Аз също не съм съгласен със срока за който те важат (същото се отнася и за патентите). Но като цяло и двата закона са по-скоро полезни отколкот вредни. Нормално или не, това са правилата по които се разпространява диска, ако не ти харесват, не го купувай. Не вярвам да умреш ако не гледаш някой филм :)

Между другото ако нямаше закон за авторското право нямаше да има и GPL -- всяка фирма би могла да взима отворен код и да го използва без да публикува промените си.

Inferlin, сигурен ли си, че разбираш английски? Защото в този патент _не се_ патентова двойното кликане. Чети по-подробно.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 15, 2009, 18:00
Естествено, че не се споменава изрично, но описанието на функцията е двоен клик. Започнах малко да се съмнявам - знаеш английски нали ? Според юристи, няма съмнение, че това е функцията двоен клик, както и няма съмнение, че „метод или система в програмата за преглеждане на документи, която позволява да се прескочи определена част от документа – например страница, без зависимост от мащаба“ е всъщност използването на клавишите Page Up и  Page Down.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 18:02
Не, Inferlin, функцията не е двоен клик. Пак питам -- прочете ли патента? Да или не?

Всъщност "това" не е стандартния PgUp и PgDown, а нещо малко по-различно, което по една или друга причина ти е убягнало.



Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 15, 2009, 18:05
За да започнеш да казваш на черното бяло, означава, че имаш доста сериозен проблем. :D Това са факти и няма как да се изтрият, променят и т.нт. Може да се игнорират и изкривят, както ти правиш, но това не променя нищо.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 18:07
Виждам, че все още избягваш да отговориш на простия ми въпрос. Затова ще предположа, че не си го чел, а само дрънкаш защото нямаш какво друго да правиш :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 15, 2009, 18:13
Без значение е какво мисля аз и какво съм прочел, като това е патент - регистриран, с описана функционалност, публикуван, анализиран и т.нт. и т.нт. и описанията са абсолютно точни и не могат да се изкривят независимо как ти изглежда на теб. Мнението съм си го написал, но ще помъча да го направя по - простичко: това е превантивна реакция за защита от Patent Trolls - фирмите. Въпросът е, че след като е регистриран патента, то лесно може да се злоупотреби с него и в това също няма никакви съмнения.

Защо въпроса е сложен - защото ако се признае действието на тези патенти, то се получава правна патова ситуация - може да изглежда смешна, но това са си закони и няма как да се каже - "не признавам този патент" не и законно... Не мога по - елементарно да го обясня :D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 18:17
Да, регистриран, с описана функционалност обаче различна от тази, която описваш ти. Което не е учудващо след като не си го чел :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: paucku в Jan 15, 2009, 19:07
Не ме интересува какво казват законите, всеки творец има право да реши какво може да прави с творението си. Крадците не уважават избора на твореца. И си намират оправдание за това.

А да го монополизира има ли право и ако да, то откъде следва такова право?

Златко, а ти какво право на монопол имаш над собствения си труд? Защо разполагаш с него както си искаш — нямам ли и аз правото да го използвам? Като станеш мой роб, например ;) ...

Та правото е "работникът заслужава своята заплата" или по друг начин казано "не кради". Нашият Създател ни е дарил това право и всеки има монопол над личната си собственост и може да прави с нея, каквото намери за добре. Всички ние имаме отговорността да пазим собствеността си и собствеността на другите, да се простираме според чергата си и да не завиждаме и желаем чуждото.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 15, 2009, 19:13
Ох и "робски синдром" , мечти...

Една седмица си мислех, (макар и не толкова наивно като теб), че това е твърде мъгливо описание просто на функционалност, което е още по - зле. Не това е фрапиращо тотално зле да се патентова нещо с подобно описание. Не схващаш ли - тази функционалност е патент със всички възможни последствия и е без значение как я наричаш - двоен клик или разширена функционалност или както там е дефинирана. Дори аз да не го разбирам, дори ти да не го разбираш и дори да ти изглежда различно - експерти в бранша смятат, че това са порочни, "очевидни" и т.нт. патенти.... но са факт и не може постоянно да се игнорират.

Уф това ми е "болна" тема ...  tarator  май те взех на сериозно - извинявай... ще гледам да не се повтаря :D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: paucku в Jan 15, 2009, 19:41
По принцип не бива да се смесват понятията "патент" и "авторско право", защото имат известни различия. Авторското право е за определен продукт, докато патента е за определен клас продукти.


Иначе доколкото знам, нещо не би могло да се патентова, ако се докаже, че вече е било използвано, като технология — т.е. ако не е иновация. Например, никой не може да патентова колелото. Не знам дали, обаче, този принцип все още се спазва.

Идеята за патентите е била изобретателите да не крият технологиите, по които правят продуктите си, а да ги правят обществено достояние, за да могат и други да ги използват. В патентните закони има доста недомислия и мен ме съмнява, че те изпълняват първоначалното си предназначение.

Обаче, не е бива да се говори за "интелектуална собственост", защото това е доста абстрактно понятие и е доста спорно, кое в него е собственост. Трябва да се говори за "патенти", "търговски марки" или "авторско/издателско право". За мен е много спорно, че патентът е право. Обаче правото на неопетнено име (марката) и правото на работника да прави с труда си каквото реши (авторско право) са права и трябва да се подкрепят.

Доколкото разбирам темата на Златко е за авторското право — не смесвайте нещата.

П.П. "Правото на неопетнено име" да се разбира като: аз и само аз имам право да опетнявам името си ;) — един вид монопол върху орезилването :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 20:06
Inferlin, хайде да ми кажеш в кой абзац от текста на патента се говори за двойно кликане. :)

paucku, вярно е, че не трябва да се смесват, но в главата на Inferlin е лека каша и се случва :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 15, 2009, 20:07
Едва ли някой простичко и аргументирано може да каже за какво е темата. Според мен е тема тип " паразитен трафик" :D Много подходящо име за секция на форума :)

Смятам, че не може да разглеждаме едното и да игнорираме другото. Ако нещата с патентите куцат... какво остава тогава за авторките права. Имаме къща без основи...
В търговските марки нещата също са зле. Имаме прецедент Windows да е запазена марка (а не Microsoft Windows). Това означава, че сродните или производните и т.нт. имена: Windows нещо_си, (продукта Windows Commander се е наложило да се преименува) също са защитени. До тук изглежда безобидно но прякото следствие е недомислицата думата прозорец да е запазена марка. Това е само пример. Има определено много недомислици и те се увеличават стремително. Получава една много тежка и почти блокирала система... - за патентите е без почти :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 20:08
Inferlin, напротив, двете нямат ама абсолютно нищо общо. Нооо, това са твърде сложни материи за теб :) И затова набутай в темата и търговските марки за да стане съвсем голяма мешавица :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 15, 2009, 21:39
Нашият Създател ни е дарил това право и всеки има монопол над личната си собственост и може да прави с нея, каквото намери за добре. Всички ние имаме отговорността да пазим собствеността си и собствеността на другите, да се простираме според чергата си и да не завиждаме и желаем чуждото.

Пак се започна - твоят създател извини ли се на Джордано Бруно?
След като не искаш да се измества темата не споменавай създателя ;)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 15, 2009, 21:42
Inferlin, хайде да ми кажеш в кой абзац от текста на патента се говори за двойно кликане. :)

paucku, вярно е, че не трябва да се смесват, но в главата на Inferlin е лека каша и се случва :)

tarator - започваш да дразниш с твоята вечна и тотална увереност в правотата си ... Замисли се върху тази забележка и следствията, които произтичат от нея...


