Покажи Публикации - paucku
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 44
16  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Да помогнем на братята американци -: Jan 15, 2009, 23:25
Какво общо има "създателят" с авторското право - стана интересно :)

Връзката е следната: "не кради"
и следната:
"Работникът заслужава заплатата си."
17  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Да помогнем на братята американци -: Jan 15, 2009, 23:24
В тази тема си казвам мнението. Точно както и останалите дискутирали.

Да, но дискутираш с тона на човек абсолютно уверен в правотата на твърденията си.

Ей това е гениално! Ами ти, VladSun, не си ли уверен в правотата на твърденията си? Ако си, значи и ти правиш, това от което се дразниш в Таратора.

А ако не си уверен, тогава защо ни пробутваш бълбуканията си?!? ;)
18  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Да помогнем на братята американци -: Jan 15, 2009, 23:11
Нашият Създател ни е дарил това право и всеки има монопол над личната си собственост и може да прави с нея, каквото намери за добре. Всички ние имаме отговорността да пазим собствеността си и собствеността на другите, да се простираме според чергата си и да не завиждаме и желаем чуждото.

Пак се започна - твоят създател извини ли се на Джордано Бруно?
След като не искаш да се измества темата не споменавай създателя ;)
Всичко, което съм написал, е пряко свързано с темата. Прочети въпроса на Златко и после прочети моят отговор. По никакъв начин не нарушавам правилата на форума, нито пък се отклонявам от темата и на милимунда, така че не ми прави забележка ;)
19  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Речник на ASUS EeePC -: Jan 15, 2009, 20:04
Едно време в Дебиан ми бе нужно да сваля и базата с данни на англииски и български, но не се сещам как се казваха.
Затова предложих bgoffice-dict-downloader. Обаче не знам дали ще работи със Kbedic — със сигурност работи със GBGOffice.
20  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Да помогнем на братята американци -: Jan 15, 2009, 19:41
По принцип не бива да се смесват понятията "патент" и "авторско право", защото имат известни различия. Авторското право е за определен продукт, докато патента е за определен клас продукти.


Иначе доколкото знам, нещо не би могло да се патентова, ако се докаже, че вече е било използвано, като технология — т.е. ако не е иновация. Например, никой не може да патентова колелото. Не знам дали, обаче, този принцип все още се спазва.

Идеята за патентите е била изобретателите да не крият технологиите, по които правят продуктите си, а да ги правят обществено достояние, за да могат и други да ги използват. В патентните закони има доста недомислия и мен ме съмнява, че те изпълняват първоначалното си предназначение.

Обаче, не е бива да се говори за "интелектуална собственост", защото това е доста абстрактно понятие и е доста спорно, кое в него е собственост. Трябва да се говори за "патенти", "търговски марки" или "авторско/издателско право". За мен е много спорно, че патентът е право. Обаче правото на неопетнено име (марката) и правото на работника да прави с труда си каквото реши (авторско право) са права и трябва да се подкрепят.

Доколкото разбирам темата на Златко е за авторското право — не смесвайте нещата.

П.П. "Правото на неопетнено име" да се разбира като: аз и само аз имам право да опетнявам името си ;) — един вид монопол върху орезилването :)
21  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Да помогнем на братята американци -: Jan 15, 2009, 19:07
Не ме интересува какво казват законите, всеки творец има право да реши какво може да прави с творението си. Крадците не уважават избора на твореца. И си намират оправдание за това.

А да го монополизира има ли право и ако да, то откъде следва такова право?

Златко, а ти какво право на монопол имаш над собствения си труд? Защо разполагаш с него както си искаш — нямам ли и аз правото да го използвам? Като станеш мой роб, например ;) ...

Та правото е "работникът заслужава своята заплата" или по друг начин казано "не кради". Нашият Създател ни е дарил това право и всеки има монопол над личната си собственост и може да прави с нея, каквото намери за добре. Всички ние имаме отговорността да пазим собствеността си и собствеността на другите, да се простираме според чергата си и да не завиждаме и желаем чуждото.
22  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Речник на ASUS EeePC -: Jan 15, 2009, 10:48
Пробвай да добавиш хранилищата на Debian Lenny и да инсталираш пакетите gbgoffice и bgoffice-dict-downloader. Така няма да има нужда от компилиране.

