Покажи Публикации - XFree86
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Router -: Jul 15, 2006, 08:58
Здравей,

струва ми се, че въпросът ти за 60-те лв. за опити е риторичен, нали ? '<img'>  В такъв случай знаеш отговора (аз съм обикновен потребител със скромни възможности), просто търсех най-лесния вариант за да не им плащам на тези гадове '<img'>

По въпроса с Варненския гений - ех, че какви ли не интелектуалци е раждала, ражда и пак ще ражда българската ни земя юначна! '<img'>  

Благодаря ти за препоръките, аз определено ще мина на вариант с PC рутер '<img'> Явно ще трябва да се поблъскам там, но поне ще си струва '<img'>

Благодаря на всички '<img'>

Поздрави '<img'>
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Router -: Jul 14, 2006, 18:46
@vladsun, моят доставчик е софийска кабелна компания и само забележи какво пишат тук: http://www.skknet.net/index.p....emid=27

Цитат
* Всички тарифи включват 1 реален статичен IP адрес
 
* посочените цени са за 1 работна станция. Споделяне на интернет не е разрешено.
 
* Включването на втори компютър към LAN-а е безплатно. Ако тарифата на втория компютър е същата като на първия, месечната такса, дължима за него, е в размер на 50% от пълната такава.
 

':crazy:'  ':crazy:'  ':crazy:' ...

@divak Благодаря за полезната информация'<img'>
Сега доколкото разбирам от писаното в hardwareBg:
Цитат

ТТЛ е отделно меню и е най-отдолу в WAN секцията. То е отделно от настройките на австралийската мрежа. Затова предполагам при теб не става.
Както написах, явно това е някаква нова версия на устройството, защото при емулатора на Д-Линк за DI-604 от главната им страница в интернет такава опция няма

Firmware на рутера трябва да е по-нов т.е. поне 3.14? А каква е споменатата версия F на рутера - това нещо като серия на производството ли е? В моя случай предполагам, че трябва да използвам за настройка на WAN -> Static IP Address или не? Също какво е MTU ? Откъде да отбележа адреса на LAN-а /MAC адреса/ за го емулира рутера и ISP-то да ме разпознава? Самата опция за TTL ще я има ли най-отдолу при всичките типове настройки на WAN? Като евентуално си закупя рутер - той си идва с готов и инсталиран интерфейс нали т.е. само пъхам кабелите и влизам чрез браузър към него за да влезна в админ панела му? Трябва ли да се търси някакъв софтуер допълнително или всичко е готово? Гледах вътре за стената Zone alarm - рутера с това ли работи като стена ?

@Mitaka, MikroTik визираш като присъстващ в рутера ли ? т.е. от там ли да го има лицензиран или той е допълнителен софтуер? Ако е допълнително е ясно, че ще се опре до крак...  По принцип как се качва такъв тип софтуер на рутер? и има ли и той конзола (подобно на IPcop), където да въведа написаното от теб: /ip firewall mangle add chain=postrouting out-interface=ether1 action=change-ttl new-ttl=set:64

Благодаря ви '<img'>



3  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Router -: Jul 14, 2006, 14:04
@Наркос, благодаря ти за разяснението - сега вече ми стана ясно, но като цяло не получих отговор на въпроса ми? Предвид написаното от кмакарон, трябва ли да съм спокоен и да взема рутера т.е. ще имам ли интернет и сигурност с този рутер за скритите компютри зад него предвид типа на моята интернет връзка?

@кмакарон, къде точно има такава опция (за повишаване и сваляне на TTL) в web интерфейса за управление ли?
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Router -: Jul 14, 2006, 10:49
@july т.е. искаш да кажеш, че няма да има мрежа за другите 3 PC-та ли?

Ако вдига TTL защо и пакетите да не вървят по него т.е. с какво неговата функция се различава от тази на описаната тук статия за IPtables и Fedora Core 4 ?

Нали чрез NAT той прави VPN т.е. мрежата зад него е скрита и подсигурена с пакети, а мреждувременно емулира и mac адреса за да ме разпознава ISP-to?