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 21:58
VladSun, съжалявам че дразня, но винаги проверявам преди да пиша нещо и много рядко не съм прав :) Например преди да коментирам патента за двойното кликане го прочетох. :)

Но пък когато не съм прав, винаги си признавам. За разлика от някои от пишещите тук :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 15, 2009, 22:16
VladSun, съжалявам че дразня, но винаги проверявам преди да пиша нещо и много рядко не съм прав :)

Но пък когато не съм прав, винаги си признавам. За разлика от някои от пишещите тук :)

Е, не ти ли звучи смешно как един технически образован човек, при това такъв, който плюе по българския модел на образование (т.е. без тясна специализация според критериите на западното общество), смее да твърди, че е вещ и абсолютно прав за въпроси касаещи икономика, право и други непривични за него области?!?

За теб (и с теб) говоря и не намесвай другите - то е ясно, че 99% от хората тук са с приблизително същите частични знания по въпроса.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 22:17
Не, не твърдя, че знам всичко свързано с икономика, право и т.н. Просто не коментирам областите с които не съм запознат. И откъде знаеш, че образованието ми е българско? :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 15, 2009, 22:27
Не, не твърдя, че знам всичко свързано с икономика, право и т.н. Просто не коментирам областите с които не съм запознат. И откъде знаеш, че образованието ми е българско? :)

??? Тогава какво правиш в тази тема ???
Кой е казал, че образованието ти (или поне част от него) не е българско??? Хайде следи малко какво пиша.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 22:43
В тази тема си казвам мнението. Точно както и останалите дискутирали. Интересно защо не смяташ, че те се мислят за безгрешни, след като някои от тях очевидно грешат, но не си го признават :)

Следя много добре какво пишеш. Вземи послушай съвета си и препрочети пак мнението ми :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ANTIADMIN в Jan 15, 2009, 22:43
Не, не твърдя, че знам всичко свързано с икономика, право и т.н. Просто не коментирам областите с които не съм запознат. И откъде знаеш, че образованието ми е българско? :)
Аз поне знам, че си учил в Електрото ;D ;)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 22:48
Марк Твен като бил млад помнел всичко -- и неща които са се случили и такива, които не са. И ти като него знаеш всичко :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 15, 2009, 22:58
В тази тема си казвам мнението. Точно както и останалите дискутирали.

Да, но дискутираш с тона на човек абсолютно уверен в правотата на твърденията си. И този тон е дразнещ. Както се опитах да ти подскажа по-горе, твърде вероятно е да не си прав.

Интересно защо не смяташ, че те се мислят за безгрешни, след като някои от тях очевидно грешат, но не си го признават :)

Цитат
За теб (и с теб) говоря и не намесвай другите - то е ясно, че 99% от хората тук са с приблизително същите частични знания по въпроса.
Това пропуснал ли го???


Следя много добре какво пишеш. Вземи послушай съвета си и препрочети пак мнението ми :)

Да - имам грешка. Прочел съм "И откъде знаеш, че образованието ми не е българско?" вместо "И откъде знаеш, че образованието ми е българско?".
Ако образованието ти не е българско, то най-вероятно си тясно специалиран в някоя техническа област, което от своя страна е в полза на моите аргументи. Именно от тук дойде грешният прочит ;)



Опитаха се да ти кажат, че не винаги законното е морално.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 15, 2009, 23:04
> Да, но дискутираш с тона на човек абсолютно уверен в правотата на твърденията си.

Разбира се, че дискутирам така, защо пък не?

> И този тон е дразнещ.

Съжалявам, и мен много неща ме дразнят :)

> Както се опитах да ти подскажа по-горе, твърде вероятно е да не си прав.

"Твърде вероятно" не е достатъчно. Дай доказателства, че не съм прав и ще се съглася с теб.

> Това пропуснал ли го???

Не, не съм го пропуснал, но не виждам да правиш забележки на тях, защо така? :)

> Ако образованието ти не е българско, то най-вероятно си тясно специалиран в някоя техническа
> област, което от своя страна е в полза на моите аргументи. Именно от тук дойде грешният прочит

А пък ако е българско няма да е в тясно специализирана област? Забавно, защо мислиш така? :)

> Опитаха се да ти кажат, че не винаги законното е морално.

Моралът е относително понятие, различни хора смятат различни неща за морални. Законът е един за всички. Някои хора не виждат нищо неморално да са сутеньори, и тях ли да ги оправдаем? :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: paucku в Jan 15, 2009, 23:11
Нашият Създател ни е дарил това право и всеки има монопол над личната си собственост и може да прави с нея, каквото намери за добре. Всички ние имаме отговорността да пазим собствеността си и собствеността на другите, да се простираме според чергата си и да не завиждаме и желаем чуждото.

Пак се започна - твоят създател извини ли се на Джордано Бруно?
След като не искаш да се измества темата не споменавай създателя ;)
Всичко, което съм написал, е пряко свързано с темата. Прочети въпроса на Златко и после прочети моят отговор. По никакъв начин не нарушавам правилата на форума, нито пък се отклонявам от темата и на милимунда, така че не ми прави забележка ;)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 15, 2009, 23:15
Ти го обърна на риторика :)

1.
> Да, но дискутираш с тона на човек абсолютно уверен в правотата на твърденията си.

Разбира се, че дискутирам така, защо пък не?

отговор в т. 2.

2.
> И този тон е дразнещ.

Съжалявам, и мен много неща ме дразнят :)

3.
> Както се опитах да ти подскажа по-горе, твърде вероятно е да не си прав.

"Твърде вероятно" не е достатъчно. Дай доказателства, че не съм прав и ще се съглася с теб.
отговор в т. 6


4.
> Това пропуснал ли го???

Не, не съм го пропуснал, но не виждам да правиш забележки на тях, защо така? :)

отговор в т. 2

5.
> Ако образованието ти не е българско, то най-вероятно си тясно специалиран в някоя техническа
> област, което от своя страна е в полза на моите аргументи. Именно от тук дойде грешният прочит

А пък ако е българско няма да е в тясно специализирана област? Забавно, защо мислиш така? :)

Моето е изцяло българско, но работих с доста хора със "западно" образование. Мисля така заради впечатленията ми от разговори с тях. И много мои познати споделят същото.

6.
> Опитаха се да ти кажат, че не винаги законното е морално.

Моралът е относително понятие, различни хора смятат различни неща за морални. Законът е един за всички. Някои хора не виждат нищо неморално да са сутеньори, и тях ли да ги оправдаем? :)

Глупости - поговори с някой завършил психология или право и ще ти обяснят, че законът се строи въз основа на компромисно решение между нечии интереси и моралните ограничения. С други думи, априорно се приема, че моралът сам по себе си може да бъде еднозначно и обобщено дефиниран.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ANTIADMIN в Jan 15, 2009, 23:18
Все пак темата е за пиратството :) Не ме интересува как макаджията се е научил да прави бомби, нито колко е заслепен от псевдодемокрацията в държавата си. Нека пишем по същество, за да не се получи манджа с грозде ;D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 15, 2009, 23:20
Нашият Създател ни е дарил това право и всеки има монопол над личната си собственост и може да прави с нея, каквото намери за добре. Всички ние имаме отговорността да пазим собствеността си и собствеността на другите, да се простираме според чергата си и да не завиждаме и желаем чуждото.

Пак се започна - твоят създател извини ли се на Джордано Бруно?
След като не искаш да се измества темата не споменавай създателя ;)
Всичко, което съм написал, е пряко свързано с темата. Прочети въпроса на Златко и после прочети моят отговор. По никакъв начин не нарушавам правилата на форума, нито пък се отклонявам от темата и на милимунда, така че не ми прави забележка ;)

Цитат
Доколкото разбирам темата на Златко е за авторското право — не смесвайте нещата.
Какво общо има "създателят" с авторското право - стана интересно :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 15, 2009, 23:22
Все пак темата е за пиратството :) Не ме интересува как макаджията се е научил да прави бомби, нито колко е заслепен от псевдодемокрацията в държавата си. Нека пишем по същество, за да не се получи манджа с грозде ;D

Ех, порче! Аз рядко се включвам в дискусии от този раздел на форума - само още малко да попиша и млъквам :P


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: paucku в Jan 15, 2009, 23:24
В тази тема си казвам мнението. Точно както и останалите дискутирали.

