Покажи Публикации - Nik123
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 209
1  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: Apr 22, 2024, 11:58
Аз още не съм гледал някой епизод от оня новия "Шогун", чакам да излязат у нетя всичките епизоди.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Подписване (+ щампа) на pdf с ел. подпис -: Apr 21, 2024, 17:42
Edit: Махнах цитата, излишно е, при следващ пост.

Здравей! Чак сега видях поста ти.

В настоящата тема има инфо за StamIt на "Информационно обслужване"- малко по-назад:

https://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=48922.msg318961#msg318961

Два-три поста преди твоя има инфо и за новите им карти (на "Информационно обслужване"). Колегата е описал стъпките много хубаво- за новите им карти- 940B- https://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=48922.msg328403#msg328403
И следващите постове.

За зависимостите в Убунту да каже някой от колегите с Дебиан/Убунту.

Успех!

П.П. Под Линукс все още няма възможност да подписваш от готовите .пдф-и на разни държавни администрации у нас, които съдържат скриптове в себе си (примерно заявленията в Държавната агенция за електронно управление- в които с подписването ти генерира рег. номер)- тях са ги направили за уиндоус и адобе.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Apr 20, 2024, 22:37
Простото по-добре да обясни оня запис, 5 и кусур часа, с ала-бала и съгласуване на новите назначения с посолството, не да плямпа глупости, на които вече никой не се вързва. И то преди да оттече в канала.
Па може да разкаже нещичко и за скандала в държавата в момента, с неговите хора- Рашков, главния на МВР и т.н.
А, забравих, че това беше политическа бухалка.
Тиквата ги изигра тия капацитети от Харвард, а от експериментите на Мравояда&ДПС с Конституцията тепърва ни чакат много нелепи ситуации. Като тази, че едва намериха кандидат за служебен премиер.

Няма такъв неадекватен тип- "..ние знаеме икономика, учили сме го в Харвард как се прави от една бедна страна богата, колко да е трудно.." - от видеото.

Сигурно в Харвард е научил и нови думички, от сорта на "куролация".
Евалла! Колко е гадна тая мафия, не се получи да я сменим с нашата мафия..
Айде сега обратно към Харвард, да си доучи. Да вземе със себе си всичките кокори, гномове и мравояди, че и те да се изучат.

П.П. Докато слушах тоя да гъгне, на видеото, прегледах и новините. Първото ядрено гориво от "Уестингхаус" било вече на площадката на нашия АЕЦ. И това било нещо велико, диверсификационно, стратегическо партньорство и т.н.. Много хубаво, но никъде не се споменава какво ще се случва с това гориво, вече като бъде отработено. Като купувахме от руснаците, те си прибираха отпадъка обратно, като част от сделката. А сега май се очертава  да си го закопаваме у нас, това диверсификационното. Чехите и унгарците сигурно са по-прости от нас, че се назландисват на великото гориво от "Уестингхаус" и си карат с руското, без да си пълнят държавите с отпадък.

Подробности още при сключването на договора:

https://www.svobodnaevropa.bg/a/32189018.html

"..Договорът не включва извозването на отработеното ядрено гориво. Това ще се извършва от трета страна. .." и по-надолу. - "В Европа има една единствена френска компания, която предоставя такива услуги, така че България е в процес на разговори с нея", каза Христов, без да посочи името на компанията.."

Както и тогава, и сега не е ясно какво ще правим с отпадъка. Не съм попаднал досега на новина с напредък по този въпрос.

Допълнение: Простото си е просто, ако ще и оттатък Харвард да е:

https://dnes.dir.bg/politika/sotsiolozi-prizovaha-kiril-petkov-da-posochi-koi-analizatori-sa-mu-iskali-pari

Ако каже, тоя и тоя социолог ми искаха пари, не може да го докаже, т.е. лъже и ще плаща парички след хубаво дело. Ако нищо не каже на тия социолози, повдигнали въпроса- значи пак е излъгал, просто приказки, колкото да каже нещо за рейтинга, и мълчи като бит ококорен, да не яде дървото в съда.  Ако си излиже плюнката, т.е. се отрече от казаното- преди си лъгал значи, а сега истината ли казваш? Сам като си го набиеш, и от посолството не могат те спасят. Те са така умнокрасивите, пращят от акъл, затова се събират заедно по жълти павета и хотелски парапети- Ленчето ръсеше един бълвоч за 4000 лева, някои от агитката им даже вярваха. Харвард големи кадри вади, сигурно са качество като за колониите  ;D

Чудя се, Дик Офф колко ли е съдрал от харвардския капацитет, за да му даде трибуна?

