Автор Тема: За и Против "облаците"  (Прочетена 24173 пъти)

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3837
    • Профил
За и Против "облаците"
« -: Aug 26, 2017, 11:10 »
   Смятам,че тази тема е важна,касае сигурността, и затова е в този раздел.
   Присъствал съм на всевъзможни конференции,симпозиуми и т.н. ,където се
превъзнася "облачния" модел, обикновено подбора на фактите е тенденциозен:
показват се само положителните. Подбират се разни меринджеи на големи фирми и
високопоставени служители на министерства, и ги работят: "Няма да ви се налага
да давате много пари за сървъри,да плащате на специалисти,да отделяте сървърни
помещения" и т.н.
   Абсурдното е,че меринджеите се връзват на всичко това(явно "ще спестявате пари
от ..." им "гали ухото") при положение.че има много сериозни негативи: важна и
конфиденциална информация е на сървъри на майната си, и няма никаква гаранция,
че винаги ще има бърз интернет.Ами ако има дълги прекъсвания ?
   Вие какво мислите ?
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #1 -: Aug 26, 2017, 11:53 »
Ами, без облаците в днешно е невъзможно да се развива конкурентен бизнес! Когато тепърва започваш не си струва да инвестираш в техника и други разходи и е по-изгодно да ползваш облака, но на малко по-късен етап идва големия КУР! Нали всеки гледа евтинджоса и пред него не се замисля за нищо в периспектива, важното е да е евтинджос и както отдавна са казали хората, лаком гъз голям кур поема! Та, ако сполучат нещата и се развият, облака става доста скъпо решение, но да имаш 5-10-15 човека активно работещи с този сървър и всичко като е правено парче по парче(без графичен интерфейс, а мазане на кой как му харесвало) преместването на собствен сървър става мисия почти невъзможна, ако не се започне на чисто.
В големите градове и-нета стана без пари и със съвсем приемливо качество за личен облак. Аз моя сървър, ако го сметна ВПС хостинг ще ми дойде не по-малко от 500 лева на месец! Нает сървър, наемаш, каквото ти предложат, собствен сървър на колокация, пак дебело, а и като добавиш към това и още разходи за бекъпи...... и става съвсем дебела!
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #2 -: Aug 26, 2017, 14:09 »
Твърдо против облаците съм. Не виждам, как разумен човек може да сметне, че там ще му излезе по-евтинко. Тези хора не гледат ли в перспектива?! ББ говорѝ за разхода на пари, а аз ще спомена сигурността. Ма там всичко се криптирало и дори тези, които обслужват облачето, не могат да погледнат, какво си имаш качено. Някой наистина ли ще се върже на това?! А, ако речем, че се върже и след пет години му вземат клиентите, защото някой с повече ресурс му използва идеята и го издухва от пазара с ниските си цени. Та, къде е евтинкото на това... Да си предоставиш нещата на някой друг да ти ги пази, щото видиш ли, не искаш да разбиваш стените, да инсталираш твой си сейф, е като да оставиш вълци да ти пазят стадото.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

lunarvalley

  • Гост
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #3 -: Aug 26, 2017, 15:37 »
на мен не ми харесва идеята данните ми да са 'някъде там'. Аз и дропбокс не харесвам, но се налага д аго ползвам понякога.
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5234
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #4 -: Aug 26, 2017, 19:10 »
И на мене не ми харесва това. ПРОТИВ.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3194
    • Профил
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #5 -: Aug 26, 2017, 20:15 »
Даа технологията е disruptive, но още нямат приложенито трепач което да дръпне многото (но малки) клиенти, а големите са там заради многото данни и не се притесняват че някой ще им ги открадне - нека той (крадецът) се притеснява къде ще ги съхранява 100-ци - 1000-и ТБ данни и то текущи, при тях печалбата идва от добавената стойност т.е. кода който после ги пресява...
та затова сега търсят малките, белким изскочи някой заек да го изкупят а ла скайп, хотмейл и пр. тъй като големите са вече в облака - ама се интересуват само от себе си там та сега търсят начин да цоцат и от по-малките. А проблемът всъщност големият е не парите (имал си бол пари дал си - Г. Балкански, нямал си бол пари .... и не ти пука) ами в това че е disruptive т.е. като си прехвърлиш приложението в облака после няма връщане назад - същия код не върви на мижави декстопи (дето ги праят и все по-слаби)...  обратното все още е възможно поне засега (код от мижав десткоп само го копираш в облака и почва да се кефи колко памет има и си бачка /напр. Azure Functions/, което е зле защото не предразполага писане на читав код), но после нали се сещате ше има облак 2.0 който ще прекъсне тая съвместимост /то и сега може да пишеш направо за облака ама то е като да пренапишеш цялото приложение т.е. направо правиш ново/ и дотам - оставате завинаги в облаците (поне докато не дойде скайнет да уравни нещата) и затова натискат точно сега т.е. 2 причини 1) да си намерят приложението трепач (колкот повече кодят за облака по-дборе) 2) да може като спрат кранчето зарибените да са повече и да няма вече път назад - само напред към скайнет  [_]3