Да, но дискутираш с тона на човек абсолютно уверен в правотата на твърденията си.

Ей това е гениално! Ами ти, VladSun, не си ли уверен в правотата на твърденията си? Ако си, значи и ти правиш, това от което се дразниш в Таратора.

А ако не си уверен, тогава защо ни пробутваш бълбуканията си?!? ;)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: paucku в Jan 15, 2009, 23:25
Какво общо има "създателят" с авторското право - стана интересно :)

Връзката е следната:  "не кради"  ($2)
и следната:
 "Работникът заслужава заплатата си."  ($2)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ANTIADMIN в Jan 15, 2009, 23:25
Бе, не съм аз тоя, който ще ти прави забележки - нито съм ти на годините нито на акъла, но нали знаеш, че понякога човек трябва да спре да спори, иначе не се различава кой е глупакът :)
Айде весел чат, аз ще гледам кунг фу на youtube ;D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 15, 2009, 23:27
Ами ти, VladSun, не си ли уверен в правотата на твърденията си? Ако си, значи и ти правиш, това от което се дразниш в Таратора.

Естествено, че не съм.

А ако не си уверен, тогава защо ни пробутваш бълбуканията си?!? ;)

Защото иначе нямаше да имаме дискусии, а моноскусии...


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 15, 2009, 23:31
Какво общо има "създателят" с авторското право - стана интересно :)

Връзката е следната:  "не кради"  ($2)
и следната:
 "Работникът заслужава заплатата си."  ($2)

Бих ти отговорил, но наистина много размиваме темата - пусни нова, ако искаш - ще се включа, макар че едва ли ще ти е приятно.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: paucku в Jan 15, 2009, 23:33
Ами ти, VladSun, не си ли уверен в правотата на твърденията си? Ако си, значи и ти правиш, това от което се дразниш в Таратора.

Естествено, че не съм.

А ако не си уверен, тогава защо ни пробутваш бълбуканията си?!? ;)

Защото иначе нямаше да имаме дискусии, а моноскусии...
Аха, значи просто си чешеш езика и ни будалкаш. Благодаря много! Лека нощ!


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 15, 2009, 23:42
Ами ти, VladSun, не си ли уверен в правотата на твърденията си? Ако си, значи и ти правиш, това от което се дразниш в Таратора.

Естествено, че не съм.

А ако не си уверен, тогава защо ни пробутваш бълбуканията си?!? ;)

Защото иначе нямаше да имаме дискусии, а моноскусии...
Аха, значи просто си чешеш езика и ни будалкаш. Благодаря много! Лека нощ!

"Аз знам, че нищо не знам"
Сократ, древногръцки философ


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: go_fire в Jan 16, 2009, 00:04
Райски с теб момче определено няма да се разбера. Прави, каквото искаш, казвай каквото искаш, но не намесвай +Господ или както го наричаш в бъртвежите си.


Гол си дошъл и съвършено гол ще си отидеш. Аз също. Сто процента от всички хора живяли някога, живеещи или ще живеещи, пак. Никой, никога, по никакъв начин не е дал право на собственост, нито на теб, нито на мен. Това, че аз или ти, или друг "има нещо материално или не", съвсем не идва от +Бог. Собствеността е противоестествена и ще го установиш, точно в минутата на смъртта си, независимо дали вярваш в отвъден живот. Така, че много те моля СПРИ!


От извесно време взех да следя изявите на този ТараторЯ. От дека се яви брей?! Някакво мангалче, избягало отвъд голямата вода, ще ни дава акъл. Подозрително (и презрително) много прилича на един друг герой- Чертичката(|) дето се подвизаваше тук. От извесно време онова копеленц взе се изнесе към Дир, където е мястото на такива напълно деградирали личности. Мисля, че е време да кажем и на този персонаж- прав ти път към дира друже.


Не стига, че тъп, ами упорит. В хиляда поста, само в тази тема му се обяснява, че е тотално заблуден, а той продължава по конфуциански да казва, а-а-а това не е бяло, черно е.


Съжалявам, изпуснах си нервите, ама този индивид вече трети ден ми ги пили. Тази тема отдавна трябва да е в коша и да е окончателно и безвъзвратно заключена.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: paucku в Jan 16, 2009, 00:30
Собствеността е противоестествена и ще го установиш, точно в минутата на смъртта си, независимо дали вярваш в отвъден живот. Така, че много те моля СПРИ!

Би ли ми казал адреса си, че да дойда и да те освободя от "противоестествената" ти собственост?!? За да не ти е бреме — не за друго  ::)

За по-нагледно, искаш ли да те запозная с едни бездомници, които се подвизават близо до работата ми — тъкмо да си правите компания, когато ми подариш "противоестествения" си апартамент и няма къде да спиш и какво да ядеш?!?

Предлагам ти офертата на живота ти — да живееш възвисено без собственост остатъка от отчаяния си клошарски живот. Приемаш ли? :o


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: go_fire в Jan 16, 2009, 00:37
Тази тема се нуждае от НЕЗАБАВНО заключване.


Моля те, ама и да те моля главата ти няма да уври. Спри да приказваш глупости. До сега имах много положително чувство към теб. Видял съм на много хора да помагаш. Но никак, никак не ми е поносимо богохулство, но дори него да приема някак си, плиткоумито ми докарва обриви.


Хайде със здраве, аз няма да упорствам да те отърва от неразумност, надявам се и ти да ме лишиш от просташка форма на материализъм.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 16, 2009, 00:56
go_fire, и защо се нуждае от заключване? Защото не ти харесват нечии мнения, но нямаш аргументи да ги обориш? Друго си е да затвориш устата на някой с големия катинар, а? :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: gat3way в Jan 16, 2009, 01:13
Идеите че собствеността е противоестествена са малко опасни в днешни дни, когато трансплантацията на органи е реалност...закво са ти 2 бъбрека като можеш да караш само с един например? Много хора се раждат с 2, но някои умират с един...или с нефункциониращи два.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 16, 2009, 11:21
Златко, а ти какво право на монопол имаш над собствения си труд? Защо разполагаш с него както си искаш — нямам ли и аз правото да го използвам? Като станеш мой роб, например ;) ...

Paucku, нека не смесваме две различни неща - физически и "метафизически".
Да, ти имаш право над вещите си (мисля, че това се има предвид понятието "частна собственост"), но дали имаш право над идеи и концепции, над природни закономерности, над природни явления и схеми?
Представи си, че Питагор живееше сега (нарочно правя такова пренасяне с цел да се постави ситуацията в контекста на закона за авторското право), публикуваше Питагоровата теорема и я монополизираше за 100 години (70 г. след смъртта на автора)? Или Архимед и закона за изтласканата течност? Или Нютон и закона за земното притегляне?
В тези случаи споменатите хора само са окрили природни закони и отношения. Та откъде да следва правото им да ги монополизират?

Тук не отричам правото на откривателя да запише името си срещу откритието, за да не може някой друг да каже "аз измислих това". В този смисъл трябва да се признава авторството. Но кое дава право на "автора" на едно откритие в нематериалната сфера да го монополизира, да определя кой може и кой не може да ползва?

 [_]3

Zlatko, в закона за авторското право има някои недомислия. Аз също не съм съгласен със срока за който те важат (същото се отнася и за патентите). Но като цяло и двата закона са по-скоро полезни отколкот вредни. Нормално или не, това са правилата по които се разпространява диска, ако не ти харесват, не го купувай. Не вярвам да умреш ако не гледаш някой филм :)

Там е работата, че често се получава порочен кръг.
За да разбереш дали филма ще ти хареса, трябва да го гледаш. Но за да го гледаш, трябва да си купиш диска.  >:D Ако пък не ти хареса, не можеш да направиш рекламация и да си върнеш парите.  >:D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 19, 2009, 09:44
Само за информация - цък ($2)  ::)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: paucku в Jan 19, 2009, 16:43
Хайде със здраве, аз няма да упорствам да те отърва от неразумност, надявам се и ти да ме лишиш от просташка форма на материализъм.

