Автор Тема: Bttv 0.9.17 slackware 12.0  (Прочетена 1167 пъти)

lyub0

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 17
    • Профил
Bttv 0.9.17 slackware 12.0
« -: Aug 11, 2007, 21:38 »
Искам да ви питам дали някой  с ТВ тунер е на Слак 12.0 с новото ядро и с новите бттв модули. Защото при мен има проблем и от 2 дни не мога да го оправя. На кратко, когато се зарежда бттв модула не възприема параметрите към него, по точно:

modprobe bttv card=xx tuner=x radio=1

при това зареждане не иска да смени типа на тунера, а само модела на картата. Пренебрегва tuner=x ! Ако се зареди без card=xx, тогава тунер-а на чипа е добре, но няма звук. Ако някой се е сблъсквал с този проблем да пише.
Активен

alabal

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
Bttv 0.9.17 slackware 12.0
« Отговор #1 -: Aug 12, 2007, 11:25 »
Цитат (lyub0 @ Авг. 12 2007,00:38)
Ако някой се е сблъсквал с този проблем да пише.

Сблъсквали са се много хора с този проблем, но като че ли трябва да се провери с бутона "Търсене", горе в ляво.
За да бъдат и по-прецизни отговорите, братко, дай ни някакви логове, номера и т.н., а не xx - едва ли някой може да направи нещо на машината ти ако знае чипсета на тунера ти - няма нищо секретно.
Активен

It makes you awful glad that you were born a man.

lyub0

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 17
    • Профил
Bttv 0.9.17 slackware 12.0
« Отговор #2 -: Aug 12, 2007, 22:39 »
Може би не ме разбра правилно, тези неща който са описани във форума съм ги чел. Проблема е от друго естество и за това не мога да  го разреша. Ето за какво става на въпрос - версията на бттв е 0.9.17
ядро 2.6.21.5-smp ( стандартното ядрото на слак 12.0 ). При зареждане  на модула :

modprobe bttv card=16 tuner=5 radio=1

ето какво се зарежда:

/var/log/messages

lyubo@civilization:~$ tail -n15 /var/log/messages
Aug 12 22:50:31 civilization kernel: Linux video capture interface: v2.00
Aug 12 22:50:31 civilization kernel: bttv: driver version 0.9.17 loaded
Aug 12 22:50:31 civilization kernel: bttv: using 8 buffers with 2080k (520 pages) each for capture
Aug 12 22:50:31 civilization kernel: bttv: Bt8xx card found (0).
Aug 12 22:50:31 civilization kernel: bttv0: Bt878 (rev 2) at 0000:00:0b.0, irq: 5, latency: 32, mmio: 0xe3001000
Aug 12 22:50:31 civilization kernel: bttv0: using: Prolink Pixelview PlayTV (bt878) [card=16,insmod option]
Aug 12 22:50:31 civilization kernel: tuner 0-0061: chip found @ 0xc2 (bt878 #0 [sw])
Aug 12 22:50:31 civilization kernel: bttv0: i2c: checking for MSP34xx @ 0x80... not found
Aug 12 22:50:31 civilization kernel: bttv0: i2c: checking for TDA9875 @ 0xb0... not found
Aug 12 22:50:31 civilization kernel: bttv0: i2c: checking for TDA7432 @ 0x8a... not found
Aug 12 22:50:31 civilization kernel: bttv0: i2c: checking for TDA9887 @ 0x86... not found
Aug 12 22:50:31 civilization kernel: bttv0: registered device video0
Aug 12 22:50:31 civilization kernel: bttv0: registered device vbi0
Aug 12 22:50:31 civilization kernel: bttv0: registered device radio0
Aug 12 22:50:31 civilization kernel: bttv0: PLL: 28636363 => 35468950 . ok

/var/log/syslog

Aug 12 22:43:34 civilization kernel: bttv0: using tuner=5
Aug 12 22:46:40 civilization kernel: tuner 0-0061: tuner type not set

dmes:


Linux video capture interface: v2.00
bttv: driver version 0.9.17 loaded
bttv: using 8 buffers with 2080k (520 pages) each for capture
bttv: Bt8xx card found (0).
bttv0: Bt878 (rev 2) at 0000:00:0b.0, irq: 5, latency: 32, mmio: 0xe3001000
bttv0: using: Prolink Pixelview PlayTV (bt878) [card=16,insmod option]
bttv0: gpio: en=00000000, out=00000000 in=00ffffff [init]
tuner 0-0061: chip found @ 0xc2 (bt878 #0 [sw])
bttv0: using tuner=5
bttv0: i2c: checking for MSP34xx @ 0x80... not found
bttv0: i2c: checking for TDA9875 @ 0xb0... not found
bttv0: i2c: checking for TDA7432 @ 0x8a... not found
bttv0: i2c: checking for TDA9887 @ 0x86... not found
bttv0: registered device video0
bttv0: registered device vbi0
bttv0: registered device radio0
bttv0: PLL: 28636363 => 35468950 . ok
tuner 0-0061: tuner type not set