https://www.forbes.com/sites/jasonbloomberg/2017/07/20/the-low-codeno-code-movement-more-disruptive-than-you-realize/

та не ме питайте как.. ние като комунистите решихме да прескочим един строй (и направо у цоциализъма да идем, но не би) т.е. ще зае..хмх.ем контейнерите и пр. хамалски истории и направо у облака - хубаво ама той не е оптимизиран за масирано вкарване на големи обеми данни - даже М$ предлагат да им пратиш по пощата няколко хил. ТБ диск и те да ти го импортират от там еднократно (съвсем сериозно това) тръбата не може да насмогне на количеството което искаме да вкарваме ежедневно... сега обсъждаме да си плащаме за end point при нас през който все едно сме в облака (като скорост де - дано само не се изгубим в мъглата)

редакция: т.е. тя тръбата е яка просто не е оптимизирана за серийно вкарване на много данни от едно място а нали се сещате, че не мога на мижав десктоп да отворя едновременно 10 хил нишки /по 1 МБ всяка/ и това нещо изядено/и изпито/ не за нещо друго ами само да си качим данните в облака т.е. той поема много връзки ама от различни места а откъм скорост... лагава работа - спасението е в много едновременни връзки за да сколасаме преди ни "остареят данните" ама мижав декстоп колко много да издържи... т.е. ако имаш да вкараваш напр. GPS коорд. от 1 мил. тел. и всяка заявка е 1 мин. не е голям проблем за всеки един тел. индивидуално, но ако трябва всчките тези да ги качиш от един комп. просто нямаш толкова време /в 24 ч. няма 1 мил. минути/

айде че работа ме чака...

П.П. Бляк а най-лошото е че искат да порежат т.е. премахнат и "шивачките" така де т.е. разработчиците - потърси за citizen developers (то шибачките ясно - тях ще ги сменят с машини, ами дивелъпърите лошо.. като няма кой да ти го напише и то за по-евтинко ако може)

Today, vendors are implementing such capabilities piecemeal across a variety of disparate products – but the trend is clear: before we know it, the distinction between tools simple enough for citizen developers and powerful enough for professional development teams will disappear.

и вместо да се пънем както лудитите в англия през 19 век т.е шивач/к/ите дето чупели машните щото... /на калпав водолаз и водораслите му пречели/ по-добре ще е да седнем да понаучим нещо че... какво ли ни чака
Препоръчвам да се гледа Hidden Figures (2016) където жената при все че черна, забранено и е да ходи в библиотеката за белите ами и открадна книга /с риск за живота/, ама го научи пустия ФОРТРАН и не остана без работа - ама не си губи времето да ходи да чупи 'стана' т.е. ИБМ-а ами напаво му ИБ Мамата че после даже и преподаваше на белите ..тъй че ..харесва ни, не ни харесва /пени се не пени/ трябва да свикваме /this is the new normal/, който из/остане назад ще го..големия т.е. ще духа супата

https://www.youtube.com/watch?v=XetHU_pAWOo
аз между другото баш тоя модел не съм виждал IBM 7090 Data Processing System но най-дъртото което съм виждал е IBM System/360 и си спомням ни обясняваха как при пожар веднага се бяга навън щото останеш ли заключен вътре после се пускат яките "пожарогасители" т.е. сгъстен въглероден двуокис а вратите се заключват и после който спал.. спал  :o кой заспал за вечни времена... те така