Във файла /etc/apt/sources.list трябва да добавиш:

deb http://ftp.bg.debian.org/debian lenny main contrib

Речникът се казва GBGOffice. Ето сайта му: http://gbgoffice.info/
23  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА ЗА НАРОДА!!! -: Jan 14, 2009, 21:00
В България хората искат хляб и зрелища. Разбира се — всичко безплатно. И майките си и бащите си ще продадат за нещо "безплатно", както и става всъщност. Няма значение, че всичко това им излиза през носа.

Когато получавате нещата даром ("което си ви се полага по право"), ще последва и другото, което следва "безплатното" — ще бъдете лъгани, убивани, крадени и изнасилвани; ще бъдете притежавани от някой друг и ще изгубите свободата си.

Хайде беж на хляба и на зрелищата ;)!

П.П. И не забравяйте да подадете лапа и да помахате с опашка за благодарност ;)!
24  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Да помогнем на братята американци -: Jan 14, 2009, 00:02
[quote author=Zlatko link=topic=33645.msg166161#msg166161

Но пак повтарям: купувайте музика и филми САМО от български магазини и със стикери на БАМП, а не от Интернет. Така ще се постигнат следните ефекти:

1. Приходи в българската хазна посредством данъците, които плащат търговците. Т.е. виждате, че келепир ще има и за нашата държава.  ;D
2. Приходи за хазната на САЩ посредством данъците, които плащат търговците там. Т.е. помощ за финансовата криза.
3. Приходи за авторите и изпълнителите на съответните произведения.
[/quote]
Златко, икономиката не се развива, когато се плащат данъцит, а точно обратното — когато парите си остават у хората. Така че точки 1 и 2 въобще не важат тука. Обаче е важно хората, които са свършили немалка работа, да получат възнаграждението си (както и аз искам накрая на всяка седмица и месец — да си взема паричките >:D). Държавата нищо хубаво няма да направи с тези пари — ще ги изхарчи за малоумни скъпоструващи проекти, като разбира се, някаква част от средствата мистериозно ще изчезнат по трасето  ::)
25  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Да помогнем на братята американци -: Jan 13, 2009, 00:51
Знаете, че софтуерната, музикалната и филмовата индустрии губят милиарди годишно от пиратство. Само един Китай ако си плати Виндовса, в хазната на САЩ ще влезнат милиарди долари. Та идеята ми е всеки да си купи дисковете на които е изтеглил и слушал пиратски МР3-ки. Не наведнъж, всеки според финансовите си възможности. Така от една страна ще подпомогне съответния творец, а от друга - съответната индустрия, както и бюджета на САЩ (дължимите от всички по веригата данъци).

----------

Та така, моля ви да помогнем на една страна в криза, тъй като кой може да измери дали и колко от неговите неплатени (да го наречем "крадени") музика и филми са допринесли за финансовите трудности на американската икономика? Капка по капка вир става, въпросът е къде са нашите капки?

И аз това си мислех напоследък — да започна да си купувам музика. Само че на мен не ми е идеята да подпомагам икономиката на САЩ, защото те ще се оправят много по-бързо отколкото ние и нямат нужда от помощта ни за това.

Мотивът ми е, че "работника заслужава заплатата си" и има много работници, които не са си получили заплатите, заради това, че не съм си купил музиката по каналния ред (това може да значи сайт, магазин или който и да е, на когото артистът е дал правото на това; било в България или в чужбина). Законът за авторското право не ми е пътеводител в случая, защото и в него има сума дупки по шевовете (освен ако не е писан от Лари Лесиг ;)).

Та на въпроса. След Декемврийските бонуси, съм си отделил пари, като за 4-5 диска. Първи ще намажат:
Lenny Kravitz - Time For A Love Revolution
Avantasia - Metal Opera 1 и 2
Iron Maiden - A matter Of Life And Death
...пък нататък ще видим. Мисля всеки месец да отделям по 10-20лв и като се посъберат да пазарувам. Горните заглавия в Ориндж са по 15-16лв — не е чак толкова скъпо. Причината да са евтини е, защото са комерсиални, което някои хора не разбират.

