Покажи Публикации - go_fire
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 588
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Apr 30, 2024, 21:07
Ново обновяване след като понатрупах опит с китайчоците от Kingsoft, както би казал Ачо.

Мога уверено да кажа, че притежава в панделките повече функции от Уфсъ 2010 (крадената версия на работата ми). Имам (за мое съжаление) малко опит с 2016 на предната си работа. Мога да го сравня с него.

Не знам дали е забавно, но ми напомни АОО. Там като напиша римски цифри, после Уфсъ не успява да ги изобрази. Тук имах същото.

Което ме подсети да направя обновление и за Windows Compose. Преди се оплакват, че прецаква Москвич Седмак. Бях в грешка, проблема беше другаде.

Сега се сетих да го сложа туй, както и няколко други неща като Емакс. Не се чувствам като с истинска ОС, но е някак по-търпимо.

Ами мога да кажа, че съм възхитен. Има много повече съставни последователности от „оригинала“, а последователности на кирилица (дублиращи латиницата) се правят много по-лесно.

Не на всички съм почитател. Хич не харесвам процент, нула цифричка, ама карай. Това да ми кахъра, а не шибаната имитация на ОС.

А и почти никога не съм бил крадец на софтуер. Сега съм рецидивист :'(
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Apr 27, 2024, 22:01
А,и онова там,за бузата ...

Свише,ама друг път.

Сигурно за якия кеф (на алтайски диалект) и пламтенето като бумкаща печка, щях да седя тук да спорим. За съжаление на 25-и миналия месец се хванах на работа и съм задушен от десетки. В знак на отмъщение сложих сложих гуини-нини-вини. Шегувам се, но съм наистина задушен. Ще се гътна, ако още ден гледам прозорци.

И като казах отмъщение, това е голямо нещо в християнството. Няма друг начин. Великата саможертва е отговора. Докато имаме „око за око“, единствен изход е смъртта. Обърни другата буза, е единствения шанс, живота да продължи.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Apr 27, 2024, 21:32
Според каквото съм чел (не претендирам за пълнота на знанията), за ИИ, това е просто една програма, ако мога да се изразя така. Обикновен инструмент, не може да импровизира. Каквото има в дейтабейз, това е. Шаблонно, макар шаблоните да са огромно число. И да се увеличават прогресивно, пак са шаблони. Няма го човешкото "трябва решение сега и веднага", ако ще и сефте да е ситуацията.


Точно това не е И„И“ е „отговорът“ на точно този проблем. Компютрите винаги имат правилния отговор — да или не. Няма отговор: може би.  Затова, какво правят американските професори?

Вкарват грешка. Вече отговора на 2+2 никога не е 4. Понякога е три, друг път е пет, но най-често е нещо като 3,987152.

Това се получава по статистически път. Сиреч, колко точно процента отклонение (де факто грешка) са допустими. Затова отговора тип 2+2=55 никога няма да получиш. Прекалено голямо отклонение е.

Поради това И„И“ е една голяма грешка, казано съвсем буквално.

И затова например онзи е решил, че текста е на еврейски език. Напълно предвидимо поведение, освен, ако си учен. Тогава не мислиш, а после се хвалиш. А трябва да се гръмнеш, за да не мъчиш околните.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Apr 27, 2024, 20:29
Чудя се, Дик Офф колко ли е съдрал от харвардския капацитет, за да му даде трибуна?

Останалата част няма да коментирам, защото е ясно, че сме на крайно различни позиции по политика и няма да се разберем.

Ще кажа за цитираната част. Сашо много държи на достойнството си и неподкупността си. Една стотинка не е взел от г-н Петков.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Apr 27, 2024, 20:12
Айдеее.... и ИИ набеди евреите  :P

https://trip.dir.bg/novini/dekodiral-li-e-izkustveniyat-intelekt-rakopisa-ot-voynich-600-godishnata-zagadka-koyato-nikoy-ne-mozhe-da-razgadae

В статията пише, че в ръкописа има основно съгласни букви и глупаците решили, че е иврит. За, който не знае (пише го и статията), в еврейската писменост се пропускат гласните. Твърде очевидна е идиотщината на тези.

Това е много добър пример, какво е да ползваш неподходящ инструмент по грешен начин за задача, за която не може да помогне. И всичко това, само, защото е модерно, а ти не знаеш, какво правиш.

В същата статия някаква англичанка много нагледно показва, защо науката е задънена улица. За който има очи да види.
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Apr 27, 2024, 19:58
А чувствате ли се двойно по-богати отпреди 20 години?


Ние българите не обичаме обективната истина. Обичаме да мрънкаме, защото така ни е лесно.

Истината е, не, че сме два пъти по-богати, ами сме безкрайно по-богати и от тогава и от огромната част от планетата.

Но това не може да продължава вечно. След още двадесет няма да сме просто два пъти по-бедни от тогава, а може и изобщо да нямаме нищо.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Apr 27, 2024, 19:37
Поляците (в този случай) са хитри лисици. Ще пращат украинци да умират в Украйна вместо поляци, а после да им откраднат територия без да пролет капка кръв.

Твърде долно.
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Apr 13, 2024, 23:18
А Путин довършва Операция „Голгота“?
https://infomax.bg/putin-dovarshva-operatsiya-golgota-andropov-dopuskal-che-treta-svetovna-mozhe-da-tragne-ot-vojna-mezhdu-rusiya-i-ukrajna

Ама нещо не си е прочел конспекта като хората и я е подкарал в неправилна посока..