Ами предложих ти вече да те лиша от "просташката ти форма на материализъм", като ми подариш всичко твое ;). Да разбирам ли, че си съгласен? Хайде, не бъди такъв материалист — отърви се от гадните вещи, пари, коли, дом...

Офертата си я бива — без неща, които да те задържат на земята, ще се възвисиш до небесата   :) :D ;D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: paucku в Jan 19, 2009, 21:29
Златко, а ти какво право на монопол имаш над собствения си труд? Защо разполагаш с него както си искаш — нямам ли и аз правото да го използвам? Като станеш мой роб, например ;) ...

Paucku, нека не смесваме две различни неща - физически и "метафизически".
Да, ти имаш право над вещите си (мисля, че това се има предвид понятието "частна собственост"), но дали имаш право над идеи и концепции, над природни закономерности, над природни явления и схеми?
Представи си, че Питагор живееше сега (нарочно правя такова пренасяне с цел да се постави ситуацията в контекста на закона за авторското право), публикуваше Питагоровата теорема и я монополизираше за 100 години (70 г. след смъртта на автора)? Или Архимед и закона за изтласканата течност? Или Нютон и закона за земното притегляне?
В тези случаи споменатите хора само са окрили природни закони и отношения. Та откъде да следва правото им да ги монополизират?
Разбира се, Златко, Архимед няма право да каже на хората:
Цитат
"Вижте, само аз имам правото да измествам с обема си водата и никой друг!!!"
Най-малкото, защото той не го е създал, ами само го е открил. Но в този случай говорим за патентоване, което е различно от авторско право. При патентоване се монополизира идеята, а при авторското право се монополизира конкретно произведение. При второто засегнатата област е много по-малка.

Както вече казах, за мен е спорно, че патентоването е право, макар и да има някакъв смисъл в него. Смисълът е, че ако нямаше патентите, много изобретения, щяха да си останат скрити, като технологии, защото авторите им нямаше да искат да ги публикуват.

Патентите в някакъв смисъл са с отворен код, но не напълно свободни. За 20 години някой има право да раздава или да не раздава разрешения за ползването им. Това е цената да са отворени. За некомерсиална употреба имаш право да ги ползваш, колкото си искаш.

Спорното в случая, е че дори и да не съществуваха патентите, пак щеше да има хора, които да споделят идеите си и да разрешават на други да ги ползват безвъзмездно. За това, обаче, можем само да гадаем за момента.

От друга страна, ако патентната система работеше като хората, тогава нямаше да има чак толкова какво да се патентова, защото едното от правилата е, въпросната технология да не е била позната в момента на заявката за патент.

Като цяло, аз съм против патентите, независимо в каква област — против съм не само в софтуерната сфера.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: paucku в Jan 19, 2009, 22:50
Относно авторските/издателските права

При авторското право, някой монополизира даден продукт, а не цялата идея. Тук става въпрос за това, че всеки има право да се разпорежда със собствения си труд, както намери за добре — ако иска да го продава, ако иска да го подарява, а ако иска да си го ползва само за себе си. Ако нямаш правото да се разпореждаш със труда си се нарича робство.

Главното правило, с което аз подхождам към въпроса е:
Цитат
Работникът заслужава заплатата си

След това се опитвам да се поставя на мястото на творците, като си задавам въпроса "Аз, когато работя, заслужавам ли възнаграждението си?"

Аз смятам, че заслужавам възнаграждението си. Смятам също, че всеки от вас заслужава възнаграждение според уговорката с вашия работодателя си. Ако някой се ползва от вашия труд без ваше съгласие, то това е кражба.

Не знам дали си представяте труда, който полагат професионалните музиканти, за да докарат качеството, което да ви хареса. Тук са включени инвестиции в обучение, репетиции, запис, музикални инструменти, техника и — не на последно място ;) — маркетинг и реклама. Всичко това е много скъпо и никой не би се наел да инвестира, ако няма надеждата инвестицията да му се изплати и да направи печалба.

Тук трябва да направя уточнение — би трябвало да има разлика между "авторски", "издателски" и "разпространителски" права. "Издателските" и "разпространителските права", трябва да се притежават от продуцентите и търговците — тоест, от тези, които за заплатили за труда на артиста, а не от самият автор. Истинското "авторското право" е всъщност нещо, от типа на Creative Commons Attribution ($2), което всъщност указва кой е авторът или изпълнителят на произведението.

Наистина, времето за което важи авторското право е прекалено дълго. Най-малкото би трябвало да се изчислява от времето на обнародването на произведението и не бива да бъде за цял живот. Според мен би трябвало да важи 3-5 години или най-много 10, но тук все още нямам изградено мнение по въпроса.

Е, малко кофти се получи с единия от дисковете, който купих — Depeche Mode - Playing The Angel. Оказа се с някакъв Copy Protection. Не мога да го слушам на DVD плеъра си. Обаче реших, че няма да го връщам, защото успях да го изкормя на компютъра си без никакъв проблем, а на DVD-то, така или иначе няма да го слушам.

Така би изглеждал светът на развлекателния бизнес, ако няма закон за издателското/разпространителското право — масово филмите и музиката ще бъдат изпъстрени с DRM технологии, коя от коя все по-гадни.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ilian_BIOS в Jan 20, 2009, 12:16
Златко не знам ква е тая трева... ама...

дай да си дръпна и аз!

pass me that shit :D:D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 20, 2009, 12:24
Разбира се, Златко, Архимед няма право да каже на хората:
Цитат
"Вижте, само аз имам правото да измествам с обема си водата и никой друг!!!"

Най-малкото, защото той не го е създал, ами само го е открил. Но в този случай говорим за патентоване, което е различно от авторско право.

E=m.c2 в коя категория ще го сложиш, Райски, към патентното или към авторското право?
А теорията за големия взрив?
А теорията на либерализма?

При авторското право, някой монополизира даден продукт, а не цялата идея.

Струва ми, че тук се крие ключа от палатката - доколко даден продукт въплъщава дадена идея. С останалото което казваш в общи линии съм съгласен.  ;)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 20, 2009, 17:03
Zlatko, защо ли ми се струва че нямаш никаква идея какво може да се патентова и какво попада под защитата на авторското право? :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: gat3way в Jan 20, 2009, 19:28
Само искам да кажа, че патентите дефакто спасяват животи. И удължават средната продължителност на живота. Въобще не се майтапя. Ако не съществуваха 10-годишните патенти за медикаменти, никой нямаше да инвестира милиони, за да открива лекарства и да прави клинични тестове с тях. Защото веднага след като го направи, някой китаец (или Софарма :) ) ще почне да бълва генерики на 2 пъти по-ниска цена.

Така че не знам, нека някой анархист да възрази ако може :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: shoshon в Jan 20, 2009, 19:41
Абсолютно съм съгласен с gat3way ама когато ня някои измисли "лекарство против нагина" това не пречи друг да измисли някво друго, по-ефикасно. E да при софтуера е малко по-различно: съвместимост , протоколи, потребителски предпочитания и всякви плещеници. В заключение: НЯМА copy -> paste НЯМА нарушение ( не говоря в буквален смисъл а по скоро за адаптиране )


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 20, 2009, 19:49
Инвеститициите в ново лекарство са обикновено стотици милиони до милиард долара. При това патентите дават пълен достъп до формулата на лекарството и е много по-лесно някой да измисли друго подобно.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: gat3way в Jan 20, 2009, 19:59
Не е толкова лесно. Измислянето колкото и сложно да изглежда не е чак толкова големия проблем. Клиничните тестове обаче наистина струват много пари. Това върху животинките е нищо, после почват върху хора. Има различни популации с различен там генетичен набор, които поради някаква причина могат да реагират различно на лекарството. Именно затова, всички големи фармацевтични компании имат представителства и в България и съответно се правят тестове и с родни пациенти. Чак когато тези тестове минат (а те са голяма бюрокрация и се плащат много пари на много хора да събират данни, да отсяват данни и да анализират данни), тогава следва процесът това да мине одобрението на съответните там лекарствени комисии във всяка държава.

