Автор Тема: Home  (Прочетена 19186 пъти)

mikis

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 746
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: Home
« Отговор #15 -: Jun 16, 2009, 18:27 »
Не мога да разбера идеята на такива филми. ::) Постоянно се бие камбаната как унищожаваме планетата, как разсипваме околната среда и как трябвало да "направим нещо" за да спре това. Хубаво, съгласен съм. Не вярвам някой да е против. Но кои сме това "ние"? Кой трябва да вземе мерки, кой трябва да направи нещо? Ние хората попринцип или някой конкретно?
Какво очакват от мен като краен потребител? Да си купувам енергоспестяващи крушки на 30 пъти по-висока цена? Да плащам за скъпо струващи изолации при положение, че топлинната енергия ми се доставя по един от най-примитивните начини? Или да не ям месо? (понеже според филма това също действало деструктивно)
Явно процесът на "опазване на природата" не може да се ограничи с действията на обикновените хора/потребители. Трябва, както се казва, политическа воля за това. Трябва да речем държавна субсидия за производителите на високоефективни електрически уреди, така че да могат да продават продукцията си на достъпна цена. Така че една електрическа крушка в магазина да не е 15 лв., а да речем 1,50 или 3,00 лв. Добра идея е да се отпуснат държавно гарантирани, нисколихвени кредити на общите събрания по блоковете в големите градове, така че с тези пари да се извърши цялостно саниране и ремонт на сградите. Сега положението е отчайващо, всеки се спасява сам и затова сградите приличат на шахматна дъска. Всеки правил изолацията при различен майстор, с различен цвят и накрая се получава хем грозно, хем неефективно.

И понеже става въпрос за политическа воля, то не съм оптимист за екологията. На (почти) всички са ни ясни особеностите на политическия морал. Всички знаем приказката за най-древната професия и как политиката много приличала на нея. Истината е, че за политиците от високо ниво човешкият живот не е особена ценност. Пример са войните, които правят за да нахранят ВПК и др. "обръчи от фирми" (какъвто е българският термин). Политиците служат на индустрията, това е.
Как очаквате на тези хора да им пука за живота на коралите или белите мечки?

Като говорим за парников ефект и замърсяване, тези явления са изразени най-силно в големите градове и т.н. "мегаполиси". И коя е основната причина за това? Автомобилният транспорт! Тук влизат не само леките автомобили, но и автобусите на градския транспорт. И защо е виновен автомобилният транспорт? Заради ДВГ - двигателят с вътрешно горене, който използват за задвижване. По същество представлява примитивна машина, при която горивото се изгаря вътре в нея, като част от енергията на взрива се превръща в кинетична енергия на бутало, която в последствие се предава на задвижващите колела. В резултат, този двигател има КПД (коефициент на полезно действие) около 20-30%. С други думи казано, ако заредите бензин за 100 лв., от тях за движение ще отидат само 30 лв. и то в добрия случай. На практика, хвърляте 70 лв. на вятъра!

И тук следва въпросът: Няма ли по-ефективен и по-екологичен начин за задвижване на автомобилите. Отговорът е: Да, има! Електрическите двигатели.
Защо тогава не се ползват електрически двигатели, а ни карат да дишаме отровни изпарения и да си плащаме за това?
Отговорът не е прост.
Първата причина е чисто технологична, а именно "резервоарът" на електрическия автомобил е "по-плитък" в сравнение с този на автомобил с ДВГ. Например, ако заредите колата със 60 л. гориво и имате среден разход 10л/100км (за по-лесно смятане), се получава максимален пробег от 600 км. За сравнение максималният пробег на предлаганите на пазара електрически автомобили е около 200 км., или с около 3 пъти по-малко.

