Покажи Публикации - crasher5
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 7
16  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с ФС/МБР/Груб -: Jan 09, 2008, 16:52
Здравейте. От последните няколко преинсталации имам доста досаден проблем. Ползвам Убунту 7.10 и понякога се случва системата да увисне, и след рестарт да даде проблем с груб и не-стартиране на ОС. Опитах с лайв сд и супергруб (тия отговори най-често се кутират напоследък '<img'>), но груб неможе да бъде възстановен, а нова инсталация води до следният проблем.
Проблемът е в това, че партишъна (ext3) не може да бъде разпознат. При опит за маунтване иска изрично да бъде посочен типът на файловата система. След такова пише, че проблемът може да е в fstab или mtab или има проблем с партишъна. В тези файлове обаче той не фигурира, а след опит да се добави ръчно (копирал съм редовете от работещите версии на fstab, mtab) не се получава никаква промяна. При стартиране на qt/gparted този партишън е отбелязан в черно и с удивителен (мисля...), а файловата система е unknown. Всичко това прави партишънът практически неизползваем и сътветно трябва да се форматира и преинсталира ОС. Получава се както казах след увисване на системата или промяна на МБР. Временно бях решил проблема като създадах първи ntfs партишън, а груб беше на МБР. Проблемът дойде отново когато реших да форматирам първия партишън (мисля, че е довело или до изтриване или поне промяна на МБР). Като последен вариант сметнах да създам малък първи партишън, на който да се помещава само МБР (тук е възможно да приказвам пълни глупости). И все пак немога да разбера на какво точно се дължи проблема с неразпознаването само на ext3 партишъна, на който се помещава Убунтуто. Някой може ли да даде съвет колко точно да е голям първия партишън, на който да се помещава само МБР или да внесе малко яснота по въпроса. Благодаря и извинете наивния (глупав) въпрос, от около 6 месеца съм с Линукс и не смятам, че съм кой знае колко напред. Ползвам  лаптоп HP Pavilion dv5222nr.
17  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ubuntu Супер начинаещи! -: Jan 09, 2008, 16:26
Аз лично съм твърдо против Аутоматикс... Освен, че не винаги свършва работата, за която сте я дръпнали, има ограничен набор от софтуеър за инсталиране, губи се обучителната цел. Ако за 20 инсталации не научите нищо ново, по-добре да се върнете на Уиндоус при следващата инсталация, която не се поддържа от аутоматикс и нямате идея как да сложите на системата си. Успех и продължавайте да дерзаете, убунту е пред вас! '<img'>
18  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Source.list -: Jan 08, 2008, 17:09
Първото нещо, което се сещам да отгоря е .. "Ми, недей!". Просто копирай нужните сорсес... Иначе, предполагам знаеш каква е магията на двете думички - copy + paste ... Действай! '<img'>
19  Хумор, сатира и забава / Кошче / Ubuntu cyr/lat -: Jan 07, 2008, 22:44
Ще ти отговоря за Gnome... дясното копче на панела, add to panel -> Keyboard Indicator. След това добави български (фонетичната подредба е зададена по принцип мисля). За другото не съм сигурен, но май не е на Language and Support, предполагам, че трябва да има начин обаче.
20  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ubuntu cyr/lat -: Jan 07, 2008, 22:44
Ще ти отговоря за Gnome... дясното копче на панела, add to panel -> Keyboard Indicator. След това добави български (фонетичната подредба е зададена по принцип мисля). За другото не съм сигурен, но май не е на Language and Support, предполагам, че трябва да има начин обаче.
21  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Ще тръгне, няма да тръгне... -: Jan 06, 2008, 12:59
Едно голямо мерси на cat за популяризирането '<img'>, а иначе за проблема със зареждането напиши в конзолата: sudo gedit /boot/grub/menu.lst и прелисти надолу докато не видиш нещо подобно на следното:
## ## End Default Options ##

