Кореселин НЕ!!!!! Разтваря пласмасите!!! И вероятно смолите.
Разбира се, затова само по метала, не и по пластмасите с него.
За сметка на това му отрицателно свойство обаче, чисти с лекота всякакви засъхнали пасти, които със спирта ще търкаш доста продължително.
Кореселина си е гадна работа. мирише лошо, трудно се отмирисва, а и една от съставките му е канцерогенна.
ако става въпрос за по силни разтворители има къде къде по безопасни и хубави.
1.Ацетон... редовно си купувам
лакочистител и с него. разтваря много добре колофона много по добре от етиловия спирт. с едно памуче и търкаш по спойките... веднага изчиства. всякакви флюсове и чернилки. слаб разтворител е на пласмасите, почти не гиразтваря, но от него някои омекват и се набръчват. аз досега проблем с ацетона по платките не съм видял, но все пак трябва да се внимава с пласмасите.... може също да изтъркаш някой надпис по елементите..
2.
Без Ацетонов лакочистител. основната съставка е
Етилацетат - много силен разтворител (по силен е от ацетона) . колофона го разтваря от раз..... но разтваря също и пласмасите, с него трябва много да се внимава. аз избягвам да го поплзвам по електрониката точно заради това. подобно на кореселина само на закеркеречени места.
ако някой се инересува какво е това Етилацетат, то това е веществото дето се образува във вкисналта се /преврялата ракия. съединение между етиловия алкохол и оцета. този лакочистител мирише на вкиснала се ракия (само че много по силно) или обратното вкисналата се ракия мирише на лакочиститела.