Но тук има едно голямо "НО"!
В днешния урбанизиран свят малко хора изминават дистанции по-големи от 200 км. без да се натъкнат на бензиностанция.
Второ, по-голямата част от автомобилите се карат в градски условия. Това ще рече, че човек има нужда от превозно средство, с което да отиде на работа и да се върне. А колко хора работят на повече от 100 км. от дома си? При това не смятаме варианта, когато автомобилът се зарежда на паркинга/гаража през работно време. Такива случаи са много редки, дори в най-големите мегаполиси.
И от тук изводът, че идеалният автомобил за градски условия е електрическият!
Защо тогава производителите са толкова бедни на решения в този сегмент?

Заради втората причина, която е чисто икономическа и която очевидно е с по-голяма тежест от първата.
Просто при икономика базирана на изкопаеми горива, бизнесът свързан с добив, пренос, преработка и доставка на тези горива е една от най-големите и изключително мощна индустрия в света!
Няма политик, който да ги срита и то с морална цел. Знаем за кого работят политиците, това е положението.

Разбира се, има и трета причина и тя е същото, заради което хората масово използват Windows - навици и липса на информация. Разликата е, че в този случай това не е определящо.
Просто ако си купите електрически автомобил, липсата на изградена и добре поддържана инфраструктура ще ви докара бръчки.

Като извод ще кажа, че отдавна съществуват технологиите за намаляване на парниковия ефект и попринцип за запазване на климатичния баланс. Затова е много по-важно политиците на върха на пирамидата да вземат конкретни решения в тази посока, отколкото обикновеният човек/ крайният потребител да се ограничава в консумацията на месо, например.
Активен

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Home
« Отговор #16 -: Jun 16, 2009, 22:00 »
mikis, прав си за политиците и индустрията, но и не съвсем. До преди 10 години нямаше батерии, които да са достатъчно добри за електромобил. Така че тепърва нещата се развиват в тази посока.
Пък и има машини за които ДВГ ще си остане еднствената алтернатива. Такива са напр. ТИР-овете, тракторите, багерите, корабите и тем подобни машинарии.  ;)
За санирането съм съгласен, но това е частен слуай за нашата кочинка. В "белите" страни се прави или целия блок или нищо.

Затова е много по-важно политиците на върха на пирамидата да вземат конкретни решения в тази посока, отколкото обикновеният човек/ крайният потребител да се ограничава в консумацията на месо, например.

Ей, това верно имаш "социалистическо" мислене.  ;D А ако утре тия на върха (да кажем световното правителство, ако има такова) вземат решение за редуциране на земната популация до "златния милиард"?

П.П. Ей това вече звучи доста серизно като мащаб!  8)
« Последна редакция: Jun 16, 2009, 22:33 от Zlatko »
Активен

Без правила няма игра

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Home
« Отговор #17 -: Jun 16, 2009, 23:06 »
Докато гледах в неделя филма, любезно предоставен от Маринов, заедно с превод, непрекъснато си задавах въпроси подобни на тези мъчещи уважаеемия от мен Микис.

Каква е ползата от филми като "Духа на времето", онова непроизносимото имащо общо със зайци и квантова физика в две части и "Дом"?

Специално от последния си признавам, че научих някой неща, които ми бяха отбягнали поради свежоста на обнародването си.

Има неща, за които да се хвана. Промяната ще може ли да протече от долу- нагоре и колко време ще отнеме? Век, два? Имаме ли толкова? Вече са се случили множество непоправимости. Има ли все още планетата възможност да се самовъзстановява? Надявам се, защото иначе сме обречени, каквото и да направим. Намаляването консумацията на месо, наистина ли е проблем? От филма личи, че най-много консумираме ние от модерния свят. Бедните страни разчитат на реколтата, която си отглеждат плюс добитъка, който също им е ограничен.

Енергоспестяващи крушки ли? Не ми се става дребнавен, но съвсем скоро ги развенчахме в една тема. Нито спестяват нещо, нито са екологични. Точно обратното, вредата която нанасят е несравнима със "стоте вата" на конвеционалните.

