Покажи Публикации - nslave
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 11
1  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Проблем при свързване с пппое -: Aug 18, 2023, 18:28
Вероятно на Линукс машина може да се направи скрипт, който да проверява какъв е адреса на pppoe клиента и ако е от 100.64.0.0/10 да reconnect-ва, но ми се струва като тромаво и трудоемко начинание. TP-Link дълбоко ме съмнява да може да реализира такова нещо. Ако е с някоя свободна операционна система тип OpenWRT или DD-WRT може и да може да се реализира и на рутера, но не съм сигурен.

Не мисля, че можеш да задаваш каквито и да е параметри на pppoe клиента, които да работят без съгласуване с доставчика.

Та, се връщаме на това, че най-вероятно вариянтите ти са да си вземеш статично ip от доставчика, да ползваш предложението на 4096bits за ngork или моето за ZeroTier. При всички положения ако има замесен NAT ще ти е необходима 3-та страна в комуникацията.

Сега се зачетох за ZeroTier и начина му на работа е да установи директна връзка между двете страни, което е добре. Няма да се връзваш към някакъв сървър някъде си и всичкият ти трафик да минава от там, което да забави връзката. Сървърите на ZeroTier се ползват за да се реализира "hole punching" за връзката между двете страни.
2  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Проблем при свързване с пппое -: Aug 18, 2023, 13:15
Най-лесният вариант според мен е да се обадиш на доставчика и да си поискаш реален статичен адрес. Естествено ще струва някакви пари към месечната такса. Адресите 100.64.0.0/10 са за CGNAT и не се рутират в интернет. Другият възможен вариант е да ползваш нещо като ZeroTier. Не съм го ползвал, но от това което съм срещал в интернет, изглежда като добро решение. Безплатният вариант пише, че поддържа 1 админ акаунт и до 25 устройства, което вероятно ще ти свърши работа. По този начин ще имаш VPN между устройствата си.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Стар човек / нови неща в Debian -: Jul 13, 2023, 22:09
Нямам примерна конфигурация, която да дам, но тук е обяснено добре:
https://wiki.debian.org/BridgeNetworkConnections

Трябва да направиш бридж и да вкараш двата интерфейса в него, след което май трябва да преместиш ip конфигурацията върху бриджа. След това би трябвало просто да си настроиш свободно ip на втората машина и готово. Кабела би следвало да няма значение какъв е. Мисля, че е достатъчно всички жила да излизат и лан картите си ги оправят, но аз бих сложил прав.

edit: Ако имаш някакъв firewall, ще се наложи правила, които са били по input интерфейс, вероятно да ги преселиш на бриджа като input.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Настройка на права -: Jan 11, 2023, 13:55
Решението за което се сещам е с chroot jail на потребителя, което ти дава голяма гъвкавост, но и вероятно доста усилия за да го направиш както трябва. Така можеш да му дадеш достъп само до определени команди, които присъстват в bin папката на затвора му. Съответно тъй като ще вижда само затвора си, няма да може да види какви други потребители има на машината, както вероятно и други благини за които не се сещам в момента.

Друг вариант е може би на самият потребител да му се зададе някакъв ограничен шел, така като гледам bash има опция за стартиране в restricted режим. Не съм го пробвал, но вероятно може да ти свърши работа. За целта трябва при създаването на потребителя да му зададеш за шел по подразбиране /bin/rbash или след това да го зададеш в /etc/passwd. Но пак ще иска четене и настройки за да се стигне до това, което целиш.
5  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Въпрос за squirrelmail -: Jan 11, 2023, 13:41
squirrelmail, roundcube, horde, това са web клиентите, които се сещам на първо четене. Roundcube е най-съвременен от всичките. Не е необходимо да се инсталират от пакетния мениджър, тъй като мисля, че всичките са web софтуер писан на php. Та, трябва web сървър, mysql сървър, php пуснато към уеб сървъра и се инсталира, който и да е от 3-те или някой 4-ти. Може и всичките да се инсталират и ползват едновременно.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Q4OS 4.10 - впечатления -: Nov 08, 2022, 09:22
Преди години за едни вехти компютри ползвах комбинация от Debian minimal install (използва се netinstall iso-то, но трябва да имаш интернет), като от инсталатора избирах да ми сложи само ssh, което може и след това да се инсталира де. Като накрая се получаваше малка инсталация като обем, без графична среда. После слагах slim за логин мениджър и openbox. Недостатъка е, че всичко трябва да си го настройваш, защото openbox-а е доста минималистичен. Трябва да си инсталираш панел за стартиране на програмите и други али-бали, но ако ти се занимава може да стане леко и приятно за работа.