title      Ubuntu 7.10, kernel 2.6.22-14-generic
root      (hd0,1)
kernel      /boot/vmlinuz-2.6.22-14-generic root=UUID=4b70d801-0c95-4182-a5b8-85c1ad05864c ro quiet
initrd      /boot/initrd.img-2.6.22-14-generic
quiet
Увери се, че на реда кернел е махнат накрая splash (това при мен води до черен екран при стартиране и 5 мин. изчакване). След като го махнеш би трябвало да виждаш редове със зареждане на съответните процеси при стартиране, така че не се притеснявай - нормално е. Още нещо на всеки 23 стартирания, убунту автоматично сканира партишъните за грешки (можеш да го изключиш, но не е желателно).
Що се отнася до проблема с root акаунта, в убунту той е изключен по подразбиране с цел увеличаване на сигурността (и аз бих предложил стабилността на системата'<img'>). Има няколко варианта за използване на руут привилегия. Първият и най-тривиален е с командата sudo преди изпълнението на всички други команди (както в посоченият по-горе случай). Ще те попита за паралота ти (тази с която се логваш всеки път при стартиране на системата). Това е най-лесния начин и е за препоръчване.
Друга възможност, особено след като се сблъскаш със създаване, променяне, копиране и преместване на системни файлове или такива в папки, в които по подразбиране нямаш достъп е... просто да добавиш твоят юзър в руут групата. Става по следния начин: System -> Administration -> Users and Groups; след въвеждане на паролата виждаш своят и руут акаунта който по подразбиране е изключен. Натисни на Manage Groups - > root и сложи отметки пред твоят и руут акаунта. Това би трябвало да ти позволи безпроблемно да копираш,изтриваш и тн. файлове в графичната среда (ако все пак има нещо досадно, което си убедена, че не трябва да е на компютъра ти използвай: sudo rm -R /път-до-файл-или-папка).
Третата възможност до голяма степен се припокрива с предишната и е смесица от двете по-горе: sudo nautilus в конзолата. Това стартира наутилус с руут привилегии и отново ти дава възможност за съсдаване/триене/променяне на файлове.
Ако искаш да разгледаш още варианти, прочети за su/fakeroot в нета. Аз лично те съветвам поне на първо време да използваш само (предимно) първия начин посочен по-горе. Той ти дава възможност да научиш и да усвоиш доста полезни знания и практически опит за използване на конзолата (нещо с което се сблъскваш всеки ден), а и би те предпазило от някои евнтуални грешки при невнимание поне отначало.
Посочените материали по-горе са наистина много добри, аз лично започнах с тях. И ако имаш някакви проблеми освен тук, мисля че е добра идея да гуугълнеш и ubuntuforums. Там доста от проблемите са решени/решавани вече, а покрай тях може да намериш и друга полезна информация. Още нещо, макар и в процес на превод е (все още) неофициалното ръководство за убунту (посочено по-горе '<img'>).



22  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с прехода от Убунту 7.04 до 7.10 -: Jan 05, 2008, 16:16
Я аз като евентуално бъдещ Убунту теам-мембър '<img'> да задам един леко неудобен въпрос. Kill_u когато реши да дърпаш имидж с убунту, позаинтересува ли се какво е Hardy, каква е последователността при номериране, каква е тази версия 8.04 и разни подробности около нея, или просто реши да изтеглиш нещо колкото да го оплюваш после във форумите. В мометна тегля исо имиджа за да проверя от какви проблеми страда и с какво бих могъл да допринеса за Alpha release 2 версията на Hardy Heron 8.04. Все пак може да се прояви известна толерантност към версиите, които официално излизат след 4 месеца и не са достигнали дори бета етап... Благодаря за вниманието и простете ако изказването ми е било прекалено наивно.
Просто не ми е приятно да се пропускат важните детайли '<img'>



23  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Ipodslave грешка при конфигурирането -: Jan 04, 2008, 13:36
Аз за качване на музика и т.н. ползвам gtkpod и съм много доволен. Не знам дали не е само за убунту обаче... провери ако я има и в "други опаковки" '<img'> Успех! '<img'>
24  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / проблем с инсталации -: Jan 04, 2008, 05:40
Аз да кажа.. "оф, ако си с убунту ето ми скайпнейма: crasher52005 . Пиши ще помогна утре (т.е. днес като се наспя '<img'>)". Мерси, успех! '<img'> Яко "и бира, и кола, и ром, и вермут ... пиеме всичко дай одеколон!" '<img'>
25  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Linux, който "не иска" писане -: Jan 04, 2008, 05:36
Аз пък да си предложа, макар че вече има такива теми... Убунту! '<img'>
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ubunto 1.10 и xp -: Jan 02, 2008, 15:01
joss, joss, joss... Питай първо човека какви са му дяловете и дали съвпадат с твоите (ако това му пасте-на '<img'>). Хайде и със здраве през новата година. Има поне 5-6 такива теми от последния месец, използвай търсачката на форума.
27  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с прехода от Убунту 7.04 до 7.10 -: Dec 30, 2007, 04:42
Наивен въпрос понеже ми писна да виждам тая тема на сайта... '<img'> Какво прави дебиан по-лесен за конфигуриране на Х от убунту и каква е необходимостта от преход от убунту към дебиан като "по-сложна система". Не искам да изпадаме в полемики какво значи "по-лесна" операционна система... искам конретен отговор и причина за преход като се има предвид Х? Благодаря ви, надявам се администраторите да нямат нещо против, че променям фокуса на темата и участниците да дадат смислени отговори.
28  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Дистрибуция или програми за деца - 3-8годишни -: Dec 26, 2007, 17:20
Макар, че не взимам много - много предвид възрастовата граница, да взема да предложа един Edubuntu като операционна система. По най-елементарни данни (Wiki+Edubuntu), виждам, че поддържа и гореспоменатите предложения. Аз лично съветвам за нещо подобно, ако има съответните компютърни ресурси... Успех в начинанието!
29  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с прехода от Убунту 7.04 до 7.10 -: Dec 26, 2007, 17:12
Доста побългарен правопис имаш на английския, но се разбира '<img'> Интересно предложение да се преинсталира ръчно пакета... И все пак хибернирането ми работи само когато то си поиска '<img'> Благодаря и успех с пълното отстраняване на проблема! A що се отнася до пакетите... мисля, че търсиш powermgmnt-base, powermanagment-interface и евентуално gnome-power-manger и powernowd.
30  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Инсталиране на skype на linux -: Dec 25, 2007, 12:07
cd -кай си до папката кадето се намира файла: cd /home/user/Desktop ... такива работи и после действай '<img'>
Страници: 1 [2] 3 4 ... 7