Zdrasti

'>
Pyrwo da si izpeia pesnichkata ko stana tia dni

'>
Ta podkarah netacct-mysql -a, PHP-scriptowete, VPN-a si bachkashe, ama weche pookomplektowah neshtata, bawia se, zashtoto cheta razni knijleta - prochetoh edin tutorial za IPTABLES, weche ne pomnia koi mi go preporycha ama mi beshe mnogo polezen

'> Prochetoh edna kniga za "Programirane pod Linux" na SoftPress, weche sym otwraten ot towa izdatelstwo, kak samo mogat da umajat inache ne tolkowa loshata kniga

'> Pylna e s pechatni greshki, kato na mesta daje ima nedoosmisleni izrechenia, iii ae wyobshte sktyb

'> pone ponauchih dosta ot taz knijka za BASH, GAWK i PERL, sega she si potyrsia i drugi materiali za perl, struwa mi se, che shte mi wleze w upotreba

'> Script-owete za obwiwkata ne mi se struwat tolkowa slojni, sprawiam se s tiah

'>
Mnogo me drazniat tia hora, deto mi ubiwat jelanieto za nauchawane na nowi neshta po forumite, pishat, che po-dobre da si nameria chowek deto da go napishe towa, ami nali tia hora deto se zanimawat s towa, wse otniakyde sa pochnali... Az pochwam ot towa, trudna zadacha, ama se nadiawam da se sprawia...
Sega mi ostana da napisha scriptowete, koito da spirat i puskat paketite minawashti prez VPN-a na horata deto imat pari, i syotwetno da go spirat na tia deto sa ostanali na 0

'> imam idei, no malko trudno se oprawiam s mySQL-a i ne znam oshte kak raboti netacct-mysql-a kak tochno pishe neshtata w bazata si i koga, malko podrobnosti mi triabwat...
ei tuka w edin forum edin "geroy" beshe pisal neshto za netacct-mysql-a, struwa mi se, che towa e toia deto e pisal po nego, taka che shte se nadiawam da dade malko poweche info

'> Interesuwa me kak nai-lesno moga da naprawia script-che na Perl primerno, koeto da znae kolko pari sa poharcheni ot choweka za momenta, i ako nadwishawat dadena suma, da se izpylni neshto... nali w netstat-a ima ceni, koito se wywejdat, interesuwa me slujat li za neshto ili natam weche sam triabwa da se oprawiam

'>
Shte pisha skoro s konkretni wyprosi, shtoto sega oshte ne symsiguren kakwo iskam da pitam

'>
Za sega, ako mojete da mi kajete kak da grupiram niakak si primerno 20-30-tina netaddres/subnet za iptables i da ne slagam prawila za wsichki pootdelno ami niakak si zaedno, ako ima nachin...
PHP-to go oprawih, okaza se, che e zaradi register_globals OFF, pusnah go i wsichko e OK

'>
Chao za sega i mersi

'>