Покажи Публикации - BULFON
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 33
31  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Arduino SCADA -: Apr 05, 2011, 11:16
@gat3way:
За мен упоменатите технологии са все още няколко години встрани. Все още паля светодиоди.

@kennedy:
вероятно има предвид да ползваш направо принтера, леко модифициран, и да му подаваш команди (наречени ESC команди) като контролираш движението на вал,глава и да постигнеш нужната функционалност.
32  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Arduino SCADA -: Apr 04, 2011, 14:19
Планираме конференцията на "Линукс за българи" този месец да е отново на тема хардуер и хардуер с отворен код. Може би по-късно през месеца ще излезе информация за лекциите, ако успеем да организираме нашите лектори.
За Ардуино - препоръчвам Роботев (http://www.robotev.com/). Там ще ви окажат помощ, ще намерите материали на български. Иначе и нещата от ebay също стават.
Управлението на стъпкови двигатели зависи от типа на стъпковите двигатели - униполярни или биполярни. Има доста информация в интернет. За човек, който гони крайната цел, а не да разучава електрониката препоръчвам да си купи драйверите от където намери. Например sparkfun (http://sparkfun.com).
33  Програмиране / Web development / Re: jQuery, ajax, странни работи :) -: Mar 25, 2011, 22:32
Отговор на вторият ти въпрос - ще го постигнеш с малко код:
http://stackoverflow.com/questions/257250/what-is-the-simplest-jquery-way-to-have-a-positionfixed-always-at-top-div
Понеже не ми се пише тестов код само се поразтърсих малко и намерих тази страничка:
http://jaubourg.net/?tag=jsonp
Разбира се това не ти решава проблема как да работи това с Опера.
Принципно аз си "доставям" интерфейса от сървъра на който ми се изпълнява приложението. Опитвам се да се съобразявам с cross domain политиките.
34  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Вижте моето BASH-скриптче и се посмейте :D -: Oct 26, 2010, 17:16
За боклука
35  Сигурност / Системна Сигурност / Re: има ли библиотеки под линук с статични адреси -: Sep 27, 2010, 22:26
Интересен разговор се получи. А и попрочетох във Википедия малко за нещата, за които говорехте, за което благодаря!
Иначе животът не е чак толкова дълъг, че да има голямо значение в какво точно ще ставаш много добър. Да не говорим, че никак не е ясно още утре какво те очаква.
36  Програмиране / Web development / Re: jQuery, асинхронна ajax заявка, abort() -: Jul 13, 2010, 14:47
В jQuery за да постигнеш това да не кешира (с уникалните URL-та) има метод:
Код:
$.ajaxSetup({cache: false})
предполагам, че обратното също е вярно
Код:
$.ajaxSetup({cache: true})
37  Програмиране / Web development / Re: jQuery, асинхронна ajax заявка, abort() -: Jul 12, 2010, 22:41
В случая зад ajax не се крие нито сложни математически модели, нито особени технически "врътки". Това е име на технология, което някой измисли, защото е по-лесно за ползване, а и е по бизнес звучащо. Останалото са подробности.
Накратко, Microsoft, в IE4 предоставят API за изпълнение на HTTP заявки. Нещо, което така или иначе браузера прави. Тези заявки изглеждат точно като заявка от същият браузър - пращат същите кукита, и при получаване на такива ги установяват. С такава функционалност създателят на една страница може да си определи някакво първоначално съдържание, към което да добави още в последствие с допълнителни заявки към сървъра. За сигурност не са позволени заявки към сървър различен от този, който е пратил оригиналната страница.
Това API в последствие е вградено в абсолютно всички браузъри.
За всичко което изредих има и заобиколни решения и унифициран интерфейс във всяка Javascript библиотека.
Затова най-добре подходи като gat3way - ползвай jQuery и неговите AJAX функции. Така е най-лесно.
Успех!
38  Програмиране / Web development / Re: curl AJAX -: Jun 14, 2010, 15:01
Наистина в такива по-напудрени AJAX/JS/webx0 приложения е по-добре да имаш пуснат браузвер и да автоматизираш оттам нататък. С cURL не е невъзможно, но си поставяш задача от съвсем друго ниво. Една от основните причини - уеб браузъра ти осигурява контекст и сесийност, които иначе трябва сам да си измислиш как да правиш.
Алтернатива на greasemonkey е selenium.
39  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Относно БГ проекта Warehouse Open -: May 19, 2010, 10:09
Наблюдението Ви, Ласков, е много точно, макар и встрани от темата.
40  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Относно БГ проекта Warehouse Open -: May 19, 2010, 08:54
Цитат
1. Да се сравняват директно българския пазар и човешки ресурс с руския (или рускоговорящия? 300 млн. души?) е безполезно и чисто манипулативно.
С това имам предвид буквално - потенциал на човешкия ресурс (колко хора има, какво е нивото им на познаване на материята, какъв опит имат в подобни начинания) което е директно свързано с второто - потенциал на пазара, който в Русия може да е 140 милиона, но ако вземем предвид всички руско говорящи са доста повече. Вземам предвид всички руско говорящи, защото те са потенциален пазар за човек, който реши да предлага локализиран (интерфейс и документация, форуми, сайтове) на руски продукт. Надявам се сега да е ясно какво седи зад по-големият ентусиазъм на приелите WO в Русия.

