Автор Тема: инсталиране без KDE i GNOME  (Прочетена 8728 пъти)

don_mindy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 15
    • Профил
инсталиране без KDE i GNOME
« -: May 02, 2004, 21:22 »
Може ли някой да ми даде насоки как да инсталирам FreeBSD така че да сложа всички библиотеки които са към KDE i GNOME, но самите КДЕ и GNOME да не инсталирам. Това беше възможно при Слака, но тук не знам.
Активен

n3c

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 97
    • Профил
инсталиране без KDE i GNOME
« Отговор #1 -: May 03, 2004, 16:28 »
Единствената възможност, за която се сещам, поради която би искал да го направиш е, че тези библиотеки са реквизит за някои приложения. В този случай изобщо не се занимавай да дебнеш и да нагласяш нещата с Gnome/KDE библиотеките. Направо инсталирай (през порт-системата) приложението, което ти трябва, то само ще си сложи каквото му е необходимо да функционира.

Инсталираш FreeBSD по стандартната процедура, след това директно инсталираш каквото искаш. При всички положения ако сам ще компилираш го прави през порт-системата. Препоръчвам ти да си сложиш portupgrade (/usr/ports/sysutils/portupgrade) и да погледнеш man страницата му. С него изключително лесно и удобно можеш да управляваш и обновяваш целия софтуер инсталиран на системата, а също и да добавяш нов (с компилация или пакети).

Успех!
Активен

Do you UNIX?

don_mindy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 15
    • Профил
инсталиране без KDE i GNOME
« Отговор #2 -: May 03, 2004, 21:04 »
Благодаря за помощта. Аз съм съвсем нов във БСД-то и ще помоля ако можеш да отделиш няколко минути да ми разясниш тая порт система. Ето какво точно ме интересува. Може ли да се използва без наличието на нет. Имам предвид следното. Да кажем че нямам нет но имам сорса(tar.gz ili tar.bz2) на дадено приложение (примерно licq или каквото и да е друго). Да кажем че нямам и инсталирани КДЕ и ГНОМ. Доколкото разбирам чрез тая порт система мога да укажа че искам да компилирам приложението и тя автоматично ще установи че нямам Qt библиотеките и ще ми поиска диска с инсталацията на БСД-то за да ги инсталира. Правилно ли съм разбрал или греша ? (Дано въпроса не е много тъп :) ). Целта на занятието е, че не искам да ползвам КДЕ и ГНОМ. Има и още един проблем - как да стартирам друг мениджър без да редактирам xinitrc или както там беше. В линукс ставаше така: X & след това export DISPLAY=0:0 и след това да кажем startxfce4 но тук няма такава команда export... Благодаря предварително.
Активен

  • Гост
инсталиране без KDE i GNOME
« Отговор #3 -: May 04, 2004, 00:55 »
по време на инсталацията можеш да посочиш всички приложения които са включени в диска с инсталацията.
това е последния етап
като си харесаш някое, то си прави самичко всички зависимости  , ама ми се струва малко ексцентричен подход.
Активен

n3c

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 97
    • Профил
инсталиране без KDE i GNOME
« Отговор #4 -: May 04, 2004, 01:49 »
Ако разбираш някакъв западен език погледни официалната страница на FreeBSD ( http://www.freebsd.org/ ) и по-специално Handbook-а за подробно описание и разяснение за порт-системата. Съвсем кратко познавателно описание съм сложил и на този сайт в секцията на BSD дистрибуциите ( http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=distro ). Ето и едно малко по-подробно и далеч не изчерпателно '<img'>:

Порт-системата представлява колекция от инструкции как следва да се компилира всеки един софтуер, портнат за BSD, като едновременно с това се следят и зависимостите му с друг (реквизитен) софтуер. В собствената директория на всеки един отделен порт ще намериш скелета за "построяване" на съответния софтуер. Най-характерните и абсолютно задължителни файлове, съдържащи инструкции за всеки порт са:

Makefile - основен файл (предполагам познат ти от опита ти с Линукс). В него са записани версията на софтуера, който компилираш, ftp/http адресите със сорс кода, реквизитните библиотеки/софтуер, от които се нуждае тъкущото приложение/сървър, различни configure и make параметри, необходимите BSD характерни пачове, пред и постинсталационни инструкции и т.н.;

distinfo - съдържа MD5 чексумите на сорс файла и пачовете към него (понякога и размерите);

README.html - самото име е достатъчно описателно;

pkg-descr, pkg-message, pkg-plist и др. - файлове с различна информация за конкретния софтуер.

