Автор Тема: Линукс със няколко записвачки  (Прочетена 1373 пъти)

Sertys

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 26
    • Профил
Преди време гледах,че някакъв човек си търсеше човек да му организира подобна конфигурация. Тогава въобще не се поинтересувах, ама сега някак си ме гложди '<img'>)) Първо относно хардуер-а : примерно 865(875) chipset с някакъв п4 на около 2 гхз с мноого рам ( > 1gb ще видите защо)
или един раид 0 масив или просто 1x 120 ГБ hitachi ili seagate. Някаква видеокарта и мноого карти за иде( колко ли струва една такава , при положение ,че обикновенни атапи записвачки работят на АТА-33)[говорим за 16-20 writer-a все пак). И сега интересната тема : захранване - предполагам ,че едно отделно 400W захранване би се справило идеално с 16-20 записвачки, а сигурно 450 W за сигурност. Знам, че захранвания се връзват през един крос кабел който подава сигнал на 2-рото захранване да подпали. А може да се вземе тоя сигнал и директно от дъното , ако би издържало такова съпротивление. А пък корпуса за тия записвачки ще е masterpiece направо '<img'>)). Това е за хардуер-а.

А относно софт-а : всяка дистрибуция( предпочитам Slackware 9.1) с достатъчно оптимизиран 2.6 family kernel, новите версии на cdrecord, който работят и без scsi emulation. Би било добре да се сложи един Х, просто защото е по-красиво и удобно. Аз лично се съмнявам, че дори и раид 0 масив ще може да захрани толкова записвачки, затова ме осени идеята да се моунт-не един рамдиск и оттам да се чете предварително подготвено .исо или .бин. Другия вариант е скоростта на запис. Ако се записват аудио дискове е лесно - не повече от 4х , но ако човека иска да бълва дата, то тогава работата става дебела. на 48 - това са си 7200 кб/сек все пак 7200х 16 = 115,200 кб/сек = 112,5 мб/сек. Това си е доста информация. Но все пак си мисля, че хипертранспорт шината би се справила със това нещо, откакто се чете директно от рамта? Дали се лъжа? Другия вариант е да се записва на масиви от раид масива.(т.е записвачките да записват на цикли - 2x8 или 4x4) Дори и сата-150 не дава 112 мб/сек наистина, пък не е хубаво да се празнят буфери и да се дават junk discs. Раид-0 значи ли 2хide spped???

Относно реализацията е много лесно и става дори и със shell script и мисля че всеки може да се справи с това. Може и да се направи един прост фронтенд за удобство.

До тук съм стигнал на прима-виста , ако имате допълнения си кажете.Без да чета документация. Как би било адресното пространство на записвачките - дали ще са /dev/hdX по-скоро нещо от сорта на dev/sdX или май си зависи от pci2ide картите.

p.s. както вече казах - аз не се занимавам с проекта, просто нали знаете, като ви влезне нещо в главата '<img'> Не печеля нищо и не се опитвам да ви открадна някакво know-how, а по-скоро ви предоставям моето такова. Избора да пишете си остава ваш. Мисля,че имам пропуски.
Активен

ILF

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 62
    • Профил
Линукс със няколко записвачки
« Отговор #1 -: May 02, 2004, 18:45 »
i az taka na prima vista da podhvurlq moite 2 centa po vuprosa.

purvoto koeto mi hrumva raid0 ne znachi 2 x ide speed, znachi 2x ide space. raid1 znachi po baven zapis na ide-to, no puk dosta po burzo chetene. ot druga strana, dopulnitelni ide controlleri, veselo e da ti kaja, trqbva da razbirat atapi, shtoto cd-tata polzvat atapi, a namespace-a im chestno kazano ne te interesuva mnogo, te se adresirat v cdrecord sus ATAPI=0,0,0 ATAPI=0,0,1 i t.n.

