Покажи Публикации - ILF
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 5
16  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Mule или друг p2p server -: May 09, 2004, 15:25
emule e klient za edonkey mrejata, ima oshte 1 duzina takiva klienti, rabotqt pochti identichno (pochti zashtoto razlichnite clienti sa si dobavili razlcihni shukaritetki vutre ':p'). inache na obshto osnovanie da ednakvi sa.
17  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / PLS help -: May 09, 2004, 15:18
malko basic diagnostika, pusni edin ping vij ima li nqkoi, pingni 212.50.0.10 (dns-a na spnet), ako imash rezlutati imash net, ako ne otvarqsh site-ove obache znachi nqmash dns. cat /etc/resolv.conf i vij ima li neshto v tqh, ako nqma sloji si dnsite na dostavchika ti.
18  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Моля помогнете -: May 09, 2004, 14:54
Q da se namesq i az.

Vij sega deltree, rabotata e slednata, vseki ot nas moje da ti kaje kak da q napravish taq mashina, v interes na istinata da nastroish router prez koito da predlagash internet na kvartala e neseriozna rabota, pravi se burzo i leko. Moga da dam nqkoi osnovni nasoki bez da ti kazvam kak se pravi tochno, za da ne me linchuvat kolegite ot foruma, puk i te sa pravi vse edno da ti dam hlqba si puk az da se chudq kakvo da qm. No e hubavo da ne te prashtame da tursish ei taka na obshti osnovaniq za tova eto ti nqkoi purvonachalni nasoki. Trqbva da instalirash nqkakuv linux, ako mashinata shte q polzvash samo za router (goreshto ti go preporuchvam, t.e. bez web serveri bez bazi danni, etc). Shte trqbva da slojish distro sus vuzmojno nai malko programi po nego. Posle shte trqbva da ponaslojish i malko mrejovi karti v nego, pone dve, da aktivirash ip forwarding-a, eventualno da aktivirash ipmasquerading-a s pomoshta na iptables, i do tuka veche shte imash router koito da dokarva internet. *Trqbva da si configuriral vsichko kato horata po mrejovite karti predi tova. Posle shte ti se naloji da slojish QoS (t.e. shaper), preporuchvame (mislq si che mnozinstvoto sme na edno mnenie zatova v mnojestveno chislo govorq) HTB, no moje da opitash i sus CBQ. Shte ti se naloji da slojish i squid nai veroqtno, za da napravish transparent proxy, trqbva da vnimavash kakvi moduli slagash v qdroto za masq-a sushto. Nai veroqtno shte ti potrqbva i systema za otchitane ne trafika, mojesh da polzvash iptables za tova, shte ti se naloji da si pishesh scriptove da gi slaga q v db, q v mysql i da gi pokazva prez apache s pomoshta na perl ili php, ima i gotovi systemi, ima edna bulgarska koqto e jelqzna, v momenta prosto mi izleze ot glavata, a setih se netacct-mysql mai se kazvashe, tq moje da ti pomogne, koeto oznachava che shte trqbva da napravish i mysql i apache server. Moje da ti se naloji da pusnesh dhcpd.

Do tuka sum ti dal nai nujnotom za da rabotite kato dostavchik i da rabotite dobre, ako beshe polzval linux da rechem 1 godina shteshe da imash chetene za okolo 3-4 sedmici, ne znam kolko si polzval linux (mandrake ne se broi, da ne govorim che na server da slagash X e "ela vulcho izqsh me"), no ako ne si dostatuchno imash chetene za kum 1-2 meseca i to ako ako shvashtash mnogo burzo. I idvame do nai veseliq problem, dori da naemete nqkoi da napravi mashinata ili po tochno mashinite (pone 2 pri izlojenite varianti), shte trqbva nqkoi da gi poddurja, bez da se surdish no ne mislq che shte mojesh da go napravish bez otnovo da posvetish mesec dva 24/7, na chetene i obrazovane.

