Има прекрасна статия на сайта, прекрасно преведена от Nick_Angelow:
тук.Трябва да се прочете, ако някой иска да знае повече относно структурата на lvm.
Лично аз използвам lvm от близо година и не съм имал никакви проблеми - напротив, реших един ужасен въпрос с твърдото планиране на дяловете. Lvm ми дава възможност без проблем да променям дялове, дори без да рестартирам. Единственият риск, после е свързан с успешния resize на файловата система, но и досега не съм имал проблем с това.
Огромния риск е друг - ако имаш уиндоус партиции и ги променяш с уиндовски инструменти вероятността да загубиш всички lvm дялове след това е огромна - случи ми се. Уиндовс също има някаква система за динамични дялове Start->Administrative Tools->Computer Management->Disk Management->десен цък в десния прозорец, долу->Dynamic Disk - и той досега работи на седем машини които съм конвертирал с динамични дискове, но не съм експериментирал сериозно с него, а и не го препоръчвам когато имаш Линукс дялове, защото уиндоуса разпознава lvm като Failed Windows Partitions и омазва ситуацията ако промениш нещо по другите дискове.
Практическото ръководство, което работи не само на Gentoo, а и на Debian, Ubuntu, Fedora - тези съм тествал аз - е
това.
Lvm е удобно за работа и работи стабилно, поне според моите наблюдения и изисквания.
Това беше само инфо за моите впечатления от lvm иначе по темата - няма какво да добавя.