Цитат
2. Да се твърди, че разработката на Микроинвест Warehouse Open не е финансирано от фирмата, е лъжа.
Цитат
Цитат
Разработката и популяризирането на Warehouse Open е с цената на свободното време на служители на Microinvest.

Тук говорим за круши и ябълки. Аз съм окачествил като лъжа точно и само това твърдение. Не малко такива твърдения (ако искаме да сме буквалисти) има и в предишната тема.
За това, дали сте сте участвали на конференции и сте финансирали такива не говоря. Знам че е истина! А корелацията между изразходването на пари за участия и народното недволство не съм я видял. Но може вие да я забелязвате някак.

За упадъка на "Линукс за българи" - ще посоча предишната, по-емоционална тема за инсталационното CD. Tam vixon говори за това.


Няма смисъл да говорим за това кой, кога, какво е казал и какво е значело това. Давайте да вървим напред.
41  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Относно БГ проекта Warehouse Open -: May 18, 2010, 23:02
Привет и от мен! И извинения за последващото мнение, което попада в графа off topic.
Напоследък за мен е изключително болезнен въпрос начинът, по който се паркира в градовете. Напоследък, защото започнах да ставам краен и безкомпромисен, към липсата на мисъл за околните и желанието да бъдат обслужени личните интереси на шофьора - да не върви дълго и да постави колата си на много "надеждно" място. Процесът е безсмислен и енергоемък. Както за мен, да отделям енергия за да се дразня, така и за паркиращите по тротоарите, защото така посяват бъдещи задължения за своите деца - да плащат за нови тротоари.
Разказвам това, защото и аз задавам въпроси на паркиращите по тротоарите относно, за мен, очевидни противоречия. И ги питам - смятате ли това за правилно? За себе си имам различни отговори, като някои от тях са, че когато всеки вижда овце, сам се превръща в овца. И че човек няма право да вини останалите за разминаването на собствените му виждания с техните. Но може да ги бие :)
С годините съм свикнал да съм доста по-търпелив към пишещите в тези форуми. За мен е постижение дори това, да убедя поредния човек да опита Линукс. Не намирам за основателни обвиненията на Микроинвест за липса на спонтатнен и бурен интерес към опознаване и внедряване на техния продукт. Всяка стъпка изисква да се случи предишната. Сами виждате (обръщам се, към господата от МИ), че има хора, които пускат WO, оглеждат го, дават някой съвет за това онова. В предишни срещи и разговори с вас съм казвал, че трябва да обгрижвате точно тези хора. Да се направят работни срещи (workshops) при вас и в различни градове на България. Да се работи с хората директно. Появата ви от време на време в сайта и форумите и желанието ви за моментална и положителна реакция за мен са леко необясними. Още повече, като се има предвид по-скоро съмняващата се и скептична аудитория.

Още няколко забележки:

1. Да се сравняват директно българския пазар и човешки ресурс с руския (или рускоговорящия? 300 млн. души?) е безполезно и чисто манипулативно.

2. Да се твърди, че разработката на Микроинвест Warehouse Open не е финансирано от фирмата, е лъжа.
Цитат
Разработката и популяризирането на Warehouse Open е с цената на свободното време на служители на Microinvest.

3. Да се сочи "упадъкът" на "Линукс за българи", като признак за нивото на посетителите не е начин да се привлече вниманието им.

4. Интернет потребителите имат ясен критерий за това, кое е spam или силно прилича на spam и проявяват силна неприязън към такъв. Публикациите в предишната тема бяха многократно рапортувани на модераторите от различни читатели като spam.

5. Да се очаква моментална реакция за одобряване на публикации в сайта от модераторите е логично, но не е възможно да се постигне, без да имаме хора, от които да очакваме да правят само това. Извинявам се, ако аз лично като модератор със забавянето на активирането на дадена новина или публикация съм накрал някого да се чувства пренебрегнат.

Както и предния път ще кажа, че продуктът и усилията на фирма Микроинвест са едни от малкото добри примери в България и си заслужават подкрепата на хора, решили да отделят време за подкрепа на български open source продукт!
42  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Идеи за създаване на инсталационно cd -: Apr 20, 2010, 16:16
//offtopic
Получихме няколко оплаквания за реклама в тази тема. Правят ми впечатление две неща - първо, че се "съживява" тема от архивите, което не е много добра практика. Второ,- че наистина честото споменаване на сайта и публикуването на адреса му в отговорите напомня точно практиките на роботите да публикуват линкове.
Мое лично мнение е, че това е един от малкото (но в никакъв случай не и единственият!) сериозни проекти с отворен код в България, и че макар и методите за популяризирането му да са натоварени с маркетингови хитринки (за което също си има обяснение) си заслужава да се подкрепи.
Би било добре ако Микроинвест намери малко по-последователен подход да се интегрира и работи заедно с общността, но пък от друга страна в България липсва критична маса от хора за локален проект, за да се случат някои от нещата, които наблюдаваме в големите общности.
43  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Re: Смятате ли, че сайта трябва да се промени? -: Apr 16, 2010, 13:09
Първо искам да се извиня, че не се включих по-рано в темата, най-малкото за да кажа, че я наблюдавам. Истината е, че всеки от "администраторите" живее и в offline света, а напоследък ни се натрупаха и доста ангажименти.