П.П.П. извинявам се че така на части ама наложи се да работя и през уикенда...
в момента има бясно развитие на нови 'технологии' подобно на това в през 20-ти век, но докато тогава е било предимно нови машини и технологии т.е. нещо което може да се види и пипне то сегащното е в електронен вид, но това че не може да се види физически не значи че го няма т.е. едновремешните инженери сега са софтуерни инженери ...и без четене и учене няма да се мине, така че моите 5 ст. (както е тръгнало скоро ще остана без монети) са че е по-добре да се учат новите неща отколкото само да се плюе по тях без да се разбират, харесва(т) ни, не ни харесва(т) - това е прогресът, понякога е толкоз напредничав че чак трябва да изчака останалото човечество да го понастигне, ама споко иде ИИ (Изк. интелект) тоя хора(та) няма да чака, даже и да се изучи няма да чака идва с дискетата и мама,тате,баба,дядо "под ножа" - ископирва ги за секунди и продължава напред - няма да се мота да ги чака я..
« Последна редакция: Aug 26, 2017, 21:03 от remotexx »
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3837
    • Профил
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #6 -: Aug 27, 2017, 09:32 »
remotexx:
Цитат
по-добре да се учат новите неща отколкото само да се плюе по тях без да се разбират, харесва(т) ни, не ни харесва(т) - това е прогресът,

   Да разбирам ли,че трябва да сме изцяло зависими от разни Amazon,IBM,
Oracle,Microsoft и тем подобни ?!   Че това си е ИТ робство !
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #7 -: Aug 27, 2017, 11:40 »
Няма ли някъде техническо описание на облаците, че да се пообразовам малко. ::)
Просто и точно написано като за прости ...... Че ми омръзна да чета журналистически статии.


А то така вие си тролите а аз не мога да се включа :'(
« Последна редакция: Aug 27, 2017, 11:44 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

stealth01

  • Гост
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #8 -: Aug 27, 2017, 13:34 »
Амиии... облаците са мениджерски/журналистически термин, с който да обобщят с една дума много технологии, които стоят отзад.

Облакът е пухкаво, безформено образувание, което крие в себе си, какво всъщност го движи. Получаваме един прост потребителски интерфейс, а някъде са наредени файлови сървъри, вървят услуги, които смятат някакви данни, получаваме свързаност и т.н. Общо взето, това е вид споделен хостинг.

Дали е по-евтино да наемем сървъри или да си ги обсужваме сами - зависи. От големината на данните, как ще ги обработваме, имаме ли променлива натовареност...
Но със сигурност е по-лесно да аутсорсваш, когато IT-то не ти е основен бизнес. Пак ще си плащаш, но когато не разбираш от нещо, по-добре да го свърши някой, който умее. А дори и да си в IT сектора, но имаш пикови натоварвания, не е нужно да поддържаш по-голяма от базова инфраструктура, а само трябва да се разшириш в облакът при пиково натоварване.
Защита на данните... Тъмна Индия... Разбира се, ако имаш важна информация е най-добре да си я обработваш сам, на собствени машини. Разбира се, може да я криптираш и да я разхвърляш по облаците. Криптирането обаче също яде ресурс, тъй че пак опираме до сметки...

Та, облакът е... мъгляв термин. Но сам по себе си, не е лош. Лошо ли е да се ползва хостинг? Нает сървър? Понякога е необходимо, понякога излиза по-евтино да пуснеш услуга някъде другаде. Понякога е добре да си направиш всичко сам. Зависи от конкретните изисквания.
Активен

pgmgm

  • Гост
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #9 -: Aug 27, 2017, 14:19 »
Колкото и на някои да не ви харесва - това е бъдещето.
А който го отрича и гледа да избяга от него не го очакват добри времена.
Облак е маркетингов термин.
В горният пост е обяснено какво означава.

