Покажи Публикации - nemanema
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7
61  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: бавна дискова активност -: Dec 02, 2010, 18:14
Ако няма KVM достъп до машината, да това ще е проблем, защото няма да ме пуснат до въпросният рак.
Наследената машина не е проблем, както и как е настроена. Въпросът е сега да се направи да е добре и да се изцеди колкото може от желязото.
Явно трябва да обесня какво е KVM достъп, за да не си губим времето. KVM (keyboard, video, mouse) т.е. да си виждаш машината отдалечено както, когато си пред нея, това включва и power ON & power OFF, а също така и разни други глезотийки.
62  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: бавна дискова активност -: Dec 02, 2010, 13:43
Абсолютно правилна и адекватна корекция на romeo_ninov !
Благодаря !
Относно намаляването на скоростта ще коментирам както ги виждам нещата на база наличната информация.
Увеличаване обема на тестовия файл увеличава времето за писане, респективно намалява скоростта в единица време. Защо се получава ? Ами 1068 не е най продуктивният чип ;) . Обикновено драстична разлика четене/писане се получава, когато не е добре конфигуриран embedded controller-a. Не си спомням точната опция в Web config менюто преди зареждане на ОС. Само насока, трябва да се укаже да ползва cache на самите дискове и да не се изчаква блоковия процес за писане и синхронизация преди завършването, а да се допусне стартиране на следващият такъв. Добре ще е да се flash-не самото дъно и ако има възможност и самия чип 1068. Ако има KVM и не е супер секретна машина, предлагам да ми се даде достъп в указан ден и час да погледна самите настройки на контролера, и ако се сетя какво се ръчка, да го оптимизираме да е правилно. Не е задължително да е от моя машина, не ме мързи и ако питащият е в София, може да се срещнем и от негова машина да го ръчкаме.
Според мен е това, и трябва да се вдигне скоростта след корекция.
Успех !
63  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: бавна дискова активност -: Dec 02, 2010, 08:54
Здрасти,
За да сме коректни, нали не очакваш чудеса от хардуера ?
05:05.0 SCSI storage controller: LSI Logic / Symbios Logic SAS1068 PCI-X Fusion-MPT SAS (rev 01)
Чип на дъното, морално стар, стари кабели, за дисковете не коментирам ;) а схемния набор 5000Р е класика, с който трябва набедените студенти борещи се за титли пред името да започват обучението си, но . . .
За теста:
1. time dd if=/dev/null of=/home/neshto_si.txt bs=1M count=5000 (големината да е повече от наличната памет на машината)
2. time cat /home/neshto_si.txt > /dev/null
3. time cp /home/neshto_si.txt /home/neshto_si.001.txt
Не си обективен. Или тествай само дисковия тракт или не си прави грешни изводи.
Ако искаш, да направиш някой и друг тест, мога да ти предложа "мръсни" идеи.
Успех !
64  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Кернел проблем с Fedora 13 на Lenovo G560 . -: Nov 28, 2010, 17:28
Здрасти,
Веднага да смениш кърнъл-а с който си сега !
Актуалния трябва да е 2.6.34.7-61.fc13. Незнам какъв и как си обновил но, нито драйвера за видеото ти е добре (а факта че си на черен екран го доказва), нито предполагам хранилищата от които обновяваш. Тотално за сега не сменяй БИОС !!! Голям рев е в нета, че са се "осрали" с модела и последните три версии на БИОС.
Ако правилно си инсталираш последния кърнъл с правилните драйвери за видеото, трябва всичко да ти работи. Просто ти предлагам да си преоразмериш и дяловете, които си оставил за линукса. Знам, че си платил за ОС, но ако наистина не ти трябва, защо не затриеш всичко ? Инсталирай си на чисто Федора, като за /boot оставиш поне 250~300 МБ, а не както от Редмънд оставят 100.
Няма някаква особена драма. Искаш да се учиш, добре ! Защо не погледнеш как се инсталира бързо и лесно на този адрес : http://www.my-guides.net/en/guides/linux/174-fedora-12-installation-and-post-installation-guide и тук: http://www.fedoraguide.info/index.php?title=Main_Page
Успех !
П.П. Ако нещо те тормози, питай. Препоръчвам да прегледаш информациите в нета за инсталация и настройки, както и за специфични несвободни-драйвери от производителите.
Дерзай момко ;)