4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Apr 19, 2024, 20:52
Според каквото съм чел (не претендирам за пълнота на знанията), за ИИ, това е просто една програма, ако мога да се изразя така. Обикновен инструмент, не може да импровизира. Каквото има в дейтабейз, това е. Шаблонно, макар шаблоните да са огромно число. И да се увеличават прогресивно, пак са шаблони. Няма го човешкото "трябва решение сега и веднага", ако ще и сефте да е ситуацията. Та в тоя ред на мисли, каквото са му заложили там като шаблони (или, да речем, до каквото са го допуснали да се обучава), това ще прави. Онова в предния ми пост, за Скайнет, го написах с усмивка, пошегувах се. Едва ли американците (и които да са на тяхно място), ще оставят цял процес от избор на цел, че до атака на тая цел, без възможност да му въздействат. Най-малкото е достатъчно да сложат човек за зареждане с гориво на самолета и ИИ-то си остава зависимо, до каквито и върхове да е достигнало в обучението си. Да не говорим пък, че просто човекът може да му спре тока на чипа и отидЕ интелекта на кино.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Apr 19, 2024, 17:40
И да завърнем към ИИ-то - американците вече правят опити да го качват в бойни самолети:

https://it.dir.bg/tehnologii/v-sasht-se-sastoya-parviyat-vazdushen-boy-mezhdu-pilotiran-samolet-i-iztrebitel-s-ai-video

Предполагам, са се обезопасили с някое "червено копче" - да го изключат, ако си въобрази, че е по-висше от господарите  си и реши да си пробва оръжията по тях, ала Скайнет.
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Apr 19, 2024, 15:47
Докато беше жива баба ми, си гледаше там кокошки, зайци.. Но си трябва човек там постоянно, най-малкото вечер да затваря животинките - гората е наблизо. Нощем  има и лисици, понякога се появява и една животинка, която наричат "кокарджА", мисля, че научното й име беше "белка"- няма ли човек и някой ограден отвсякъде (вкл. и отгоре) кокошарник с циментов под (че и лисицата, и кокарджата копаят дупки)- ни заек ще остане, ни кокошка.

Сега ходя чат-пат почивните дни, къде на теферич, къде да поокося малко треволяка, че става иначе генгерлик. Като дойде сезона, и за производството на ракия- има дръвчета, асма.
СОТ-а с датчиците вътре го сложих, след като баба ми си отиде, че празна къща винаги е изкушение.
Тая сколопендра, дето го задейства, беше бая голяма, едни 15-ина см имаше. Отиде патрула на СОТ-а, огледали, нямало следи от проникване, а аз ходих, да рестартирам алармата, че те (сотаджиите) имат ключ за двора, но не и за къщата вътре- влизат, само ако видят разбито, такива са им правилата. Та, гледам аз- задействие в салона ми показва, светвам, влизам- и сколопендрата отсреща на стената.
После пръсках с отрова и след седмица намерих из ъглите на стаите на първия етаж още 2-3 умрели. Отделно, има отрова за мишки и плъхове и капани тук-таме, че и те активират СОТ-а.

П.П. Има и едни досадни животинки, слепи кучета. Ровят много под земята. Тях пък с едни капани ги хващам, че иначе половината двор става на подземни галерии.

П.П.П. спирам се, че съвсем отиде у ряката основната тема за ИИ  ;D

 [_]3
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Apr 19, 2024, 11:26
България, да, във Варна.
Селото е близко до Варна.
По двора съм ги срещал, в сенчести места покрай дуварите, както и в мазата.
Че и трудно се трепят- много  им е твърда хитиновата обвивка, като броня е.
На жената родителите имат една вила в покрайнините на Варна, пълно е с тях там. Имам една много ефикасна отрова срещу тях, но не й помня името в момента.
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Apr 19, 2024, 10:57
Не знам точно, но мисля че са на принципа на парктроника, тия вътрешните датчици, т.е. ултразвукови.
Бая голяма стоножка си беше, добре, че я видях на стената и я убих, че ако беше някъде под мебелите и пак да изскочи по някое време..