Мога да говоря за моите конкретни действия, свързани с "Линукс за българи":
  • Работа по промяна на сайта
  • Организиране на поредната конференция
  • Активно се опитваме да подменим поостаряващата основна машина - казана
  • Опитвам се да координирам участието си в един курс по Open Source Hardware, който ще започне в едно от софийските училища

Доколкото знам, другите "админи" също отделят немалка част от времето си за да поддържат сайта. Например нещо, което беше само бегло споменато в едно от мненията в тази тема - каквото и да ползваме за бъдеща платформа, то трябва да запазим сегашното съдържание. Ако бъдещата платформа тепърва ще я пишем, ние все още не знаем даже в какви таблици ще наливаме сегашното съдържание. Понеже мислим, че wordpress би била добра платформа, Славей отдели доста време да прави скриптове за прехвърляне на информацията към wordpress база.

Искам да благодаря на RealEnder - неговото усилие ми се стори единственото насочено към активна промяна на сегашното състояние. Изключително много се радвам, когато видя такива хора.

Искам да споделя опита ни за работа с хора, които ни помагат. Преди време бях попитан от човека, подвизаващ се във форума като muhozavar с какво може да помогне. И му предложих да поддържа информацията за предстоящи събития - във форума и в сайта на конференциите. Което той, без повече въпроси се зае да прави. По подобен начин работим с модераторите на форума. bob_bob_mara например сама дойде и предложи помощта си, като освен че модерира поставя хартиени плакати за конференциите във ФМИ.

По въпроса за промяната в сайта - почти всички са съгласни, че такава трябва да има. Ние от няколко години се опитваме да задвижим по-актовно промяна във функционалността, но не можехме да намерим:

  • хора с познания по Perl, които да искат да отделят време да пишат
  • хора, които искат да се запознават и навлизат в частно решение за управление на съдържанието на уеб сайт

Съдейки по това, и съдейки по опита, който така или иначе сме натрупали, решихме че е отговорът за това, дали да си пишем системата сами или да ползваме готова е ясен - трябва да ползваме такава, която е широко ползвана, добре позната на масовият web developer, постоянно обновявана с поправки и нова функционалност, добре документирана, писана на популярен и познат програмен език, позволяваща лесно разширяване и при това позволяваща лесно обновяване на базата към по-нови версии.
Сигурен съм, че много хора могат да напишат достатъчно добра система за управление на съдържанието с подобни характеристики. За предложилите подобно решение имам следните въпроси - имат ли някаква представа колко човекочаса ще са необходими за постигане на начално ниво на функционалност, как си представят писането и поддържането на актуална документация и кой ще поддръжа  област за грешки и проблеми и отстраняването им. За мен отговорите на въпросите водят до това, че само за тази задача ни трябват няколко (1,2,..) нови човека, постоянно ангажирани с години, без да сме започнали да работим по прехвърлянето на съдъражнието. Може и да съм прекалено предпазлив но ми се струва, че готово решение би било много по-добро.

По отношение на съдържанието и достъпа до него (Ромео Нинов говори за това) мисля, че при добре подбрана готова система, която позволява лесно разширяване, ще можем да направим тези "подобрения".

За модерирането и забавянето на модериране - надявам се, че една позната система ще остави съмненията за умишлена цензора в миналото, и че ще позволи повече хора да са активни модератори на частта от сайта, в която се публикуват новини и статии.

При всички случаи предстоящата промяна изисква усилия, активно участие на хора с работа по тази промяна. Уверявам ви, че ще обърнем внимание на коментарите ви, но правилото е - който участва в работата има правото и възможността да прави промени.

Благодаря на всички дали от времето си за да помагат на другите. Живеем във време и на място, в което деградацията на личните отношения е толкова голяма, че такива проблясъци на мисъл за околните са изключително скъпоценни.

П.П.
В момента успоредно тестваме и система за микроновини. Публикуването става като се пишат кратки съобщения до Jabber IM  потребител. И за нея ни трябва помощ :)
44  Преводи / Преводи на документация / Re: Fedora на български -: Dec 24, 2009, 21:01
Благодаря! Чудесен подарък!
45  Програмиране / Общ форум / Re: Assembler vs. C++ -: Dec 21, 2009, 21:42
ти сега флейм ли искаш да започнеш?  :)
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 33