Кажи ми с думи прости ще имам ли интернет с тази машинка за два компютъра зад рутера или дори за 4 колкото са портовете за RJ-45? '<img'>

Благодаря '<img'>
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Router -: Jul 14, 2006, 10:20
'<img'>

Ами да, по принцип и аз си мислех да им званна и да им кажа, че лана ми е гръмнал и слагам нов, и само да им дам mac-a, но по този начин рискувам да съм без мрежа докато не настроя коректно IPcop, а предвид моята напредналост - това може да продължи дълго '<img'>

Иначе за този рутер на DLINK открих следното:

спецификации

има възможност за NAT, отделно MAC филтриране и т.н. Чрез NAT няма ли да стане номера т.е. емулира mac-a и автоматично праща чрез VPN на четирите порта, откъдето комповете получават връзка т.е. TTL > 1 ? Защото ако правилно разбирам този текст, би следвало да става:

NAT – Network Address Translation.
Благодарение на NAT системата, вътрешните (нелегални/частни) IP адреси
могат да се транслират към реални адреси. По този начин се получава
най-качественото предоставяне на Интернет до вътрешни мрежи.
Има три вида устройства правещи NAT: рутери, firewall-и и проксита.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Router -: Jul 14, 2006, 09:21
Здравей и благодая за отговора ray '<img'>

По принцип имам стара машина на 400 MHz, 128 RAM, 10 GB hard, което е напълно достатъчно за настройка на рутер. Досега обаче не съм се занимавал с подобно начинание като IPcop - все пак изчетох голяма част от документацията им, а и често задаваните въпроси там и бих искал да попитам ако някой вече е намерил отговор за следното:

1) хвърлете едно око тук - смяна на mac като влезете там -> oтивате на How do I change the MAC Address of my RED Interface. Така в общи линиии IPcop си представлява отделна Линукс дистрибуция, но освен от конзолата има ли друг начин за редактиране на файловете, както е показано (и ако няма можете ли да обясните на един все още нов за командния ред потребител как да ги редактира файловете '<img'> )? СЪщо показани са, че се поддържат само версии 1.1 и 1.2 - някои правил ли е емулация на mac-a с 1.4 например? ISP-то ми няма ли да засича по този начин два mac-a т.е. истинския на LAN картата, където ще влиза нета (в случая ЧЕРВЕНИЯ интерфейс) и емулирания, който ще бъде въведен за да ме разпознава ISP-то?

2) ако някой е с IPcop и вече се е сблъсквал с приготовлението му, нека да сподели конкретно на какви LAN карти не се мръщи?

3) имате ли представа, тъй като самото IPcop си е линукс дистрибуция и също има IPtables, как мога да вдигна TTL т.е. като пусна рутера евентуално връзката на втората машина да не умира, а да продължава? Реално ще мога да мина и без хъб, нали - т.е. да шерна връзката на едно PC към другото?

4) за този платения рутер питах, защото ми е интересно, а и 60 лв. не е толкова много, защото само като се направи сметка - купуване на стар комп е поне 30 лв. (аз съм късметлия в случая, че имам '<img'> ), 2 лан карти около 30, 1 хъб - и то става над 60 '<img'> Затова само питах дали върху онази малка машинка има всичко необходимо т.е. стена, филтри и прочие, а и дали може да оправя TTL разбира се '<img'> или дали позволява сам да качвам стена като IPcop например '<img'>

Благодаря ви за вниманието '<img'>
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Router -: Jul 13, 2006, 23:33
Вече питах тук във форума за настройка на рутер, както и разглеждах публикуваната в сайта статия за IPtables при Fedora Core 4...

Бих желал обаче да попитам следното - на следния линк

рутер

има рутер, който продават за 60 лв. общо. Мисълта ми е при положение, че аз използвам LAN интернет и че доставчика ми филтрира TTL da e = 1 т.е. да не мога да крия други машини, а и IP-то ми се взима чрез DHCP - та възможно ли е чрез посочения рутер да си реша проблема и да се сдобия с интернет и на друга машина у нас или не? Също любопитен момент за мен е ако е възможно как ще става, тъй като ISP-то ми ме разпознава по mac на LAN картата т.е. влизайки в рутера той емулира адреси за другите машини, но как ако става разбира се ще ме разпознава сървъра на ISP-то за да ми даде IP адрес?