Предимствата на това решение са, че си вързан с официалният debian, а не с някакъв странен дериват. Относно apt-get, мисля че вече не се препоръчва той, а директно apt да се ползва.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Apr 21, 2022, 09:51
   Мисълта ми е,че е абсурдно градският транспорт във Варна да е много
по-скъп от този в София,все пак морската столица е по-малък град от София.
   Очевидно Портних и останалите герберасти извършват сериозни злоупотреби.

И наистина не знам как варненци търпят всичко това !?!

Не само е по-малък, ами е значително по-малък. Но градският транспорт винаги е бил безсмислен и вероятно хранилка за разни хора. Винаги е на загуба. Пред няколко години по някакви програми инвестираха доста пари в него, добре че поне автобуси купиха, защото другите им идеи въпреки че работят в момента отнеха много повече време от необходимото за реализация. Това с картата за всички линии е сравнително ново явление... до преди година изобщо нямаше опция да се купи такава, не че на цена 135лв някой ще си я купи де. Вероятно фигурира само заради някакво изискване за усвоените пари. Защото дори и при текущите цени на горивата на повечето хора ще им излиза или същото или по-евтино да си карат някой барутник и да не се занимават с глупости. А в автобусите да продължават да си се возят само ученици и пенсионери. Съжалявам за офтопика, но явно ми е болна тема, че явно ми се ще да сме малко по-съвременен град ама не се получава :)
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Apr 20, 2022, 11:43
Нашите варненски герберасти от общината искат да вкарват синята зона и в почивните дни. По София и Пловдив как е, събота и неделя плаща ли се за паркиране?

По спомен в София мисля синята зона беше и уикендите. Предполагам, че живущите в зоната ще са доволни и уикенда да е активна, тъй като вероятно е сложно да се паркираш в относителна близост до дома си когато няма синя зона.

В общи линии наистина ще е добре обаче да се създаде и смислена алтернатива от гледна точка на градският транспорт, защото поне във Варна положението е трагично. Поне автобусите са до голяма степен подновени, но например преди няколко седмици се качих в някакъв, който вероятно е от детството ми на служба. Мръсотията в него мисля, че беше също от детството ми. Разговор не можеш да проведеш от шума в него, малко трудно е и мисъл да чуеш честно казано, но вероятно не са чак толкова много тези автобуси.

Друго е по-интересно. Цените към днешна дата на карти - 135лв за 1 месец за всички линии. 1 месец за 1 линия е 45лв. Ако средно в месеца има 22 работни дни и ползваш автобуса само за ходене на работа, то с билетчета ще излезе 44лв. И накрая съвсем отделен е въпроса, че нещо което ще ти отнеме 10-15 минути с кола, може да отиде поне час с автобус да отидеш и да се върнеш.

Та наистина ще е разумно да вземе да се помисли и за публичният транспорт и ефективността му, вместо само да се чудят как да ни вземат парите.

Навсякъде ги има такива лауреати, дето спират на инвалидните места.

То това ми се струва, че вече е до народопсихология... тарикати на дребно сме си.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 03, 2022, 11:42
Изобщо не съм про руски настроен. Това, че симпатизирам повече на Русия, отколкото на САЩ и ЕС не означава, че ги подкрепям. Но, ако си чел всички изказвания назад, там някъде питам, какво щеше да направи САЩ, ако бяха избити хиляди нейни граждани?

И още един въпрос ... Какво щеше да направи САЩ, ако Русия отново искаше да присъедини Куба като свой сателит и да разположи бази там? Както иска да направи параванът на САЩ НАТО с Украйна. Съвременна ракета би стигнала до Москва за по-малко от пет минути, което е никакво време за реакция. И да, Русия ще отвърне на САЩ и Европа, обаче столицата им ще бъде заличена. Ако ми отговориш честно на горните два въпроса, можем да продължим  да си приказваме.

