Автор Тема: Нещо не работи port forward-а  (Прочетена 8034 пъти)

staco

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 72
  • Distribution: Ubuntu, Debian
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Нещо не работи port forward-а
« -: Jan 30, 2010, 23:15 »
Добър вечер на всички :)

Реших да пусна sshd, и речено-сторено.
Но само локално мога да си влизам.
Понеже стоя зад рутер, пренасочих порт 22 към 192.168.2.1 , рестартирах рутера за по-сигурно, настройките са си запазени.. всичко уж трябва да е ок, но не.. не мога да вляза по схемата: ssh -l IME adresa
Излиза:
Код:
ssh: connect to host 87.***.***.*** port 22: Connection refused
Става само, ако вместо "adresa" изпиша "localhost", а това мен не ме грее особено :)

Рутера е ZyXEL P-320W
Направих справка с: http://portforward.com/english/routers/port_forwarding/ZyXEL/P-320W/SSH.htm

Всичко, което правя изглежда 1:1, с изключение на ip адреса.
Мога да въведа не 192.168.1.X , а: 192.168.2.X

Ето малко допълнително инфо:
Код:
Distro: Ubuntu 9.10

WAN Information
  - WAN Type : Ethernet - Standard (Dynamic IP)
  - IP Address : 192.168.1.2
  - IP Subnet Mask : 255.255.255.252
  - Gateway : 192.168.1.1
  - DNS : 192.168.1.1
LAN Information
  - IP Address : 192.168.2.1
  - IP Subnet Mask : 255.255.255.0
  - DHCP : Enabled

Някакви идеи да имате защо схемата не бачка ? (Въпреки, че статуса на пренасочения порт 22 е ACTIVE в port forward табличката)

Благодаря предварително  :)
« Последна редакция: Jan 31, 2010, 23:48 от shoshon »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6500
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Нещо не работи port forward-а
« Отговор #1 -: Jan 31, 2010, 00:11 »
Така като гледам зад модема на Виваком имаш друг рутер. Прескачаш стъпка. Трябва да пренасочиш към рутера и едва тогава от него към компа ти. Ако нямаш друго закачено към модема, първата цифричка ще е едно, но естествено можеш да хардкоднеш, какво да раздава на рутера.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

staco

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 72
  • Distribution: Ubuntu, Debian
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Нещо не работи port forward-а
« Отговор #2 -: Jan 31, 2010, 00:45 »
Така като гледам зад модема на Виваком имаш друг рутер. Прескачаш стъпка. Трябва да пренасочиш към рутера и едва тогава от него към компа ти. Ако нямаш друго закачено към модема, първата цифричка ще е едно, но естествено можеш да хардкоднеш, какво да раздава на рутера.

Ох да, съвсем забравих за тази "малка" подробност.
Имам от старите бтк-арски модеми и съм го вързал с wifi рутера (ZyXEL)

Пробвах разни комбинации, но нещо не се получават нещата.
Можеш ли да ми кажеш точно, кои адреси да напиша, че май аз бъркам нещо  ???

Към рутера се връзвам от http://192.168.2.1 , a към модема: http://192.168.1.1/
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6500
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Нещо не работи port forward-а
« Отговор #3 -: Jan 31, 2010, 13:10 »
Как съм го направил при мен . Първо трябва да се пренасочи модема. Това по принцип става от my.contact.bg. Само дето аз не мога да си намеря последния договор с паролата. За тая цел влизам директно в него. http://192.168.1.1/ Име и парола ще намериш в Интернет, но наскоро бяха публикувани и тук.

Моя е Wlan ADSL ZTE 531 Wi Fi
User name : root
Password : rootWLaccess
(взех ги от въпросната тема, при теб може и други да са, пак в темата)

Задаваме tcp/utp (both) на порт 80 към рутера. В табличката ще е показал какъв адрес му е раздал.  Това става в Virtual Server на  Advanced. Дал съм го на 192.168.1.2, защото единствено рутера е вързан. Дал съм и ssh na 22 порт, за да мога да влизам извън локалната мрежа. Какво и къде е раздало се вижда на DHCP Table  от меню Status (препоръчвам да го хардкоднеш).