Също в описанието е описано, че може да бъде качена firewall - тя дали е вградена или може да бъде качена някоя Linux firewall като IPcop '<img'> Или самия рутер си има програмирано филтриране на определени портове и това е?

Благодаря ви за вниманието.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Настройка на стара машина за рутер -: Jun 24, 2006, 22:19
Здравейте '<img'>

Наскоро попаднах в сайта на следната статия: Заобикаляне на TTL филтри при NAT

Имам машина на 400 Mhz, 128 RAM, 10 GB hard, която бих искал да използвам за рутер за да избегна неприятния случай с TTL = 1, който за жалост и моето ISP ми слага '<img'>

Разгледах форума, а и Google и въпросите ми са:

1) На моята машина какъв Linux да кача т.е. кое ще бъде подходящо за рутер, а и да е съобразено с моята машина (ако е нужно)?

2) попаднах на следните две Линукс стени: http://ipcop.org, както и http://www.pfsense.com/ - нуждая ли се от инсталиран Линукс или мога да ги кача директно на машината ми (простете ми за глупавия въпрос предвид секциите FAQ на сайтовете им, но английският ми куца '<img'> ), също ще ми свършат ли работа за скриване на втора машина и за избегване на TTL?

Ако стените няма да помогнат в моя случай ще трябва да следвам статията, която споменах по-горе нали? Ако трябва да карам по нея, бихте ли ми казали коя точно версия на Федора да сваля (спрямо моята конфигурация)?

Освен Федора и посочените две стени - бихте ли ми посочили от вашия опит като Линукс потребители и други варианти или ако стените са подходящи ако може да ми опишете какво трябва да направя за да постигна желаната цел (инсталирането им и важни моменти от тяхното конфигуриране)?

Благодаря ви за търпението при помагането на неуките '<img'> '<img'>
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем с ram-та при suse 10.1 -: Jun 18, 2006, 10:20
Здравейте отново '<img'>

@mhydra - дъното ми е Elitegroup K8 HT1600 с nForce4-4X, но за флопито има една подробност - толкова има като total, а не като available пространство, тъй че едва ли ще да е от него (поне така си мисля).

По принцип аз съм с пуснатия в Arenabg suse 10.1 64-bit версия, но дръпнах и 32-битовата и все пак си е същата работа и затова отново върнах 64-битовата (явно suse си е гладно за ресурси) '<img'> В настоящия момент обаче се държи добре и харда не чегърта, както беше преди...

Имам нов въпрос и за да не пълня форума с теми ще попитам тук - и при предишната инсталация и сега, когато достигна момента за ъпдейтване ми изкарва грешка, а на details пише: "no products to register" и единствено ми остава опция за да оправя това по-късно. Реално в opensuse.org има нов патч за suse 10.1, но моя YаST online update не засича никакви нови упдейти, пачове или каквито и да било новости?

Бихте ли ми казали как да го конфигурирам? Или може би има друг вариант за ъпдейт?

Вече разгледах из форума и там попаднах на следното:

в shell :

smart update
smart upgred

Или може би трябва да се настрои сървъра, от който да тегли ъпдейти?

?

Благодаря ви за вниманието '<img'>
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем с ram-та при suse 10.1 -: Jun 13, 2006, 22:25
При команда: "lspci" изкарва следното:

00:00.0 Memory controller: nVidia Corporation CK804 Memory Controller
(rev a2)
00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation CK804 ISA Bridge (rev a2)
00:01.1 SMBus: nVidia Corporation CK804 SMBus (rev a2)
00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation CK804 USB Controller (rev
a2)
00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation CK804 USB Controller (rev
a2)
00:04.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation CK804 AC'97
Audio Controller (rev a2)
00:06.0 IDE interface: nVidia Corporation CK804 IDE (rev a2)
00:07.0 IDE interface: nVidia Corporation CK804 Serial ATA Controller
(rev a2)
00:08.0 IDE interface: nVidia Corporation CK804 Serial ATA Controller
(rev a2)
00:09.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCI Bridge (rev a2)
00:0a.0 Bridge: nVidia Corporation CK804 Ethernet Controller (rev a2)
00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge (rev a2)
00:0c.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge (rev a2)
00:0d.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge (rev a2)
00:0e.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge (rev a2)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron]
HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron]
Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron]
DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron]
Miscellaneous Control
01:08.0 Ethernet controller: Davicom Semiconductor, Inc. 21x4x
DEC-Tulip compatible 10/100 Ethernet (rev 31)
05:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV43 [GeForce
6600] (rev a2)