П.П.П. Не ми е натиснат при въвеждане за bold-ване текста, а какво мазало става !!! Някой да го оправи, моля !
Уффф, голема шматка ;) Сега трябва да е добре.
65  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Кернел проблем с Fedora 13 на Lenovo G560 . -: Nov 27, 2010, 17:00
Здрасти,
За да ти се помогне, хайде да даваш правилната коректна информация за машината.
На колко време е машината ? Да започнем така: инсталирай си lshw ако не е инсталиран: yum install lshw.
От конзолата с root права изпълни lshw.
Полученото копираш и прикачваш тук.
Предполагам, че не е правен flash на BIOS, а и драйвера за wi-fi ти маже.
Има ли обективна причина да си с F13 , а не с F14 ?
Тия линкове, които цитираш сигурен ли си, че отговарят за твоята машина ?
Копането му е майката ;)

П.П. Всичкия хардуер ли се разпознава ? Пусни преди това един lspci. Ако не всичко се разпознава: update-pciids. След това пак lspci.
1. lspci
2. update-pciids
3. lspci
3. lshw
4. dmidecode
Каквото изплюе в конзолата, копираш тук да го видим и да помагаме с каквото можем ! ;)
66  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: ext4 или ReiserFS -: Nov 26, 2010, 06:51
Да разбирам ли че raid масивът може да има файлова система, различна от тази на физическите устройства в случая на физически raid?
Че има смисъл да прочета нещо за raid масивите, има. Така си е!

Тотално объркване ! Пич, толерантността изисква, както "gat3way" прави, тактично и нежно да ти се посочи грешката , за да обърнеш внимание и да запълниш пропуска !
Питащият си мисли за едно и като пате в калчища се омотава още повече. Отговарящите, които са "помирисвали" виждат грешката, отговарят по тематичното питане както разбират въпроса. А човек регистриран 2004 година на сайта, поне трябва да знае защо и какво да пита.
Неколкократно в последната една година са водени такива дискусии, кое е по ...... . Хора, които са си правили експерименти (мисля, че има статия на В.Стойков, или обстойно практично приложение до ext3) и са търсили отговора за себе си ще отговорят пак същото, според нуждите.
На питащият ще кажа личното си мнение с надеждата да ме разбере, а ако и други четящи форума прегледат темата и разберат материята, още по-добре.
Накратко, личния опит и впечатление са важни за българина, но теорията и световната практика са изходна точка за начало ! Ако питащия има повече от една машина, и тази, която е "набедена" за тестове и опити не се променя по времето на експеримента, ще има пълна и точна представа какво може файловата система върху въпросният хардуер. За обективни резултати и мнения, е добре "поне" да се знае спецификацията на дисковете, които ще се "стържат". След това е добра идея да се знае за какво ще се ползват резултатите. И на последно място да се правят генерални изводи.
Когато питащият мине през "мелачката" на познанието и опита, се надявам да разбере невъзможността да се даде отговор, отговор с еднозначно значение на въпроса му !
Успех !
67  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Software RAID 0 -: Oct 13, 2010, 22:40
Инсталирам последното убунту 10.10 и имам 2 еднакви харддиска.
Намислил съм от двата харда да отделя по един партишън и да ги сложа в software raid 0 , който ще е за системните файлове. Останалото свободно място от двата харддиска да бъде в стандартни партишъни без raid.
Въпроса ми е , ако случайно нещо стане с файловата система, някой от хардовете или райда, ще ми се запази ли информацията която е на двата партишъна, които не са в raid ?

