Покажи Публикации - don_mindy
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  BSD секция / Настройки на софтуер / update samo na edin port ? -: May 09, 2004, 20:30
nqkoj move li da mi kave kak da naprawq cvsup samo za edin port. Toest da ne si uopda-tewam cqloto dyrwo, a samo edin port. Ne me pitajte za6to, prosto dajte idei. W man na cvsup ima nqkakwa opciq -i opisana, ama taka i ne mi stana qsno kak da q polzwam. Mersi predwaritelno
2  BSD секция / Настройки на софтуер / problemi s kdelibs -: May 08, 2004, 17:19
Zna4i pri instalaciqta sym slovil kdelibs, koeto e 3.1.4_1. Sled towa kato update-na ports sy CVSup i trygna da instaliram nqkoq programka - naprimer konversation to si iska kdelibs-3.2.2_1 i zapo4wa da si q swalq. Porblema e oba4e, 4e sled towa ne move da mahne prednata wersiq i izdawa gre6ka i taka instalaciqta prekyswa. Opitah i ry4no da mahna prednata wersiq na kdelibs sys pkg_delete, no pak ne stana. Dajte nqkakwi idei.
3  BSD секция / Настройки на софтуер / front-end za wget ? -: May 08, 2004, 15:26
zna4i towa d4x ne e portnato za freebsd i kato se opitah da go kompiliram ne stana. Az si imam wget, no iskam grafi4en interfejs
4  BSD секция / Настройки на софтуер / front-end za wget ? -: May 08, 2004, 06:35
Izwinqwam se za latinicata, no o6te ne sym kiriliziral BSD-to. Ta predlovete nqkakyw download manager ili front-ent za wget - toest iskam ne6to grafi4no.
A nqkakyw po-prost proxy-server ot squid ima li ?
5  BSD секция / Настройки на софтуер / инсталиране без KDE i GNOME -: May 04, 2004, 19:58
Ами това по точка 1. много ми харесва '<img'>. Мерси много за всички обяснения. В момента тъкмо съм зачел хендбука, даже съм го свалил с телепорт про и на англйски и на руски , ама отчитам че руския ми е по неудобен май '<img'>). А аз съм на мнение че всички трябва да обясняват както ти обясняваш , а не да искат само специфични и тесни въпроси. Защото по специфичните въпроси винаги може да намериш нещо в нета. Важното е да има кой да ти даде обща представа за да получиш общи познания без да се ровиш и изпадаш в излишни подробности, с които е изпълнен всеки хендбук. А на подробностите винаги ще дойде ред в процеса на занимание, така че и те няма да бъдат пропуснати. Отново БЛАГОДАРЯ МНОГО за помощта и разясненията.
6  BSD секция / Настройки на софтуер / инсталиране без KDE i GNOME -: May 04, 2004, 18:25
А какво става в следния случай: дърпам си някакъв софтуер примерно който иска библиотека "а", правя си пакет и системата установява че ми трябва библиотека "а" и си я дърпа и инсталира. В следващия месец вече нямам нето и искам пак да си инсталирам дадения пакет, предварително запазен от мен.  В тоя случай вече няма да имам тая библиотека "а" защото примерно съм преинсталирал бсд-то.  И сега какво ще стане с пакета - ще му е нужна ли тая библиотека или не. Защото ако е нужна няма да има нет да си я свали. Мисля че това ще е последния тъп въпрос, защото усещам че ще се издразниш вече '<img'>.
7  BSD секция / Настройки на софтуер / инсталиране без KDE i GNOME -: May 04, 2004, 17:30
Ок, тук вече се разбрахме но още един въпрос - ако си направя пакетите  с порт системата, мога ли след това да ги запиша на дискове, за да може наистина ако примерно преформатирам целия хард (защото засега съм отделил малко място за бсд) после да си ги върна в нужните им директории и всичко да е ок. А относно мизериите - още снощи омазах работата по незнаен начин - аз бъзикам доста, така че няколко преинстала докато се науча са ми в кърпа вързано '<img'> (то преинстала е малко майкрософтски метод, ама още не съм дорасъл за поправка на бсд-то '<img'> )
8  BSD секция / Настройки на софтуер / инсталиране без KDE i GNOME -: May 04, 2004, 16:15
Ами IceWM което съм го дръпнал не е от портовете ами един tar.gz  от sourcefoge.net и по принцип на линукс се компилира без проблем с ./configure make make install
Пробвах и тук със същите команди, но на първата изпищя за въпросната glibc - а също май и за някакви други като getext ili libintl. А като си смъкна сорсовете и си ги запазя, и след това ми се наложи да преинсталирам бсд-то '<img'>) ??
Тия работи дето съм си ги насвалял ще изпозаминат и те. Крайната цел е сега да си събера софтуер докато имам нет, и следващите 2 месеца докато нямам нет да може да си имам всичко. А къде в XFCE има старт бутон ?? Аз не видях такова нещо. В IceWM има стартбутон. Точно затова съм се ориентирал към него. И защото интерфейса му подобен на уиндоуския а според мен поне, уиндоуския е доста удобен (ако изключим липсата на няколко workspace-a). A относно проблема на иполит - нямам представа, тук засега имам нет и стартира сравнително бързо (но по-бавно от слак).