Като си готов тук, вече може да идеш в рутера и да подадеш подобни настроики към компа.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

staco

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 72
  • Distribution: Ubuntu, Debian
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Нещо не работи port forward-а
« Отговор #4 -: Jan 31, 2010, 13:41 »
Как съм го направил при мен . Първо трябва да се пренасочи модема. Това по принцип става от my.contact.bg. Само дето аз не мога да си намеря последния договор с паролата. За тая цел влизам директно в него. http://192.168.1.1/ Име и парола ще намериш в Интернет, но наскоро бяха публикувани и тук.

Моя е Wlan ADSL ZTE 531 Wi Fi
User name : root
Password : rootWLaccess
(взех ги от въпросната тема, при теб може и други да са, пак в темата)

Задаваме tcp/utp (both) на порт 80 към рутера. В табличката ще е показал какъв адрес му е раздал.  Това става в Virtual Server на  Advanced. Дал съм го на 192.168.1.2, защото единствено рутера е вързан. Дал съм и ssh na 22 порт, за да мога да влизам извън локалната мрежа. Какво и къде е раздало се вижда на DHCP Table  от меню Status (препоръчвам да го хардкоднеш).

Като си готов тук, вече може да идеш в рутера и да подадеш подобни настроики към компа.

Здравей :)

Пробвах от my.contact.bg ама нещо не ми зареждат настройките, затова и аз директно през модема ще свърша тая работа.
Та аз си влязох в него и стигнах до стъпката със задаването на "порт 80 към рутера".

Понеже с pre-defined настройките избира само TCP, не both, трябва да ползвам user-defined.
Ноо тук идва едно объркване, или по-скоро ме претеснява да не оплескам нещо, можеш ли да кажеш дали това на attach-натата картинка е вярно.
В смисъл дали навсякъде се попълва "80" или не.

След това за SSH по същия начин ли ? т.е. пак навсякъде порт 22, но този път само TCP ? или пак и двата протокола
« Последна редакция: Jan 31, 2010, 13:44 от staco »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6500
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Нещо не работи port forward-а
« Отговор #5 -: Jan 31, 2010, 14:19 »
Да точно така. По принцип може и само TCP, но от някои услуги е необходим този протокол, за това го давам и него.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

staco

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 72
  • Distribution: Ubuntu, Debian
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Нещо не работи port forward-а
« Отговор #6 -: Jan 31, 2010, 15:20 »
Да точно така. По принцип може и само TCP, но от някои услуги е необходим този протокол, за това го давам и него.

Окей, направих го така.
В рутера обаче има проблем.

Адреса, 192.168.2.1 за "Default Server" го маркира като INVALID. Затова го промених на 192.168.2.2 и взе че го прие.
От там промених и адресите за съответните портове. (като пробвах и с 192.168.2.1) .. ноооо нещо не става.

Има нещо около адресите, което не е като хората, ама какво.. мисля че е заради адреса за "Default Server", но не мога да кажа, защото не разбирам  ???

За справка съм прикачил снимки от рутера и модема.
Активен

staco

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 72
  • Distribution: Ubuntu, Debian
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Нещо не работи port forward-а
« Отговор #7 -: Jan 31, 2010, 15:22 »
Извинявам се за новия пост, но е позволено само до 4ри файла да се прикачват, а аз имам още един.
Благодаря за разбирането

ПС: END Port не знам защо не излиза в табличката, въпреки че съм set-нал сътоветно 22/80
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3619
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Нещо не работи port forward-а
« Отговор #8 -: Jan 31, 2010, 15:55 »
Ами staco, 192.168.2.1 ти е адреса на LAN интерфейса на рутера ти. Няма какво да пренасочваш към него, ами към КЛИЕНТСКИТЕ ти адреси (от 192.168.2.2 до 192.168.2.254, като ти гледам маската) А твоята ЛИНУКСКА машина ако е 192.168.2.2, пренасочи към нея. И да те питам, как се конектваш ОТВЪНКА ? Имаш и друг интернет ли, или някъде shell account имаш, че оттам ?
« Последна редакция: Jan 31, 2010, 15:58 от Acho »
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - SeaGate, 160 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