Е от тоя модел- като кебапче от "Гюрлата":

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B8


На камерите може да се изключи тая опция за засичане на движение. Не съм си играл да проверявам максимална чувствителност, но съм я слагал на минимума- тогава трябва да съм точно пред нея, за да засече. Както писах, мисля, че чувствителността е всъщност процент от зрителното поле, защото се е задействала и от хванато в паяжина пред камерата листо от асмата.
Не съм проверявал дали реагира, ако се движа съвсем бавно :)
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Apr 19, 2024, 09:52
Стари са, и DVR-a е стар, няма възможност за въвеждане на обекти. Иначе има нощно виждане. Доколкото съм човъркал чувствителността за засичане на движение, съм останал с впечатление, че е обемна, т.е. при изпълване на някаква част (процент) от зрителното поле с движеща се фигура, се активира. И този "процент" всъщност се регулира. Т.е. сега както съм сетнал чувствителността, засича движещ се човек от около 5-6 метра. Като я увелича- хваща човек от около 10-12 метра.
Но ако мине котка близо до камерата, я активира- оттам съдя, че реагира, ако някакъв процент от зрителното поле се изпълни с движеща се фигура. Няма да реагира на котката от разстояние 6-7 метра, но от метър-два реагира.
Не е болка за умиране, вършат ми работа тия камери, те са за външно наблюдение (двора). Даже мисля въобще да я изключа тая опция със засичането на движение.
Вече вътре в къщата алармената система е с много чувствителни датчици за движение и винаги като ходя там, пръскам с разни отрови, защото ми се е случвало посред нощите да ходя дотам- една сколопендра (това е вид голяма стоножка) се беше намъкнала вътре в една от стаите и задейства СОТ-а.
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Apr 18, 2024, 13:30
Имам камери с детектори за движение на обекти (в двора) в селската къща (е, не са с ИИ). Само че, постоянно някакви котки шарят напред назад, и активират алармата- на телефона идва сигнал за аларма плюс скриншот от камерата- една котка се облещила насреща :) Играх си с чувствителността на детектора, намалих го доста, сега вече котката трябва да е много по-наблизо до камерата, за да активира сензора за движение. Но пак се активира чат-пат. Котките са любопитни, обхождат навсякъде. Особено като в имота няма постоянно живеещи, а идват само банкетаджии от време на време.
Та се замислих на майтап, ако имам една такава стреляща с боя камера с ИИ, котките, след първите попадения, ще спрат изобщо да се шматкат по двора ми и да активират сензорите- те са умни животни и помнят къде има опасност :)
Та, на база тия ми разсъждения постнах. Беше повече като шега- да боядисам котките на съседите  8)
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Apr 17, 2024, 20:55
Тези, които ползват суратя, ей ви в българския сегмент fucktчекинг, безпристрастно:

https://trud.bg/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D1%84%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%B1%D1%83%D0%BA-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B0-factcheckbg-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81/

12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Apr 17, 2024, 17:39
Един поглед от Америка:

https://twitter.com/DavidSacks/status/1780297903485133189

Втори от Великобритания:

https://www.bbc.com/news/world-europe-68778338

Ще се повторя, но какво ще стане след това, е важното. Дали макрончетата, урсулките и шолцовете ще продължат да мигат с клепки пред презокеанската деменция, или малко ще се осъзнаят.

13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Apr 17, 2024, 07:23
Тая джаджа ще ми върши работа на село:

https://it.dir.bg/dzhadzhi/sazdadoha-kamera-za-sigurnost-koyato-strelya-po-narushitelite

Ще боядиса котките на всички комшии  ;D
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Apr 16, 2024, 20:21
И на фона на тоя паразитен шум, ретранслиран в е-вестника, се развиват други процеси, пък настъпаната жаба си квака ли, квака:

https://www.vesti.bg/sviat/sasht-kitaj-pomaga-na-rusiia-vyv-vojnata-sreshtu-ukrajna-6196182

https://dnes.dir.bg/svyat/sasht-shte-darzhat-kitay-otgovoren-ako-rusiya-zavoyuva-oshte-teritorii-v-ukrayna

А какви глупости се изсипваха на килограм, че едва ли не Китай щял да напада Русия  :) Някои папагали даже и карти чертаеха в нета..

15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Apr 16, 2024, 09:25
А чувствате ли се двойно по-богати отпреди 20 години?

..

Аз да, но не поради стъкмистиката в статията, а поради прости факти- преди 20 год. имах заем към банка, сега нямам :)
Страници: [1] 2 3 ... 209