Покажи Публикации - console
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 17
46  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Gnome Nautilus невероятен feature -: Jan 04, 2018, 16:26
Хаха явно аз имам коренно различно виждане по въпроса. Защо трябва да ми резервират нещо изобщо? И защо да е грешно да си сложа шаблоните ако видя папка Templates? Къде аджеба се уточнава тая папка за какво е? Сигурно го има някъде в някоя дебела документация дет бел ден не е виждала.

Защо примерно повечето програми прават скрити конфигурационни файлове и директории а не ги прават видими? Явно не е случайно.

Неможе да ме убедите че това решение е нормално съжелявам  ;D  [_]3
47  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Gnome Nautilus невероятен feature -: Jan 04, 2018, 16:10
Да де ама така те ми резервират думата Templates. А си представи че съм дизайнер на нещо си там. И виждам директория Templates и бутам едни 300 шаблона там. Какъв ли ще бъде ефекта?
48  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Gnome Nautilus невероятен feature -: Jan 04, 2018, 15:58
Разбрахте.

Аз обаче имах нещо друго в предвид.Говоря генерално затова уточних че е default инсталация на 17.04 не уточних че е за Убунту десктоп.

Това което имах в предвид е следното :

Щом това е така по default е неприемливо. Поради простата причина че дори непомня на друга Графична среда да не мога по да си създам файл по този начин.Това е интиутивно за бая потребители без значение от Графичната среда.

А за домашното не се сетих че нормалните хора биха отворили някакъв текстов редактор първо, а не първо да създават файл и след това да го отварят  ;D
49  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Gnome Nautilus невероятен feature -: Jan 04, 2018, 15:42
Не е въпроса колко начини за създаване на файл има. Въпроса е кои е най-простия.Ти как си представяш нов убунту или изобщо линукс потребител да се налага да прави цялото това нещо за да може да си даде опцията да създаде нов файл за да си напише домашното? ??? ??? ???
50  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Gnome Nautilus невероятен feature -: Jan 04, 2018, 15:09
Нещо в последно време понеже нямам мн работа и се ровя да търся абсурди из Убунту. Надявам се следващата седмица да ме държи зает с нещо смислено и да не се дразня на някви графични идеални решения.

Така по темата.

В работата ползвам default ubuntu 17.04 инсталация. Откакто съм го инсталирал не ми се беше налагало да създам файл през графичната среда до днес. И какво да установя по дефаулт такава опция няма. Да правилно чухте няма. Десен бутон->new folder да new file у лево. Добре де може но с една интересна гимнастика изобретена от developer-ите на gnome.

Интрересното е че немога да направа print screen за да ви покажа защото когато съм дал десен бутон за меню-то бутона за print screen не работи.Евала  ;D

Сега естествено това са го репортнали като бъг през 2015 явно аз чак сега се сещам че има и графична среда която може да се ползва. >:D

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/nautilus/+bug/1437502

По интересното е че от тогава до сега не са го оправили щото не го сметнали за бъг. То си е и така това не е бъг а feature.

Какво е гениалното решение тук и как може човек да създаде празен файл през gnome.

1.Има една магическа папка в home директорията наречена Templates - между другото изобщо не и бях обръщал внимание на тази директория. До сега.
2.Каквото и да сложиш в нея като файл то се появява автоматично като опция  new document..Ако в директорията няма нищо или ако самата директория я няма при десен бутон го няма това new document. Няма ограничение какъв е файла дали exe,zip,txt се тая.Идеално нали.
3.Решението е правите празен файл в тази директория кръщавате го както си искате примерно new file и вуала готови сте.

Са хубаво това е интересно като идея ама що е реализирано по тоя куц начин. Реално те резервират думата Templates и това е. Нещо аз май съм сбъркан че не ги разбирам тия работи.
51  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Intel security проблем -: Jan 03, 2018, 17:29
Ми няма логика от технологична гледна точка така е.Това е чип подаваш му ток и то смета там прави каквото прави и връща пак ток.Нали се сещаш че това решение е взето от хора които неразбират считай не технически хора.Какви беха там меринджеи,СЕО-та и тем такива подобни екземпляри. С каква цел можем само да спекулираме.
52  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Intel security проблем -: Jan 03, 2018, 16:38
Аде де??? И аз съм се чудил много защо е? би трябвало микро кодът да е wire-нат вътре в процесора - да е нещо от рода на твърди връзки....Ако не е твърди връзки поне да е ROM таблица... даже да не е епром.....  Самото съществуване на микро кода не означава ли че си оставят вратичка за поправка на евентуални хардуерни грешки.... И това не означава ли, че процесора не е хубаво проектиран щом се нуждае от ъплоад на микро код.

АRМ-ите имамт ли микрокод дето да се зарежда външно? Изобщо имат ли микрокод?

Варианти много. Само от името на фирмата производител може да се оформи конспиративна или не чак толкова конспиративна теория.
53  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Intel security проблем -: Jan 03, 2018, 09:37
https://www.howtogeek.com/338269/a-huge-intel-security-hole-could-slow-down-your-pc-soon/

Как да го коментираме това??? Почти нямам машина която да не е с интелски процесор. Сега отново излишни гимнастики щото некои някога не си е свършил работата или по-скоро не е трябвало да я върши изобщо. Това едва ли е било девелоперско решение. Това си е чисто корпоративно решение водено от някви интереси далеч отвъд технологиите.
54  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / Re: vfs_cache_pressure оптимизация -: Dec 19, 2017, 16:55
Не съм много наясно но това ми дава гугъл на мен :

Increasing the value increases the amount of swapping. The default value is 60. vfs_cache_pressure this variable controls the tendency of the kernel to reclaim the memory which is used for caching of VFS caches, versus pagecache and swap. Increasing this value increases the rate at which VFS caches are reclaimed.

