Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 30   Надолу

Автор Тема: Рашките изпъкняват насрещния план  (Прочетена 58507 пъти)

vektorman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 206
    • Профил
Re: Рашките изпъкняват насрещния план
« Отговор #150 -: Mar 09, 2018, 13:06 »
Относно цените на стоките по онова време.
Това са цени само за стоки от първа необходимост. Казвал съм го много пъти, ще го кажа и сега: Ако само ще ядете (обикновените неща) и ще ползвате една крушка и сега ще живеете добре :)
Причината поради която хората на село спряха да се занимават със земеделие (в малки размери 1-5 декара), не беше че не могат да си платят тока, а че децата им започнаха да искат смартфони :) (това от личени наблюдения го казвам). Започнаха да искат да си купуват и всякакви други неща от втора и трепа необходимост, а не само от първа. Това, че навремето за да не разбират колко всъщност са бедни хората, са сложили цензора над всичко чуждо, не означава, че хората са имали пари (покупвателна стойност). Означава, че са имали изкуствена такава, чрез свръх производство на продукти от първа необходимост и завеса пред другите такива.

Ниските цени на стоките от първа необходимост (включвам книгите, учебниците и транспорта) са предпоставка да имаш пари за неща от втора и трета необходимост, а не както сега да ти отива по-голямата част от заплатата за сметки за ток, телефон, вода и парно и за храна и бензин и да не ти останат стотинки за някоя книга (че и тя скъпа) и да стягаш колана до следващата заплата. Проблема едно време не беше в парите, а в дефицита на стоки от 2-ра и 3-та необходимост.
Относно смартфоните - те се появиха масово след 2000г, а тук говорим за преди 1989г.
Причината хората да спрат да сеят след 1989г е че не могат да си опазят реколтата от набезите на гладните цигани. Преди нямаше такъв проблем, защото всички цигани ходеха на работа, не бяха гладни и единици от тях крадяха заради спорта, освен това тогава и пенсионерите не бяха гладни - нямаше толкова ниски пенсии както сега.
За автомобилите е вярно че бяха неоправдано скъпи и това дето се чакаше ред беше абсолютно безумие. Вярно е че имаше и други безумия като дефицита на стоки, забраната да се пътува свободно в чужбина, лицемерието на властта и цензурата, които неща дразнеха основателно хората и те искаха промяна като вярваха че като падне социализма ще изчезнат само лошите неща и ще останат хубавите. Ако са предполагали и само половината от това което настъпи после, бай Тошо още щеше да е на власт.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Рашките изпъкняват насрещния план
« Отговор #151 -: Mar 09, 2018, 13:34 »
Тази пирказка "преди беше по-добре" не е от вчера. И не е само наша. Няма как да не се запита човек, наистина ли нещата се влошават непрекъснато? Една от масовите заблуди на съвремието е, че технологиите ще ни дадат това, от което имаме нужда по-бързо и на по-ниска цена.  Да, имаме нужда от по-бърз и сигурен транспорт, имаме нужда от моментална комуникация, имаме нужда от забавления, но от къде взимаме всичко това и на каква цена. Не говоря за цената която е свързана с обема на порфвейла. И понеже за всичко  е трябвало повече време, хората са уреждали първо най-важните си неща и тогава всичко друго. Сега пътуваме бързо, говорим надалеч, всякаква информация е моментално достъпна. И си мислим, че можем да вършим по десет неща едновременно. Накрая нито едното не е както трябва. В днешно време ще се надигнеш ли да пътуваш часове пеша, за да видиш гаджето и да ѝ кажеш, че я обичаш. Не, ще и пратиш съобщение или видео чат. Няма да отделиш седмица само за път, за да осъществиш някоя сделка. Сега домът ти е построен от непознати, а някога цялото село се вдига за да помогне младоженците да имат къща. Хората са създавали истински контакти и са били истински свързани. Сега създават отношения и връзки. Обвързването е регулирно със закон. Цената? Вече използваме технологиите за всичко. И бавно започваме да се отнасяме с хората, както със машини. Ако нещо не ни хареса, натискаме копчето и се приключва. Виждам, колко лесно се променя тона на разговорите във интернет. Грубости думи от най-дребната реплика. Епитети, без да познаваш човека. Ама като видиш този човек на живо е съвсем различно. Мисля, че е време да преосмислим нещата. Телефони, коли, яхти, пътуване в космоса. Искаме ги, защото ни казват, колко е хубаво да ги имаме и ще сме щастливи от това. Казват ни го непрестанно. Има една приказка, кажи една  лъжа сто пъти и тя ще стане истина. И хората купуват. Купуват дори когато нямат пари. Ама кредитния баланс после започва да взима съня им. Бавно стават роби на банки, правителства и прочее благодетели. Щото всички си мислят, че харчейки пари за нещо лъскаво правят нещо за себе си. Това, което правят всъщност е, че се вкарват в разходи, които не могат да предвидят, защото не се замислят дори. Спомням си една приятелка, като гаджето и купи смартфон за подарък за рождения ден, мисля, че беше и говорим с нея по телефона някъде към двайсетина минути и изведнъж ми вика, хайде да приключваме, щото имам триста лева телефон. Обръщали ли сте внимание, че на новите телефони, дори тези с копчетата вече изпращането на СМС му викат чат и интерфейса е точно като на чат програма с балончетата и прочее. Направо няма да се усетиш, как със всяко съобщения излизат пари от джоба ти. Не казвам, че не трябва да се общува, но пък за пълни глупости. И така е със всичко. Хората не са глупави. Просто вече са дресирани така.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

