Покажи Публикации - Naka
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 195
1  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: May 04, 2021, 12:00
Много хубави са корейските филми. Всичко което напоследък дават (и по TV-то) все ми харесва.

---

Иначе преди време бях започнал да гледам филми не по заглавие а по режисьор. Бях почнал да гледам по списък филмите на Акира Куросава...Ами всичките му са хубави.
Няколко негови заглавия, най-известните сте ги гледали, ама за темата:

Dersu Uzala
Seven Samurai (1954)
The Hidden Fortress (1958)
...
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: May 04, 2021, 11:27
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-9537979/A-21-TON-Chinese-rocket-tumbling-Earth-shower-debris-populated-areas.html

Естествено че пак няма да си признаят.. бас ловя че ще кажат че е нормално и като всичко китайско сама се е счупила само след два дена  :o

Ами пише, че успешно е извела в орбита първият им модул Tianhe. Википедията също го пише. А отломките на core stage щели да паднат на земята. Ами това се случва с последните степени на всички ракети като си свършат работата. Не виждам какво се е счупило. Статията е така написана, че все едно мисията е пълен провал и  ракетата им се е счупила още на старта.
А dailymail са си много жълт вестник. Колото пъти попадам на техни статии, все сензациозно и заблуждаващо като на pik написани.

Иначе китайците не ги признавам. Много мърлява нация. Като почнат да произвеждат качествени продукти ще ги призная. Всичко им е мърляво....И материалите и стоманата (железарията) и химията и отливките и пласмасите и платовете и кройките и размерите...за електрониката да не говорим. Ама явно това се котира в съвремения свят. Не е важно нещо да ти свърши работа..важно е да е лъскаво и евинийка...щото е на далавера.

 
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Apr 29, 2021, 12:09
Повече слънце, промяна на режима на хранене, движение, ограничаване или елиминиране на стреса.
Както е казал поета: :D

Слънце, Въздух, Онанизъм - Здрав и бодър организъм.
Радой Ралин
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Apr 29, 2021, 11:50
А според теб, нормално ли е, да се боледува всяка година от грип? Аз не боледувам почти от нищо и, ако се случи, е много рядко.
Редно е да се замислиш, че нещо с имунитета ти не е наред и да вземеш мерки. Повече слънце, промяна на режима на хранене, движение, ограничаване или елиминиране на стреса. Това последното може би трябваше да го поставя на първо място.
Като вземеш някакви мерки, спреш да боледуваш всяка година от грип и ще се замислиш, има ли смисъл да се носят маски. От здрави хора.

Преди време ходих само с градски автобус и всяка година, като по разписание, боледувах от грип и то яко..Беше ми писнало. След това почнах да ходя с кола и никакъв грип 2-3 години. А от 4-5 години така се случи, че пък ходя само пеша..никакви автобуси..никакви коли и никакви срещи с хора когато излизам сутрин и се прибирам -- и като резултат от от 4-5 години не съм хващал грип. Един 2 пъти съм се разболявал, но много леко и кратко и минава напълно за 3-4 дена без антибиотици само с парацетемол.... та те така.

Та мисълта ми е от наблюдения, че се хваща най-вече от градския транспорт.


----
Мисля също, че това дето го разправят умните глави за 'погълнатия' вирусен товар също е вярно. С други думи можеш да се заразиш малко, можеш средно, а можеш да се заразиш много яко.
И когато 'погълнеш' много вируси го караш много по-тежко. Що да не се пазиш и що да не се носят маски и що да не се срещаш с много хора???

5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Apr 29, 2021, 11:12
Теб кефи ли те да носиш намордник и да си овца ?

Ами да.
Но категорично отказвам да нося противогаз!
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 24, 2021, 09:45
На марс разбира се. Ами това ограничение с върха на перките, онзи ден го прочетох за големите земни въртолети и много се зачудих. (след това го чух същото и в този клип) Дето перките са 15 ина  метра и се върят с по 100 - 200 rpm.
Явно има такова нещо.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 24, 2021, 09:02
https://youtu.be/GhsZUZmJvaM
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 23, 2021, 19:57
Не не това  за потенциалната енергия важи. (виж че участва марсинското ускорение) В случая става дума само за катерене на горе. Като не знаем загубите и това колко ефективно ще работят перките в по рядката атмосфера. Може пък оттам да има обратен ефект.

Но ако чисто практически човек се замисли къде ще му е по лесно да се издигне нагоре. Ами на марс щото планетата по малко ще го привлича. На луната що подскачат астронавтите
Я направи тук такива скокове.

Ако правиш фитнес чрез подскачене тук и на луната къде ще изгориш повече калории. Ами на земята и ще ти бъде много трудно. А на луната даже няма да се изпотиш...... И ще си останеш дебел.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 23, 2021, 19:23
Сетих се, че за земното дронче може да се сметне колко енергия ''ще изгори" теоретично, като минимум ако се вдигне на 12км. Ами през потенциалната енергия E=mgh=0.87 x 9.8 x 12000=102312 джаула
Което прави 28.42 Wh
Шич не е малко почти колкото батерията на марсо дрончето и около 1/4 от батерията на земното. Но това е теоретичния минимум. Има няма тази енергия при всички случаи я изяжда.

