Автор Тема: Win vs Lin  (Прочетена 1714 пъти)

m0rph

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 271
    • Профил
Win vs Lin
« -: Jun 21, 2004, 18:39 »
Ще се опитам да съм напълно безпристрастен като ще опиша само неща с които имам опит. Този пост е отговор на многобройните други постове по повод това колко много хора влизат в linux-bg под windows и искам да обясня защо и аз повечето време го правя. Първо искам да кажа че съм пробвал няколко дистрибуции така че не приемам отговори от типа на "Това е така защото не си пробвал еди коя си дистибуция". Сега ще опиша нещата с които съм се сблъскал и които не са ми допаднали в Линукс.
Едно от нещата които обичам да правя на компютъра е да инсталирвам и разочавам нови програми от тука дойдоха и първите ми разочорования. На първо място е факта е липсата на единен механизъм за разинсталация на програмите. Сега някои могат да кажат защо ти е да разинсталирваш нещо което си инсталирал и може би ще са прави за себе си но не и за мене. Случвало ми се е да влизам в интернет и да тегля сорса на някоя програма на ново само да стигна до заветмия make uninstall. Според мене това е така защото всяка дистрибуция си създава собствени стандарти (да не описвам всички видове инсталационни пакети които съществуват) и няма как някой да задължи всички да ползват един определен типа стандарт защото това противоречи на философията на Линукс но аз съм на мнението че понякога е по добре да се използва единен па макар и по лош стандарт отколкото да има няколко десетки други по добри стандарти.
Друг проблем който срещнах е пак свързан с инсталациите на практика много малко от програмите които се опитах да инсталирам тръгваха. Някои от въпросните програми се компилирваха успешно но после при стартиране изписваха някакво съобщение за грешка и бях принуден да ги разкарвам. Други пък искаха библиотеки а пък библиотеките искаха други неща и така нататък. Дори проведох опит хванах най новият брой по това време на едно списание с 5 програми за линукс на диска и почнах да инсталирвам като статистиката беше 2 от 5 оспешни  от първият опит инсталации. Сега и ще опиша и най непритното се преживяване свързано с Линукс.
Накоро си купих цифрова камера (camcoder не фотоапарат) взех си fireware адаптър за да прхвърлям видео клиповете. Както и очаквах единственото нещо което трябваще да направя под XP беше да свържа камерата с fireware порта и всичко стана от само себе си XP то откри камерата инсталира драйверите и ми предложи да пусне Movie Maker мисля че е излишно да казвам че с линукс не беше съвсем така и сега ще опише всичко. Първо след доста четене в интернет открих необходимата ми програма която ако не се лъжа се казваше kino. След като я свалих се оказа че ми трябват някои библиотеки. След близо час сваляне си набавих всички библиотеки от списъка и почнах да ги компилирвам. Първо започнах с libavc1394-0.4.1.tar.gz
оказа се успешно да не повярваш, след това libdv-0.102.tar.gz
и това стана '<img'>. после libraw1394_0.9.0.rpm тук не се получи защото ми искаше един дълъг списък с библиотеки които нямах след дълго обмисляне реших да сваля сорса на тази библиотека и да го компилирам (защо ли се получи след като нали нямах някакви други библиотеки които трябваха), след това продължих с останалите  libsamplerate-0.1.0.tar.gz, libraw1394-devel-static-0.9.0-1.i386.rpm опа ето тука пак не стана иска ми преди това libraw1394_0.9.0 обаче аз вече го качих и всъщност така си и останаха нещата, така и не намерих libraw1394-devel като сорс а само в rpm пакети. Всъщност намерих сорса ама и той беше в rpm пакет и по някаква причина не се разпакетирваше пробвах даже и под windows с помощта на един плугин за total commander обаче пак не стана явно самият пакет беше прецакан и така резултатите от опитите ми да подкарам камерата под Линукс бяха силно главоболие и желание да освободя 5GB от диска си като го разкарам.
Мога да кажа още доста отрицателни неща по повод Линукс обаче смятам да спра до тука сега да кажа за какво е удобен линукс. Линукс е удобен за като основа за дадена специализирана операционна сиситема която след това няма да се пипа от обикновените потребители, следователно извода ми е следния: Windows се справя по добре с това да върши колкото се може повече неща или да се надгражда да може да ги върши с минимални усилия докато Линукс може да се направи да върши дадено нещо по добре от Windows но с цената на повече усилия и постоянна интернет връзка. Така че отговора на въпроса Win или Lin аз бих отговорил зависи за каква цел.
Сега сигурно се питате коя е тая скапана дистрибуция с която съм '<img'> отговора е Slackware 9.1 пълна инсталация не смятам че е виновна дистрибуцията просто вината е в мене че нямам желанието, нервите и времето да се занимавам с Линукс иначе и аз много бих искал да го ползвам но за жалост се натрупаха прекалено много разочорования. За сега следя новите неща в линукс и може би в бъдеще и аз да намеря перфектната за мене дистрибуция.