lunarvalley

  • Гост
Re: Рашките изпъкняват насрещния план
« Отговор #152 -: Mar 09, 2018, 14:00 »
Цитат
Виждам, колко лесно се променя тона на разговорите във интернет. Грубости думи от най-дребната реплика. Епитети, без да познаваш човека. Ама като видиш този човек на живо е съвсем различно. Мисля, че е време да преосмислим нещата.

ми да си спретнем едно събиране на линукс за българи? :)
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5256
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Рашките изпъкняват насрещния план
« Отговор #153 -: Mar 09, 2018, 14:56 »
Еми то е диалектика като -> "коричката или средичката ?"
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Рашките изпъкняват насрещния план
« Отговор #154 -: Mar 09, 2018, 15:03 »
Всички се хванахте със смартфоните и соц.а на го_фире - той просто сравнява.
По онова време не бяха смартфони, а касетофони, за някои дънки, за други маратонки.
В американско всички юнаци са имали гейм конзоли и компютри, когато ние си мечтаехме за касетофони. А всички магизини са били Кореком-и.

Проблема е, както гледах в един документален филм (за желаещите мога а дам инфо, че сега не му помня името). Та там оябясняват, че производителността на труда  респ. заплатите вървят успоредно по една линия, горе долу с 30 градуса наклон нагоре. Това от 18хх години насам за Щатите, щото за там имат данните. През 195х години на пазара на труда влизат и жените (правилно, преди това не са работили, само единици). Какво се случва обаче с графиките към онзи момент - линията на производителност продължава възхода под същия ъгъл, но заплатите стават почти хоризонтални, та до наши дни. Разликата я убират 1% хора и усвояват 95% от националните блага.
Та така се пръкват Бил Гейтовци и Джеф Безос-ци (той вече прехвърли 100млрд.) и като гледам се задава първия трилионер.
Тези хора предполагам са 1000000 пъти по-умни и по-работливи от мен - та затова.
Много източници обясняват, че освен всичко друго и средната класа се изпарява. И проблема както се вижда не е само в Америка - не зависи от социалната/класова система.

А в БГ много хора го отдават срива на соц. срещу демокрацията.
« Последна редакция: Mar 09, 2018, 15:42 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

console

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 243
    • Профил
    • WWW
Re: Рашките изпъкняват насрещния план
« Отговор #155 -: Mar 09, 2018, 17:03 »
И защо (въпреки всички приказки за потъване на Гърция) те все още си имат "скромен" флот (да, това никакво перо в бюджета им не е).

Гърците имат огромно лоби в англосаксонския свят + 4ма сенатори в американския сенат които въпреки че са родени в САЩ се смятат и твърдят че са Гърци. Те и затова си прават квото им е кеф плюс това Гърция е мн важна страна за западния свят. Така че те лошо няма да видат, когато се закъса за пари Американците звънят в Брюксел и всичко е точно ;)
Активен

“Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail Better.”

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Рашките изпъкняват насрещния план
« Отговор #156 -: Mar 09, 2018, 20:40 »
Защо да не се хванем за смартфоните?!

Пристрастряването към смартфона си е сериозна диагноза и не малко хора си имат проблем с това. Пътувам често с градски транспорт, когато не бързам за някъде и виждам какво става, особено в метрото. Всеки трети седящ, ако не и всеки втори си забил погледа в телефона и цъка там. Да не изтърве нещо. Някога хората с достойнство ходеха с гордо вдигната глава. Сега тези дето имат достойнство имат и скъп телефон и ходят с гордо наведена глава.