--
И това ме подсеща че ако се сравнат двете енергии на катерене нагоре тук и на марс. Например на 1кг на 1000 метра Ез= 1 х 9.8 х 1000 и    Eм = 1 х 3.7 х1000

3.7 e марсианкото ускорение излиза че на марс дрона да катери височини ще харчи 2.6 пъти по малко енергия, респективно батерии.  Ми то имало голяма файда да се лети на марс...


Ебаси така ли излиза или греша някъде в постановката/ или сметките.

10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 23, 2021, 16:09
Пооправих се. Докато го разшифровам. Общата мисъл беше, че щом нещо на земята може да лети на 12км.....където въздуха вече става рядък. То и може да се направи и да лети на височина от 30км (с толкова рядък въздух). А не че трябва да се качва и да слиза.

А батериите ги бях объркал. На ютуба на видеото се вижда че почва от 16.5v и след това пада до 10v. Значи са 8 елемента (4 последователно x 4.2v и след това в паралел) по 4200mAh по от 4.2(заредени)- до 2.5v(разредени)

като се вземе в предвид че марсо-дрончето няма нужда да катери 30км, а си почва от кота нула (все едно, че е пуснато директно на 30км височина) и 40Wh биха му стигнали.

Е за това видео става дума: https://www.youtube.com/watch?v=k6QL0VjqYgI
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 23, 2021, 15:14
Ми то и капацитета на батерията на марсо-дрончето излиза същата като на оня с дрона дето го вдигнал на 12км.

на марсо-дрончето обаче дават капацитета на батерията във Wh
Battery capacity 35–40 Wh
а на земния дрон го дават в mAh
АКБ: Сборка Li-ion 4s2p 8500mAh (Sanyo NCR20700B )
като се уножи 8500mAh x 3.7v (колкото е напрежението на Li-Ion батерията) се получава 8.5Ah x 3.7v= 31.45 Wh което пак е същото    :D :o

Какво като е по-рядък въздуха. Няма да харчи повече я, въздуха е по-рядък, но затова пък съпротивлението ще е по-малко. Просто ще загребва повече, за да получи нужната му подемна сила.
И какво като е по-малко слънцесветенето. По-дълго време ще зарежда, а по-малко време ще лети.
Ама с тези същите по-капацитет батерии, ще лети пак толкова, 20-30-мин., колкото и летят дроновете на земята.

Нали никой не си мисли, че ще лети само на слънчеви панели!!!!
Такова нещо няма никъдъде. Е имаше разни опити със самолети с крила 2-3 декара :D целите облепени с фотоклетни, ама май нищо не излезе.


Но се чудя какво ще стане ако се катурне. Кой ще го изправя. Дали са помислили за това?

----
(ПС: Тотално съм го объркал. Не ме бийте.  8) май на земно дрончето е 4 пъти повече - 8 елемента по 4250mAh, 4 сериийни и по 2 в паралел. и изилиза около 120Wh. но това не променя смисъла. Тоя дрон на земята израходва много енергия за да вдигне на 12км и след това израходва за да кацне. А оня почва от кота нула.)
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 22, 2021, 12:01
вземи една найлонова торба, намачкай я и после я окачи на Г-образен прът и виж как ще изглежда.

Намерих го интервюто на Леонов за луната. Само че е орязка.
https://www.youtube.com/watch?v=DmB2n2e7KYQe7KYQ

Казва, че някои кадри Кубрик ги е снимал. Казва че са кацали и казва, че знамето се е веело защото било армирано..Аз поне така го разбирам каквото казва...Но видеото е орязка. Не можах да намеря пълното.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 22, 2021, 11:35
аре оставям ви да търсите истината  [_]3

Пак ще дойдеш. Няма да издържиш.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 22, 2021, 11:20
Лъжат, бе. Лъжат ви. Лъжат.
Ами да. Както лъжеха за развяващото се знаме.
Между другото интервюто на Кубрик го има в тубата.

Вчера гледах това.
https://www.youtube.com/watch?v=SMyUs32UBuA
в това видео Леонов казва, че по-хубав и реалистичен игрален филм за космоса от "2001: Космическа одисея“ на кубрик няма направен.
Нито гравитация, нито междузвезните войни...нито старт трековете нищо. А е правен през 1968г. А на луната кацат само 1 година по късно - през 1969г. Щом е бил толкова реалистичен, на кой друг да поверят снимките? Ми то друг е нямало. Всичко си идва на местото.
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 22, 2021, 11:08
Щото 4 мегабайтовият ти каза, че не може.
Айде сега пък... Аз не ги възприемам изказванията така.
Аз също много се съмнявам в каквото ни казват. А тук само фантазираме как е. Е малко напипваме исината какво може да е.. Ама пак са си наши фантазии.
Страници: [1] 2 3 ... 195