@kennedy - да определено темата ми е интересна, но ме интересува тъй като забелязах аномалията поне при мен, че например ето в този Скийншот долу вляво където пише Free memory 139,57, когато тук стойността добие критични размери до 9 МB и надолу, харда започва да цикли все на едно, а като затворя приложения спира т.е. той цикли, защото се освобождава и следователно free memory расте  '<img'>  Има ли поне начин да спра това? Или поне да спра т.нар. от теб "суап" така, че Линукса ми да ползва рам само когато има нужда, а не по свое усмотрение предварително? Все пак друг потребител (armani), вече се изказа, че при 512 RAM и 700 MB SWAP няма такива проблеми '<img'>

Също не ми станаха ясни две неща от отговорите, които получих досега:
1) командата top - 23:13:33 up 29 min, 3 users, load average: 0.12, 0.23, 0.15
Tasks: 97 total, 2 running, 95 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
Cpu(s): 0.3% us, 0.0% sy, 0.0% ni, 97.0% id, 2.0% wa, 0.0% hi,
0.7% si

т.е. какво се има предвид под 3 users? Да не би 3ма да са се логнали към системата ми?

2) flopy device e 9.8GB? Трябва ли да е толкова и каква е неговата функция, защото това е зададено по default при инсталацията?

Отново благодаря на всички за вниманието '<img'>



11  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем с ram-та при suse 10.1 -: Jun 13, 2006, 20:22
При първата команда изкарва следното (да не забравя, че диска е със SATA ако това има някакво значение):

# fdisk -l

Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

   Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 6374 51199123+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 6375 9729 26949037+ f W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5 6375 6566 1542208+ 82 Linux swap /
Solaris
/dev/sda6 6567 7845 10273536 83 Linux
/dev/sda7 7846 9729 15133198+ 83 Linux

Win тук на харда, е все още жив, защото е трудно да убедя друг важен потребител на домашната машина (майка ми), че Линукс й предоставя страхотна графична среда и пакет от гъвкав софтуер, който да я облекчи в работата й... Надявам се науспех някой ден '<img'>

При втората команда ми изкарва следното:

# hdparm /dev/sda

/dev/sda:
 IO_support = 0 (default 16-bit)
 HDIO_GET_UNMASKINTR failed: Inappropriate ioctl for device
 HDIO_GET_DMA failed: Inappropriate ioctl for device
 HDIO_GET_KEEPSETTINGS failed: Inappropriate ioctl for device
 readonly = 0 (off)
 readahead = 1024 (on)
 geometry = 9729/255/63, sectors = 156301488, start = 0

Допълнителен въпрос към redcure, ти беше отбелязал: "как flopy device e 9.8GB" - това проблем ли е? Какво точно представлява този дял, защото той е така още от инсталацията? Трябва ли да го променя и ако да, то нали от root/YaST/ExpertPartition ? Благодаря ти '<img'>

@Наркос - благодаря ти за разясненията, сега вече разбирам какво имаш предвид '<img'> Дано проблемът се окаже единствено в DMA, но съдейки по резултата от командата нямам идея... '<img'>
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем с ram-та при suse 10.1 -: Jun 13, 2006, 18:08
Здравей, redcure '<img'>

Да, машината ми е 64-битова (AMD Sempron 2500+ Box). Колкото до другото ти питане, аз затова и питам в този форум, защото не съм се родил научен и съм самоук. Реших да се науча да работя под Линукс, а и доколкото разбрах по целия свят е пълно с хора обвързани с Линукс, които си помагат взаимно (LUG) и по този начин Линукс е добър за всички. Е, моето желание е да се присъединя към потребителите на Линукс, но естествено няма как това да стане без да правя глупости на първо време, затова те моля ако си видял проблем да ми обясниш просто как да го отстраня и какъв е той - предварително ти благодаря '<img'>

