Автор Тема: инсталиране без KDE i GNOME  (Прочетена 8733 пъти)

don_mindy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 15
    • Профил
инсталиране без KDE i GNOME
« Отговор #15 -: May 04, 2004, 18:25 »
А какво става в следния случай: дърпам си някакъв софтуер примерно който иска библиотека "а", правя си пакет и системата установява че ми трябва библиотека "а" и си я дърпа и инсталира. В следващия месец вече нямам нето и искам пак да си инсталирам дадения пакет, предварително запазен от мен.  В тоя случай вече няма да имам тая библиотека "а" защото примерно съм преинсталирал бсд-то.  И сега какво ще стане с пакета - ще му е нужна ли тая библиотека или не. Защото ако е нужна няма да има нет да си я свали. Мисля че това ще е последния тъп въпрос, защото усещам че ще се издразниш вече '<img'>.
Активен

n3c

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 97
    • Профил
инсталиране без KDE i GNOME
« Отговор #16 -: May 04, 2004, 19:29 »
Трябва ти и пакет на библиотека "а". Самия пакет на даден софтуер на практика съдържа компилираните бинарни файлове САМО на съответния софтуер. Реквизитите не се включват. Когато инсталираш (компилираш сам) през портовете, ако укажеш, че искаш да ти се направи пакет, се създава пакет САМО за текущия софтуер, реквизитите се компилират и инсталират, но без да се правят техни пакети. Имаш няколко възможности в такъв случай:

1. Използваш portupgrade - не ти говоря за него само да си чеша пръстите '<img'>. Наистина страшно удобен инструмент. Когато укажеш, че искаш дадено приложение да се компилира и да му се направи пакет, portupgrade ти слага и реквизитите и прави пакети и за тях. Ако инсталираш и направиш пакет на някакъв софтуер, който иска библиотека "а", с portupgrade, следващия път няма да ти пищи за тази библиотека, защото ще имаш и неин пакет '<img'>;

2. Ако вече си инсталирал директно през портовете, няма смисъл да прекомпилираш всичко отначало с portupgrade, за да ти направи пакети - направи си ги сам. Това става много лесно: намираш на какво от инсталирания на системата ти софтуер ще правиш пакет:

[root@localhost /usr/ports/packages/All/]# pkg_info |grep нещо
нещо-3.0.8.16.29-beta_4,2 - някаква съвсем измислена и несъществуваща библиотека '<img'>
[root@localhost /usr/ports/packages/All/]# pkg_create -b нещо-3.0.8.16.29-beta_4,2

Така от инсталиран вече софтуер се създава негов пакет. Въпросния пакет се създава в текущата директория, в която използваш командата (затова и в примера съм в /usr/ports/packages/All/). Имай също предвид, че така не ти се създават символични връзки към този файл, но това практически е без значение.

И при първа възможност зачети Handbook-а '<img'>. За дразненето не се притеснявай - и аз съм бил в твоето положение и знам колко е кофти '<img'>.

Успех!
Активен

Do you UNIX?

don_mindy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 15
    • Профил
инсталиране без KDE i GNOME
« Отговор #17 -: May 04, 2004, 19:58 »
Ами това по точка 1. много ми харесва '<img'>. Мерси много за всички обяснения. В момента тъкмо съм зачел хендбука, даже съм го свалил с телепорт про и на англйски и на руски , ама отчитам че руския ми е по неудобен май '<img'>). А аз съм на мнение че всички трябва да обясняват както ти обясняваш , а не да искат само специфични и тесни въпроси. Защото по специфичните въпроси винаги може да намериш нещо в нета. Важното е да има кой да ти даде обща представа за да получиш общи познания без да се ровиш и изпадаш в излишни подробности, с които е изпълнен всеки хендбук. А на подробностите винаги ще дойде ред в процеса на занимание, така че и те няма да бъдат пропуснати. Отново БЛАГОДАРЯ МНОГО за помощта и разясненията.
Активен