П.П. психопортрет
https://e-vestnik.bg/37629/ot-psihiatara-d-r-vladimir-sotirov-psihoportreti-na-putin-borisov-balgarite/

Руските коментатори много обичат да напомнят на украинските политици, че от Кучма насам говорят, че искат да се отърват от цялото си, социалистическо наследство. Енергетиката им сто процента е такова наследство. В новото време не е построен и един ват нова мощност.

Съответно руснаците им правят услуга, като ги връщат в средновековието.  Против съм всяка война, но с това съм съгласен. Искате да махнете всичко построено от тях? Чудесно!!! Тогава те ще ви превърнат в пустиня.

Нямам напротив да бомбардират денонощно Украйна следващите сто години. Но съм много против да убиват украинци. Те също трябва да са против. 90% от половината милион убити и инвалидизирани, украински войници, са рускоговорящи и нямат капка вина.

Но и да не бяха, няма никакво значение. Независимо дали говорят занзибарски  (ако изобщо съществува подобен език) или английски, те си остават хора.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Apr 13, 2024, 16:12
Не искам и няма да се меся в спорове за проститутки. Не искам да съм предубеден за неща, с които не съм запознат.

Но искам да кажа друго. Това, че Хамас са пълни диваци, а евреите са най-цивилизованото възможно население, никак не означава, че това, което правят Израел не е напълно неприемливо дори в тези времена, когато не е имало нищо освен полудиви маймуни.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Apr 13, 2024, 15:41
   То и в банките уж всичкия софтуер е легален  ;D

По мое време решаваха проблема със забравих му името, активна директория, домейн контролер, шеърпоинт или каквато там глупост беше. То и без това се бяха набозили с цялата „пържола“ (стак за исландски Лунар) чак до пощенския им сървър, че ми излетя името. А да Екс-шанс, сетих се за просволутия продукт.

Но тук ставаше въпрос за онова, което уж мяза на Керберос. Така не можеше да се слага какъв да е софтуер. А списъка на разрешения и предварително инсталиран, беше кратък. Основно беше специализираните им програми и М$ Уфсъ, които със сигурност бяха с уредени права.

Интересното е, че в този кратък списък присъстваше WinRAR.

По това време  portableapps.com/apps стана най-добрия ми приятел. И така до днес.

А напоследък там стана и portapps.io, защото там има Ungoogled Chromium. А аз започнах работа. Единствено, че е стара версия. 120, а в момента е 122.

11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Apr 13, 2024, 15:14
Не правя всяка седмица, но това не значи, че нямам никакъв опит. И никой в нищо не те убеждава. Споделяме личен опит.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Apr 07, 2024, 21:00
Това за Латекса не е вярно. С класа Beamer могат да се правят страшни неща и стават много по-бързо, отколкото с конкурентната програма. Сваляш си шаблона и просто пишеш. Бих ти дал да видиш още едно домашно, но съм на телефон.
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Apr 07, 2024, 15:46
А, да. Нищя въпроса да си чешам клавиатурата. А и вече ще ми се налага.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Apr 07, 2024, 15:30
Да кажа, че аз опит с MD нямам различен от споменатите прочитаемота. Но съм виждал описания на възможностите. Аз моите неща ги правя на лейтех, както казах. Единствено е трудно правенето на неща претрупани с графика. Не са невъзможни, но определено са трудни. Но пък резултатите са зашеметяващи, когато се заемеш с TikZ/PGF. Аз лично не съм толкова добър и обикновено, ако няма нещо готово, то го правя на Scribus.

Но на мен не ми се налага да се колоборирам.

Държа да подчертая, че латекс поддържа js и клипчета без проблем. Просто на мен не се е налагало да ги ползвам.

На OOXML приложението му е, ако си инвалид, но поради някаква причина ползаш компютри, все пак да е възможно да получиш някакъв резултат, макар крайно незадоволителен.

И понеже над 90% изобщо не знаят, какво правят,  то тези програми са толкова широко разпространени. А иначе чисто технологично са пълна гробница и ужасно недоразумение, на каквото са способни само М$.

Странното е, че днес М$ не просто не са ни най-големия ни враг, не са дори в списъка с врагове, в който общо взето са четири имена, ами даже са ни приятели, скоро най-големите, ако вече не са.
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Apr 07, 2024, 12:42
Ел. таблици са зле замислен (от към техническата страна)  инструмент, но удобен за непрограмистиза обработка и представяне в човешки вид на малко количество данни.

Текстовите процесори са ми най-неприятните програми. Те непрекъснато правят нещо зад гърба ти и няма как да разбереш какво. Концепцията им е стара, дървена и недодялан на фона на css. И е невъзможно (поне на български език) да се направи приемливо изглеждащ документ.

Програмите за доклади имат известна интерактивност в тях, но тя е много ограничена. В работата ми никога не ми се е налагало да ги правя. Само като студент и баща на ученици и студенти. Но пък точно за утре трябва да направя една, а не съм почвал. Отложих я със седмица. Изисквания на новите ми шефове. Та май отсега нататък ще правя такива.

Не съм съгласен с Лунар, че е ограничение да го правиш на истинска технология, а не на имитация на мокър сън на М$, пък бил той MD. Все пак е нещо истинско.

Обратното е. Дава ти повече възможности. Но пък е за хора като нас, обичащи да заракавят ръкави и да пипат, а не да ползват щракалка. Та го разбирам и Лунар. Ако си като него и обожаваш да цъкаш, то такива програми са манна небесна.
Страници: [1] 2 3 ... 588