Леко извън темата :Нещо с тези "desktop environments" ми е мъгла още. Аз даже не знам и как да ги инсталирам. Мисля тези дни да чета
тук, но за начинаещ ми идва малко в повече.
Да не говорим, че съм 'свикнал' с ограниченията на Windows и като цяло явно мисля, че определена среда (примерно KDE) може да изглежда само със
стандартния вид. Вярно, че и самото Unity с което съм в момента си има някакви теми, стандартната която е Ambiance. Не знам дали за такава промяна става на въпрос. Но на тези картинки не ми изглежда да се променят само теми, така че явно няма да е само това. Тези "пакети" също не знам какво представляват, та това ще го оставим за по нататък след като прочета и ако нещо - ще напиша тема тук.
Иначе като цяло, ако сменям средата, ще търся нещо което е по-различно от Windows с идеята да не ползва икони на десктопа, да има такава странична лента (или плаваща отдолу в стил Mac), голям каталог с приложения и силна опция за търсене. Лентите на Unity за сега ми предоставят това търсене, а в GNOME гледах този каталог с приложения. В двата примера за Xfce има долу лента от типа "task bar" в Windows и някакво бутонче, като старт меню - това не го искам изобщо

Относно софтуера за Ubuntu - това вече е планирано на доста по-преден план и искам първо да седна и здраво да
разгледам, че иначе се чувствам като тотален 'noob'. А за инсталиране реших да ползвам само и единствено терминала, защото искам да се науча как всичко работи и да си поизесня някой неща около тези PPA, репозиторий, ключове и прочие. Иначе с този графичен интерфейс цъкаш там, става нещо, ама какво става .. За "GDebi" пише, че има "command line option" така че ще го пробвам.
По Темата :Точно покрай видео картата и този "ефект" с хоризонталните черти мислех да се оплача още в началото, но сметнах, че нали като цяло всички драйвери за Ubuntu са назад т.е. Nvidia и AMD яко хранят тези за Windows и чак ако остане време за Linux, та си траех.
Картата е "ATI Radeon™ HD 4850" 512 MB, стара работа, но върви без проблем. Обаче тези нарязани чертични винаги ми ги показва при стартиране. Дори като бях с Wubi и предни версии на Ubuntu. Само в BackTrack 5 R3 не ги е показвало. Нищо не съм пипал нито по картата, нито по драйверите (даже не знам къде са). В момента при работеща система (и десктоп) само при стартиране се появяват за 2-3 сек и след това пуска десктопа и всичко е ок. Но вчера като не можеше да се пусне (десктопа), та успях да ги уловя на скрийншота в горния пост.
Някаква идея как може да се оправи това?