Трябва то хостинг? Качваш в облака и си готов.
Трябва ти файлов сървър? Пускаш го с три кликвания с мишката - без да си професор, и без значение каква платформа ползваш - вин, мак, линукс, иос, андроид /ако някой каже, че андроид е линукс е в голяма грешка/.
Трябва ти <каквото се сетиш> - в облака.
Това е най-общо казано.
А това, че "отзад" стоят някакви сървъри, които държат цялото това нещо - просто не интересува крайният потребител.

А който бяга от новостите - е нерентабилен на пазара.
Много фирми например изнасят всичко в амазон... кофти за администраторите - остават без работа. Но това е положението.
В България все още сме около 20 години назад в технологично отношение, труда е евтин, та за сега противниците на новите технологии могат да дишат спокойно.
Ще дойде време обаче когато всичко това ще се промени.

Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3837
    • Профил
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #10 -: Aug 27, 2017, 15:25 »
   pgmgm,ти да не би да работиш за Amazon или Microsoft, та
си толкова надъхан ?
   Писанието ти е като на член на секта.
Активен

pgmgm

  • Гост
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #11 -: Aug 27, 2017, 15:29 »
   pgmgm,ти да не би да работиш за Amazon или Microsoft, та
си толкова надъхан ?
   Писанието ти е като на член на секта.

Не, просто живея в 21 век и се интересувам от новостите.
За мен всичко не се изчерпва с писане на командо в терминала.
Активен

petar258

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 399
  • Distribution: Ubuntu-mate 16.04, Windows 7
    • Профил
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #12 -: Aug 27, 2017, 15:52 »
Наскоро акаунта на известно лице от американската действителност е бил премахнат от cloudflare - http://dlvr.it/Pg9lKQ
Естествено това може да се коментира както на всеки му е удобно, но се натрапва мисълта че облаците се контролират от истинските господари на САЩ. И много им се иска да знаят всички тайни на българския бизнес, долколкото има такъв. Приказките че това което е на облаците е сигурно, тайно и прочее са за децата. И може много вярно да си определил това лице pgmgm като член на секта, може и да си уцелил в десятката. Сектата на кланящите се на запад, на които им се плаща да прокарват определени полезни за господарите им идеи.
Активен

pgmgm

  • Гост
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #13 -: Aug 27, 2017, 16:56 »
Наскоро акаунта на известно лице от американската действителност е бил премахнат от cloudflare - http://dlvr.it/Pg9lKQ
Естествено това може да се коментира както на всеки му е удобно, но се натрапва мисълта че облаците се контролират от истинските господари на САЩ. И много им се иска да знаят всички тайни на българския бизнес, долколкото има такъв. Приказките че това което е на облаците е сигурно, тайно и прочее са за децата. И може много вярно да си определил това лице pgmgm като член на секта, може и да си уцелил в десятката. Сектата на кланящите се на запад, на които им се плаща да прокарват определени полезни за господарите им идеи.


Хахаххаа да та еба у лешпера :)
Кое е тва известно лице и с какво точно е известно?
И да.... американските служби са умрели да знаят за лайната на "българскив бизнес", както го наричаш....
много сте плоски и повърхностни такива мишоци...
според вас - всеки, който харесва нещо, което вие не харесвате - е платен от службите...
А лайнукс е с 0.1% дял в десктоп сегмента, защото трудно се подслушва, и лошите корпорации го саботират...
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3837
    • Профил
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #14 -: Aug 27, 2017, 17:13 »
   Имаше една откачалка във форума: "apple" , със стил, наподобяващ 
pgmgm ,може да са един и същ човек: т.е. pgmgm е "apple", версия 2.0
   Както и да е...
   Конкретно, ето фактите:
   1. Сисадмините във "облачните" дейта центрове със сигурност  пишат
много команди в терминал,и няма как да е иначе (основните ОС там
са UNIX базирани). Дори и в центровете на малките-и-меките пишат
много често команди (налага се ползването на PowerShell)
   2. Всъщност делът на Линукс в десктоп сегмента е около 2 % (не 0,1 %)
и това може лесно да се провери.
Активен