Обърнете внимание как растат цените на върховите модели телефони през годините. И продължават да се купуват като топъл хляб, а доходите не растат, дори намаляват, като погледнеш и поскъпването на живота. Безумие. Ма хората сме си луди
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Рашките изпъкняват насрещния план
« Отговор #157 -: Mar 09, 2018, 21:19 »
Сумата от интелигентността на Земята е константна величина, смартфоните нарастват.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

vektorman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 206
    • Профил
Re: Рашките изпъкняват насрещния план
« Отговор #158 -: Mar 09, 2018, 23:12 »
А в БГ много хора го отдават срива на соц. срещу демокрацията.

Грешката ни е че смятаме соца за нещо противоположно на демокрацията. Така ни внушиха и се вързахме. Всъщност противоположното на соца е капитализма, а на демокрацията противоположното е тоталитаризма. Преди 1989г имахме соц и тоталитаризъм. Вместо да сменим само тоталитаризма с демокрация и да станем като Швеция, ние сменихме само соца с капитализъм, а тоталитаризма го сменихме с друг който наричаме демокрация, затова сега сме по-зле и от Албания. Ние и други глупости сме правили - като тази да си назначим царя за министър председател.
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Рашките изпъкняват насрещния план
« Отговор #159 -: Mar 10, 2018, 00:49 »
Цитат
Проблема е, както гледах в един документален филм (за желаещите мога а дам инфо, че сега не му помня името). Та там оябясняват, че производителността на труда  респ. заплатите вървят успоредно по една линия, горе долу с 30 градуса наклон нагоре. Това от 18хх години насам за Щатите, щото за там имат данните. През 195х години на пазара на труда влизат и жените (правилно, преди това не са работили, само единици). Какво се случва обаче с графиките към онзи момент - линията на производителност продължава възхода под същия ъгъл, но заплатите стават почти хоризонтални, та до наши дни. Разликата я убират 1% хора и усвояват 95% от националните блага.

Технологиите са се подобрявали от както маймуната е станала на човек, а с технологиите и обществения строй! Феодализма е сменил робовладелския строй, защото идва един момент, че работника трябва да бъде мотивиран, а не насилван! Да се насили да работи може онзи с кирката и лопата, но не и този с багера! След още развитие на технологиите идва времето, капитализма да измести феодализма. В един момент, технологиите толкоз много се развиха, че, ако хипотетично не е толкоз голямо световното неравенство, то един човек физически не може да изконсумира това, което може да произведе! С развитието на технологиите расте и световното неравенство! Статистиката отчита, че само от 2008-ма насам се е увеличило няколко пъти! Световната икономика е в криза, но кризата се дължи на световното неравенство. В момента една част от света притежава толкоз много, което физически не може да потреби, дори и няколко живота да живее, а друга част гладува! Беден работник няма с какво да купува за да се върти икономиката. Капитализма се изроди в неолиберализъм, който си е чисто модерно робство. Капитализма вече е мъртъв. Идва ново и то е ББД. Хората се заменят с роботи, но роботите не купуват стоки, а за да се върти икономиката требе алъш вериш да има. Китай и Русия строят социални държави и се борят се неолиберализма. Двете държави вървят по различен път, но на преден план е социалното. Бог да ни е на помощ, ако неолиберализма победи!
Едно време имаше един много хубав филм "Милионите на Брустър". Човека някакъв бейзболен играч, на който му се явява богат бездетен роднина починал. За да получи голямото наследство от 300 млн, трябваше да похарчи 30 млн за 30 дни! В момента се тества ББД на няколко места, но аз като гледам, така се тества, че целта е да се провали, но въпреки това се отчитат и добри резултати.
У нас под предлог за борба със сивата икономика се убива малкия и среден бизнес, защото видите ли, малкия бизнес не плаща данъци, а големия пък много данъци плаща! От над 10-15 години, законите у нас са такива, че е невъзможно да се стартира собствен, малък бизнес без да се мине през сивата икономика, а който веднъж вече влезе - трудно излиза!
Русия постоянно я критикуват, че имала голяма сива икономика! Не, това там не е сива икономика свобода за стартиращия бизнес и по-малко бюрокрация за средния. За Китай също се говори за корупция и сива икономика! Не, точно под формата за борба със сивата икономика се налагат законите за убиване на дребния бизнес.
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Рашките изпъкняват насрещния план
« Отговор #160 -: Mar 10, 2018, 01:16 »
Абе приятел, как точно Русия и Китай са социални и се борели за народа?! Добре, че не казват как е разпределено богатството там (държавна тайна) та да ти паднат очилата. По косвени данни се засичат колко пари са откраднали олигарсите и са ги отнесли в Швейцарски, Американски и Каймански банки. Там в Русия колко са струпали един господ знае - дори на Путин имането не се знае, но е в милиардния диапазон.

