Автор Тема: Вграждат Windows поддръжка в Linux ядрото  (Прочетена 1755 пъти)

H0lyGanGs7eR

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 163
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
Код:
Осигурена е бинарна съвместимост с приложенията за двете ОС
Разработчици на отворен софтуер представиха ключов продукт - модифицирано Linux ядро с възможност за пускане на Windows приложения. Longene 0.3.0 (Linux Unified Kernel) се явява вариант на ядрото Linux 2.6.30, в който са включени открити проекти като ReactOS, Wine и NDISwrapper.

Longene добавя програмния интерфейс Win32 непосредствено в Linux ядрото. Това позволява заедно с Linux приложенията да се изпълняват и Windows приложения, без инсталиране на допълнителни средства.

Новият продукт не просто пренася Wine на ниво ядро, но и осигурява пълна бинарна съвместимост едновременно с Linux и Windows програми. За целта е организирана паралелна обработка на две таблици със системни заявки, а за Windows програмите са добавени отделни подсистеми за управление на процеси, потоци, обекти, виртуална памет и синхронизация.

Longene поддържа също механизми като Windows Registry, WDM, Windows DPC и др. Повечето подсистеми на модифицираното ядро са реализирани като зареждаеми модули.

В новата версия е напълно изключен wine-server. Всички заявки, които по-рано се отправяха към обвивката wine-server, сега се преобразуват направо в системни заявки. Тази промяна оказва положително влияние върху производителността на всички подсистеми, отговорни за работата с Win32 API.

Longene все още обаче е зависим от dll-библиотеките и някои други разработки на Wine.

Проектът се развива с финансовата подкрепа на компанията Insigma Technology Co., която е наела специалисти на пълен работен ден. Изходните кодове се разпространяват чрез GPL лиценцз.

Има го в новини, а никой нищо не казва! Хайде!

Активен

H0lyGanGs7eR

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 163
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
Re: Вграждат Windows поддръжка в Linux ядрото
« Отговор #1 -: Jun 06, 2010, 23:23 »
Понеже ми е много интересно, ще попитам някои по-запознати с проекта. Защо е нужно да се вгражда поддръжката в ядрото, след като се подкарват същите програми, които поддържа обикновенно вино (така ли е или работи всичко). Като част от ядрото не се ли натоварва повече системата, вместо да се емулира само когато е нужно? Не падат ли абсолютно всички защити от уиндоуски вируси и червеи? Ако всичко е вярно и има пълна поддръжка за уин приложения, това не е ли просто един добре украсен уин? :o :o :o
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Вграждат Windows поддръжка в Linux ядрото
« Отговор #2 -: Jun 07, 2010, 21:27 »
Не съм запознат с проекта, но мога да отговоря защо им е хрумнало да го реализират в ядрото. С малоумни сравнения.

Ся представи си една фабрика, където работят бройка хора на определени машини. Обаче бройката работници обикновено надвишава машините. Всеки работник е специализиран в нещо, но всичките изделия могат да се произвеждат с едни и същи машини. Та нещата са организирани така - имаш примерно четири помещения, всяко помещение има една такава машина. В тези стаи винаги има по двама човека - един работник и един супервайзор. Работата на работника е да работи с машината, работата на супервайзора е да поръчва от склада нови материали и докато работника ги чака, вместо да хартисва времето - да гони работника и да кани някой друг да работи през това време на машината. Друга работа на супервайзора е от време на време да гони някой работник, който работи прекалено продължително, защото отвън има хора, които лентяйстват, пушат и пият кафе, а имат все пак някакви срокове да си изработят нещата. В дадени случаи може да се наложи супервайзора на едно помещение да се обади на супервайзора на друго помещение, при положение че работата на двамата работници по помещенията трябва да се синхронизира.  И горе-долу в такава идилия работят нещата, нема лабаво, помещенията са заети, няма празно чакане.

В един момент се появяват някакви по-специални работници, които изработват по-специални изделия. Тези по-специални работници не могат директно да си вършат работата с това, което им се донесе от склада - преди това на един много специален работник, наречен wineserver първо да му докарат материалите от склада, той да ги преработи в удобен вид и да ги препрати към останалите специални работници. Проблемът е че цялата тази схема вече не е ефективна - всички материали от склада трябва да минат през едно помещение, където специалният wineserver работник трябва да ги преправя. И така се бавят. Но най-големият проблем става, когато във всички помещения има други работници и няма място за този специалния wineserver, a пък няколко специални работници вече са заявили материали, които трябва да минат през него. Значи трябва първо да се освободи помещение за wineserver-a, той да обработи всички материали, след това да се освободят помещения за останалите "специални" работници, които да правят каквото имат да правят с преработените суровини.

Та решението е....всеки супервайзор да се обучи да прави това, което прави въпросния wineserver, демек някак си да преработват суровините, които пристигат от склада. Така се избягва размотаването на суровини винаги през някое определено помещение, където един специален човек да трябва да преправя на няколко човека суровините, елиминира се и чакането в някое от помещенията да се освободи място за wineserver-a.

Сега дали това е по-опасно...ами може и да е по-опасно при положение, че супервайзорите не бъдат достатъчно добре обучени да правят новите неща и почнат да правят фалове и издънки, поради които цялата фабрика вземе че гръмне. Тъй като за разлика от работниците, супервайзорите имат право да комуникират със склада, може да станат издънки. Ако супервайзорите не осъзнават много добре новите си задължения, някой ядосан от работата работник като нищо ще вземе да го подлъже да му донесе и преработи неправилни неща от склада. И такива работи.

Ъмм знам че звучи доста идиотско :)
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Arvigeus

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 123
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Whatever
    • Профил
Re: Вграждат Windows поддръжка в Linux ядрото
« Отговор #3 -: Jun 07, 2010, 22:01 »
Колкото и да подобри бързината това, пак уиндоуските приложения ще си останат грозни под линукс. Пък и относително малко са и приложенията, които едновременно нямат аналог под Линукс и се поддържат читаво от wine. Реално това ще подобри производителността при някои игри, но пак няма да става за сериозен гейминг...
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Windows XP i LInux
Настройка на програми
DJSlavchik 1 3882 Последна публикация Oct 29, 2002, 20:24
от Tonych
За Windows-ките файлове под Linux
Настройка на програми
ext6 4 5196 Последна публикация Dec 31, 2008, 07:30
от satir
ot windows kam linux!
Настройка на програми
detelin 3 3123 Последна публикация May 28, 2003, 19:15
от detelin
windows i linux
Настройка на програми
aragorn 4 3289 Последна публикация Oct 12, 2003, 19:06
от paveldikov
Dual boot Linux and Windows XP (Linux installed first) ПРОБЛЕМ !!!
Настройка на програми
XaMeLeOnA 36 39765 Последна публикация Nov 06, 2011, 02:58
от Compare