Покажи теми - dbaniza
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / SDL проблем -: Feb 28, 2006, 19:50
Когато стартирам някоя програма която ползва SDL (например battle for wesnoth или програми ползващи pygame) като прозорец и мръдна мишката от извън прозореца на играта към в прозореца на играта тя моменталически крашва, а в конзолата се изписва само Segmentation fault и parachute deployed.
Имате ли някаква идея къде мога да търся проблема? '<img'>
Системата ми е Дебиан unstable.

ПС: Имам бегъл спомен че преди не беше така, може би някой по-нов ъпдейт да ме е прецакал?
2  Нетехнически теми / Коментар / Donate to iPodder -: Jan 06, 2006, 23:09
Както си цъках преди малко на компа изведнъж ми изскочи прозорец с именно такова заглавие, идващ явно от работещия си в бекгроунд-а iPodder (програма за проследяване и сваляне на подкаст-ове, а и вече май се казва "Juice"). За съжаление затворих прозореца и не мога да ви изцитарам останалото съобщение съвсем точно, защото пишеше доста интересни работи, като например как моето дарение ще укоражи екипа да работи още по-добре по проекта, а и как дарението ми допринася "свободния софтуер да остане free as in free speech". Не знам, то може и да е вярно това, ама трябва ли да ми го завират в носа така? Дори и да имах пари (а аз съм ученик и наистина нямам) след този мизерен попъп на пук пък няма да им дам. А програмата при това си е много качествена...
Е, да, има6е опция "Не съм плащал и няма и да плащам така че спри да ме ръчкаш" но това по никакъв начин не ми попречи да се издразня че вече и опън сорс програмите имат попъпи с... молби юзерите едва ли не да си платят за тях.
Вие какво мислите?

ПС: Ето, пак се появи... аман
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с LAME -: Oct 16, 2005, 23:25
Здравейте другари и другарки!
Значи проблема ми е следния - имам няколко .wav файла заснети от микрофона на един mp3 плейър и искам да ги конвертирам в mp3-ки. След кратко търсене се спрях на съответния лейм, дръпнах си го, компилирах си го (под дебиан го нямаше като пакет), но като пусна примерно
Примерен код
lame REC01.wav repeticiq-1.mp3
след подозрително малко време ми вади една 4 секундна mp3-ка от която се чува само пръщене. Поразгледах му опциите на това чудо но не успях да намеря решение, а търсачката на форума ми извади само статии за ламе-ри. Дори гуугъл не ми помогна '<img'>
Някакви идеи?
4  Нетехнически теми / Коментар / http:// www .againsttcpa .com/ -: Jun 20, 2005, 21:17
http://www.againsttcpa.com/what-is-tcpa.html
Това ли е края на свободния софтуер?
Реалистично ли е според вас номера с TCPA-то наистина да мине?
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем със саморъчно компилирани пакети (Дебиан) -: Apr 10, 2005, 22:46
Здравейте почитатели на свободния софтуер!
Имам следния проблем: когато инсталирам собственоръчно компилиран и пакетиран пакет под Дебиан (dpkg -i нещо си) и след това правя apt-get update && apt-get dist-upgrade апт иска да го замени с някой от стандартните бинарни пакети (от съответното огледало на дистрибуцията), въпреки че са с една и съща версия.
Поразрових се малко из интернет и сега имам файл /etc/apt/preferences който изглейда така:
Примерен код
Package: *
Pin: origin ""
Pin-Priority: 1001

