Покажи Публикации - dbaniza
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5
31  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем със саморъчно компилирани пакети (Дебиан) -: Apr 11, 2005, 06:35
Пак си е същото.
Проблема може ли да идва от това, че съм си компилирал и инсталирал xorg от сорсовете за Ubuntu (Hoary)? В момента убунту не е включен в sources.list-а ми, пакетите които апт иска да "ъпгрейдва" са си от дебиан тестинг.
32  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем със саморъчно компилирани пакети (Дебиан) -: Apr 10, 2005, 22:46
Здравейте почитатели на свободния софтуер!
Имам следния проблем: когато инсталирам собственоръчно компилиран и пакетиран пакет под Дебиан (dpkg -i нещо си) и след това правя apt-get update && apt-get dist-upgrade апт иска да го замени с някой от стандартните бинарни пакети (от съответното огледало на дистрибуцията), въпреки че са с една и съща версия.
Поразрових се малко из интернет и сега имам файл /etc/apt/preferences който изглейда така:
Примерен код
Package: *
Pin: origin ""
Pin-Priority: 1001

Без ефект. Намерих и няколко документа как да си направим repository но не мисля че ще ми помогне в случая - или греша?
Странно е че някои пакети си се инсталират нормално (gimp например), а при останалите имам горе посочения проблем.
Ще съм благодарен ако някой даде някакъв съвет.
Поздрави.
33  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Харесвате ли опън сорс игрите? -: Feb 12, 2005, 15:30
Цитат
Първо, згрите са написани, ЗА ДА се продават.
Това не е изцяло вярно. Голяма част от музиката, филмите и книгите днес се правят за да се печелят пари от тях, но далеч не всички. По същия начин повечето компютърни игри се правят за да се продават, но не всички. Много хора просто искат да пишат хубави игри защото обичат да играят и пишат хубави игри, аналогично с некомерсиалните музканти които просто харесват да правят музика.
Цитат
никаде не виждам игрите в картинката с развитие на информатиката
Да, но вземи и впредвид че компютърните игри все повече изместват киното и телевизията от позицията им на занималка номер 1, вече дори има училища за гейм-девелъпери. Дори да не са вече толкова тясно свързани с информатиката те заемат все по-важна роля в живота на нормалния човек - вместо да играят футбол много хора вече играят quake (не че това е хубаво ама е факт).
34  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Харесвате ли опън сорс игрите? -: Feb 01, 2005, 23:12
Напълно съм съгласен с тебе! Като си спомням щастливите мигове пред commander keen... да не говорим че първия x-com още си го играя през dosbox.
Смятам обаче, че ако достатъчно много хора започнат да играят свободни игри тиквонейджърите както ги нарече (чакай малко - не съм ли и АЗ на 15!?) също ще се присъединят. Наскоро качих веснот в дата.бг и казах на един съученик да си я свали - сега цялата геймърска компания в класа ми го играе и ми разправят колко ги кефи. А представете си само какво ще стане ако Wesnoth, Freeciv и прочие се появат по компютърните клубове!
35  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Харесвате ли опън сорс игрите? -: Feb 01, 2005, 21:55
Според мен основния проблем на свободните игри (както и ако се замислиш на свободния софтуер като цяло) е лошата графика. Средно статистическия играч като види например нетхак и вика - това игра ли е въобще?! Но позадълбочиш ли се малко в играта виждаш че по геймплей често дори надминава по-голямата част от съвременните (комерсиални) игри направени по модела "яка графика, за да се хареса на пръв поглед, пък за другото ще мислим по-късно". Най-актуален пример:  doom3 - страхотна графика, няма спор, страхотни ефекти, да, но това е и всичко. Така обаче не може да продължи! Това че 90% от новите игри се правят за да залъжат нови играчи скоро ще писне на истинските геймъри и те ще почнат да играят добри игри, игри с геймплей, игри направени с желание, опън сорс игри. Поне така се надявам де...