Suveta mi e prost, kaji na shefa si che ne mojesh da se spravish s tova, puk kato si kandidatsval za rabotata i si kazal che razbirash ot linux, da ne si go zablujdaval choveka. Istinata e che kato si slagal vednuj linux na domashnata si mashina ne stavash linux razbirach za edna vecher. Az se zanimavam s linux ot 1997 a s pc-ta ot 6 godishen koeto znachi veche 15 godini, i pak ne sum razbirach, verno spravqm se, ama cenata koqto sum platil e baq visoka. S drugi dumi, naemete chovek koito da napravi neshtata da rabotqt, platete mu dobre, eventualno da te ponauchi na nqkoi neshta, che da poddurjash mrejata i serverite, za da mojete da rabotite kato isp. Prosto i qsno.


Pozdravi,
ilf.

P.S. ei dokude dojivqhme da me citirat '<img'>, ':p'. thanks nix!

P.P.S: deltree vidqh pak posledniq ti post, sujalqvam no nai veroqtno shte si zagubish rabotata ako ti e kazal taka, koeto znachi che shefa ti e zadnik, no ot druga strana kakto veche kazah predpolagam che si go zabludil kato si zapochval rabota pri nego.

Az za vtori put redaktiram toq msg, ama i sega ima smisul.

P.P.P.S GigaVolt, gledai sega kak stoqt neshtata s parashutite, ne znam kolko si golqm, ama ako ne si hodil v kazarma mojesh da porazpitash kak stoqt neshtata sus skachaneto, predi 2 godini imashe variant da izkarash neshto kato predkazarmena podgotvoka i imash pravo da skachash 6 puti s parashut. Hubavoto e che te obuchavat dolu gore, kazvat ti kvo se pravi, i ti davat vuzmojnost za praktika, loshoto e che obiknovenno ti kreshtqt i se durjat s tebe kato s oligofren, voenni kvo da ti kaja poveche. T.e. mojesh da se vuzpolzvash i da porazpitash. Az uspqh da se dobera do takuv kurs, ne che ima mnogo jelaeshti de, bez da hodq na predkazarmena, no ne me pusnaha da skacham. Hubavoto e che ako si go izkaral i posle kato si otbivash voennata slujba shte te vkarat v desantna rota i sthe si skachash s udovolstvie, za sujalene moq nai blizuk doseg s takava rota puk i s armiqta moje da e ako otida na svijdane na nqkoi v podobno podelenie. Uspeh ti pojelavam s parashutite, vupreki che chestno da ti kaja, po dobre zadruj na paraplanerizum, po evtino e kato che li, i vinagi mojesh da teglish edna na vsichko i da hodish da letish.



19  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Mule или друг p2p server -: May 05, 2004, 16:43
1. http://lugdunum2k.free.fr/kiten.html

2. http://www.thedonkeynetwork.com/pl....on.html

i estestveno site-a na silentbob:

http://www.der-stille-bob.de/content.php?kat=links&lang=en

ako imash drugi vuprosi pitai, btw pochti vsichko e na english, smqtam che shte se opravish obache.

a da i oshte neshto, edonkey2000 i overnet sa dve razlichni systemi kato rabota, compatible sa no nqmat nishto obshto kato design.



20  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Какъв linux kernel ползвате? -: May 05, 2004, 01:14
Gotina diskusiika stava, radvam se. A za tova che nqkoi kazvat che nqma za kakvo da glasuvat, izvinqvam se prosto foruma ne poddurja poveche vuzmojnosti, moje bi ne trqbvashe da slagam pre 2.0 a na neino mqsto da sloja drugo, no koito polzva drugo moje spokoino da glasuva za mnogo i razlichni da rechem, taka ili inache poveche spodelqme kakvo polzvame.

Za -bf patchset-a, da i az go polzvah po edno vreme, mnogo e gotin. Mnogo bqh dovolen ot nego.