Конкретно на въпросите ти - дали може да се ползва без наличието на нет зависи от доста неща. Силата на UNIX/Linux системите е именно когато са в нета, затова въпросът ти е като "Може ли човек да ходи с патерици?". Отговорът е - може, но не много добре. Даден порт може да се инсталира или от готов прекомпилирам пакет, или като сам го компилираш. В първия случай ти трябва самия пакет, във втория сорс кода. Ако имаш едно от двете на CD или на диска си - нямаш проблем, иначе... Освен това без нет не можеш да ползваш актуалните версии на съответния софтуер.

Конкретния ти пример - искаш да инсталираш licq (с licq-qt-gui плъгина). Ако имаш сорса му и тръгнеш да инсталираш, licq порта ще намери сорса (ако е на правилното място - /usr/ports/distfiles ) и ще продължи с инсталацията. След това ще провери дали имаш инсталирани qt библиотеките. Ако ги нямаш ще иска да си изтегли сорса им. Ако нямаш нет инсталацията се прекъсва и ти дава грешка. Ако имаш сорса и на qt (и то не какъв да е сорс, а сорса на конкретна версия с правилна MD5 чексума) ще провери дали имаш инсталиран perl примерно. И така за всеки един пререквизитен пакет, както и за неговите пререквизити... Сам разбираш, че ти трябват доста голямо количество сорсове в наличност или връзка към Интернет.

Когато работиш директно с порт системата и се установи липсата на даден реквизитен софтуер, BSD не ти иска инсталационното CD. Порт-системата ти КОМПИЛИРА портовете, тя не ти инсталира пакети. А на CD-то има пакети (и то не на всичко, в противен случай нямаше да са 2 CD-та (те всъщност са 4, но повече от 2 не са ти необходими, дори само първото ти е напълно достатъчно)). Ако искаш да инсталираш пакети ползвай portupgrade, който ти препоръчах в предния отговор. Иначе, в общия случай, трябва ръчно да добавяш всеки пакет с pkg_add командата и живота ти става доста непривлекателен '<img'>.

Та ако нямаш qt библиотеките не ти иска CD-то, а гърми с грешка (търси сорсовете, за да ги компилира).

В общи линии така стоят нещата - или ползваш Интернет (и теглиш текущите сорсове или пакети), или както е писал Иполит разглеждаш пакетите на CD-то и добавяш каквото искаш (ако го има).

Дори обаче да имаш Интернет връзка, за да стигнеш до licq ти предстои поне половин ден компилации (ако си с добра машина). Затова по-добре ползвай пакети - хем са по-малки като размер за теглене, хем се инсталират моментално. Недостатък е, че не можеш да си направиш компилационни оптимизации, но за огромната част от софтуера няма и да са ти нужни. И още веднъж ти препоръчвам portupgrade! portupgrade -NPP licq-qt-gui ще ти инсталира от нула licq с всичко необходимо преди него като си тегли готови пакети от нета.

Цитат
..как да стартирам друг мениджър без да редактирам xinitrc..

..В линукс ставаше така: X & след това export DISPLAY=0':0' и след това да кажем startxfce4..


Прави разлика м/у мениджър на прозорци и десктоп среда '<img'>. Ако ще ползваш XFCE не ти трябват никакви фокуси с export DISPLAY=0':0' и т.н. Нужен ти е работещ X, след това инсталираш XFCE и по познатия начин - startxfce4. Ако ще ползваш само мениджър на прозорци - тогава трябва да пипнеш ~/.xinitrc.

Стана малко като статия, а не отговор - надявам се да не се отегчиш '<img'>. Ако има още нещо неясно - питай.

Успех!
Активен

Do you UNIX?

don_mindy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 15
    • Профил
инсталиране без KDE i GNOME
« Отговор #5 -: May 04, 2004, 02:17 »
Повече от доволен съм от отговора и въобще не съм се отегчил. Напротив, трябва да има повече хора, които дадават толкова изчерпателни отговори. Мерси много за разясненията. Относно езика - знам английски но въпроса беше накратко да си разясня нещата, то че по-нататък ще чета хендбука е повече от ясно. А по последния въпрос - правя разликата между мениджър на прозорци и десктоп среда, но без да исках сгреших в примера. Знам че за XFCE е достатъчно startxfce4, тук без да искам съм сгрешил, въпроса е за някой мениджър като wmaker или IceWM които да стартирам без промени
в xinitrc - което в линукс правех с експорта на дисплея. А също знам че силата на бсд и линукс е в нета, но ако може да се наложи в скоро време да го ползвам без нет или най-много с модем(което естествено е като без нет '<img'> ) и за тази цел сега си подбирам нужния ми софтуер докато имам нет. Въпроса е после да мога да си компилирам софтуера без да съм инсталирал КДЕ и ГНОМ - и явно  това ще стане с инсталация на всички нужни библиотеки които се намират по CD-то (при мен е само 1 СД). Благодаря изключително много за обясненията. Ако предложите и някаква удобна графична среда много ще се радвам. Аз съм се спрял на следните 3 - XFCE, IceWM и FluxBox. Недостатъците на първата и третата поне за мен е липсата на нещо като стартменю, а втората още не съм я опитвал - само веднъж я пробвах за 5 мин и забелязах липсата на роловър ефекти, които смятам за доста полезни при навигацията. Днес изтеглих и някакви тулс за нея и ще трябва да поекспериментирам (с един от туловете може и теми да си правя). Засега стига толкова въпроси че ставам нахален '<img'>.
Активен