Така че дори да направят сходно лекарство, инвестициите са огромни. Накрая ще се съревновават със сходен продукт, който е отпреди техния на пазара и има вече пазарен дял. Трябва да налеят още толкова пари да го наложат...


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 21, 2009, 12:54
Zlatko, защо ли ми се струва че нямаш никаква идея какво може да се патентова и какво попада под защитата на авторското право? :)

Може и така да е, тараторе.  :D
Чичо Столман го е обяснил тук ($2). Признавам си и аз по инерция използвах "ИП".  :-[
Но я си представи, че искам да направя нов безсерифен шрифт. Колко, според теб, вариации в пропорциите може да има, съвсем прагматически, без да се настъпи някой по мазола, т.е. без да бъдат нарушени авторските права на някой, да кажем Arial ($2) или Helvetica ($2)?  >:D
Добре, че има Nimbus Sans L, но да разсъждаваме по принцип.
Е, колко вариации могат да се правят, за да се постигне прегледен и красив шрифт.

И последно, какво мислиш за термина "културната колонизация"?  ^-^

П.П. Честит ви нов президент.  :)  [_]3

Абсолютно съм съгласен с gat3way ама когато ня някои измисли "лекарство против нагина" това не пречи друг да измисли някво друго, по-ефикасно.

Хм, като стана въпрос за ангина, да ви разкажа историята на Виагра, ако не я знаете.
Та по средата на 90-те екип от учени на Pfizer в Англия разработват ново лекарство за сърце (високо кръвно и Angina pectoris). На сърцето лекарството не помогнало, но тъй като мускулатурата на сърцето и мъжкото достойнство са идентични, оказало се, че там ефектът е много по-добър. И така, случайно, открили Виаграта. През 1996 е патентована от Pfizer и патентът изтича през 2011-2013 г.
А пеницилина как е открит? А Masonite-a?
К'ви патенти, к'ви 5 лв.?  >:D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 21, 2009, 15:47
И понеже виаграта е открита случайно за разработката й не са изхарчени никакви пари? Забавно :)

Мдаа, щом знанията ти за авторското и патентното право са от четене на драсканиците на Столман, мисля че няма смисъл от по-нататъшно обсъждане. :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 21, 2009, 16:08
И понеже виаграта е открита случайно за разработката й не са изхарчени никакви пари? Забавно :)

Може и да са изхарчени, ама със съвсем друго намерение.  ;)

За шрифта ще благоволиш ли да отговориш?
И за "културната колонизация"?


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 21, 2009, 17:22
И това, че са харчени "за друго" внезапно прави лекарството безплатно? Или разходите за неуспешни лекарства им ги покрива някой друг? Забавно.

Да, смятам че има достатъчно различни варианти да се направи шрифт. Културни колонизации и други подобни конспирации не ме интересуват.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 21, 2009, 17:43
И това, че са харчени "за друго" внезапно прави лекарството безплатно? Или разходите за неуспешни лекарства им ги покрива някой друг? Забавно.

Това прави практиката на патентоването съмнителна, най-малкото.
А маркетинга?  >:D Да не би цените на виаграта да са функция на вложените разходи, а не маркетингови? А?

Да, смятам че има достатъчно различни варианти да се направи шрифт.

А аз не смятам. В смисъл, че колчетата вече са забити. Е и, кой е прав?

Културни колонизации и други подобни конспирации не ме интересуват.

Благодаря все пак, че все отношение по въпроса.  [_]3


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 21, 2009, 17:57
И защо цените да трябва да са функция на вложените разходи? За пазарна икономика да си чувал? Цените са такива каквито е готов да плати купувача. Но ако купувача А не е готов да плати цената Х за лекарството У, то просто няма да съществува и купувача ще пукне като куче :)

> А аз не смятам. В смисъл, че колчетата вече са забити. Е и, кой е прав?

Викаш има само три санс серифни шрифта, а? :) Не мога да те науча да "смяташ". Намекнах ти, че не трябва да разчиташ за информация само на драсканиците на Столман, но няма как да те принудя да четеш повече :)




Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: BULFON в Jan 21, 2009, 18:18
Що не отидете да подкрепите "Учи свободен" и "Учи свободен с Убунту"?


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ANTIADMIN в Jan 21, 2009, 22:28
//off
Щото няма смисъл. Който иска учи, който не иска яде лук с ракия.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 22, 2009, 08:36
И защо цените да трябва да са функция на вложените разходи? За пазарна икономика да си чувал? Цените са такива каквито е готов да плати купувача.

Тараторе, исках да ти кажа, че вложените разходи и получените приходи са две съвсем различни неща и връзката между тях не е нито логична, нито пряка.

Викаш има само три санс серифни шрифта, а? :)

Не съм писал такова нещо, не си измисляй. Писах, че ако искам да измисля нов, шансовете са изключително малки, защото (да поясна, че май не си разбрал):

1. Шрифтът е безсерифен, т.е. всички вариации, които могат да се правят със серифа, тук ги няма.
2. Вече са измислени един куп безсерифни шрифтове, които са защитени с авторско право и са заели нишата, стеснявайки неимоверно подстъпите към идеалната форма. Т.е. получава се "кой превари, той натовари".
 
Това ти го давам като илюстрация на системата, а не за да се заяждаш. Иначе си ползвам Nimbus Sans L и нямам грижи.  ;)
Все пак признавам, че в музиката ситуацията е далеч по-благоприятна, тъй като там възможностите за вариране и творчество са доста повече.
Чат ли си?  ;D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Желязко Желязков в Jan 22, 2009, 09:29
  ??? ОТ КОГА ПОЧНАХА ДА СЕ ПРАВЯТ РЕКЛАМИ ТУКА -> "Б.А.М.П. (Българската Асоциация за Музикални Права)"
ТЕМАТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВА "Да помогнем на братята американци" А ВРЕМЕ ЗА РЕКЛАМА ИЛИ КАК ДА НАПЪЛНИМ ГУШИТЕ НА МОНОПОЛА


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 22, 2009, 15:59
Разбира се, че не е пряка. Но ако разходите са по-големи от вероятните приходи, никой няма да направи лекарството, нали? Да или не?

jackie, за какъв монопол бълнуваш? :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 23, 2009, 18:00
Разбира се, че не е пряка. Но ако разходите са по-големи от вероятните приходи, никой няма да направи лекарството, нали? Да или не?

Така е, е и? Не смесвай нещата. Какво общо има това със случайното отркиване на различни субстанции?


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: gat3way в Jan 23, 2009, 18:17
Златко, дава ти се уникалния шанс да помогнеш на братята американци!

http://www.thebailoutgame.us/





Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 23, 2009, 18:48
Zlatko,

Първо откриването не е случайно. За изследванията са дадени пари, нали? Второ, както вече няколко пъти каза gat3way, за да бъде разрешено използването на което и да е лекарство се правят тестове, които струват десетки и стотици милиони долари. И тях някой трябва да ги даде, нали? Знаеш ли какъв е процента на бъдещите лекарства, които се оказват неуспешни? Разходите за тях кой ги поема?

Ако няма патентна защита за успешните лекарства никоя фармацевтична компания няма да е в бизнеса за откриване на нови лекарства и ще трябва да пиеш бабешки илачи. А разни анекдоти като този за виаграта или пеницилина може да звучат забавно, но нямат нищо общо с общия случай.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: gat3way в Jan 23, 2009, 19:24
Да, мога да потвърдя, че доста лекарства накрая излизат неуспешни.