Za -ck patchset-a, slojih go ne sluchaino, zashtoto koito poznava istoriqta na 2.6 (2.5), znae kak stoqt neshtata okolo ck patchseta. Na kratko smqtam che Con Kolivas napravi fundamentalni podobreniq po I/O sched, i kato cqlo po responsivenesa na qdroto. Imal sum vuzmojnosta nqkolko puti da si razmenqm emaili s nego i ostanah s prekrasni vpechatleniq za rabotata mu i za pogleda mu vurhu cqloto qdro. Ima i drug suvsem prozaichna prichina predi 4.25 negoviq patchset predostavqshe xfs i podobreni scheds i se applyvashe clean. Sega neshtata stoqt po podoben nachin s 2.6 i reiser4, jalko samo che v momenta nqma vuzmojnost da pravi patchseti za latest qdrata.

Slojih i -mm po oshte po prozaichni prichini, taka ili ianche mm qdrata mergevat poslednite popravki ot bk, koeto e uj garanciq che sa po stabilni, a za novovuvedeniqta v tqh nqma da govorim izobshto, Andrew Morton uspqva da integrira neveroqtni neshta v patchset-a si kato se ima predvid che sigurno 1/3 ot tqh ima code koito pravi konflikti s ostanalata chast.

Vsichki znaete zashto ne sum dobavil -ac patchset-a.

Vidqh tuk nqkoi da spomenava che ochakva 2.6 da se stabilizira oshte, predi da go sloji, chestno da vi kaja, ot 4, che moje bi i ot 5 godini sledq mnogo otblizo kak se razviva kernel-a lichnoto mi mnenie e che 2.6 edva li shte se stane po stabilen ili secure mislq si che toi i sega e na nivoto na 2.4 (za vanilla-ta govorim). Drug e vuprosa che administratorite sa dosta konservativni, spomnqm si kakvo beshe s ipchains i iptables, a i si mislq che povecheto se strahuvat ne tolkova ot eventualni bugove po qdroto, a ot fakta che novoto qdro oznachava i mnogo novovuvedeniq, za koito povecheto ne sa gotovi.

Oshe munichko i prikluchvam. Otnosno qdrata na distro-tata, lichnoto mi mnenie suvpada s tova na nikola, mislq che toi go napisa, ako e nqkoi drug se izvinqvam, za SuSE i qdrata po princip, golemite distro-ta trqbva da se podkarvat samo s kerneli idvashti ot proizvoditelite im, te pravqt dosta promeni, nqkoi ot koito nedokumentirani i da se opitvash da presuzdadesh tqhno qdro s po nova versiq e koshmar. Az lichno ne sluchaino predpochitam da si pravq neshtata ot samoto nachalo, kato mi trqbva security precompiliram cqlata system-a, pravil sum go sus code-a ot NSA za Linux nqkolko puti, izqjda vreme no rezultatite sa chudesni. Ako nqkoi se interesuva obiknovenno polzvam CRUX za vsichkite si instalacii, kogato mi se nalaga si go modificiram izcqlo za konkretnite mashini. Ponqkoga pribqgvam i do uslugite na CORE linux obache.

Tolkova s moite misli po vuprosa.

Nazdrave!
Iliyan



21  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Да се преброим -: May 02, 2004, 19:09
az malko poslugah tuka, imam linux ama i qnx na domashniq workstation, imam i oshte 2 drugi linux u nas na po skromni mashini, na rabota samo linux. taka che glasuvah za samo linux, ama imam i qnx, durja da otbeleja prosto.
22  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Какъв linux kernel ползвате? -: May 02, 2004, 19:01
Интересно ми е кой какви kernel и patchset-и ползва. Защо, колко често прекомпилира. Такива ми ти работи, все неща от живота '<img'>.
23  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Линукс със няколко записвачки -: May 02, 2004, 18:45
i az taka na prima vista da podhvurlq moite 2 centa po vuprosa.