Ето още няколко начина да слушате легално музика:

Интернет радио:
http://last.fm
http://di.fm — няколко станции с електронна музика. Може да избирате между Psychedelic, Ambient, Chillout, Drum and Bass и други.
http://sky.fm — няколко станции с различни стилове. Има неща като фламенко китара, соло пиано, класика, рок, RnB и други интересни. Препоръчвам ви соло пиано за релакс :).

За сваляне (няма ги изпълнителите от радио Витоша, но могат да се намерят много добри неща):
http://www.jamendo.com
http://www.magnatune.com — за момъка, който каза, че би си плащал месечна такса, но да сваля, каквото си иска — http://www.magnatune.com/downloads

Аз предпочитам старият компакт диск, за да мога да си го изкормя в lossless формат и обикновено няма DRM глупости.

( Но понякога има както е описано тук:
http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=8679.0
и тук  http://linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&id=0&key=386636811
)
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Access to homePC from everywhere? -: Jan 12, 2009, 16:16
Пробвай с Webmin и Usermin - те са уеббазирани и се връзваш към тях по HTTPS. Между всичко останало имаш проверка на пощата, инсталация и деинсталация на програми, команден ред и дори и запис на CD (как ще сложиш отдалечено диска си е твоя работа ;)).
27  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Двустранен печат на "едностранен" PDF -: Nov 04, 2008, 15:08
Няма ли да стане, ако само смениш margins на принтера в "printer properties"? Правиш това само за четните, а за четните не го променяш.
28  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Указване на папка съдържаща десктопа в kubuntu -: Oct 13, 2008, 23:24
Намерих някакво решение ТУК, но то проработи само отчасти — за docs; но за desktop не проработи.

Според вас дали това е бъг — не трябва ли да мога да настройвам тези пътища от контролния център без да имам нужда от администраторски права?



29  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Указване на папка съдържаща десктопа в kubuntu -: Oct 13, 2008, 23:04
Системата е Kubuntu 8.04.1 LTS

В Kcontrol указвам, че папката с десктопа е /home/paucku/desktop и че папката с документите е /home/paucku/docs. Системата привидно приема това и дори пита дали да копира нещата от старите папки в новите. След излизане и влизане в системата обаче, KDE си е направило нови папки казващи се съответно:
/hpme/paucku/Плот
и
/hpme/paucku/Документи
което на мен въобще не ми харесва.

Колкото и да се опитвам да укажа правилните директории, системата въобще не приема промените.

По принцип ми допада българския интерфейс, но не ми харесва да имам файлове на кирилица, защото ако ми се наложи да работя в конзолата, ако ми е счупена системата, ще имам много проблеми с това.

Кажете, моля ви, какво мога да направя. Къде се намира файлът, в който се записва това което указвам в секцията Paths във Kcontrol?

Преди бях с Дебиан и нямах подобен проблем.

П.П. Смених интерфейса да бъде на английски и промених пак въпросните пътища, но без никакъв ефект '<img'>

П.П. Сигурно е важно, че инсталацията протече на български език. Не ми се иска обаче да преинсталирам отново '<img'>  



30  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Съвети преди закупуване на лаптоп -: Sep 18, 2008, 12:06
* Използвайте правото си да върнете стоката в срок от 3 работни дни, поради каквато и да е причина. Тоест, когато го купите, го ползвайте много, за да може за тези 3 дена да сте го тествали достатъчно. Във този срок можете да изисквате да ви върнат парите, ако не искате да ви го заменят. Търговците много ненавиждат да връщат пари и затова трябва да сте много настоятелни.

* За тестването на пикселите има програми – накарайте ги да се тестват още в магазина.

* Не си купувайте стока в Петък вечерта или Събота – ако има проблеми, няма да може да се реагира достатъчно бързо, за замяна, връщане и ремонт. Най-добре е да си го купите в Четвъртък вечер или Петък сутрин – все още ще имате цял уикенд за игра, а в Понеделник ще се падне третия работен ден.

* Ако си купувате нещо от витрината и това за вас не е особен проблем, направете си устата за отстъпка или подарък – най-малко може да изкярите някоя уеб камера или мишка '<img'>



Страници: 1 [2] 3 4 ... 44