Въпросът е по-скоро как я вариш, а не от какво я вариш. Дядо ми вареше ракия навремето и си спомням че при дестилацията, първото което излиза просто се изхвърля, защото съдържа прекалено много метилов алкохол. После се мери и когато градуса стане определен, оттам нататък се взема. Също така накрая това което остава, също не се ползва, щото е лабаво и пак съдържа вредни дестилати. Та мога да си представя как някой дето прави домашна ракия с цел продажба, въобще не му пука за тези неща, меши ги там само и само да изкара повече и да продаде повече. Така че ако пиех ракия и ако трябваше да си купя такава, бих предпочел купешката, пред домашна, продадена от някой там чичка. В идеалният случай, щях сам да си я варя, само дето не знам как.
Естествено, че има значение как я вариш. За това написах, че домашна ракия пия тази, която съм варил сам или хора, които познавам. С други думи знам как е правена. И въпреки това приемам, че и най - добрата домашна ракия е пълна с много повече вредни алкохоли (не само метанол), от колкото обикновената купешка ракия. За това се грижи държавата и има стандарти и сертификати за качество. За това спокойно мога да отида и да си купя алкохол от магазина (включително различен от ракия), а за домашната предпочитам да се ограничавам към такава, която аз съм я правил. И пак казвам, като говоря за купешка ракия имам впредвид на истинските винпроми, а не някакво гаражно производство.
Относно процедурата - това, което описа си е стандартния процес. Но въпросът е, че това по - себе си съвсем не е достатъчно да направи ракията достатъчно качествена и безопасна. Едно е да имаш самоук майстор (което е редкия случай, повечето пъти тези, които варят ракия са пълни аматьори), с подръчни средства, а друго е да имаш специалисти, учени, лаборатории, сложни измервателни уреди и въобще всичко, свързано с един сложен и развит индустриален процес. Аз лично също предпочитам домашната ракия, но не се мъча да изкарам, че тя е по - добра от купешката.