Автор Тема: Откровено за Виндовс  (Прочетена 9594 пъти)

danaildr

  • Гост
Re: Откровено за Виндовс
« Отговор #75 -: Nov 02, 2010, 09:49 »

Съвестта ми е чиста, защото не крада софтуер, работата върви безпроблемно.

Тук никой не говори за крадене :)
Но.... факт е, че повечето фирми в БГ надуват лицензите МНОГО... колко хора знаят, че могат директно от МС да си купят "MAPS" лиценз, който дава 10 офиса, и то Enterprise, 10 Win 7 Pro, 10 Vista, няколко сървър лиценза и т.н. и всичко това - за 300 евро. Вярно, лицензите са валидни 1 година, но за такъв брой лицензи.. си струва.

Да не говорим за така нареченият "професионален" софтуер... надут е с по 30-40% сигурно.
И не, не им слушайте глупостите на разни търговци как имали едва 5-6 процента печалба :) Защото не е вярно.
Съвестта може да ме гризе и при закупен софтуер, аз съм малко Столман фен. (Думата фен произлиза от латинското Фанатик)
Активен

cybercop

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: Откровено за Виндовс
« Отговор #76 -: Nov 02, 2010, 10:13 »
Не съм фен на никого, но Линукс ми харесва и ми задоволява напълно скромните потребности. А ще е глупаво да плащам за нещо, което дори да ми го подарят няма да го ползвам. За линукс трябва един автоматичен инсталатор за сорс пакети, които да влиза във всички дистрибуции и привличане вниманието  на компаниите, произвеждащи комерсиален софтуер да предлагат версии  за линукс. Като броят на потребителите нарасне достатъчно, те така или иначе ще се ориентират и към този пазар. Пример за това са Skype и Adobe.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

Mitaka

  • Гост
Re: Откровено за Виндовс
« Отговор #77 -: Nov 02, 2010, 12:10 »
За линукс трябва един автоматичен инсталатор за сорс пакети, които да влиза във всички дистрибуции и привличане вниманието  на компаниите, произвеждащи комерсиален софтуер да предлагат версии  за линукс. Като броят на потребителите нарасне достатъчно, те така или иначе ще се ориентират и към този пазар. Пример за това са Skype и Adobe.

Именно.
В момента кажи-речи всяка дистрибуция си има различен пакетен менажер.
Точно това е и една от "болките" - нещата не са унифицирани /е_аси думата/...
Давам за пример МАК - там има т.нар. universal binary - стартираш го, то ти разпознава архитектурата - 32/64 битова, Intel или G4/G5.. и ти разпакетира и стартира нужното binary.
На теб не ти трябва да знаеш с каква архитектура си, за да сваляш съответния софтуер - това е работа на софтуера :) Т.е. той се нагажда според възможностите на машинката ти.

За Виндовс и Линукс нещата стоят по малко по-различен начин.
Там има exe-та или binary-та, които са компилирани според архитектурата. Не виждам къде е проблема инсталатора да проверява каква архитектура имаш, и да инсталира съответният софтуер.

Линукс по замисъл е система тип "направи си сам", т.е. от потребителя се очаква да знае с каква архитектура е, и точно какъв софтуер да инсталира, точно кои пакети да вземе.... и именно това се явява проблем, и да си го кажем - отблъсква начинаещите потребители, които ако нещо не стане от първия път, просто му теглят една.
За комерсиален софтуер и някои специфични драйвери да не говорим - имат подръжка само за РедХат, СуСе, Мандрива, някои - за Убунту...

Ако се направи нещо като стандарт, естествено - "отворен" стандарт, с който да се съобразяват всички, пакетите да са едни и същи и да се инсталират по един и същ начин - тогава без съмнение ще има успех... но едва ли "големите" ще позволят това да се случи :) /визирам гореизброените комерсиални дистрибуции - мандрива, редхат, сусе и други.../.

Редхат например ти казват "ти тоя драйвер нямаш работа да го буташ в кернела, обади се на съпорта, ние ще ти го направим". И ако имаш платен съпорт - реакцията е много бърза. Ако нямаш... се мъчиш :) Ето как нещо отворено става полу-отворено.
Но пък мен ме улеснява - плащам си, и ми го дават работещо, подписан пакет, в който съм 100% сигурен, че ще работи!
Ето начин за изкарване на пари от OpenSource... никой не те задължава да плащаш, но пък ако си платиш - нямаш абсолютно никакви грижи. Маркова машина, официално подържана от РедХат, купуваш си съпорт и... пей сърце. И ти доволен, и клиента доволен.
Активен