purvoto koeto mi hrumva raid0 ne znachi 2 x ide speed, znachi 2x ide space. raid1 znachi po baven zapis na ide-to, no puk dosta po burzo chetene. ot druga strana, dopulnitelni ide controlleri, veselo e da ti kaja, trqbva da razbirat atapi, shtoto cd-tata polzvat atapi, a namespace-a im chestno kazano ne te interesuva mnogo, te se adresirat v cdrecord sus ATAPI=0,0,0 ATAPI=0,0,1 i t.n.

za zahranvaneto, da ti kaja 450W do nikude nqma da ti stignat 3x450 moje bi. ot druga strana si mislq zashto ne gi otcepish v otdelen tower tiq zapisvachki, horata proizvejdat takiva neshta, shte gi vurjesh kum mashinata ot koqto shte podavash informaciqta prez visokoskorosten interface (fibre optic? scsi? varianti mnogo, vajnoto e za kakvi pari govorim), moje da napravish struktura podobna na san, ili puk da rechem na nqkoi ot nashite free-ta, ne znam kak sa napraveni povecheto a i predpolagam che se razlichavat po method.  izobshto nachini mnogo, topic-a e mnogo hubav btw. a i oshte neshto ne znam za kakvo mu e na chovek podobno jivotno kato tova za koeto govorish, no si mislq che veche dvd-r ustroistvata sa dosta evtini i vmesto mnogo cd-r ustroistva mojesh da si kupish nqkolko dvd-r i ti garantiram che resultata shte e dosta po dobur (estestveno e vajno kakvo shte pravish, az primerno si mislq za moite problemi, bih go polzval za backup)
24  BSD секция / Настройки на софтуер / QNX -: May 02, 2004, 18:17
kaji kakva ti e video i lan cartata. moje da se okaje che veche gi ima driverite, osven tova kaji koq versiq na qnx polzvash.
25  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / DF... -: May 02, 2004, 18:16
obiknovenno md device-ite sa raid masivi
26  Нетехнически теми / Коментар / Защо не Windows a Linux ? -: May 01, 2004, 19:37
Otgovor: Shtoto linux e fun. Strashno zabavlenie e naistina. Puk da ne govorim kato sedna da si vursha rabotata, pesen prosto. A inache otnosno prednite postove, kakvo da kaja, i az bqh otdelil edin 4 g partition za windows 98 na nai svqstnata mi mashina v kushti, no razmislih seriozno i rezultata e che v momenta testvam vsichkiq si bugav code koito pisha na QNX '<img'>. No istinata e nqkude po sredata, ako windowsa ti vurshi rabota raboti si s nego, ne e nujno vsichki da si chupqt glavite, za taq rabota si ima hora, v kraina smetka i nie hlqb qdem.
27  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / ProFTPD raboti, ama ne savsem. -: May 01, 2004, 19:24
oburkani netmaski? ili neshto drugo ima skapano iz nastroikite na klientite, ochevidno windowsite, vupreki che da ti kaja linux-a malko po trudno se skapva ot kofti nastroiki. kakto kazah v predniq post skapan tcp/ip stack v win. proveri si vsichki nastroiki nai veche netmaskit ei gateway configuraciite, takuv slab transfer se poluchava imenno ot takiva bozi iz configuraciite.

i oshte neshto sega se setih proveri si broadcast adresite na linuxite.



