Автор Тема: Разработка на универсален интерфейс за инсталиране на програми AppStream  (Прочетена 925 пъти)

dejuren

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
На проведената в Германии конференция, посветена на въпросите за инсталиране на програми в Linux, от представителите на проектите Fedora, Ubuntu, Debian, Suse и Mandriva е била разгледана целесъобразността за създаване на универсален формат на пакети и единен интерфейс за управление инсталирането на програми. Обобщавайки резултатите от обсъжданията в мейл-листа на разработчиците на PackageKit е бил представен проектът AppStream. Крайна цел на проекта е формирането на единен API, разработка на формат за обмен на мета-данни и создаване на графичен интерфейс на потребителя, който да позволява инсталация и премахване на програми.

AppStream е клиент-сървърна система, определяща общите способи на сбор на информация за пакетите и съставена от четири базови части: клиент, огледало на мета-данни, структурен сървър и сървър за социална активност (обсъждане, гласуване) Вместо формиране на супер-пакети, които може да се инсталират на всяка дистрибуция, се планира създаване на обобщен индекс мета-данни от различните репозитории и источници на пакети. Мета-данните ще се съхраняват на отделен сървър, натрупващ информаця за достъпните пакети, типовете достъпни репозитории и местата на фактическо разположение на пакетите. Структурния сървър се занимава с извличане на информаця за пакетите от .desktop-файлове, формирани от създателите на дистрибуциите за всеки пакет и формирането на резултатни XML-индекси ("appdata.xml").

В качество на клиентски софтуер като най-оптимален интерфейс се разглежда Ubuntu Software Center, който се планира да бъде портиран за работа с PackageKit и индексът за търсене xapian, через който ще бъде организирано търсенето на мета-данни. Непосредствената инсталация на програми ще бъде осъществена при посредничество на системата PackageKit, която ще привлича щатните средства от всяка дистрибуция (yum, apt, conary, box, alpm, smart, pisi, zypp и т.н.). Поддръжката за водене рейтинг на пакетите и организация на обсъждането им ще се реализира чрез външни OCS-сървъри(Open Collaboration Services).

По мнението на инициаторите на проекта потребителите при управление на програмите не трябва да вникват в технически детайли, не трябва да се занимават с библиотеки, зависимости и вопроси за съвместимост. Програмите просто трябва да се инсталират, изтриват и обновяват. При това потребителя трябва да има възможност за всестранна оценка на програмите чрез разглеждане на скрйиншоти, четене на обзори, обсъждане с други ползватели, оценки на рейтинги и популярност на използване на приложенията. От допълнителната информация, която се планира да се показва също така може да се отбележат данните за степента на локализация, сведения за излизането на актуални версии от upstream-проектите и дати за планираните публикувания на нови версии.

Източник:
http://www.opennet.ru/opennews/art.shtml?num=29377
http://lists.freedesktop.org/archives/packagekit/2011-January/006146.html
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.