Знам защото жена ми работи точно в тази област, правят проучвания на бъдещи лекарства. Аз знам за няколко случаи на изследвания, които се прекратяват, защото хората там в централата преценяват по време на клиничните проучвания, че страничните ефекти не са оправдани. Става дума за пълни глупости и то не само според мен. Сигурно си представяте хора, на които масово им отказват бъбреците или пък хващат рак, пониква им някой нов крайник и тем подобни глупости. Нищо подобно. Просто например някакъв много малък процент хора развиват алергична реакция и този малък процент е по-висок от процента, приет за норма в ЕС. И лекарството просто спира да се разработва или поне спира в този си вид. Тези пари дето са ги дали на фармацевтите да го измислят, на лаборантите да го тестват върху животни, на стотици CRAs по света и хиляди доктори да го тестват върху пациенти, отиват за тоя дето духа. Лекарство просто няма, а компанията се набутва жестоко много.

Та такива работи. Сега сигурно не може да се правят паралели между лекарства или тъпите парчета на некоя пачавра като Бритни от друга страна де, но аз говоря за лекарствата в случая.

Това с пеницилина е било преди векове, а това с виаграта според мен са легенди, не знам.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 23, 2009, 19:31
Ами след като парчетата на някоя пачавра са тъпи, съвсем спокойно можем и да не ги слушаме, нали? Аз поне така правя и не ме притеснява колко пари искат за тях :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 23, 2009, 19:33
Не споря за истинността на нещата тук - http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=22280.0 , но дори и капка истина да има повече нямам какво да кажа.

Ред. - съжалявам, но препратката явно вече не е активна. Ще си направя труда да го потърся отново.
Ред. #2 - всъщност е активна, но смяната на софтуера за форума е прецакала формата :

http://bgaudio.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3897

Става въпрос за превода във второто съобщение от темата.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: gat3way в Jan 23, 2009, 20:15
Аз лично не вярвам...в смисъл ей така из форуми да се подвизава и схемата и бактерията и досега никой да не се е сетил да го направи това...имам предвид СССР беше голяма държава и им беше през оная работа за западните фармацевтични компании, щяха да го направят.

Но е истина, че такива неща вероятно скоро ще се случат. Много хора твърдят, че някой ден нанотехнологиите ще убият фармацевтиката и има логика в това. Тогава разните пичове като Авентис, Байер, Пфайцер и т.н. или ще почнат да произвеждат такива работи...или ще направят каквото могат, за да не се случат.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 23, 2009, 21:09
Поредния шарлатан на който конспиралниците вЕрват :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 23, 2009, 22:38
На какво основание смяташ, че ти си по-осведомен от мене или някой друг?

Винаги ми е било смешно като слушам коментарите на такива като теб - погледни, който и да е социален строй и виж механизмите му за управление (манипулация е по-точната дума) на "малкия човек".

И изведнъж - чудо! Демокрация (вж. произхода на думата)! Първия и единствен строй, за който "малкият човек" смята, че вече никой не го манипулира, защото е първият такъв и защото всички му казват, че е така!

Смешки ...
Още си имаме жреци, още си имаме богове, още си имаме религия - просто формата им се е сменила ...


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: nedpetko в Jan 23, 2009, 22:51
Мда и даже още твърдят, че те единствени могат да скрият слънцето посред обед.

 Та точно тази препратка преди време ме запали и се порових доста по темата за д-р Райф а впоследствие и за Тесла. Мисля, че има доста неща които са "покрити" за тях двамата.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 23, 2009, 23:01
@gat3way - знаеш ли колко много "открития" са всъщност "преоткрития"?


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 23, 2009, 23:22
VladSun, само някой, който няма никаква идея как работи науката може да твърди, че някой може да затвори нечия уста за толкова време. Само някой напълно заблуден може да си мисли, че има сила, която да спре дадени изследвания _в целия свят_. Такива хора наричам конспиралници :)

П.П. Сега виждам, че nedpetko е споменал другия любимец на конспиралниците -- Тесла. Както казват американците, I rest my case :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: gat3way в Jan 24, 2009, 00:13
Цитат
@gat3way - знаеш ли колко много "открития" са всъщност "преоткрития"?

Според мен всички. Но според мен това е начина, развитието ни следва някаква непрекъсната, надявам се монотонно растяща функция.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 24, 2009, 00:55
VladSun, само някой, който няма никаква идея как работи науката може да твърди, че някой може да затвори нечия уста за толкова време. Само някой напълно заблуден може да си мисли, че има сила, която да спре дадени изследвания _в целия свят_. Такива хора наричам конспиралници :)

П.П. Сега виждам, че nedpetko е споменал другия любимец на конспиралниците -- Тесла. Както казват американците, I rest my case :)

Сега прочети пак последното ми съобщение ;)
Науката не съществува от днес или вчера, нали? ;)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 24, 2009, 00:56
Цитат
@gat3way - знаеш ли колко много "открития" са всъщност "преоткрития"?

Според мен всички. Но според мен това е начина, развитието ни следва някаква непрекъсната, надявам се монотонно растяща функция.

Силно се съмнявам за монотонността й ;)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 24, 2009, 01:14
VladSun,  не мога да ти помогна щом се смяташ за малък човек. :) Я погледни под леглото да не би да има някой манипулатор там? :)

Аман от конспиралници...


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 24, 2009, 02:02
Аман от фанатици :)
За разлика от тебе, аз не приемам нищо за абсолютна истина (съответно неистина), независимо колко доказателста има - това се нарича се скептицизъм.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Скептицизъм


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 24, 2009, 02:11
И аз не приемам нищо за абсолютна истина. Затова за всяко нещо, което приемам има факти, които са повторяеми и _повторени_ от независими екипи. И никакви заговори не им пречат да го направят.

А когато някой го обори, не се оправдавам, че има заговор срещу мен и/или откривателя. :)

P.S. Ти прочете ли статията към която си дал линк? Обърна ли внимание що е това научен скептицизъм? :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 24, 2009, 02:33
Факти??? Предполагам, че те се приемат за някакъв друг вид "абсолютна истина", която не се обхваща от основната "абсолютна истина" ... не ставай смешен с такива доводи.
Сещаш ли се за някои "факти", които по-късно са станали не толкова "факти" ;) Айде - все пак "учен" си.

За "затварянето на устата" - по-важно е да има кой да те изслуша и разбере (т.е. пак опираме до манипулация на масите) ;) То и Земята беше плоска за доста дълго време.

Ето ти и задачка по твой вкус:
- всеки строй до сега е манипулирал масите (това си го чети самостоятелно);
- всеки строй до сега е в миналото (т.е. имаме емпиричност);
- познай какво следва чрез прилагането на индукция ;)

Това за "малкия човек" - мислех, че един поамериканчен българин ще го разбере по-добре ... все пак - ВАШ израз е...


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: gat3way в Jan 24, 2009, 02:37
Цитат
Силно се съмнявам за монотонността й ;)

Добре, предвид историята съм съгласен, но от друга страна няма локален максимум, където стойността на функцията да е по-голяма от стойността при Х=настоящето.