И се посочва този линк - https://gist.github.com/dakull/5629740

Ето още малко информация директно от извора, незнам долколко ще ти е полезна :

https://www.google.bg/search?domains=lkml.org&q=vfs_cache_pressure+value&sa=Google+Search&sitesearch=lkml.org&client=pub-3128732077138691&ie=UTF-8&oe=UTF-8&flav=0000&sig=IZwGi0IG8Xeqz31p&cof=GALT:%23008000%3BGL:1%3BDIV:%23336699%3BVLC:663399%3BAH:center%3BBGC:FFFFFF%3BLBGC:dde8e8%3BALC:0000FF%3BLC:0000FF%3BT:000000%3BGFNT:0000FF%3BGIMP:0000FF%3BFORID:1&hl=en&gws_rd=cr&dcr=0&ei=Qyg5Wty-IIOVkwXQtZu4Dw
55  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Програма за проверка уникалност на текст -: Dec 19, 2017, 13:12
Какво е това уникалност на текст?

Сигурно е нещо от сорта на тия дето ги ползват за да проверяват дали евентуално вече дадена статия/разказ не е публикувана някаде и ако има примерно какъв % е съвпадението и прочие.
56  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Acer Aspire ES-1-132-P1BC как да махна Линукс? -: Dec 15, 2017, 17:08
Не могат да ти продават лаптоп без операционна система. По закон, когато закупиш нещо, трябва да можеш веднага да го използваш, ако поискаш. Ако си купиш бормашина, трябва да има бургийка в кутията. Ако си закупиш телбод, стекче с телчета. Ако си купиш хляб, трябва да им пакетче масло.  :D Това означава, че трябва да има операционна система пък била и freedos. Впрочем, когато си купих последното лапи, беше точно с това.

Сега се сетих за един приятел, който си беше купил от Мтел някакво лапи със Сусе на него и като го видях, веднага потрих ръце. Е, нищо не можех да направя с туй. Още не смея да седна на Сусе.  ;D

Чакай чакай малко сори ама не се здържах. Дефинирай какво се има в предвид под "веднага да го използваш". С натискането на копчето за старт ти започваш да го ползваш буквално. Ако не запали е тогава вече е проблем.Съмнявам се да има такова изискване да идва с операционна система. Всъщност може и да има някво извратено картелно споразумение с които производителя Х да налага софтуер на фирма Y като default продавайки директно и софтуера ама по-скоро си мисля че това е проблем.

57  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Възстановяване на файлове -: Dec 07, 2017, 16:57
Абе я дай да го видиме тоя хубавец. Как се е хакнал в системата през ssh или ?

Кажи с каква дистрибуция си да изместиме МВР от сцената  ;D
58  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Драйвери за програматор Elnec BeeProg -: Dec 04, 2017, 14:39
Не съм голям експерт но вероятно може и да можеш да го подкараш.

Първи вариант - инсталирай wine и пробвай с него. Аз лично не го харесвам и избягвам да го ползвам.

Втори вариант - виртуална машина с Уиндолс.

Трети вариант препоръчителен - Намери алтернативата за линукс (съмнявам се да няма подобен софтуер) и го ползвай него без изслишни главоболия.

Обикновенно това са трите варианта когато се налага да се мисли как да се подкара софтуер под линукс.
59  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Излезе Firefox Quantum -: Nov 16, 2017, 15:26
Мали мали, mozilla сериозно са решили че ще приклюват с тая дейност. Имам чуството че някогашните уиндолски девелопъри са се преместили да работят там,съдейки по gif-чето което се визуализира докато се зарежда страницата. Все едно ми зарежда уиндолс.

Както и да е да започваме:

1. След ъпдейта firebug е disable и немога да го пусна отново. Е евалата. Ако при всички е така които ползват тоя удобен иструмент е новия firefox го прави disable и няма как да се направи enable. Явно ще трябва нова версия на firebug да се пуснe за да е съвместима с новия готин код продуциран от mozilla.

2. Новия вид на табовете са ги взели от версия в която firefox найстина работеше и тогава поне се замисляха що е това performance.

3. В адрес бара от дясната страна имаме бутона с трите точки индикиращ че има някакво меню там. След натискане първия елемент в drop down-a е "Bookmark this page". Интересното е че последния бутон от дясно е "bookmark this page". Сега разбирам че зад това решение стоят много години опит с user interface и кво разбирам аз. Защо като може да се направи нещо с един клик , защо да не може да се направи и с два. Другия път ще има опция и с 3.
Хубаво дали са избор хората просто евала на инжинера. има една  [_]3 от мене.

4.Web Developer toolbar-a са решили да го преместят. Са сигурно има опция как да си го върна под адрес бара а не да права 2 клика за да стигна до инструмента които ми трябва ама не това е решението. Когато съм го сложил някаде значи искам там да седи.

Това са ми впечатленията след 30 мин работа с него.
60  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Notebook лампа -: Nov 10, 2017, 09:20
Ама и тия верно са се олели с индикаторите
https://support.lenovo.com/us/en/solutions/pd025126

Абе аз ли нещо неразбирам или какво.

От линка които даде колегата леново казват следното:

Wireless status indicator

The wireless status indicator is located on the outer lid of the computer.



The meaning of the indicator is as follows:

    Solid green: The wireless features of the computer are on.
    Off: The wireless features of the computer are off.

Демек биоса вижда че има wireless карта и задейства тая лампа? Не го брига дали найстина работи тая wireless карта а отчита че има такава. Ако е така евала за инжинерната мисъл.

И друго колко бързо след натискането на бутона се инициализира тоя биос че чак да провери веднага дали има wireless карта и да светне лампичката.
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 17