Без ефект. Намерих и няколко документа как да си направим repository но не мисля че ще ми помогне в случая - или греша?
Странно е че някои пакети си се инсталират нормално (gimp например), а при останалите имам горе посочения проблем.
Ще съм благодарен ако някой даде някакъв съвет.
Поздрави.
6  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Харесвате ли опън сорс игрите? -: Feb 01, 2005, 20:58
Забелязах, че по-голямата част от темите тук са за комерсиални игри и как да ги подкараме под линукс (и другите свободни ОС). Това е странно замисли ли се човек колко много хубави свободни игри има - само в The Linux Game Tome са записани някъде към 1500(!'<img'>. Другото странно е че в цялото нехание на тема свободни игри, което (както си мислих) цари в България изведнъж се появи български превод на любимата ми (опън сорс разбира се) игра - Battle for Wesnoth. Та в крайна сметка реших да пусна тази анкета.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / /var/log/messages на командния ред -: Feb 27, 2005, 22:07
Здравейте! Преди време си инсталирах DFS, общо взето всичко си ми работи, само един проблем ми остана: системата ми се държи доста странно когато активирам например логинга на iptables - всичко което по принцип (май) трябва да е във /var/log/messages се появява и на командния ред и то там където по принцип се въвеждат командите. В следствие става абсолютно невъзможно да се работи във виртуалните терминали, тъй като човек не вижда какво пише и съобщенията се изписват дори когато си например във vim или в elinks. Терминалните емулатори в Х-а явно не са засегнати, там всичко си е наред.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / ext3 -> reiserfs -: Feb 23, 2005, 23:23
Здравейте! Имам един партишън с ext3 който искам да преформатирам в reiserfs без да ми се изтрие всичко на него. Възможно ли е това и ако да с коя програма? Признавам си че не съм използвал търсачката на форума а от гуугъл не успях (или не се оптиах достатъчно) да извлека смислен отговор. Ако все пак някой реши да ми отговори ще му бъда благодарен!
9  Програмиране / Общ форум / server-client програма под С -: Feb 07, 2005, 11:01
Та идеята ми програмата да се състои от сървър и клиенти които се конектват към него. Знам че трябва да се отварят някакви сокет-и, да се слуша на някакви портове но не успях да намеря информация КАК всъщност се реализира това  '<img'>
Имам още един въпрос: всяка сървърна програма ли може да работи с (x)inetd или трябва да се предприемат някакви модификации по кода?
Програмния език е C.
Благодаря предварително!
10  Нетехнически теми / Идеи и мнения / dbaniza`s free games page -: Jan 28, 2005, 09:45
Здравейте приятели!
Преди време си направих акаунт в дата-та на който исках да слагам предимно игри с отворен код и липсващия до тогава по по-познатите сървъри GamesKnoppix. Та като ме хвана един ентосиазъм... направих и сайт, сложих още игри, сложих описания на игрите, турих още игри...
В момента наистина няма много работи, но това е само началото!
С радост приемам всякаква критика (най-вече по уеб дизайна - това ми е първата страница) и ако имате някаква много любима свободна игра която не съм качил ми кажете!
А и обърнете специално внимание на първата игра в списъка - Battle for Wesnoth. Това за мен абсолютната свободна игра и вече има и БЪЛГАРСКИ ПРЕВОД!
Чуствайте се поканени!
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / за wget -: Jan 27, 2005, 11:05
Примерна ситуация: пускам wget и (без да искам) затварям конзолата. Свалянето си продължава но аз вече не го виждам (като исключим доста обилния логфайл де). И как сега да накарам вгет да си ми се показва ма ж някой друг терминал/конзола?

ПС: Досетих се вече че мога да килна вгет и да го пусна наново с аргумент -r в нова конзола, но ми се струва твърде глупаво
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / ATAPI vs SCSI-emulation -: Dec 13, 2004, 23:18
Здравейте!
В последно време xcdroast доста често ми прави забелжки че използвам ATAPI записвачка след което упорито твърди че с  SCSI-емулация всичко става по-бързо. Когато си компилирах ядрото обаче help-a ми рече, че SCSI-емулация хич не ми трябва и АTAPI драйвера се справя поне толкова, па дори и по-добре с записването на дискове. Та на кой да вярвам, кое е по-бързо?
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем с драйверите на Nvidia под Debian -: Dec 09, 2004, 10:59
Здравейте!
Преди време (отново) си инсталирах Дебиан. Всичко си беше наред, реших да си компилирам ядро и да му впия модулите на nvidia (nvidia-kernel-source). Всичко си го направих точно както пише в readme-то и катко съм си го правил и много пъти преди това (всъщност веднъж). Та разархивирам, компилирам, инсталирам па после едитирам XF86Config-4 и накрая - рестартирам. Всичко си работи, всичко е наред - да ама не! След като ми изписва че стартира gdm и че не стартира xdm понеже не е default компютъра ми увисва. Монитора изгасва, вентилаторите спират, само лампичкире светят и единствения изход е резет. Първо си помислих че е от agp-то, пробвах всички комбинации на "NvAgp" в XF86Config-4 и пак не става. После пробвах да компилирам agp директно в ядрото, после пък съвсем го махнах - никакво подобрение.  Дъното ми е Via KX600 а картата GeForce FX5700. А и ядрото ми 2.6.8.
Мерси предварително!
14  Нетехнически теми / Коментар / Debian and X.org -: Nov 20, 2004, 23:00
Здравейте!
Обръщам се към вас с няколко въпроса отнoсно любимия ми Debian и X.org:
1. Защо, въпреки че навсякъде чета как дебианците застават зад xorg, той още не част от дистрибуцията?
2. Кога (ако въобще) ще стане част от дебиан?
3. Как въпреки всичко да заместя XFree86 с X.org на моя дебиан?
Мерси предварително!
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Debian and X.org -: Nov 20, 2004, 23:00
Здравейте!
Обръщам се към вас с няколко въпроса отнoсно любимия ми Debian и X.org:
1. Защо, въпреки че навсякъде чета как дебианците застават зад xorg, той още не част от дистрибуцията?
2. Кога (ако въобще) ще стане част от дебиан?
3. Как въпреки всичко да заместя XFree86 с X.org на моя дебиан?
Мерси предварително!
Страници: [1] 2