А и за българския превод на веснот - виж в форума на играта - май ми се мярна нещт такова. Аз лично си предпочитам да ми е на английски ':p'
36  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Харесвате ли опън сорс игрите? -: Feb 01, 2005, 20:58
Забелязах, че по-голямата част от темите тук са за комерсиални игри и как да ги подкараме под линукс (и другите свободни ОС). Това е странно замисли ли се човек колко много хубави свободни игри има - само в The Linux Game Tome са записани някъде към 1500(!'<img'>. Другото странно е че в цялото нехание на тема свободни игри, което (както си мислих) цари в България изведнъж се появи български превод на любимата ми (опън сорс разбира се) игра - Battle for Wesnoth. Та в крайна сметка реших да пусна тази анкета.
37  Хумор, сатира и забава / Хумор / Kill Bill -: Mar 12, 2005, 15:09
Добре де, не пиша ЧАК токова рядко във форума...
38  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ubuntu na bg!? ima li to po4va u nas -: Mar 08, 2005, 15:53
А ако искаш нещо съвсем като Add/Remove Programms-а на бозата използваш Synaptic - графичен пакетен мениджер. Ако не ме лъже паметта е включен в убунту по подразбиране, ако въпреки това го нямаш: apt-get install synaptic.
И прочети книгата за дебиан - много е полезна!
39  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / /var/log/messages на командния ред -: Feb 28, 2005, 16:01
Оправих го, благодаря ви!
40  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / /var/log/messages на командния ред -: Feb 27, 2005, 22:07
Здравейте! Преди време си инсталирах DFS, общо взето всичко си ми работи, само един проблем ми остана: системата ми се държи доста странно когато активирам например логинга на iptables - всичко което по принцип (май) трябва да е във /var/log/messages се появява и на командния ред и то там където по принцип се въвеждат командите. В следствие става абсолютно невъзможно да се работи във виртуалните терминали, тъй като човек не вижда какво пише и съобщенията се изписват дори когато си например във vim или в elinks. Терминалните емулатори в Х-а явно не са засегнати, там всичко си е наред.
41  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / ext3 -> reiserfs -: Feb 23, 2005, 23:23
Здравейте! Имам един партишън с ext3 който искам да преформатирам в reiserfs без да ми се изтрие всичко на него. Възможно ли е това и ако да с коя програма? Признавам си че не съм използвал търсачката на форума а от гуугъл не успях (или не се оптиах достатъчно) да извлека смислен отговор. Ако все пак някой реши да ми отговори ще му бъда благодарен!
42  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Писане върху NTFS -: Feb 19, 2005, 11:42
Да и аз съм чувал за Парагон, но той е сравнително доста бавен както в писането така и в четенето. Може да пробваш и с програмата NTFS for Linux. Тя обаче струва пари...
43  Програмиране / Общ форум / server-client програма под С -: Feb 11, 2005, 21:35
Мерси за линка пламене - сайта наистина е доста добър (въпреки че е писан на 6ljokavica), сега си го изпринтих и почвам да го чета. Намерих обаче и една книжка в английските викикниги (така де wikibooks), където под примерения код за сървър пише следното:
Цитат
Note that this server can only accept one connection at a time, if you want to simultaneously handle multiple clients then you'll need to use forking off seperate processes to handle the connections.
Вярно ли е това - няма ли някакъв начин сървър да обслужва повече от един клиент без да създава нови процеси?

ПП: Сам си отговорих на въпроса за inetd/xinetd - нищо не трябва да променяш освен конфигурационните файлове на супер-демона
44  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Странен проблем с Firefox -: Feb 11, 2005, 21:05
Най-странното е че с фирефокс по вин го нямам тоя проблем, иначе под линукс и конкуерор прави такива мизерии...
Толкова ли не могат да си оправят сайта, все пак и линукс потребители го посещават... а и от доста време насам е така.
45  Игри за Linux / Общ форум / Battle for Wesnoth - проблем с кирилицата! -: Feb 11, 2005, 15:21
Примерен код

dbaniza@LAN-010:~$ locale
LANG=en_US
LC_CTYPE="en_US"
LC_NUMERIC="en_US"
LC_TIME="en_US"
LC_COLLATE="en_US"
LC_MONETARY="en_US"
LC_MESSAGES="en_US"
LC_PAPER="en_US"
LC_NAME="en_US"
LC_ADDRESS="en_US"
LC_TELEPHONE="en_US"
LC_MEASUREMENT="en_US"
LC_IDENTIFICATION="en_US"
LC_ALL=
dbaniza@LAN-010:~$


Мислиш ли че може да е от това? Според мен проблема е във фонтовете на играта - по default използва Vera (който не поддържа кирилица) а за славянските езици би трябвало да използва Bepa-Roman, но явно не го прави...
А в Дебиан има и некъв бъг дето трябваше първо да променям някакви променливи в bash на BG_bg за да мога въобще да сменя езика...
Страници: 1 2 [3] 4 5