Не че разбирам много, но да дръпна и аз с ченгела. Какви са дисковете, че се твърди, че са с ниска производителност ? Ако са с еднакви обеми, дали са наистина еднакви ? С колко памет е машината ? Не е лошо да се спомене възможните интерфейси за свързване на дискове към дъното, за да не се пита какъв му е схемният набор.
На въпроса отговора е да. Да, но с уговорки, че знаеш какво правиш при разделянето и как дефинираш дяловете по дисковете.
Предполагам, че си прочел какво е това RAID и дали има почва у нас това животно. Защо реши, че системният дял може да се прежали ? Нали се твърди в отправеният въпрос, че се търси "малко" по-добра производителност, а при срив, ще преинсталираме ли ?
Не е ли малко по-добра идея да се направи огледало ?
Личният ми съвет към питащият е: ако проблема е четенето, по една или друга причина, да не се пренебрегва защитата ! Огледалният режим е достатъчно бърз в режим на четене, и ако не съм изкуфял тотално, при определени обстоятелства бие на производителност слепеният режим.
68  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: По-ниска температура на компютъра от тази на околната среда -: Aug 27, 2010, 17:40
Не желая да разпалвам страстите повече от това, но се сетих какви тестове правих преди малко повече от една година и имам в наличност снимки на екрана. Ако ви е интересно, разгледайте. Предварително се извинявам, че теста е под неправилната ОС.


69  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: На моменти mysql-а се бави много, без да има особен товар -: Apr 23, 2010, 20:02
Цитат
root@www:~# hdparm -T /dev/sda                                   

/dev/sda:
 Timing cached reads:   5220 MB in  2.00 seconds = 2610.75 MB/sec
root@www:~# hdparm -t /dev/sda                                 

/dev/sda:
 Timing buffered disk reads:    8 MB in  3.58 seconds =   2.24 MB/sec

Здрасти, не че му разбирам на Ubuntu, но ако цитираните показатели на диска са точни, мога да кажа само едно много лоша организация на ОС и файлова структура. Относно проблема с лоудинга на машината, очевидно е страданието за дисков тракт. Или да се смени дисковият масив с адекватен (примерно 4 х Seagate 15k.7 RAID 10 или 2 x Intel X25-SLC RAID 1 за базата данни) или да се направи масив от много (поне 8) малки по обем но "пъргави" SATA2 дискове в RAID 10 в малък размер на парчетата за слепване  и за разпределяне (е няма добро българско обяснение с малко думи "stripe size").
Успех !

П.П. като си се сдобивал с машината защо не си предвидил натоварването на дисковият тракт ?
70  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Каква конфигурация да си купя (февруари 2010) -: Apr 06, 2010, 20:53
И тези 95 ватови процесори ти ги сложиха в мини АТХ кутия ?
Поне два вентилатора, един за вход и един за изход имаше ли ?
И както си казал по-горе машината в шкафа си я сложил без достъп до въздушен поток ?
71  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Каква конфигурация да си купя (февруари 2010) -: Apr 06, 2010, 20:27
Удобен ми е. На 100 метра от нас е.
Ама и малко са малоумните като мене да им се върти на машината по 13-14 часа компилация на ден. Повсемесният критерии са коя игра как вървяла. Ама една компилация заема обикновенно при правилна настройка 99-100% от всички ядра, докато играта взема само колкото и е нужно, рядко е всичко на 100% за многоядрен процесор.
А и във българия не са мног джентовистите.

Пич, не че му разбирам, и не искам да разпалвам спор, но за обща култура да питам:  Какво дъно и какъв процесор успя да изпържиш в каква кутия с какво охлаждане ?
72  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: ДИР.БГ -: Mar 13, 2010, 23:39
Жалко наистина....
И точно от такива съображения направихме бекъп на цялата система, която имаме във фирмата на място извън офиса, по-точно - в дата центъра на ИТД.
Дано и те да са имали копие някъде другаде, а да не са пазили бекъп от един на друг сървър.

Не малък е шанса дисковете да са оцелели.. ако не са горяли, а само са мокрени шанса наистина е огромен....