don_mindy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 15
    • Профил
инсталиране без KDE i GNOME
« Отговор #6 -: May 04, 2004, 02:24 »
Да добавя и че току що узнах каква е командата -
setenv DISPLAY 0':0'
Активен

don_mindy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 15
    • Профил
инсталиране без KDE i GNOME
« Отговор #7 -: May 04, 2004, 05:45 »
А в FreeBSD има ли glibc ?? Защото се опитах да компилирам IceWM и ми изпищя че няма такава библиотека. Поразгледах из диска с исталацията, поразгледах и в самия сисинстал ама не видях.
Активен

n3c

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 97
    • Профил
инсталиране без KDE i GNOME
« Отговор #8 -: May 04, 2004, 15:45 »
Цитат
Да добавя и че току що узнах каква е командата -
setenv DISPLAY 0':0'


Това не е от някакви особености, характерни конкретно за BSD, а е просто от шела '<img'>. Шела по подразбиране в BSD е csh (C shell), при който променливите на средата се настройват със setenv. Ако си сложиш bash (има го в портовете) тогава вече става export DISPLAY 0':0'.

Цитат
А в FreeBSD има ли glibc ??


[n3c@n3c.pichove.org ~]$ cd /usr/ports/
[n3c@n3c.pichove.org /usr/ports/]$ make search name=glib
Port:   glib-1.2.10_10
Path:   /usr/ports/devel/glib12
Info:   Some useful routines of C programming (previous stable version)

Port:   glib-2.2.3_1
Path:   /usr/ports/devel/glib20
Info:   Some useful routines of C programming (current stable version)

Как компилираш? Не е възможно IceWM да не работи. Щом е в портовете значи е тествано и някой се грижи да няма проблеми '<img'>.

Ако ще ти се налага да ползваш BSD без нет, тогава си пази пакетите, които си свалил и инсталирал ( свалят се и се пазят в /usr/ports/packages/ ). Ако пък сам си компилираш софтуера - прави си пакети (portupgrade -Np <име_на_порт>). Така лесно и без активна връзка ще можеш при нужда да си преинсталираш каквото имаш. За съжаление няма да са ти актуални версии обаче.

Цитат
Аз съм се спрял на следните 3 - XFCE, IceWM и FluxBox. Недостатъците на първата и третата поне за мен е липсата на нещо като стартменю


XFCE4 има старт меню, а другите 2 са маниджъри на прозорци, а не десктоп среди така, че е нормално да нямат старт меню '<img'>. Във fluxbox има меню като щракнеш с десен бутон на десктопа. Можеш да си го конфигурираш като редактираш файловете му в ~/.fluxbox/

Ако искаш бърза и лека ГРАФИЧНА СРЕДА ползвай XFCE4, ако те устройва само МЕНИДЖЪР НА ПРОЗОРЦИ (още по-бързо и леко решение, но отчасти неудобно) тогава избора ти е доста голям - Fluxbox, Blackbox, Windowmaker, IceWM, Sawfish и т.н. да не изброявам всички. Потърси ги в портовете '<img'>.



Активен

Do you UNIX?

  • Гост
инсталиране без KDE i GNOME
« Отговор #9 -: May 04, 2004, 15:53 »
какъв е тоз iceWM?
да не е за линукс?
ако го инсталираш от порт, то ще си дръпне съответната библиотека.