28  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / ProFTPD raboti, ama ne savsem. -: May 01, 2004, 15:31
super, taka pone e qsno koe kude e, vse pak ne e losho malko output ot loga na proftpd-to, nqkude iz /var/log shte go tursish, i malko output ot ftp client-a ako e command line client-a v windows vij nqma li malko po verbose output, kato kaza >1200, cqlata rabota mi namirisva na problem s passive mode, neshto koeto do kolkoto si spomnqm v windows clienta go pravi permanentno, ms kato kradat sourceove ne se nauchiha da gi poprenapisvat pone malko za da rabotqt pod systemite im, taka e i sus tcp/ip stack-a im i sus polovinata im (da ne kaja vsichkiq) mrejov software koito idva sus sistemata im. ako e v passive mode-a problema, v configuracionniq file na proftpd-to mojesh da okajesh nastroiki za passive mode-a, v proftpd-to ne pomnq kak se pravi tova, otdavna polzvam samo vsftpd, bftpd i pure-ftpd i sum pozabravil malko proftpd-to ama shte si spomnq burzo ako se nalaga '<img'>. btw ne e losha ideq ako ti e anonymous ftpd-to da pregledash bftpd ili vsftpd (po dobre, ama s malko poveche pinizi v nastroikite), i dvete sa adski burzi, vsftpd-to nqma da mu pravq reklama, kato im otidesh na site-a te si pravqt sami dostatuchna '<img'>. ako ti trqbvat po advanced options, ostavash sus proftpd i go muchim.
29  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / informational - artsmessage -: May 01, 2004, 15:23
dai output ot lsmod (izpisva zaredenite moduli kum qdroto), i potursi v dmesg kakuv e output-a za zvukovata ti karta, no pri vsichki polojeniq, purvoto koeto napisha /dev/dsp se poqvqva pri zaredeni snd-pcm-oss i snd-mixer-oss (modprobe snd-pcm-oss i modprobe snd-mixer-oss, v 2.6 purvoto zarejda i vtoroto v 2.4 mislq che ne beshe taka, ili ako compilirash alsa-ta dopulnitelno ne pomnq veche). osven tova ne e losho da poglednesh imash li file /etc/asound.conf ili v home dir-a ~/.asoundrc vij tam kak stoqt neshtata, ako nqmash ne se pritesnqvai taka e nai dobre, a daje za diagnostica ne e losho ako imash da gi preimenuvash za da ne gi polzva alsa-ta che koi znae kakvi dopulnitelni plugini se opitva da polzva (primerno dmix, strashna ideq, raboti ujasno obache). taka osven tova ako zarejdash kato normalen potrebitel a ne kato root (iskreno se nadqvam da e taka), ne e losho da poglednesh permissions na /dev/snd/* hubavo e da mu slojish edin chmod 666 /dev/snd/* che ponqkoga access-a do toq dir ne e razreshen na drug osven na root
sushtoto predpolagam shte se naloji da napravish i na /dev/dsp sled kato se poqvi. osven tova ne zabravqi statiqta na nikola, moje da imash veche dsp, prosto da se e poqvilo kato /dev/dsp0 togava ln -s /dev/dsp0 /dev/dsp. drugo ne se seshtam v momenta, ako imash drugi vuprosi derzai, tuk sum celiq sledobed che i cqlata vecher moje bi.
30  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / ProFTPD raboti, ama ne savsem. -: May 01, 2004, 02:03
az malko kato idiot shte pitam doutochnqvashto, ama da vidim moje i da iznikne neshto. sega az lichno ne razbrah toq ftp server pred gateway-a li e ili s ip ot class-a na mashinite (nai veroqtno polzvash masq, ta misulta mi e slednata ftp servera private ip li polzva /192.168.x.x. ili 10.x.x.x/ ili e s real ip adres nqkude pred gate-a. Ako e purvoto shte ti se naloji da dadesh malko parcheta ot log-a na proftpd koito se otnasqt za vruzka ot win mashina, ako e obache vtoroto, taka na prima vista moga da ti kaja da slojish edin modprobe ip-nat-ftp i ip-conntrack-ftp, vtoriq modul ako shte pravish connection tracking za ftp-to. btw moje da ti se naloji da zadavash nqkakvi parametri i t.n., tova e specifichno za nastroikite ti. estestveno prednite suveti sa ako polzvash iptables za masq, i ako izobshto polzvash masq. ako li ne, shte trqbva oshte malko info za configuraciite ti.
Страници: 1 [2] 3 4 5