staco

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 72
  • Distribution: Ubuntu, Debian
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Нещо не работи port forward-а
« Отговор #9 -: Jan 31, 2010, 16:35 »
Ами staco, 192.168.2.1 ти е адреса на LAN интерфейса на рутера ти. Няма какво да пренасочваш към него, ами към КЛИЕНТСКИТЕ ти адреси (от 192.168.2.2 до 192.168.2.254, като ти гледам маската) А твоята ЛИНУКСКА машина ако е 192.168.2.2, пренасочи към нея. И да те питам, как се конектваш ОТВЪНКА ? Имаш и друг интернет ли, или някъде shell account имаш, че оттам ?

Ох че съм  :o ;D
Адреса ми е 192.168.2.34 (проверих с ifconfig). /Адреса води и до apache-то, значи всичко е ок:)/

Така промених server ip address (от рутера) за порт 80 и порт 22 да е 192.168.2.34, както и "Default Server" на 192.168.2.34 но тук мисля че греша, не трябва ли да е друг адреса ?

След apply-ването на настройките, рестартирах модема и рутера за всеки случай, пробвах да вляза и пак ми изкара същата грешка:
Код:
ssh: connect to host 87.126.**.** port 22: Connection refused

Не съм много сигурен дали те разбрах точно, но ситуацията е следната: Имам от старите модеми на БТК (вече Виваком), който съм вързал с рутера.
Рутера ми е да пуска нет и за лаптопа, иначе съм си вързан с кабел.
Не ползвам никакви други допълнителни неща, за да цъкам навънка  :) ???
« Последна редакция: Jan 31, 2010, 16:40 от staco »
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3619
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Нещо не работи port forward-а
« Отговор #10 -: Jan 31, 2010, 18:25 »
Staco, няма значение дали е по кабел или по WiFi. Щом машината ти с Linux-а, който трябва да достъпиш по SSH2 ОТВЪН, има адрес 192.168.2.34, то ти трябва да пренасочиш към него адрес. Зад 2 рутера си, значи трябва и в 2-та да се направи последователно пренасочването на желания от тебе 22 порт:

1 в модема -> 22 порт от външния интерфейс на модема към 22 порт на WLAN на рутера (192.168.1.2)
2 в рутера -> 22 порт от WLAN интерфейса (192.168.1.2) към IP-то на Linux-а ти (192.168.2.34)

Това са 2-те стъпки, които са ти необходими. И пак питам: по какъв начин тестваш, дали се конектваш ОТВЪН ? Имаш 2-ри интернет и през него, или си имаш shell accaunt някъде и през него опитваш ? Защото, ако не ползваш друго, както си казал, КАК АДЖЕБА проверяваш конекцията ОТВЪН ? При VivaCom модема, няма как иначе. Можеш само локално ОТВЪТРЕ, ама то си ти работи. Не знам дали ме разбираш колега. Най-простичко казано, иди в комшията, и оттам направи :
ssh -l usera -p porta IP
например -> ssh -lacho -p2292 83.228.65.101 или от Windows машина с PUTTY-то.
« Последна редакция: Jan 31, 2010, 18:39 от Acho »
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - SeaGate, 160 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

staco

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 72
  • Distribution: Ubuntu, Debian
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Нещо не работи port forward-а
« Отговор #11 -: Jan 31, 2010, 18:51 »
Staco, няма значение дали е по кабел или по WiFi. Щом машината ти с Linux-а, който трябва да достъпиш по SSH2 ОТВЪН, има адрес 192.168.2.34, то ти трябва да пренасочиш към него адрес. Зад 2 рутера си, значи трябва и в 2-та да се направи последователно пренасочването на желания от тебе 22 порт:

1 в модема -> 22 порт от външния интерфейс на модема към 22 порт на WLAN на рутера (192.168.1.2)
2 в рутера -> 22 порт от WLAN интерфейса (192.168.1.2) към IP-то на Linux-а ти (192.168.2.34)