@Наркос

Само не разбрах armani е писал, че на 700 MB SWAP и на 512 RAM му върви добре, а ти ми казваш, че Линукс гледа да оползотвори цялата налична памет  '<img'>  Немога да разбера каква е логиката да използва цялата ми памет без да има никакъв смисъл и после да се бави за освобождаване (дори майкрософската работа не използва 1 GB RAM, нали така)? Не се правя на идиот наистина не те разбирам... Защо въобше не стига до SWAP и ги прави тези неща? Какво точно представлява DMA, какво му е приложението? Иначе пробвах тази команда, но незнам какво имаш предвид под  "hda" - ако това е наименуванието на диска с инсталиран Линукс ми - при мен то е "sda", но едва ли ще мога да кача скрийншот за грешката, която ми изкарва при написване на тази команда само, че със "sda" (хостингът е на познат и ставам нахален).

Много благодаря на всички за помощта ви - дано проблемът ми намери решение '<img'>
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем с ram-та при suse 10.1 -: Jun 12, 2006, 23:53
Благодаря ви за разясненията '<img'> - написах командата и направих 3 скрийншота на резултатите и проблема ми като цяло:

1) Първи скрийншот

2) Втори скрийншот

3) Трети скрийншот

Ето и текстовия log, но какво ще рече това "3 users" - има и други логнати към системата ми в момента ли?

top - 23:13:33 up 29 min, 3 users, load average: 0.12, 0.23, 0.15
Tasks: 97 total, 2 running, 95 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
Cpu(s): 0.3% us, 0.0% sy, 0.0% ni, 97.0% id, 2.0% wa, 0.0% hi,
 0.7% si
Mem: 1027900k total, 804360k used, 223540k free, 56212k
buffers
Swap: 1542200k total, 0k used, 1542200k free, 555076k cached

  PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND
    1 root 16 0 776 304 252 S 0.0 0.0 0:00.88 init
    2 root 34 19 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00
ksoftirqd/0
    3 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.01 events/0
    4 root 14 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 khelper
    5 root 11 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kthread
    7 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.02 kblockd/0
    8 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kacpid
  162 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 pdflush
  163 root 15 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.02 pdflush
  165 root 11 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 aio/0
  164 root 25 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kswapd0
  376 root 11 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 cqueue/0
  377 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.02 kseriod
  408 root 11 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kpsmoused
  785 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 ata/0
  790 root 11 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 scsi_eh_0
Current Sort Field: O for window 1:Def
Select sort field via field letter, type any other key to return

Ето това изкарва в My computer примерно и непрестанно спада и рядко се качва...

Memory Information
Total memory (RAM):
1,003.81 MB
Free memory:
139.49 MB (+ 637.51 MB Caches) - този ред обича да показва стойности до и под 9 MB  '<img'>

Благодаря ви за вниманието '<img'>
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем с ram-та при suse 10.1 -: Jun 12, 2006, 22:25
@Наркос

Да, 9MB беше свободната и спадаше, а когато затворех някое приложение се качваше отново над 9 '<img'> Значи по принцип самото SUSE показва долу в ляво графа memory и първо изкарва общото количество т.е. 1 GB, a а отдолу под него изкарва колко са заети и колко остават (в моя случай под 9)  '<img'>

За мое съжаление все още съм новобранец и не мога да разбера какво имаш предвид под "top" и "Оо", както и какво да търся в помощния екран, отворен чрез "?"   '<img'>
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем с ram-та при suse 10.1 -: Jun 12, 2006, 20:19
Инсталирах SUSE 10.1 с опция за 1.4 GB за SWAP пространство, също машината ми има 1 GB RAM (двуканална), но харда започна да цикли все на едно и когато проверих през My computer се оказа, че има свободни едва 9 мb и намаляваха (сиреч кеширането)  ':crazy:'  Иначе ако отворя два пъти Konquerer и си пусна музика направо насича системата, а като позатворя и стартирам само едно приложение почти няма проблем...

Възможно ли е цикленето на харда да се дължи на друго освен SWAP и RAM?

SWAP достатъчно ли е в моя случай? Ако не то как да добавя повече? Ако да то на какво може да се дължи този проблем и вашият съвет за отстраняването му.

Предварително ви благодаря! '<img'>
Страници: [1] 2