Ако заредя модула така:

modprobe bttv tuner=5 radio=1

В логовете се записва:

lyubo@civilization:~$ tail -n15 /var/log/messages
Aug 12 23:07:26 civilization kernel: Linux video capture interface: v2.00
Aug 12 23:07:26 civilization kernel: bttv: driver version 0.9.17 loaded
Aug 12 23:07:26 civilization kernel: bttv: using 8 buffers with 2080k (520 pages) each for capture
Aug 12 23:07:26 civilization kernel: bttv: Bt8xx card found (0).
Aug 12 23:07:26 civilization kernel: bttv0: Bt878 (rev 2) at 0000:00:0b.0, irq: 5, latency: 32, mmio: 0xe3001000
Aug 12 23:07:26 civilization kernel: bttv0: using:  *** UNKNOWN/GENERIC ***  [card=0,autodetected]
Aug 12 23:07:26 civilization kernel: tuner 0-0061: chip found @ 0xc2 (bt878 #0 [sw])
Aug 12 23:07:26 civilization kernel: tveeprom 0-0050: Huh, no eeprom present (err=-121)?
Aug 12 23:07:26 civilization kernel: tuner 0-0061: type set to 5 (Philips PAL_BG (FI1216 and compatibles))
Aug 12 23:07:26 civilization kernel: bttv0: i2c: checking for MSP34xx @ 0x80... not found
Aug 12 23:07:26 civilization kernel: bttv0: i2c: checking for TDA9875 @ 0xb0... not found
Aug 12 23:07:26 civilization kernel: bttv0: i2c: checking for TDA7432 @ 0x8a... not found
Aug 12 23:07:26 civilization kernel: bttv0: i2c: checking for TDA9887 @ 0x86... not found
Aug 12 23:07:26 civilization kernel: bttv0: registered device video0
Aug 12 23:07:26 civilization kernel: bttv0: registered device vbi0
Aug 12 23:07:26 civilization kernel: bttv0: registered device radio0

/var/log/syslog

Aug 12 23:07:26 civilization kernel: bttv0: using tuner=5

dmesg:

Linux video capture interface: v2.00
bttv: driver version 0.9.17 loaded
bttv: using 8 buffers with 2080k (520 pages) each for capture
bttv: Bt8xx card found (0).
bttv0: Bt878 (rev 2) at 0000:00:0b.0, irq: 5, latency: 32, mmio: 0xe3001000
bttv0: using:  *** UNKNOWN/GENERIC ***  [card=0,autodetected]
bttv0: gpio: en=00000000, out=00000000 in=00ffffff [init]
tuner 0-0061: Setting mode_mask to 0x0e
tuner 0-0061: chip found @ 0xc2 (bt878 #0 [sw])
tuner 0-0061: tuner 0x61: Tuner type absent
tveeprom 0-0050: Huh, no eeprom present (err=-121)?
bttv0: using tuner=5
tuner 0-0061: Calling set_type_addr for type=5, addr=0xff, mode=0x0c
tuner 0-0061: set addr for type -1
tuner 0-0061: type set to 5 (Philips PAL_BG (FI1216 and compatibles))
tuner 0-0061: bt878 #0 [sw] tuner I2C addr 0xc2 with type 5 used for 0x0e
bttv0: i2c: checking for MSP34xx @ 0x80... not found
bttv0: i2c: checking for TDA9875 @ 0xb0... not found
bttv0: i2c: checking for TDA7432 @ 0x8a... not found
bttv0: i2c: checking for TDA9887 @ 0x86... not found
bttv0: registered device video0
bttv0: registered device vbi0
bttv0: registered device radio0
tuner 0-0061: Cmd VIDIOC_S_STD accepted for analog TV
tuner 0-0061: switching to v4l2
tuner 0-0061: tv freq set to 400.00
tuner 0-0061: tv: param 0, range 1
tuner 0-0061: Freq= 400.00 MHz, V_IF=38.93 MHz, Offset=0.00 MHz, div=7023
tuner 0-0061: tv 0x1b 0x6f 0x8e 0x90


Когата се заражда с двата параметъра  (картата е разпозната, но не и тунера) има звук и картина, но  не може да се сменят програмите винаги се връща на една и съща (тази, която е била сет-ната преди това.)
Когато се зарежда само с  tuner=5 (тунер-а е разпознат, но не и картата ) , програмите може да сменят но няма звук.

За това пуснах този пост, защото не мога да намеря решение !



Активен

alabal

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
Bttv 0.9.17 slackware 12.0
« Отговор #3 -: Aug 12, 2007, 22:44 »
//offtopic
Така е много, много по-ясно, братко. Дано някой с подобен тунер и ОС да има решението!
Активен

It makes you awful glad that you were born a man.

ivo1204

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 987
    • Профил
Bttv 0.9.17 slackware 12.0
« Отговор #4 -: Aug 12, 2007, 22:55 »
Начи може да дадеш:
modinfo bttv
и да видиш параметрите , по скоро  с i2c_scan=1  кто пропуснеш тунер , дали няма да даде нещо ( dmesg | tail )
Друга версия:
 Заредени са и други модули , опитай да махнеш всичко.
( дo videodev ,v4l2_common...).
Друга :
Прекомпилиране на драйверите ( hg , най новите http://www.linuxtv.org/repo/ , или ботни с старото ядро  , там дали е ОК.



Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
bttv
Настройка на програми
pipin 10 2150 Последна публикация Nov 09, 2002, 01:28
от pipin
Slackware QT проблем
Настройка на програми
kikcho 1 2825 Последна публикация Nov 11, 2002, 08:48
от mrvoland
Обновяване към Slackware 9.0
Хардуерни и софтуерни проблеми
FreeJak 3 2888 Последна публикация Mar 25, 2003, 00:53
от FreeJak
Проблем - bttv - звук - (tvtime,qtvision)
Настройка на програми
svilkata 2 934 Последна публикация Apr 17, 2004, 01:39
от svilkata
Bttv и vlc стриим
Настройка на програми
vladi4ko 0 764 Последна публикация Jun 04, 2006, 20:15
от vladi4ko