Но ако питаш хора като Златко например, нещата не стоят точно по този начин :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 24, 2009, 02:44
Факт е нещо, което като ми го кажеш, аз мога да го повторя дори и когато теб те няма наоколо. Такива неща _няма_ за твърденията на Райф. Както нямаше и за студения ядрен синтез. Сигурно и той затихна заради мръсните конспиратори :)

Никой строй не е манипулирал никакви маси, нито пък столове. Това са конспирални глупости.
И забелязвам, че нямаш никаква идея що е това индукция и как се прилага тя. По твоята "индукция" всички числа са едноцифрени, защото 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и 9 са такива :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 24, 2009, 02:46
Зависи - ако гледаш всеки клон от науката в днешно време (диалектитка на природата ;) ), то би могъл да намериш такива "аномалии" - пирамидите, гранитните саркофази и др. останки на техническите постижения от древността.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: gat3way в Jan 24, 2009, 02:53
Да, но никой не си е поставил за цел в днешно време да строи пирамиди (между другото има един изкуствен остров в Дубай с форма на палмово листо - определено изисква повече инженерна мисъл от тази на египтяните). Ако гледаме по този начин на нещата, аз веднага ще ти дам друг пример - никога в историята на човечеството един човешки труп не е бил консервиран за толкова дълго време както мумията на Ленин например. Ако съдим по това, началото на 90-те е някакъв преломен етап в развитието на науката, оттам нататък бележим спад. Също така и NASA 6 пъти ако не се лъжа пращаха хора до луната, сега никой няма да им плати за такъв 'подвиг' отново, освен ако наистина не си измислят някакво добро оправдание.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 24, 2009, 02:53
@tarator
Започваш да ме отегчаваш ... не мислех, че ще трябва да обяснявам всяко нещо, което излагам в атомарните му детайли. Но, явно такъв ти е подхода в спора - или поне е такъв във всички твои дискусии в този форум.

След като си такъв скептик - намери ми факти, които потвърждават тезата ти за неистинността на историята на постиженията на Райф ;)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 24, 2009, 02:58
Да, но никой не си е поставил за цел в днешно време да строи пирамиди (между другото има един изкуствен остров в Дубай с форма на палмово листо - определено изисква повече инженерна мисъл от тази на египтяните).

Още никой не е в състояние да обработи (особ. процеса рязане) монолитен блок гранит по подобие на саркофазите. Интересно е да се отебележи, че са открити изрязвания извън предвидените размери, което говори за извънредно (според днешните възможности) висока скорост на рязане ;)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: gat3way в Jan 24, 2009, 03:09
Пирамидите поне в Египет са ги правили от варовик, не от гранит. Варовикът е доста мек камък,  из Врачанско и Разградско съм виждал как го добиват...бая точно си го режат, щом като облицоват сгради с него. Друг е въпроса, че тогава въобще са нямали машини да го правят, но за сметка на това са имали хиляди бачкатори, които са им вършили работа за без пари. Според мен това си е било героизъм от гледна точка на това как обществото и икономиката им не се е разпаднала заради тази грандомания. Що се отнася до отсичането на блоковете...теорията с кремъчните длета там не ми се вижда много невероятна. Поне така си мисля де :)

Бла за саркофазите не знам...според мене бая чукане е падало :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: gat3way в Jan 24, 2009, 03:23
Ха, сега се сетих за един такъв пример, имаше едно племе в Африка, чиято религия е обвързана със Сириус. Пичовете твърдяли, че Сириус е двойна звезда години преди това да се разбере. Нищо че не са познавали дори колелото. Трябва да изкопая отнякъде статия по въпроса.

А, уикипедията разочарова :(

http://en.wikipedia.org/wiki/Dogon#Dogon_and_Sirius


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 24, 2009, 06:13
VladSun, готово, веднага щом докажеш, че няма летящи крави, ще ти намеря факти опровергаващи твърденията на Райф. :Р Надявам се, че ще схванеш намека, макар че доста се съмнявам.

Та как викаш индукцията доказвала, че понеже "всеки строй" бил манипулирал някакви маси, това доказвало, че и сегашния манипулирал някой? Хехе, не им е лесно на конспиралниците :)

gateway, учудваш ли се, че това за догоните е поредната конспирална измислица? :) Иначе развитието определено не е монотонно нарастваща функция. Спомни си Средновековието...


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 24, 2009, 14:07
VladSun, готово, веднага щом докажеш, че няма летящи крави, ще ти намеря факти опровергаващи твърденията на Райф. :Р Надявам се, че ще схванеш намека, макар че доста се съмнявам.
Имам ли какво да добавя... Остани си със здраве насаме с твоите съмнения...


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 24, 2009, 14:38
Zlatko,

Първо откриването не е случайно.

Напротив, напротив, слуайно е. Ако бяха си продължили за сърдечното лекарство, тогава нямаше да ги коря така.   >:D

Второ, както вече няколко пъти каза gat3way, за да бъде разрешено използването на което и да е лекарство се правят тестове, които струват десетки и стотици милиони долари.

Да бе, трилиони направо!

Знаеш ли какъв е процента на бъдещите лекарства, които се оказват неуспешни? Разходите за тях кой ги поема?

Ох, завалиите, ще умрат от глад:

Pfizer

Revenue    ▲$48.418 billion USD (2007)
Net income    ▲$8.144 billion USD

(Източник ($2))


И ОЩЕ ($2).  ::)

Ако няма патентна защита за успешните лекарства никоя фармацевтична компания няма да е в бизнеса за откриване на нови лекарства и ще трябва да пиеш бабешки илачи. А разни анекдоти като този за виаграта или пеницилина може да звучат забавно, но нямат нищо общо с общия случай.

Тараторе, какво се правиш на "ни лук ял ни чесън", много добре знаеш, че който държи авангарда на НТП, той командва парада. За останалите остава да държат едно друго нещо, едно такова дето може да се манипулира с Виагра.  ;)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 24, 2009, 14:57
Това с пеницилина е било преди векове, а това с виаграта според мен са легенди, не знам.

Kакви векове бе, пеницилина е отрит през 1928-а. А за Виаграта не е легенда, прочети Уикипедия.  [_]3

За пирамидите не мога да кажа точно. Знам, че отвън са облицовани с бял варовик, а галериите отвътре с гранит, но какво има между тях, не знам.
Обаче Великата Пирамида е висока ~146 метра и има площ на основата ~53 декара.  :o


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 24, 2009, 17:20
VladSun, да, наистина няма какво да кажеш. Това е често срещано явление при конспиралниците. Дължи се на липсата на мисловен процес :) Едно време примитивните хора като не разбирали защо има гръмотевици измислили бог на мълниите. Конспиралниците като не разбират защо се случват разни неща в обществото и си измислят разни тайни общества и конспирации :)

Zlatko, мръсни капиталисти, а? Искат да печелят от труда си! Как така пък не открих аз Виаграта, ами Pfizer? Мислил ли си по въпроса или е твърде труден за теб? Как пеницилина го откри Флеминг, а не Дончо от Горно-нанадолнище? 'Ми Дончо по цял ден копа на къра и не прави никакви разходи, също като Файзър или Флеминг :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 24, 2009, 17:34
   tarator, след като сме тръгнали да се обиждаме ще ти кажа, че според мен ти си един твърде ограничен човек и това беше единственият повод, заради който написах "Имам ли какво да добавя... Остани си със здраве насаме с твоите съмнения...".
   Явно трябваше да ти се обяснявам като на 5 годишно дете, но дори и те са в състояние да имат по-общ поглед върху нещата от теб.
   Истина е, че се опитах да намекна всичко това в няколко свои съобщения в тази тема и да предизвикам нормален разговор с теб, но уви - не успях.
   
   Както вече, веднъж казах: " Остани си със здраве" ... И ако все още не си разбрал, не изпитвам никакво желание да си губя времето в един спор на "словоблъсканици" с теб. Надявам се, че след като ти го казах в прав текст ще ме разбереш правилно макар и вече да се досещам какво следва.
(http://поправки в конституции и секви такива "свободи" за "истински свободния" човек)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 24, 2009, 17:38
Вярно е, че съм ограничен, не вЕрвам на всякакви глупости, а само на факти :) Да чуеш, че конспиралник те нарича ограничен не е обида, а комплимент :)

П.П. И не забравяй да се помолиш на бога на конспирациите и да му принесеш жертва :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 24, 2009, 18:35
VladSun, малко бавно стигна до правилния извод :) Бих добавил още доста неща към диагнозата, но в общи линии съм съгласен с нея.... както и почти всички във форума както виждам :D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: nedpetko в Jan 24, 2009, 19:35
С риск да се ядосам и аз като vladsun ще се намеся.
На базата на следната преразказана случка от студентския живот - преподавател по съпротивление на материалите си хвали науката и му се задава провокационен въпрос от аудиторията:
- Като е толкова "велик" съпромата и техниката не може без него може ли да кажете Кольо Фичето как си е построил мостовете без да използва съпромат?
Какъв е верният отговор, а какъв е правилният отговор и къде е истината?
Факт е - Кольо Фичето е строил мостове, не е знаел висша математика и съпромат, какво ти той не е знаел да чете и пише.



Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ANTIADMIN в Jan 24, 2009, 20:04
Ограничен е твърде слаба дума за макаджията. За съжаление, едва сега разбирам колко беден е българският език.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 24, 2009, 20:17
 След последните няколко съобщения искам само (разбирай като последно участие в дискусията) да поясня - tarator има моите уважения в тясната ниша на ИТ, има моите уважения към мисълта му, но това в никакъв случай не означава, че уважавам (не)вижданията му и начина (приомите е по-точна дума) на водене на "дискусия", особено за теми извън ИТ областта. Последните използвани кавички са от значение.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: VladSun в Jan 24, 2009, 20:18
.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 24, 2009, 20:25
nedpetko, разликата е, че мостовете на Фичето съществуват и всеки може да мине по тях, докато шарлатаниите на Райф и приписваните на Тесла измишльотини не ги е виждал никой освен авторите им :)

Поре, българския език не е беден, може би е беден речника ти :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: nedpetko в Jan 24, 2009, 20:26
кон с капаци
едит:
Без да звучи обидно, само като термин го споменавам.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ANTIADMIN в Jan 24, 2009, 21:11
Поре, българския език не е беден, може би е беден речника ти :)
Възможно е.
п.с.'Речникът' - пълен член, прави си проверка с него/той ;)
Иван се изсра на речника.//на него - кратък член


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Inferlin в Jan 24, 2009, 21:55
СОЦИОПАТ - индивид, обикновено антиобществен в основата си, в резултат често попадащ в различни конфликти, но никога не си вади изводи от неприятните преживявания и наказания, причина за които се явяват собствените му действия. Тези хора са напълно лишени от лоялност към обществото, близките си и обкръжението си. При социопатите дефектът е в това, че имат проблем в една част от структурата на личността-Свръхаза...или най-общо казано-те не могат да изпитват адекватно чувство за вина, угризения и т.н. Тези хора не са от най - общителните в общоприетия смисъл на думата. Не се придържат към нормите за приличие, нито поемат отговорност за постъпките си. Обикновено за свои постъпки с "чиста съвест" обвиняват околните или средата си и винаги намират оправдание за поведението си. Те абсолютно игнорират фактите, които са в някакво противоречие с тях, тяхната нагласа, мислене и разбиране за нещата. Техния "дефект" се състои в това, че са неспособни практически адекватно да контролират себе си от което следва, че са неспособни са да отговарят за постъпките си. За тях околните дори най-близките и средата са без значение и без стойност.

Следствия:
Светът, който социопатите възприемат -  е абсолютно правилен от тяхната гледна точка - всички останали са тези, които постъпват абсолютно погрешно, правят нещата погрешно и мислят погрешно. Обикновено проявяват висок интелект и постижения, но в много тесни и ограничени области, като са с много ниска обща култура. Висока податливост на грандомания. По-умните такива могат да бъдат доста опасни и изключително манипулативни.


Да ви напомня на някого това ? :) Не е ли забавно ? :D


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 25, 2009, 11:54
Zlatko, мръсни капиталисти, а? Искат да печелят от труда си! Как така пък не открих аз Виаграта, ами Pfizer? Мислил ли си по въпроса или е твърде труден за теб?

Тараторе стари троле, има няколко въпроса над които ти предлагам да се замислиш:

1. Защо казват на медиите "четвъртата власт"?
2. Защо американските коли са толкова неикономични и кой има интерес от това те да гълтат много гориво?
3. Какво е това власт/влияние и как се упражнява?

[_]3


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 25, 2009, 17:44
Ама как на кой, на конспираторите които управляват света! :) Нарочно правят колите неикономични и лекарствата скъпи. Ако този форум е представителна извадка за България, започвам да се плаша за процента конспиралници :)

Ама гледам, че не си ми отговорил на въпросите. Защо Дончо от Горно нанадолнище не откри Виаграта и защо не я продава по аптеките?


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: nedpetko в Jan 25, 2009, 17:59
Философски погледнато виаграта е открита след контролирано натрупване на случайности.
Какво се заядохте с нея.
Дончо от Горно нанадолнище би открил виаграта само след пълна случайност граничеща с чудо, и понеже пак философски погледнато чудеса няма, просто няма как да открие виагра.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 25, 2009, 18:13
Именно, няма как да я открие, затова изобщо не е случайно, че Виаграта е открита във Файзър. Аз вложените пари _след_ т.нар. случайно откритие за да може да бъде използвана са десетки или стотици милиони долари. И никой не би ги вложил ако не съществуваше гаранция, че месец след това някой друг няма да започне да произвежда същото лекарство.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 26, 2009, 17:53
Ама как на кой, на конспираторите които управляват света! :) Нарочно правят колите неикономични и лекарствата скъпи. Ако този форум е представителна извадка за България, започвам да се плаша за процента конспиралници :)

Хе, пак стара песен си знаеш. Конспирация и личен/корпоративен интерес са две различни работи, които могат да имат общо, а могат и да нямат. Освен това в този раздел преди време изразих мнението си за конспирацията, ако си пропуснал, върни се назад и намери темата.  ^-^

Ама гледам, че не си ми отговорил на въпросите. Защо Дончо от Горно нанадолнище не откри Виаграта и защо не я продава по аптеките?

Защото няма нужните знания. Е и?

Нещо за властта/влиянието да кажеш?


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 26, 2009, 17:59
Zlatko, когато говоря по дадена тема се опитвам да се я измествам. Властта/влиянието няма нищо общо с това което обсъждаме. Опитай се да не изместваш темата.


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: Златко в Jan 26, 2009, 19:18
Zlatko, когато говоря по дадена тема се опитвам да се я измествам. Властта/влиянието няма нищо общо с това което обсъждаме. Опитай се да не изместваш темата.

Крадеца вика "дръжте крадеца"!  ::)
Кой измества темата, тараторе? По ирония на съдбата правописната ти грешка в първото изречение дава отговора (imho).  :D  ;D

Та казваш, властта/влиянието няма общо с системата от патенти и авторски права?!  :o ( http://en.wikipedia.org/wiki/Power_(philosophy) ($2) )
Не случайно ти споменах за НТП. Който държи авангарда, той държи кокала, който от своя страна е защитен от посегателства с патенти и авторско право. Това превръща всички други в обикновени консуматори, плащащи royalty. Не че в това има нещо лошо, но тънкият момент е в това как се определя количеството на самото royalty.

Тараторе, с теб на глава не се излиза. Решиш ли да си прав и да си останеш прав, кой може да ти попречи? Нека всеки сам да отсъди кой крив кой прав.
С това аз се оттеглям от този спор и ти пожелавам всичко най.

 [_]3


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: tarator в Jan 26, 2009, 19:41
Да, властта и влиянието нямат нищо общо с патенти и авторски права. Аз имам разни неща с авторски права, имам и доста приятели, които имат патенти. Не мисля, че имам по-голяма власт поради тази причина. И ако имам някакво влияние, то е защото имам акъл, а не защото съм автор на разни неща.

Никой не те кара да си обикновен консуматор, открий нещо ново и ще минеш в другата група. Ама не можеш, нали? Затова квичиш срещу тези, които могат :)

За оттеглянето ти от спора ще използвам хубавия английски израз -- good riddance :)


Титла: Re: Да помогнем на братята американци
Публикувано от: ilian_BIOS в Feb 02, 2009, 20:15
плащам online, обикновенно към сащ отиват кожите(лев-а)...  :)