А да и златния милиярд, от който и ние сме част. Не няма да затрием остатъка от света. И причината е извънредно проста. За да сме ние презадоволени и разглезени до немай къде, те гладуват. Ако ги няма тях, няма да ни има и нас от "златния милиярд". Те плащат сметката за нашия лукс. Ако направим така да ги няма, понеже природата е неразривно и свързано цяло и нас няма да ни има.
« Последна редакция: Jun 16, 2009, 23:08 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Home
« Отговор #18 -: Jun 16, 2009, 23:33 »
go_fire, не се знае знае ли се! Това за дето сме били част от златния милиард.  >:D Щото май отиваме към третия свят в класациите.
Малко лирическо отклонение.  ^-^
Активен

Без правила няма игра

shoshon

  • Гост
Re: Home
« Отговор #19 -: Jun 17, 2009, 02:19 »
Първо... От начина на комуникиране в форума съм щестлив, че поне виртуално съм се запознал с умни хора. Благодаря Ви за това. Нали се сещате на къде бия?

Имах малко време да прегледам постовете, но им хвърлих бегъл поглед. И имам една две забележчици:
Някой изтъкна цената на екологичните продукти като по-висока. Нека бъдем цинични и да кажем защо да давам 5 лв за квуша като мога да дам 70 стотинки. Аналаогично: Нека бдем цинични и да не ходим 30 метра до близкото кожче за боклук, и дори доста по цинични - да не пръскаме милиарди за борба срещу смъртоносни болести (Тук примера ми не уместен. Съжелявам, но ще го кажа!), лек може и да не се намери.
2) Корпорациите стоят зад това ?!? Икономиката зависи от изцяло от търсенето. Ето Ви тривиланото сравнение Win<->Lin. Това са маркетингови стратегий, както отворения код е маркетингова стратегия, така и околната среда е маркетингова стратегия. Тя има своите противници - ако не съществуваше Майкрософт в момента 90, 000 душа щяха да са без работа, един бог знае дали щясме да имаме Линукс. Ако нямаше петролна индустрия 40% от населението щеше да мре от глад.

Ще има революция, господа. Живота няма да загине, бъдете сигурни в това. Въпросът е ние как да оцелеем? Цинично нали..

Ето защо си мисля така: природата е доказала че може да се справя с катаклизмите - ледени епохи, суша, метеоритен сблъсък. Сега сигурно ще питате: А ако просто спрем да се намесваме в природата? Вие как си мислите ще реагира Иран, ако кажем "Не ти щем нефта, яжте си сега камъните с нефтена глазура?" Едно връщане на човешката цивилизация в каменната ера, причинено от война е много по-страшно. Природата ще се самовъзтанови наистина, а цената ще е над милиард години еволюция - загубени. До сега винаги сме оцелявали, защото сме егоисти и правим това, което е най-добре за нас. И сега трябва да направим така. Залената технология навлиза ( ИТ е последната мода :) ). Нали никои не обича хиляди бръмчилики по улицата и гани миризми!

Природата е родила своето дете - човекът. Съхраним ли себе си, ще съхраним детето на прирадата, каквито сме ние и да си дадем шанс да оправим нещата стъпка по стъпка, когато им доиде времето.

Къде е тънката граница и защо става толкова бавно? Ами "Старите" не искат да се оттеглят. Сравнения колкото искаш ( дори и нашата пенсионна система, Микромеките, сигурно има безкрайно много ). А и мързлеивата същност на човека не го подтиква към действие докато не види с очите си основателна причина. ( Представяте ли си излезе нова мода - парниковия ефект било слух пуснат от "Великите Конспиратори" - няма да казвам какво мисля за малките лелки направили "Zaitgeist" )

Да се съсредоточим към бъдещето - глобалното затопляне и вдигането на водното ниво е нещо неизбежно. Сега няма как да го спрем. Но никой не мисли къде ще живеят хората, когато сушата намее значително, никои не създава мерки за ограничение на популацията. Само гоним "демографския проблем" (ами да кой ще издържа възрастните) Човешката кономика е изградена в-у нашия прираст - търсене на нови пазари, както и социалните грижи. Никои не говори за това. Чак в последните години на криза, се заговори, че капиталистическия модел може би не е най подходящия за времната ни, четох статии, където допускат дори пейзажи като от "Кошера на Хелстрьом"( други крайности )


Ще има революция, господа.
Активен

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Home
« Отговор #20 -: Jun 17, 2009, 08:02 »
Шошоне, това на колко бири го писа.  :D Не се засягай, ама да беше пуснал една проверка на правописа.  ;)

Къде е тънката граница и защо става толкова бавно? Ами "Старите" не искат да се оттеглят. Сравнения колкото искаш ( дори и нашата пенсионна система, Микромеките, сигурно има безкрайно много ).

