Покажи теми - crasher5
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с ФС/МБР/Груб -: Jan 09, 2008, 16:52
Здравейте. От последните няколко преинсталации имам доста досаден проблем. Ползвам Убунту 7.10 и понякога се случва системата да увисне, и след рестарт да даде проблем с груб и не-стартиране на ОС. Опитах с лайв сд и супергруб (тия отговори най-често се кутират напоследък '<img'>), но груб неможе да бъде възстановен, а нова инсталация води до следният проблем.
Проблемът е в това, че партишъна (ext3) не може да бъде разпознат. При опит за маунтване иска изрично да бъде посочен типът на файловата система. След такова пише, че проблемът може да е в fstab или mtab или има проблем с партишъна. В тези файлове обаче той не фигурира, а след опит да се добави ръчно (копирал съм редовете от работещите версии на fstab, mtab) не се получава никаква промяна. При стартиране на qt/gparted този партишън е отбелязан в черно и с удивителен (мисля...), а файловата система е unknown. Всичко това прави партишънът практически неизползваем и сътветно трябва да се форматира и преинсталира ОС. Получава се както казах след увисване на системата или промяна на МБР. Временно бях решил проблема като създадах първи ntfs партишън, а груб беше на МБР. Проблемът дойде отново когато реших да форматирам първия партишън (мисля, че е довело или до изтриване или поне промяна на МБР). Като последен вариант сметнах да създам малък първи партишън, на който да се помещава само МБР (тук е възможно да приказвам пълни глупости). И все пак немога да разбера на какво точно се дължи проблема с неразпознаването само на ext3 партишъна, на който се помещава Убунтуто. Някой може ли да даде съвет колко точно да е голям първия партишън, на който да се помещава само МБР или да внесе малко яснота по въпроса. Благодаря и извинете наивния (глупав) въпрос, от около 6 месеца съм с Линукс и не смятам, че съм кой знае колко напред. Ползвам  лаптоп HP Pavilion dv5222nr.
2  Хумор, сатира и забава / Хумор / Относно skype и "За думите ... [завършващи на -ий] -: Nov 03, 2007, 02:32
Чудех се дали да отворя тази тема тук или направо в раздела Кошче, но решиш, че хората (и особено администраторите) могат да решат по-добре...
Напоследък зачестиха темите описващи проблеми със скайп - както инсталация, така и ползване... Смятам, че хората, които пускат подобни теми определено НЕ си правят труда да четат темите до момента, та искам да предложа от сега нататък всяка тема, която описва скайп проблем да се премества в кошчето директно! '<img'> Нека го добавим направо в правилата на форума '<img'> Едва ли има проблем, който да не е дискутиран в този форум или който да не изглежда решим след една проста проверка в гуугъл. Най-малкото предотвратява нови теми от "нови" [хора използващи Линукс и не-спазващи правилата на форума].
А следващото нещо е неправилния правопис на думи завършващи на -ии. От край време ми е било отвратително досадно да виждам думи написани с -ий, затова реших да започна списък с думи, които наистина завършват на -ий. Призовавам всички желаещи да се вкючат в призива (под патронажа на МОН '<img'>. И нека не пишат думи от рода на КирилиМетодий и Франций, Стронций и останалите химични еменети... тях (почти всички) си ги знаем '<img'>
Ето номер едно: Герундий '<img'>
Страници: [1]