Linux за българи: Форуми

Хардуер за Линукс => Лаптопи => Netbooks => Темата е започната от: milkonoj в May 14, 2009, 13:40Титла: Moblin
Публикувано от: milkonoj в May 14, 2009, 13:40
Искам да представя една относително нова Linux дистрибуция разработвана от големичките Intel Corp. Дистрибуцията е специално създадена за Atom базирани нетбуци и компютри. Moblin използва .rpm пакетна система (предната версия използаше .deb система). На пръв поглед всичко изглежда перфектно и вече има някаква реална алтернатива на Ubuntu Netbook Remix. И все пак да видим какво става по тестовете.
Пробвах дистрибуцията върху моя MSI Wind U100. За непознатите нетбука е изцяло стандартен за нетбук от миналата година.
Използвах програмата Unetbootin, за да си направя флашката. Просто става по-бързо с този софтуер.
Първото странно нещо, което забелязах, е че макар на сайта да пише, че се ползва Gnome, при мен изскочи едно хубаво Xcfe. Мисля, че беше последна версия но не погледнах честно да си кажа.
Първото пускане беше Live и нямаше ни wireless, ни bluetooth. Така или иначе не съм пробвал да ги пускам да направо тръгнах да инсталирам.
Всичко мина безпроблемно и рестратирах и видях силата. Не съм мерил с хронометър но нетбука, бутна до графична среда за по-малко от минута(по разгледах в нета имаше и такива дето са успявали да бутнат за около 15 секунди, ама те са SSD хардове). Прегледах всичко дали работи и установих, че не мога да си подкарам камерата, но преди да впиша като проблем искам да се помъча малко сам  :).
По-голямата моя изненада беше, че wireless-a тръгна без проблеми. MSI Wind моделите имат гадни wireless карти на Realtek, но така или иначе вече се поддържат и от Ubuntu, така че това не е голям плюс.

Като заключение искам да кажа, че макар че е не краен релийз, дистрибуцията обещаваща, но определелено най-големият й плюс е бързото зареждане.


Титла: Re: Moblin
Публикувано от: milkonoj в May 15, 2009, 12:18
Малко видео http://moblinzone.com/videos ($2)
и разни други ликове

http://moblin.org/ ($2)
http://moblinzone.com/ ($2)

И benchmark ???
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=moblin_ubuntu_mobile&num=1 ($2)


Титла: Re: Moblin
Публикувано от: milkonoj в May 21, 2009, 08:47
Излезе първата Beta на Moblin. http://moblin.org/downloads ($2)
И малко видео http://www.youtube.com/watch?v=vsCpIeLLoT8&eurl=http://moblin.org/documentation/moblin-netbook-intro&feature=player_embedded ($2)Титла: Re: Moblin
Публикувано от: milkonoj в Jul 01, 2009, 12:50
Излезе втора Beta на Moblin. Знаете ги сайтовете. Новата Beta става и за ползване.