Знам го този факт. Обикновено се дължи на това, че се опитвам да помогна, но гледната точка ми е различна от тази на другия.
Ако ти би дал над 100 лева само за чекмедже - аз не бих. Това обаче което се опитах да провокирам в теб е именно, преди това да видиш всички подробности. Когато видя, че някой пише за м2 памет "от бързите" предполагам че не прави разлика между различните такива. НВМе-тата са корено различни от м2 ССДтата и се надявам да не ги бъркаш.
С това казано, цялата технология стъпва именно на развитието през годините на м2 сокета. Когато нямаш такъв (или е различна/стара версия), то или няма да тръгне, или ще имаш загуби на скорост. Отделно понеже стъпва върху PCIe технологията (м2-ката си я представи като PCIe слотовете ти), всякакво отдалечаване (предложението на джета) също е свързано с редуциране на скоростта. Ако дъното не ти е правено за подобна технология, невъзможността за буутване е често срещано явление (не че няма да можеш после да го отвориш).
За чекмеджето, макар и на теория да нямаш загуба на скоростта, ти гарантирам загуби от към 40-50%.
Ти си знаеш. Парите са си твои. Само се опитвам да ти помогна в решението ти, ако се чудиш:
Аз се чудя, ако взема една такава М.2 памет, от бързите 1-2 GB/s дали ще мога да я ползвам на моя комп?