Ами я аз да ви питам една друга работа, като отворихте приказка със или без нет.
Под FreeBSD като нямам нет стартирането отнема около 10 минути, може и повече.
като стигне до sendmail, ssh и спира и толкоз.
Аз си мислех че те искат нещо от нета и ги спирам, обаче пак същия чеп. Спира си и стои точно преди да се появи промпта за потребител.
На всичкото отгоре не е сам компютър, ами си има DNS, рутер и прочие дето работят (в смисъл, че аз съм ги пуснал на друг компютър, а не са на доставчика).
Що става тъй знайте ли?
Активен

n3c

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 97
    • Профил
инсталиране без KDE i GNOME
« Отговор #10 -: May 04, 2004, 16:02 »
Иполит, понякога и при мен се случва. Sendmail съм го спрял, но точно sshd зависва и или го чакаш неприемливо дълго, или Ctrl+C и го оте*аваш и системата зарежда. Само че след това трябва да го стартираш ръчно. Не знам от какво е и мислех, че е някакъв локален проблем, но явно не е. Нямам и представа дали е от самия sshd или от FreeBSD.
Активен

Do you UNIX?

don_mindy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 15
    • Профил
инсталиране без KDE i GNOME
« Отговор #11 -: May 04, 2004, 16:15 »
Ами IceWM което съм го дръпнал не е от портовете ами един tar.gz  от sourcefoge.net и по принцип на линукс се компилира без проблем с ./configure make make install
Пробвах и тук със същите команди, но на първата изпищя за въпросната glibc - а също май и за някакви други като getext ili libintl. А като си смъкна сорсовете и си ги запазя, и след това ми се наложи да преинсталирам бсд-то '<img'>) ??
Тия работи дето съм си ги насвалял ще изпозаминат и те. Крайната цел е сега да си събера софтуер докато имам нет, и следващите 2 месеца докато нямам нет да може да си имам всичко. А къде в XFCE има старт бутон ?? Аз не видях такова нещо. В IceWM има стартбутон. Точно затова съм се ориентирал към него. И защото интерфейса му подобен на уиндоуския а според мен поне, уиндоуския е доста удобен (ако изключим липсата на няколко workspace-a). A относно проблема на иполит - нямам представа, тук засега имам нет и стартира сравнително бързо (но по-бавно от слак).
Активен

n3c

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 97
    • Профил
инсталиране без KDE i GNOME
« Отговор #12 -: May 04, 2004, 16:59 »
Да, напълно нормално е с ./configure && make && make install да ти даде грешка. Аз не случайно няколко пъти ти препоръчах да ползваш портовете. Копирай си сорса в /usr/ports/distfiles/, инсталирай си portupgrade или отиди в директорията на IceWM в портовете ( /usr/ports/x11-wm/icewm/ ) и го инсталирай като нормален човек. Ако разбира се нямаш работа и по цял ден се чудиш какво да правиш можеш да си компилираш и ръчно, да теглиш сорс по сорс и да постваш тук до безкрайност "Защо приложение А не си намира Б?!!!" '<img'>.

А като си смъкнеш сорсовете и си направиш пакети ако си си разделил диска на дялове с някаква идея в перспектива, няма да ти се налага да изпозаминава всичко '<img'>. Да не говорим, че ако не правиш (много) глупости няма да ти се налага изобщо да преинсталираш BSD '<img'>.

В XFCE няма точно старт бутон (във вида, в който е познат от Виндовс), но има а ла KDE старт бар в долната част на екрана. Естествено ако си слагал XFCE с ./configure && make && make install то най-вероятно не си го инсталирал (води се отделен компонент май).

Спирам с писанията за графиките - при тях всичко е въпрос на вкус и проба докато намериш какво най-добре ти пасва '<img'>.

По-бавното стартиране, сравнено със Слак, идва оттам, че не си си направил собствено ядро. В GENERIC има хиляди неща, които са ти излишни '<img'>.



Активен

Do you UNIX?

don_mindy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 15
    • Профил
инсталиране без KDE i GNOME
« Отговор #13 -: May 04, 2004, 17:30 »
Ок, тук вече се разбрахме но още един въпрос - ако си направя пакетите  с порт системата, мога ли след това да ги запиша на дискове, за да може наистина ако примерно преформатирам целия хард (защото засега съм отделил малко място за бсд) после да си ги върна в нужните им директории и всичко да е ок. А относно мизериите - още снощи омазах работата по незнаен начин - аз бъзикам доста, така че няколко преинстала докато се науча са ми в кърпа вързано '<img'> (то преинстала е малко майкрософтски метод, ама още не съм дорасъл за поправка на бсд-то '<img'> )
Активен

n3c

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 97
    • Профил
инсталиране без KDE i GNOME
« Отговор #14 -: May 04, 2004, 18:00 »
Пакетите са обикновени файлове (.tgz), така че нищо не ти пречи да ги запишеш на дискове. Запиши само съдържанието (файловете) на /usr/ports/packages/All/. Всичко друго в /usr/ports/packages/ са символични линкове към файлове в /usr/ports/packages/All/. След това много лесно можеш да ги копираш от CD-тата обратно, а системата сама ще си ги разпознае.
Активен

Do you UNIX?