Хех, точно като четях това от радиото Снап ми припяваше: "I've got the power (властта е у мене)".  Гледай какво нещо значи. :D

Ще има революция, господа.

Мда, така е. Само да няма световна война покрай нея, че ще стане мазало.

Какво ще кажете за такава една революция:

Цитат
The Club of Rome is a global think tank that deals with a variety of international political issues. It was founded in April 1968 and raised considerable public attention in 1972 with its report The Limits to Growth. In 1993, it published a followup called The First Global Revolution. According to this book, "It would seem that humans need a common motivation, namely a common adversary, to organize and act together in the vacuum; such a motivation must be found to bring the divided nations together to face an outside enemy, either a real one or else one invented for the purpose....The common enemy of humanity is man....Democracy is no longer well suited for the tasks ahead" and "In searching for a new enemy to unite us, we came up with the idea that pollution, the threat of global warming, water shortages, famine etc., would fit the bill."
« Последна редакция: Jun 17, 2009, 09:11 от Zlatko »
Активен

Без правила няма игра

ЗибелтБг

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
    • WWW
Re: Home
« Отговор #21 -: Jun 17, 2009, 09:13 »
 Нещата зависят от съзнанието на редовия човек, и  към него е насочен филмът. Демокрация може да има само там - където има СИЛОВ КОНТРОЛ от страна на народа - частично в западна Европа. Изборите са само следствие от това. Затова там екотехнологиите са най внедрени. Та нещата се променят само със СИЛОВ КОНТРОЛ  от долу - от осъзнати редови хора - може да е много бавно, но те стават все повече и повече. !!! :)
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

mikis

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 746
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: Home
« Отговор #22 -: Jun 17, 2009, 10:54 »
Ей, това верно имаш "социалистическо" мислене.  ...
Дребното политиканство е една от причините да не споря с теб на сериозни теми.

Цитат на: go_fire
Енергоспестяващи крушки ли? Не ми се става дребнавен, но съвсем скоро ги развенчахме в една тема.
Можеш ли да дадеш връзка към темата.
Активен

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Home
« Отговор #23 -: Jun 17, 2009, 12:57 »
/off

Дребното политиканство е една от причините да не споря с теб на сериозни теми.

Ами да политиканстваме наедро тогава.  ;) :D Така и не каза имаш линещо общо с БСМ?
Активен

Без правила няма игра

shoshon

  • Гост
Re: Home
« Отговор #24 -: Jun 17, 2009, 13:26 »
@Zlatko :
Цитат
Шошоне, това на колко бири го писа.  :D Не се засягай, ама да беше пуснал една проверка на правописа.  ;)
Уважих те с цяла стена текст. Можеше да си малко по-деликатен... Пък и: Днес в 02:19 го писах. Не съм философ, нито антрополог, нито политолог, нито еколог. Изразих лаишко мнение...
Активен

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Home
« Отговор #25 -: Jun 17, 2009, 14:08 »
Уважих те с цяла стена текст. Можеше да си малко по-деликатен... Пък и: Днес в 02:19 го писах. Не съм философ, нито антрополог, нито политолог, нито еколог. Изразих лаишко мнение...