za zahranvaneto, da ti kaja 450W do nikude nqma da ti stignat 3x450 moje bi. ot druga strana si mislq zashto ne gi otcepish v otdelen tower tiq zapisvachki, horata proizvejdat takiva neshta, shte gi vurjesh kum mashinata ot koqto shte podavash informaciqta prez visokoskorosten interface (fibre optic? scsi? varianti mnogo, vajnoto e za kakvi pari govorim), moje da napravish struktura podobna na san, ili puk da rechem na nqkoi ot nashite free-ta, ne znam kak sa napraveni povecheto a i predpolagam che se razlichavat po method.  izobshto nachini mnogo, topic-a e mnogo hubav btw. a i oshte neshto ne znam za kakvo mu e na chovek podobno jivotno kato tova za koeto govorish, no si mislq che veche dvd-r ustroistvata sa dosta evtini i vmesto mnogo cd-r ustroistva mojesh da si kupish nqkolko dvd-r i ti garantiram che resultata shte e dosta po dobur (estestveno e vajno kakvo shte pravish, az primerno si mislq za moite problemi, bih go polzval za backup)
Активен

Най-сладкото нещо в Линукс е документацията. Трябва да четеш много, howtos, форуми, mail lists, за да направиш нещо, но след като ги изчетеш се чувстваш поумнял (или оглупял). Важното е, че след това нещата работят!
---
Четете бе хора, четенето не амортизира нито мозъка нито очите, даже обратното!

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
Линукс със няколко записвачки
« Отговор #2 -: May 02, 2004, 19:26 »
Никакъв RAID, бе хора'<img'> Това не са харддискове, а записвачки, т.е. CD-ROM устройства. Те не работят изобщо с RAID. Трябват ти просто повече стандартни IDE контролери, които да боднеш към дъното на PCI слотовете. Това е. Записвачките не правят никакъв кой знае какъв трансфер, това не са харддискове. Не е нужно да има повече от 512RAM. Важното е процесорът да има повече кеш (512 примерно). Разбира се, системата да е базирана на Intel, а не на AMD.

Тествал съм подобно нещо с 6 устройства, които работят едновременно. Подръка ми беше SuSE 9.1, ядро 2.4.21. Работи като пушка. Опасявахме се се само от buffer underrun, но така и не се случи. Не можахме да закачим 8 устройства поради липса на контролери. Много трудно се намират вече такива.
Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
Линукс със няколко записвачки
« Отговор #3 -: May 02, 2004, 19:51 »
Всъщност, докато едни пекат, други rip-ват на харда ISO-имиджи... въобще идеята беше да няма "безработни" устройства. Всичко става, разбира се, без никакви глезотии, без Х и т.н. Имаш 6 записвачки и 6 виртуални конзоли.

Като гледах как шестте устройства печаха едновременно, без на Линукс-а да му мигне окото, си помислих как ли би се почувствал един Win на негово място'<img'> Някой има ли опит от подобен експеримент с Win?



Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

  • Гост
Линукс със няколко записвачки
« Отговор #4 -: May 02, 2004, 20:51 »
и вин няма проблеми с много CDRW бях тествал веднаж
сас WIN 2000 PRO SP3 имаше 3 записвачки
а машината не беше кой знае какво
P3 Katmai 600 MHz 512 MB PC 133 RAM '<img'>
60 GB SEAGATE Barracuda ATA4
само трябва да се внимава като се пуска софта за
писане че по подразбиране сичките програми ходят да пишат на 1 вата записвачка която намерят и се
прецакват цд та , не сам пробвал с повече записвачки
щото нямаше други под рака ама на 3 се даржа добре а можепе и да си варшиш и някаква друга работа през туй
време
Активен

Sertys

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 26
    • Профил
Линукс със няколко записвачки
« Отговор #5 -: May 03, 2004, 14:21 »
Цитат (n_antonov @ Май 02 2004,20:26)
Никакъв RAID, бе хора'<img'> Това не са харддискове, а записвачки, т.е. CD-ROM устройства. Те не работят изобщо с RAID.

Абе ние знаем, че за cd-rw не ни трябва раид - идеята хардовете да работят в РАИД режим за да имам 2x output speed, което наистина си е раид 1(sorry) . Идеята е може би такава машина да се ползва като конвейер за пиратски дискове ( все пак за какво ти е 16х backup, какво толкова пази тоя човек) . Темата си е интересна и си остава само на теория, защото аз поне засега нямам амбиции да бълвам новия албум на Азис в промишлени количества '<img'> А идеята за сан е глупава - нито един интерфейс ( ата, атапи, firewire, scsi) не е по-бавен от сан топологията заради самия medium. А pci-skite контролери наистиня трябва да разбират атапи( всъщност не се ли препокриват частично стандартите за ата и атапи?).
Активен