В общи линии си задал отговори, а не въпроси. Ясно е какво ще направят. Това оправдава ли текущите действия според теб?
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 03, 2022, 10:22
Какъв отпор! Ако Русия искаше на всяка цена да завладее Украйна, нямаше да има отпор, а щяха да прегазят всичко за ден. Не става бързо, защото руснаците внимават,  цивилните жертви  да са възможно най-малко. Това е единствената причина, която може да забави такава армия.

Разбира се, пропагандната машина си работи и не малко хора се връзват.


А сега по БНТ даваха кадри от Шипка и имаше няколко руски знамена. Пропагандаторите сигурно ще си оскубят косите, като видят кадрите.  :D

Какво значи ако искаше? Преминавайки границата с войска, очевидно показва, че иска. Със сигурност внимават, защото все пак е хубаво като спечелят да е останало нещо там за владеене. Не мисля, че има причина да се смята, че на Русия и пука за цивилното население, било то нейното или чуждото.

Едит: Прави ми впечатление, че по-често срещам думата пропаганда в изказа на про-руски настроените хора. Не знам дали е случайно или съм се заблудил нещо.
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 03, 2022, 09:15
Не мисля, че някой си представя Украйна да спечели война срещу Русия. Но съвсем ясно й заявиха, че няма толкова лесно да се случи това, което целят. Дори и да я окупират и да си сложат тяхно си правителство, колко време ще успеят да го задържат при този отпор, който им дадоха?
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 02, 2022, 17:10
Поне не намирам информация да са свалени. Четох, че били май малко трудни за сваляне поради бавната си скорост и малкото количество топлина, което излъчват. Но като цяло нищо не разбирам от тези работи и само се доверявам на това, което съм прочел :D
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 02, 2022, 16:50
Доколкото разбирам Украйна разполага и с безпилотни дронове Байрактар TB2, което вероятно доста е помогнало.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 02, 2022, 16:28
За обещанията и самолетите Кирчо не е виновен, тази "информация" я пуснаха други. Ние толкоз самолети нямаме. И Кирчо не е обещавал такова нещо.
Това е първото, което излиза при произволно търсене "самолети украйна българия помощ" :
https://zashtoto.com/2022/03/01/otkade-tragna-partenkata-che-balgariya-daryava-na-ukrajna-16-mig-29-i-14-su-25/

Ако това е вярно, звучи като да са искали да изпишат от наше име самолети на ЕС към Украйна, а Петков за щастие се е усетил как искат да ни сложат между чука и наковалнята.
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 02, 2022, 10:43
Тия поне да бяха сложили истински войници, като правят героичния образ на Порошенко.
Забележете "войника" зад дясното рамо на Порошенко, как му пада пълнителя (0:22):
https://www.youtube.com/watch?v=6SOVTHjHjbw&feature=youtu.be
Всеки, който е пипвал АК, знае, че ключалката на пълнителя е доста твърда и ако е поставен правилно пълнителя, шанс никакъв да падне сам. Да речем, "войникът" в бързане и стрес не е поставил пълнителя правилно (то се вижда, че не е поставен правилно)- все пак, по ТВ ще го дават, Порошенко говори.. дотука добре.
Обаче, всеки, който е минал някакво военно обучение, знае, че пръст на спусъка и в спусъковата скоба не се слага, освен ако ще стреляш. А тоя "войник" и колегата му зад лявото рамо на Порошенко, слагат пръсти на спусъците, сигурно по-яко изглежда.
Никакви войници не са, а актьори. Той даже и се развесели човека, като падна пълнителя.
Е, оня зад лявото рамо поне не си натика пръста в спусъковата скоба.

Какво значи жълтата лента на ръката му? За един приятел питам.

И аз се чудех, според източници в нета- с жълта лента са украинските военнослужещи, с бяла- руските на РФ, с червена- руските на ДНР и ЛНР.

Жълтите са доброволци.
Страници: [1] 2 3 ... 11