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1451
    • Профил
Win vs Lin
« Отговор #1 -: Jun 21, 2004, 21:51 »
Здравей,
От това което пишеш е ясно че доста си объркал нещата, особено с линукса.
Първо малко по-обща информация: има основно два вида и някои разновидности линукс-дистрибуции според начина на инсталиране на пакети, поддръжка и работа.
Първите са пакетно-базирани: RedHat (сега Fedora),SuSE, Mandrake и доста други използват '.rpm-пакети' пакетния менажер (основната сила на пакетните менажери е в поддръжката на зависмостите между библиотеки, програми и т.н.). Тоест казваш 'искам mplayer' и пакетния менажер проверява какво има инсталирано и какво е нужно за да го инсталира и ти предлага пакета, евентуално заедно с други неинсталирани още пакети. Съвсем груб пример е на Вин да искаш игра и да нямаш DirectX например, просто не става - казва ти че нямаш DirectX ver.XXX.
Debian - най-голямата дистрибуция използва друг пакетен менажер - apt (за deb-пакети). Според мен той е по-добър от старите 'rpm' менажери, сега май за 'rpm-пакетите' повече се ползва 'yum' на база на 'apt'.
Сега за Slackware: там пакетите са .tgz (май) отдавна не съм работил с него. Особеното там е че 'pkgtool' (има и други начини за инсталация), installpkg или директно tar .......tgz и пакета се инсталира, но не се поддържат автоматично зависимостите между пакетите (извинявам се ако съм сбъркал) може съм 'swaret' или нещо по-ново да става. Не знам.
Втората голяма група са 'source'-базираните дистрибуции - там си теглиш сроса на пакета и го компилираш и инсталираш. Например: Gentoo (това ползвам), Sourcerer, Lunar-Linux, Sourcemage (май беше) и всички BSD-та (порт-система). Значи тук има една подробност, при доста от тези дистрибуции има и 'бинарни' (готови) пакети но това е 'бонус'.
Така че ти май си избрал дистрибуция не много подходяща за начинаещ Линукс потребител.
Пишеш 'make uninstall' - това е за компилиране от сорс; после инсталираш .....rpm - това е за дистрибуции на база - rpm, отделен е въпроса какво става със зависимостите - божа работа.
Горе-долу да слагаш програма за Win98SE на WinXP и очакваш да работи (ако има начин да кажеш да инсталира без да проверява). Само че там ти казва, но това е друг въпрос. При някои Линукси (.rpm, .deb) също ще ти каже че има грешка и няма да продължи.
Според мен е по-добре да пробваш SuSE ;-).
Други мнения?
Румен.
Активен

sebastianz55

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1136
    • Профил
    • WWW
Win vs Lin
« Отговор #2 -: Jun 21, 2004, 22:32 »
мда, както го описваш виж работи със Сусе или пробвай Федората.
Активен

С уважения:
Sebastianz55
------------------
http://www.fsa-bg.org
                              
Open Fest Initiative  http://openfest.org
                                              
Моля ви, уважавайте процесорното време на другите - пишете на кирилица и използвайте търсачката на форума!