Това са 2-те стъпки, които са ти необходими. И пак питам: по какъв начин тестваш, дали се конектваш ОТВЪН ? Имаш 2-ри интернет и през него, или си имаш shell accaunt някъде и през него опитваш ? Защото, ако не ползваш друго, както си казал, КАК АДЖЕБА проверяваш конекцията ОТВЪН ? При VivaCom модема, няма как иначе. Можеш само локално ОТВЪТРЕ, ама то си ти работи. Не знам дали ме разбираш колега. Най-простичко казано, иди в комшията, и оттам направи :
ssh -l usera -p porta IP
например -> ssh -lacho -p2292 83.228.65.101 или от Windows машина с PUTTY-то.

Аааааааааабсолютно същото съм направил колега, ама чак сега загрях, какво ме бе питал >:( >:(
Аз до сега писах: ssh -l ime ipaddress от същата машина.. е отидох оттатък и пробвах от лаптопа.
Всичко е шест  ;D ;D

Благодаря ви много, че се отзовахте на проблема ми !  [_]3 [_]3
Сега всичко е наред и работи  ;)
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6500
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Нещо не работи port forward-а
« Отговор #12 -: Jan 31, 2010, 19:27 »
Браво и на Ачо, който достойно ме замести, докато бях навън. Цялата операция, както виждаш е елементарна, само трябва да се хване логиката, а Ачо я е онагледил по-добре, отколкото аз бих успял може би.

Честито и да пием по бира някой път ;)

п.п. днес пробвах една ирландска червена, много е добра, ама и цената и също де ;)
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

staco

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 72
  • Distribution: Ubuntu, Debian
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Нещо не работи port forward-а
« Отговор #13 -: Jan 31, 2010, 19:55 »
Браво и на Ачо, който достойно ме замести, докато бях навън. Цялата операция, както виждаш е елементарна, само трябва да се хване логиката, а Ачо я е онагледил по-добре, отколкото аз бих успял може би.

Честито и да пием по бира някой път ;)

п.п. днес пробвах една ирландска червена, много е добра, ама и цената и също де ;)
Aбе логиката я бях напипал преди време, но ми излезе от акъла, че имам и модем ;D ама и адресите нещо ме спънаха (колкото и елементарно да е)  ;D случва се
Благодаря ти още веднъж и на Ачо, че ме светна също така за проверката. Не знаех, че не можело да се влезе от същата машина с външния адрес ??? Имаше да си блъскам главатаа

За бирата - нямаш грижи  ;)
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3619
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Нещо не работи port forward-а
« Отговор #14 -: Feb 01, 2010, 11:07 »
Здравейте колеги. Ами и аз както повечето наши колеги от форума, имам няколко такива мрежи (мои и на клиенти), които поддържаме и се стараем винаги да са ОК. Няколко от мрежите, за които се грижа са именно с VivaCom модеми. Та оттам съм ги видял, че така са го реализирали с двата интерфейса на модема. И затова даже казвам достъпване ОТВЪН или ОТВЪТРЕ. И затуй докато четях все се чудех, как Staco ПРОВЕРЯВА дали ще се конектне. Защото трябва да е ОТВЪН неговата мрежа. И даже се учудих, че това го е затруднило, след като е наясно какво и как. А щом всичко е ОК, ще си бачка желязно занапред, това е важното.

Поздрави на всички.
« Последна редакция: Feb 01, 2010, 11:21 от Acho »
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - SeaGate, 160 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Port forward?
Настройка на програми
tzappa 9 3129 Последна публикация Oct 05, 2004, 19:37
от tzappa
port forward
Настройка на програми
gojko 2 1555 Последна публикация Dec 07, 2004, 11:08
от gojko
Едновременно port forward и DMZ?!?
Настройка на програми
Astor 2 2101 Последна публикация Jun 18, 2010, 09:12
от Astor
Port forward
Настройки на софтуер
theshit 9 2885 Последна публикация Apr 05, 2013, 18:14
от theshit
Port Forward при ZyXEL NBG-416N wireless рутер
Настройка на хардуер
theshit 1 1405 Последна публикация Mar 25, 2014, 17:34
от romeo_ninov