9  BSD секция / Настройки на софтуер / инсталиране без KDE i GNOME -: May 04, 2004, 05:45
А в FreeBSD има ли glibc ?? Защото се опитах да компилирам IceWM и ми изпищя че няма такава библиотека. Поразгледах из диска с исталацията, поразгледах и в самия сисинстал ама не видях.
10  BSD секция / Настройки на софтуер / инсталиране без KDE i GNOME -: May 04, 2004, 02:24
Да добавя и че току що узнах каква е командата -
setenv DISPLAY 0':0'
11  BSD секция / Настройки на софтуер / инсталиране без KDE i GNOME -: May 04, 2004, 02:17
Повече от доволен съм от отговора и въобще не съм се отегчил. Напротив, трябва да има повече хора, които дадават толкова изчерпателни отговори. Мерси много за разясненията. Относно езика - знам английски но въпроса беше накратко да си разясня нещата, то че по-нататък ще чета хендбука е повече от ясно. А по последния въпрос - правя разликата между мениджър на прозорци и десктоп среда, но без да исках сгреших в примера. Знам че за XFCE е достатъчно startxfce4, тук без да искам съм сгрешил, въпроса е за някой мениджър като wmaker или IceWM които да стартирам без промени
в xinitrc - което в линукс правех с експорта на дисплея. А също знам че силата на бсд и линукс е в нета, но ако може да се наложи в скоро време да го ползвам без нет или най-много с модем(което естествено е като без нет '<img'> ) и за тази цел сега си подбирам нужния ми софтуер докато имам нет. Въпроса е после да мога да си компилирам софтуера без да съм инсталирал КДЕ и ГНОМ - и явно  това ще стане с инсталация на всички нужни библиотеки които се намират по CD-то (при мен е само 1 СД). Благодаря изключително много за обясненията. Ако предложите и някаква удобна графична среда много ще се радвам. Аз съм се спрял на следните 3 - XFCE, IceWM и FluxBox. Недостатъците на първата и третата поне за мен е липсата на нещо като стартменю, а втората още не съм я опитвал - само веднъж я пробвах за 5 мин и забелязах липсата на роловър ефекти, които смятам за доста полезни при навигацията. Днес изтеглих и някакви тулс за нея и ще трябва да поекспериментирам (с един от туловете може и теми да си правя). Засега стига толкова въпроси че ставам нахален '<img'>.
12  BSD секция / Системни настройки / mount на extended NTFS дял -: May 03, 2004, 21:12
Оправих се с монтирането. Вината е била в моето недоглеждане и заблуда. Аз се опитвах да монтирам ad0s2, защото видях че в fdisk така отчиташе тоя дял. Но явно БСД-то не мисли точно така. Предполагам че това ad0s2 е логически дял, който е в екстендед партишъна и затова не иска да се монтира. Като се замислих, в Слака тоя дял беше hda5 и по аналогия се досетих че явно тук екстендед партишъна също е с 5 - т.е. ad0s5 . Пробвах да го маунтна като обикновен нтфс дял  mount -t ntfs /dev/ad0s5 /mnt/D  и всичко стана като хората. Мерси все пак за помощта.
13  BSD секция / Настройки на софтуер / инсталиране без KDE i GNOME -: May 03, 2004, 21:04
Благодаря за помощта. Аз съм съвсем нов във БСД-то и ще помоля ако можеш да отделиш няколко минути да ми разясниш тая порт система. Ето какво точно ме интересува. Може ли да се използва без наличието на нет. Имам предвид следното. Да кажем че нямам нет но имам сорса(tar.gz ili tar.bz2) на дадено приложение (примерно licq или каквото и да е друго). Да кажем че нямам и инсталирани КДЕ и ГНОМ. Доколкото разбирам чрез тая порт система мога да укажа че искам да компилирам приложението и тя автоматично ще установи че нямам Qt библиотеките и ще ми поиска диска с инсталацията на БСД-то за да ги инсталира. Правилно ли съм разбрал или греша ? (Дано въпроса не е много тъп :) ). Целта на занятието е, че не искам да ползвам КДЕ и ГНОМ. Има и още един проблем - как да стартирам друг мениджър без да редактирам xinitrc или както там беше. В линукс ставаше така: X & след това export DISPLAY=0:0 и след това да кажем startxfce4 но тук няма такава команда export... Благодаря предварително.
14  BSD секция / Настройки на софтуер / инсталиране без KDE i GNOME -: May 02, 2004, 21:22
Може ли някой да ми даде насоки как да инсталирам FreeBSD така че да сложа всички библиотеки които са към KDE i GNOME, но самите КДЕ и GNOME да не инсталирам. Това беше възможно при Слака, но тук не знам.
15  BSD секция / Системни настройки / mount на extended NTFS дял -: May 02, 2004, 17:38
как да монтирам extended particion s NTFS. Пробвах с
mount -t ntfs /dev/ad0s2 /mnt/D но не става. Същата команда за ad0s1, който е праймъри партишън с NTFS работи както трябва. Рових доста из нета, но не намерих нищо по въпроса. Имам и още два въпроса. Първият е каква е еквивалентната команда на export DISPLAY=0':0' (която е в linux). И вторият е драйверите, които са дали нвидиа на сайта си стават ли за Riva TNT защото там пише че са за TNT2 i GeForce . Благодаря предварително.
Страници: [1]