Е, нали затова написах да не се засягаш. Просто си настрои машинката да ти следи за пропуски в правописа и толкоз.  :) Аз самият правя доста грешки докато чаткам по клавиатурата, та...
Извинявай не исках да те обидя. Иначе оценявам времето, което си отделил да напишеш мнението си.  ;)
Активен

Без правила няма игра

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Home
« Отговор #26 -: Jun 17, 2009, 20:13 »
Хе-хе Златко, златни сме, чак вързахме. В момента те гледам от 22" монитор Филипс, до мен е АДСЛ модема качен върху вифирутера, зад гърба ми се върти вентилатор и причината да нямам климатик, е че го считам за излишен извън колата, каквато нямам защото също не харесвам, два лаптопа се мотаят наоколо (вярно единия стар, другия нетбук), а аз си сипах чаша вино и туко що си отворих Карелия, след малко отивам да си сготвя тиквички с чесън и кисело мляко, защото така искам и ми е кеф а четиринадесет инчовия телевизор Панасоник над главата ми ще върти политика или спорт по кабелната, докато друг вентилатор върти здраво зад гърба ми. Ние живеем в европейския съюз, работим от девет (добре осем и половина) до пет и пием Каменица в обедната, защото ни е жега. Определено смятам, че сме презадоволени и всички мрънканици са от глезотия. А моята заплата не може да се нарече и средна, просто съм един канцеларски плъх. Трябва ли да припомням нещо старо и златно, което поне на мен никак не е смешно:

http://lamergallery.freehostia.com/smile.htm

Не мога да разбера позицията на Шошон, когото му ръкопляска. Значи да не правим нищо и да си продължим с егоизма, а планетата сама ще се оправи?

Нетер и в тази тема се разфилософствахме, май и е време за катанеца.

-----------------------------
добавка
-----------------------------

Микис чакай, че те забравих, ето:

http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=34918.msg174828#msg174828

и

http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=34918.msg174844#msg174844


Обсъждането си тече в цялата тема, но тези коментари са най-синтезирани. И разбира се темата, както обикновено, включително в случая е за съвсем друга, но препълнена с офтопик. Чудя се кога Нетер ще ни почне гонка по пета точка на устава на воения устав на Смит и моментално ще изчезнат 99.99% от всички постове.

И това мнение също :P
« Последна редакция: Jun 17, 2009, 20:48 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Re: Home
« Отговор #27 -: Jun 17, 2009, 22:07 »
Засега постовете остават. Обаче, нека офтопикът и този безсмислен спор приключат сега ;)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Home
« Отговор #28 -: Jun 17, 2009, 22:37 »
go_fire, натъпканата с електроуреди и електроника стая не е признак за цивилизованост, още по-малко е пропуск за "златния милиард". Нали знаеш, "по-лесно камила ще мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство".  :D
А и тази ти концепция не противоречи ли на следващото изречение?

Значи да не правим нищо и да си продължим с егоизма, а планетата сама ще се оправи?

 ;)

Нетер и в тази тема се разфилософствахме, май и е време за катанеца.

Кое е лошото на философстването, нали и за това е създадена тази тема?  ;D
Активен

Без правила няма игра

shoshon

  • Гост
Re: Home
« Отговор #29 -: Jun 18, 2009, 01:41 »
@go_fire На мен са ми доста интересни проблемите с оклната среда. Изразих едно мнение, което показваше друга гледна точка. И ,да, мисля, че егоизма ще ни отърве. Факт е, че никой не обича да му смърди на автомобилни газове, факт е, че всички обичаме дърветата, животните, природата като цяло. Ти да си видял човек дето не я обича? Като опре ножа до кокъл ще видиш колко са изобретателни хората :) Не мислите ли, че в момента, в който технологията стане достъпна ( за което отчасти и ние се борим ), когато карането на автомобил спре да бъде "гъзария" за тези които имат и престане да е необходимост в зле изградената инфраструктура на градовете, всичките проблеми  ще изчезнат? Но за да стане тази технология достъпна трябва да има нужда от нея ( вижте кога чак ни "построиха" метро ).
Въпрос: Добре ли е петрола да свърши или зле? Ще ни бутне ли това събитие към технологична революция или към война. В близкия изток ще изчезне важна търговкска съровина, а все повече храна ще отива за гориво, вместо в бедстващите райони. Или да рискуваме в търсене да природан баланс?
Активен