Имат копие, и не е от единия на другия сървър ! ;)

Работят момчетата, оставете ги на спокойствие. До вторник ~ сряда целия сайт ще е на линия. Ако на някой му се вижда много време, да предположи с колко физически машини се бута сайта ! ? ;) А след това да предположи и колко сторидж има ! На позналите обещавам лично да им платя бирата.
73  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: ДИР.БГ -: Mar 13, 2010, 22:49
1. Някой знае ли на каква платформа работят сървърите на дир.бг?
2. Има ли контакт с техен администратор?

1. Да знам. За какво питаш ? Хардуер или софт ?
2. Контакт не мисля, че точно сега ще ти е от полза.

Ако още някой се интересува, ще споделя, че на втория етаж в колокейшъна на (иБТКа) на центъра в телефонната палата, лекичко са се позапалили. Още сутринта около 10:15 започнаха проблемите с неправилен резолв и загуба на видимост. Около 11:10 вече нямаше никой на хоризонта. Цялата техника на дир-а ( и не само тяхна) е гасена с ВОДААААААААААААА докато работи !!! Никакви гасителни системи не е имало в сградата, която е така наречен колокейшън ! Аз си имам мое мнение по-въпроса ! Използван е само единият от двата пожарогасителя. Изводите са си ваша превилегия. До няколко часа ще се появи траурен екран резолвнат на името на сайта.
74  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: vsftpd + pam -: Feb 12, 2010, 08:30
използвах търсачката. ;D
Може ли да помоля , да предоставите conf файл, който работи или някое howto, от  което да сте се възползвали.Че започвам да се изнервям.


Здрасти,
Леко с нервите ! Понеже кристалната топка е след upgrade не сработва веднага и ще ми е трудно да позная ! Съжалявам че не съм с новия модел като други!
Похвално, че е ползвана търсачката, но да бяхме прочели и правилата !
Хайде сега да направим така: да си напишеш проблема, така, както е описано в правилата и да пробваш да го прочетеш пак. След това да помолиш друг човек до теб да погледне написаното на твоя екран, но да не е запознат с тази велика драма и да ти каже какво е разбрал. След това да си публикуваш въпроса отново тук, моля !
Успех !
75  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: Проблеми с процесора -: Feb 04, 2010, 09:58
Отворен съм събирам предложения - ако са и с малко коментар добро лошо - екстра. В момента не съм в час със дъна и процесори. Гентото при компилация гълта за дълго време ресурс и пече процесора на макс. За това там спор нема - некакъв Интел ще да е.
Благодаря за предложението.
[/quote]

Здрасти,
Взимам си бележка, и коментирам предложението ми. Предложеното дъно и процесор са в ценови диапазон 320~360 лв. двете заедно. Предимства - вградена видео карта в процесора и последния чипсет на Intel "H55" проектиран за ниска консумация и отговарящ на евро стандарта (влизащ  в сила и в БГ от 01.06.2010), видео с качество 1080р си работи без проблем. Никакви драми с видео и околна железария под линукс. Добре е дъното да се вземе ако можи и с USB3, за разлика от предложения модел, и в БГ ги има вече. Недостатък - както за всеки продукт на Intel нов цокъл нов чепсет, съответно смяна на железария, а старото на боклука.
Относно избраната ти дистрибуция, не иксам да коментирам и влизам в драми и полемики, защото съм пристрастен към друга. Но по въпроса за "пържене" на процесори, мога и искам да поспоря с някой, но само креативно и аргументирано, на тема Intel vs. AMD. Пристрастен съм към AMD, това го заявявам съвсем отговорно. Мисля си че точно за компилация на кернел (в джентуу и не само за него) любимата ми марка се представя в пъти по-добре и като време и като термичен фактор. За да не започне флейм уточнявам, че ще ми е трудно да намеря нисък клас процесори на които да тествам пак, но на високия клас, както си е редно за сървъри, AMD са безпорното решение за мен, още повече, ако се говори за СУБД.
Дано има и други предложения с аргументи.
Успех !
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7