Американските милиардери поне въртят техни си бизнеси, руските и китайските управляват държани предприятия и крадат данъкоплатците.

Имотите на половината Ню Йорк и Лос Анжелис са на руснаци и китайци. Сан Франциско е с най голямата китайска общност в свете извън Китай. Ванкувър в Канада е собственост на Китайците. Австралия се е притеснила , че вече е купена от жълтите. Не си мисли, че тези собственици са редовни работнически труженици от тъкачния бизнес.
Китайската компартия се тресе от корупция и изнасяне на пари в чужбина. За какво мислиш Биткоин и сие хвръкнаха до тавана и жълтите веднага ги затапиха.

Защо режат Фейсбук, Туитър и даже Гугъл в Чайна и Раша?! Защо няма опозиция и свобода на печата и словото - щото е много хубаво.
Питам и отговор не искам щото очевадно четеш само руските СМИ.
« Последна редакция: Mar 10, 2018, 01:44 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Рашките изпъкняват насрещния план
« Отговор #161 -: Mar 10, 2018, 02:13 »
Мдааа, за милиардите на Путин и "обкръжението" му, много говорят, но никой не ги е виждал!!!! Виж, аз не мога да си обясня,  как така не могат да ги намерят и конфискуват!!!! На всеки друг могат, а на Путин и обкръжението му не могат! А спрягаха само за Путин, че имал към 50 млрд!!!

Като даваш примери кой от кого крадял, ами виж примерно за Епъл и други се коментираше, че с разни офшорни врътки са платили по-малко и от 1% данъци! Казваш, тези олигарси крадели от народа! Няма да споря дали крадат или не крадат, но пък и фирмите, които управляват печелят и си внасят печалбата в държавния бюджет. Ето примерно, Роснефт е с 50.1% държавно участие. Акционери са БП и още много други големи компании! Фирмата се търгува на борсата! Как мислиш се краде от една публична компания, която се търгува на международните борси!!!??? Такива са и Газпром и още много други ДЪРЖАВНИ компании!

Друг въпрос! Виждаш САЩ колко пари харчат за бази по света за финансиране на войни и смяна на правителства. Обясни ми на мен, кой плаща този масраф и кой обира печалбата от него, че аз не мога да стопля, какво печели от всичко това американския данъкоплатец за който здравната система от години е недофинсирана и още куп други социални дейности!!!???? 
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Рашките изпъкняват насрещния план
« Отговор #162 -: Mar 10, 2018, 02:42 »
Пак говориш наизуст - бил ли си в американска болница да се лекуваш?!
Американските бази се финансират от държавния бюджет - във фиша на всеки работник пише колко са му отдържани и се е съгласил с цифрите.
На всяка касова бележка си се съгласил с ДДС-то, т.е не са им го откраднала, а са си платили.
Аз не съм се съгласявал колко да е заплатата на Стиф Джобс, щото не му се плаща от бюджета, а си я е изкарал от продажба на дрънкулки.
Усещаш ли тънката разлика (подказка ако не бяха окрали Газпром- пак щеше да внесе 50.1% в хазната, но по абсолютна стойност 3 пъти повече).
Не можеш да сереш в кенеф от злато, да живееш в чужбина, да си на съответния пост само щото си роднина/приятел на Путин и да разправяш, че си на държавна заплата.
Ако беше стока рашата, намаше щерките на Путя да живеят в чужбина.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Рашките изпъкняват насрещния план
« Отговор #163 -: Mar 10, 2018, 08:05 »
Имаше и 35-то постановление за частниците.

Не беше ли Указ 56, който указ дойде 1986-та, когато настана преустройството на недолюбвания от комунягите (но иначе спасител на света) Горбачов.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Рашките изпъкняват насрещния план
« Отговор #164 -: Mar 10, 2018, 08:08 »
   Пропускате нивата на престъпност.По времето на соца престъпността
беше много по-ниска.По спокойно се живееше.
   Спомням си,навремето и апартаментите не се заключваха !
   За убийствата да не говорим,навремето много рядко се случваха,
пък и убийците винаги си получаваха заслуженото !

Няма тирания, при която нивата на престъпност да не са ниски. Това е просто защото тиранина е иззел възможността само той да прави престъпления, а всички други са на каишка.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear
Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 30   Нагоре
« назад напред »