kennedy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2151
  • Николай Колев
    • Профил
Win vs Lin
« Отговор #3 -: Jun 21, 2004, 22:32 »
аз нещо неразбрах заглавието линукс срещу вин-а .... нещо не се връзва, това което чета е констатация за неуспешната дресировка на линукс за работна станция (да не казвам десктоп) у вас. Аз имах същите проблеми, сваляне, конфигуриране, компилиране, инсталиране и т.н. и т.н. неудобна работа. псувах хоках, протестирах, изтрих тъпия линукс и си ползвах хубавото 2000 до момента в който не разбрах, че може би грешката е в мен и реших да пробвам пак (първи опит редхат 7.2, мандрейк 8, дебиан) качих си редхат 9.0. и пак същия проблем, туй неще, онуй неще, ако го няма като rpm хич не го свалях .... и така, докато не си инсталирах върху редхата сусе 9.0, ползвах го около .... 4 месеца и си изтрих вин-а .. и така до наши дни. Не ти казвам ползвай сусе ... пробвай мандрейк 10 , пробвай ксандрос, линдоус ..... и тогава решавай. но слак (неискам да ги обиждам слакаджиите) не е за домашни потребители ... той е за сървъри и за маниаци. Но хубавото е, че се интересуваш, изчакай 2-3 месеца и пробвай пак.
Активен

"за всичко иде час" Еклесиаст 3:1
всеки пост - отговор на въпрос
-----------------
24.12.2003 "MS Free"

the_real_maniac

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1258
  • Kernel panic, me - no panic ;-) :-)
    • Профил
Win vs Lin
« Отговор #4 -: Jun 21, 2004, 22:35 »
Добре де сега при Slackware се набляга много на това , че там всичко се компилирало , не че неможе да си го направиш и под Другите ,но така е ориентирана Дистрибуцията ! , което е важно !!! '<img'>

ОК , но някак си искате да ме убедите, че когато правите ъпдейт / ъпгрейд на Хфрее + КДЕ + някоя друга програмка, чакате всичко това да се компилира ?!.  ':0'  '<img'> - имаше някаква команда/програмка , която ъпгрейдва всичко автоматично , но от бинарни (tgz) пакети '<img'>, ако не се лъжа, така че няма два типа , има различно ориентирани системи , аз ги деля засега на:

Debian
Slackware
Linux for Winusers /beginers - разбира се , ако искат да останат с такъв Линукс си е техен избор
Special '<img'>) -> DamnSmall '<img'>) и Gentu ,щото там има някаква идея, но още не съм го тествак '<img'>
Активен

Powered by Debian GNU / LINUX /// Intel inside ...

„Насилието е последното убежище на некомпетентността“ - Айзък Азимов (1920 — 1992)

dilyan

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 186
  • Distribution: Debian, OpenBSD
  • Window Manager: Gnome, xfce
    • Профил
Win vs Lin
« Отговор #5 -: Jun 21, 2004, 23:41 »
айде и аз да се изкажа, барабар Дилян с маниаците! Много от нещата дето казваш са така, и аз (както и колегите от по-горе) сме псували, викали, компилирали и ..... питали: е защо да губя време и нерви за нещо дето във Уин е на един клик разстояние. Ами точен отговор няма.... но си спомням едно интервю на Линус - човека си казва, ако не сте компютърджий, ако не обичате да компилирате и да се борите с нещо цяла нощ, то Линукс не е за вас! Тука според мене идва ролята на комерсиалните дистрибуции - те учат софтуера как да работи с юзера, за това се плаща за инсталатори, шаренийка, съпорт, книги и прочее. И аз съм пробвал от Ред Хат 7.2 натам, докато минах на СуСЕ по неволя (университет и работа) и вече така 1.5 години. Познава си ми камерата, моунтва си ми USB pen-а, глези ме с Install/Remove Programs, Online Update и съм си един щастлив юзер на десктоп система! От целия първи постинг излиза, че осовния въпрос е струва ли си? Ами, за мене отговора е ДА, няма вируси, стабилни процеси, много благинки като remote login, ssh, www/ftp servers по default, и едно голямо community  готово да помогне винаги! Да добавим, че е free почти и че излизат нови дистрота всеки 6 месеца! Е по-хубаво от това здраве му кажи. Мое лично наблюдение е, че хората са свикнали да имат С: и да работят с Уин по default, което доста пречи да се видят предимствата.
Активен